Gość: Zeus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.03, 23:10 Jak poprawnie i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwonad Re: Lubin czy Lubiń. 28.05.03, 15:14 Gość portalu: Zeus napisał(a): > Jak poprawnie i dlaczego? Lubin i Lubiń to 2 różne miejsowości - po prostu :) Będąc w miejscowości Lubin powiesz, że jesteś w Lubinie, a będąc w miejscowości Lubiń, powiesz że jesteś w Lubiniu :) www.wolinpn.pl/html/turystyka/miejsc/lubin.htm www.lubin.on-line.pl/ pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
szkodnik1 Re: Lubin czy Lubiń. 31.05.03, 10:20 .....a jeśli ktoś będąc w Lubinie powie że jest w Lubiniu.....niech pomyśli..... czy mówi się w dupie czy dupiu......:)))))))) ....osobiście się tak znęcam nad przyjednymi......pozdrawiam....:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
magda_s4 Re: Lubin czy Lubiń. 27.08.03, 22:09 Ja dostaję zawału sreca i duma lokalna mnie boli, kiedy ktoś mówi o LUBINIU :-( Oczywiście, że w LUBINIE!!! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luciee Re: Lubin czy Lubiń. IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.08.03, 02:55 Nawet na dworcu PKS we Wroclawiu mowią: "Autobus do Lubinia odjezdza..." nosz nóż w kieszeni sie otwiera:/ Odpowiedz Link Zgłoś
speedymika Re: Lubin czy Lubiń. 24.09.03, 16:14 z tego co wiem to kiedys dawno dawno temu oficjalna forma bylo Lubiń. Potem nastaly czasy kiedy Lubin zaczal aspirowac do rangi "prawdziwego miasta" a ze Lubiń brzmialo za malo miejsko to zabrali ogonek..... zdaje sie ze podobnie bylo z paroma innymi miastami, pamietam tylko Wschowę - kiedys mowilo sie "do Wschowej", teraz poprawna i jedynie sluszna forma to "do Wschowy". pozdrawiam Lubin/Lubiń byla lubinianka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shev Re: Lubin czy Lubiń. IP: *.kghm.pl 25.09.03, 10:28 Cóż, nawet w okolicach Rudnej jest drogowskaz a na nim Lubiń. No ale OK to Lubin, wiadomo - tak jak Berlin :) Porównanie może średnie, ale jak dla mnie 'Byłem w Berliniu' brzmi równie idiotycznie jak 'w Lubiniu' Odpowiedz Link Zgłoś
impostor lubin jak berlin-to brzmi dumnie! 29.09.03, 20:41 niczym nowa sol jak nowy jork :)) pozdrawiam lubinian (lubiniakow? prosze o poprawna forme:o) witaj szkodniku. dzisiaj ja na twoim wembley :))) Odpowiedz Link Zgłoś