Dodaj do ulubionych

Zwolnienia w ICDSie

10.01.11, 12:34
Potwierdza się plotka, która kiedys byla rzucona na forum

Nowe władze zastępują sprzątaczki firma sprzątającą.

Panie Burmistrzu - czyżby kolejna obietnica została złamana? (inaczej Pan mówił na spotkaniu wigilijnym)
Obserwuj wątek
    • memo2009 Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 14:11
      A ten dyrektor ICDS-u który mówił na zebraniach z pracownikami, że jeżeli nie wygra Pszczółkowski to on się sam od razu zwalnia. Ktoś wie , czy dotrzymał słowa ?
    • k.jurek Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 18:58
      To się dzieje wszędzie tylko zastanawiam się, dlaczego idąc tą drogą są jakiekolwiek oszczędności. Właściciele firm, które sprzątają np. szpitale tak samo płacą za swoich pracowników podatki, ZUS, ponoszą dodatkowe koszty i muszą jeszcze na tym wszystkim sporo zarobić. Dodatkowo właściciel firmy ponosi koszty związane z funkcjonowaniem firmy. Skąd się bierze ta oszczędność dla klientów takiej firmy? Ja widzę w tym tylko dodatkowe dochody...
      • kowalik22 Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 19:05
        k.jurek napisał:

> To się dzieje wszędzie tylko zastanawiam się, dlaczego idąc tą drogą są jakiekolwiek oszczędności. Właściciele firm, które sprzątają np. szpitale tak samo pła
        > cą za swoich pracowników podatki, ZUS

I tu się mylisz. Też tak myślałam, dokąd nie zetknęłam się z problemem osobiście. Otóż prawo mamy takie, że właściciel firmy powinien zatrudnić swoich pracowników, zapłacić podatek, ZUS itd. Powinien. Ale w praktyce tego najczęściej nie robi (szczególnie w firmach sprzątających), zatrudnia na umowę zlecenie kilka osób, reszta pracuje na czarno. Nikt tego nie kontroluje (US, ZUS).
        Stąd tzw. oszczędności.
        • k.jurek Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 20:48
          Kiedy zyski firmy oparte są na ew. przestępstwie (w tym przypadku skarbowym) to korzystanie z nich jest paserstwem.
      • roberto19633 Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 19:07
        k.jurek napisał:

> To się dzieje wszędzie tylko zastanawiam się, dlaczego idąc tą drogą są jakieko
        > lwiek oszczędności. Właściciele firm, które sprzątają np. szpitale tak samo pła
        > cą za swoich pracowników podatki, ZUS, ponoszą dodatkowe koszty i muszą jeszcze
        > na tym wszystkim sporo zarobić. Dodatkowo właściciel firmy ponosi koszty związ
        > ane z funkcjonowaniem firmy. Skąd się bierze ta oszczędność dla klientów takiej
        > firmy? Ja widzę w tym tylko dodatkowe dochody...

Drogi jurku inaczej płaci się składki ZUS-oskie od podstawowego wynagrodzenia tj razem ze zdrowotną i na fundusz coś koło 900,00 PLN. A co innego gdy musisz zapłacić ZUS od wynagrodzenia na pełnym etacie np od kwoty 2800,00PLN brutto. Zadzwoń do Księgowej i się spytaj. Poza tym okaże się , że tą samą pracę może wykonać 6 ,nie 10 osób plus 5 kierowników na pełnym etacie. Co przemnożone przez 12 miesięcy
        daje realną oszczędność. Zważywszy na to że kierownik od utrzymania powierzchni płaskich pogardza pensją sprzątaczki i musi mieć przynajmniej 1000,00 PLN miesięcznie więcej. Więc po co ta cała hipokryzja.
        • esscort Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 20:30
          roberto19633 napisał:

> Drogi jurku inaczej płaci się składki ZUS-oskie od podstawowego wynagrodzenia tj razem ze zdrowotną i na fundusz coś koło 900,00 PLN. A
          > co innego gdy musisz zapłacić ZUS od wynagrodzenia na pełnym etacie
          > np od kwoty 2800,00PLN brutto. Zadzwoń do Księgowej i się spytaj.

Ale na jakiej podstawie sądzisz, że firma sprzątająca, która będzie zatrudniona w ICDS, będzie płaciła za pracowników ZUS od podstawoego wynagrodzenia? Sugerujesz, że jej właściel będzie płacił pracownikom na czarno czyli łamał prawo?
    • fargo_2 Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 19:00
      Jestem prawie pewien, że firma, która będzie sprzątała w ICDS będzie sygnowana nazwiskiem Perlik... Obym się mylił, bo wtedy to co robi TeDe przejdzie wszelkie granice rozsądku...
      • roberto19633 Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 20:10
        fargo_2 napisał:

> Jestem prawie pewien, że firma, która będzie sprzątała w ICDS będzie sygnowana
        > nazwiskiem Perlik... Obym się mylił, bo wtedy to co robi TeDe przejdzie wszelki
        > e granice rozsądku...
        >>>>>>>>>>> Fargo widzę że widzisz przyszłość. Powinnaś jeszcze wykładać Tarrota. Nie mówiąc o szklanej kuli.
        Są przetargi, kryterium będzie cena, no chyba że chcesz z własnych podatków utrzymywać rzesze dyrektorów, nadzorujących pracę pań sprzątaczek w ICDS. Ty też możesz wystartować w przetargu i będziemy mieli na forum informację z pierwszej ręki.
        • fargo_2 Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 20:36
          roberto... Nie "Miałaś" tylko "Miałeś", no ale nick mógł Cię zmylić, więc to Ci daruję... ;) Jak wyglądają przetargi i konkursy to ja wiem... Informacje, też zawsze mam z pierwszej ręki... Gdybyś wiedział choć małą część tego co ja to nie byłbyś już taki wyszczekany ;) więc wyluzuj :)
          • tuptuptamtam Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 21:02
            Jaka obietnica, jakie zwolnienia, jakie złamanie. Sam jesteś złamańcem.
            Zmieniła sie sytuacja od zeszłego roku i trzeba coś z tym zrobić. Burmistrz ma pełne prawo zmienić swoje zdanie. Pewnie się sytuacja zmieniła i świat sie zmienia a może jest już mniej sprzątania i nie potrzeba tylu sprzątaczek. Zwalnia się kilka sprzątaczek ale kto powiedział, że ich nie zatrudnią ponownie w w nowej firmie na lepszych warunkach. Przy okazji i parę osób jeszcze coś zarobi. Jak dobrze zorganizują robotę to mają prawo zarobić. No co w tym złego. Po co ta panika. Burmistrz o nich na pewno nie zapomni i załatwi im dobrą i dobrze płatną pracę. A dyrektorów trzeba wywalać oni i tak nigdy nic nie robili. W poprzednim zakładzie w którym pracował też wszystkim zwalnianym załatwiał jeszcze lepszą pracę. Poza tym w ICDS i tak jest czysto i trzeba pilnować żeby nikt tam nie śmiecił. Tam jest czysto gdzie się nie śmieci a nie tam gdzie sztab dyrektorów pilnuje sprzątaczek.
            • fargo_2 Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 21:07
              tuptuptamtam weź ty się kopnij w czoło bo nie masz pojęcia o czym mówisz człowieku... Ale dyskutował z Tobą nie będę bo nie zamierzam zniżać się do Twojego poziomu.
              • tuptuptamtam Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 21:41
                A co tu dyskutować, nie masz argumentów. Napisałem prawdę a prawdy żadnymi argumentami nie obalisz. Wiem o tym dobrze i Ty też o tym wiesz.
                • fargo_2 Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 21:54
                  Akurat tą sprawę znam od podszewki i problem też... A Ty nie masz o tym zielonego pojęcia... Powiedział bym Ci coś o prawdzie jaką prezentujesz, ale tak jak napisałem, nie zniżę się do Twego poziomu bo po prostu mi nie wypada :)
                  • tuptuptamtam Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 22:18
                    fargo_2 napisał:
                    > bo po prostu mi nie wypada :)
                    Co tu może wypadać albo nie.
                    Cienki jestes i tyle.
                    Siedzą panie i pierdzą w stołek a i tak jest czysto, dyrektorzy tego nie widzą, to trzeba zrobić porządek i wszystkich zwolnić i tyle.
                    Proste czy nie.
                    • wardecka78 Re: Zwolnienia w ICDSie 10.01.11, 22:32
                      tuptuptamtam napisał:

> Siedzą panie i pierdzą w stołek a i tak jest czysto, dyrektorzy tego nie widzą
                      > , to trzeba zrobić porządek i wszystkich zwolnić i tyle.
                      > Proste czy nie.

nie sądzisz, że właśnie dziki tym paniom jest tam czysto?

Czy w domu jak nie brudzisz to jest czysto?

Zastanów się proszę nad tym co piszesz.

• roberto19633 Re: Zwolnienia w ICDSie 11.01.11, 17:00
            fargo_2 napisał:

> roberto... Nie "Miałaś" tylko "Miałeś", no ale nick mógł Cię zmylić, więc to Ci
            > daruję... ;) Jak wyglądają przetargi i konkursy to ja wiem... Informacje, też
            > zawsze mam z pierwszej ręki... Gdybyś wiedział choć małą część tego co ja to ni
            > e byłbyś już taki wyszczekany ;) więc wyluzuj :)

Nie każę Ci donosić na poprzednią ekipę. Wiedzę pozostaw sobie i ewentualnie Prokuratorowi. Skoro masz wiedzę szkoda że brakuje Ci wiary w lepsze jutro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka