Dodaj do ulubionych

S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przyszłość

25.01.11, 20:25
SPÓR O ZASADY Skąd się biorą drogowe priorytety? (fragmenty notatki z konsultacji społecznych 4 stycznia 2011)

ROBERT CHWIAŁKOWSKI, wiceprezes SISKOM: Dlaczego S7 w Łomiankach znalazła się w załączniku 2 (budowa odłożona na nieokreśloną przyszłość, przyp. red.), choć jest na zaawansowanym etapie realizacji z szansami na ZRID (odpowiednik pozwolenia na budowę) jeszcze w tym roku?

AGNIESZKA KRUPA, zastępca dyrektora departamentu dróg i autostrad w Ministerstwie Infrastruktury: Bo ta inwestycja nie ma alokacji w żadnym funduszu UE.

R. C.: Czemu w takim razie w załączniku 1a (rozpoczęcie budowy możliwe przed 2013 r., przyp. red.) znalazły się takie inwestycje, jak S14, S6 Trasa Kaszubska i S8 Wrocław - Łódź, choć nie mają one nawet decyzji środowiskowych i zerowe szanse na rozpoczęcie realizacji przed końcem 2013 roku?

A. K.: Analizujemy sytuację i jeśli za kilka miesięcy stwierdzimy, że szanse na ich realizację spadną, to zostaną przesunięte.

R. C.: Czy na przykład Trasa Kaszubska ma alokacje jakiegoś funduszu?

A. K.: Nie, nie ma, ale trasa ta jest bardzo potrzebna, bo była planowana od wielu lat.

R. C.: A obwodnica Łomianek od 40 lat.

A. K.: To prawda, ale musieliśmy brać pod uwagę też strategiczność drogi i prognozowane natężenie ruchu.

R. C.: Na drodze krajowej DK7 w Łomiankach jest 60 tys. pojazdów na dobę, a trasa też jest strategiczna choćby z powodu Modlina (lotniska). W ogóle są trzy wyloty z Warszawy: na Raszyn, Marki i Łomianki, gdzie drogi krajowe mają największe w Polsce natężenie ruchu i budowa wszystkich jest odkładana.

A. K.: Tak, ale musimy brać też pod uwagę inne względy, jak choćby koszty budowy.

R. C.: Trasa Kaszubska to ponad 4 mld. Dlaczego więc wsadzają państwo tak drogą inwestycję, skoro nie ma szans na jej realizację przed 2013 rokiem, nie ma alokacji z żadnego funduszu i w dodatku nie przebije ani pod względem strategiczności, ani natężenia ruchu żadnej z warszawskich wylotówek? Czy może jedyny powód jest taki, że premier jest z Gdańska?

A. K.:Takie względy nie były brane pod uwagę, patrzyliśmy na sprawy obiektywnie pod względem ciągłości sieci drogowej.
Obserwuj wątek
    • zen_42 Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 26.01.11, 00:58
      Jest duży problem dla mieszkańców pracujących w wawie ponieważ korki będą przeogromne nawiasem mówiąc wystarczyłoby trochę inaczej ustawić światła na wójcickiego i już byłoby trochę lepiej ale to nie w tym kraju zalegalizowanego absurdu który stał się normą i codziennością lepsze od dróg są niedochodowe stadiony które będziemy utrzymywać z podatków chyba że pomoże nam bratni naród wietnamski i znów zasili kopułę narodowego przypomnę tylko wybudowanego za 2 mld i obok legia za 0,5 mld moim skromnym zdaniem legia spokojnie wystarczyłby dla warszawy wraz z modernizacją poloni natomiast to monstrum bez infrastruktury jakim jest narodowy to porażka na miarę olimpiady w zakopanym i innych trafionych pomysłów przypomnę że reprezentacja pl jest siedemdziesiąta któraś czyli jakoś nie należymy chyba do elity futbolowej i żadne stadiony tego faktu nie zmienią pozostaną nam puste stadiony i koszmarna gospodarka publicznym pieniądzem
    • krzysiom1 Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 26.01.11, 07:59
      Kolejna kretyńska decyzja PO. W ramach "oszczędności" wywalają w błoto setki tysięcy złotych wydanych na konsultacje i uzyskanie decyzji środowiskowej.
      Zamiast planować budowę tam gdzie stopień zaawansowania przygotowań jest największy-wybierają drogi istniejące w formie kresek na mapie.
      • tk_12 Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 26.01.11, 10:45
        Jesli rzeczywiscie wybrane zostaly do wczesniejszej realizacji projekty, ktore z przyczyn formalnych i tak ni emaja szansy na realizacje w tym terminie, to wydaje mi sie, ze jest to dosc "gruba" sprawa ocierajaca sie o niegospodarnosc. Sledze sporo artykulow na ten temat jakie sie ostatnio pojawiaja w prasie, ale nie spotkalem sie z takim argumentem. Mysle, ze nalezaloby naglosnic sprawe, moze wygramy, tak jak to zrobil Lublin i wylotowka na poludnie. Mysle, ze spora w tym rola SISKOM'u, aby naglosnic te sprawe.
    • piotr1271 Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 26.01.11, 11:08
      Przebieg tej dyskusji zasługuje na jedno określenie - Skandal! W głowie nie mieści się aby urzędnik państwowy szczebla centralnego udzielał odpowiedzi na konkretne pytania Roberta w sposób logicznie wewnętrznie sprzeczny! No, ale idę o zakład, że tak już zostanie. Jak to było? "Hej Junaku młody, smutek zwalcz i strach! Przecież na tym piachu za 30 lat powstanie z pewnością długa, równa, prosta, szeroka jak morze Trasa Łomiankowska!" Wahałem się, czy nie wrócić do pierwotnej wersji "BYĆ MOŻE" zamiast "Z PEWNOŚCIĄ", ale ktoś mógłby mnie zaliczyć do moherów, a wole być (jak każdy) młodym, wykształconym z wielkiego miasta. Najbardziej wkurza mnie, że jak rzadko kiedy sprawdzi się już za rok najdalej dwa porzekadło "Mądry Polak po szkodzie". No ale złożenie protestu w sprawie S7, choćby w ramach akcji zorganizowanej przez SISKOM, przerastało jak widać możliwości przeciętnego Łomiankowicza. Inna sprawa, że nasze władze lokalne też przespały szansę na odniesienie sukcesu stosunkowo tanim kosztem. O tym, że problemy komunikacyjne są jednymi z najpoważniejszych dla mieszkańców naszego miasta wie każdy z tych ostatnich. Toteż ewentualne tłumaczenia "przecież wybory dopiero niedawno były, dopiero orientujemy się w sprawach ważnych dla Łomianek" nie mogą zabrzmieć poważnie.
      • czesiu71 Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 26.01.11, 12:47
        Trzeba wołać rzeczoznawcę, niech wyceni dom, póki jeszcze coś wart i sprzedawać, gdy się ciepło zrobi, to i zainteresowanie wzrośnie. Za kilka lat nasze domy i działki wszyscy będą omijali z daleka, chociażby dlatego, że... sami nie dojadą.
        Widziałem w tv symaptyczną reklamę Grodziska Mazowieckiego, tam wsiada się w nie stojący w korkach pociąg i po półgodzinie wysiada się na Śródmieściu. Może tam trzeba szukać swego ziemskiego szczęścia?
        • krzysiom1 Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 26.01.11, 20:56
          czesiu71 napisał:

>Widziałem w tv symaptyczną reklamę Grodziska Mazowieckiego, tam wsiada się w ni
          > e stojący w korkach pociąg i po półgodzinie wysiada się na Śródmieściu. Może ta
          > m trzeba szukać swego ziemskiego szczęścia?ć

Jechałeś chociaż raz tym pociągiem szczęścia, że wypisujesz takie bzdury?
          Dojazd z Grodziska WKD zajmuje ponad godzinę a KM 45 minut.
          W Grodzisku w pociąg KM ze Skierniewic bardzo często nie wsiądziesz a w WKD nie da się wsiąść na innej niż początkowa stacji.
      • cnz66 Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 26.01.11, 22:10
        piotr1271 napisał:

> Inna sprawa, że nasze władze lokalne też przespał
        > y szansę na odniesienie sukcesu stosunkowo tanim kosztem. O tym, że problemy ko
        > munikacyjne są jednymi z najpoważniejszych dla mieszkańców naszego miasta wie k
        > ażdy z tych ostatnich. Toteż ewentualne tłumaczenia "przecież wybory dopiero ni
        > edawno były, dopiero orientujemy się w sprawach ważnych dla Łomianek" nie mogą
        > zabrzmieć poważnie.

Z tego co wiem gmina wysłała stanowisko w sprawie S7 do MI w terminie, dodatkowo przedstawiele gminy Łomianki brali udział w konsultacjach w sprawie programu dróg.
        • piotr1271 Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 27.01.11, 10:35
          Zapewne masz rację. W normalnym państwie to by wystarczyło. Ale my w takim państwie niestety nie żyjemy. Do tej debaty trzeba było zmobilizować większość mieszkańców naszej gminy. A i Czosnów również. Stanąć na ich czele. Zorganizować wiec poparcia dla S7. Ściągnąć telewizję, prasę. Z całym szacunkiem dla naszego Burmistrza, ale obawiam się, że jego pismo, choćby nie wiem ile w nim było absolutnie zasadnych argumentów, żadnego wrażenia na Ministrze nie zrobiło, bo zrobić nie mogło.
    • saank Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 26.01.11, 20:54
      super przykład tworzenia planów które nie będą realizowane !!!! rysować to oni porafią z budowaniem jest zdecydowanie gorzej!!!
      Jakim prawem takie osoby pracują za nasze podatki? Jakim prawem ministertwo podejmuje tak głupie decyzje .....
      pamiętajmy o tym przy najbliższych wyborach .....to my decydujemy ...
      ...byłem przekonany 3 lata temu że po tych wyborach będzie lepiej ...ale chyba jest inaczej

• tgserwis Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 26.01.11, 21:42
        Jakim prawem? To nie o prawo chodzi. Po prostu tak działa DEMOKRACJA.
    • epapier Rząd się wyżywi 27.01.11, 09:26
      S14 i S8 - Łódź ministra Grabarczyka
      S6 - nie zapominajmy skąd pochodzi premier Tusk
      S8 - (ponownie) - nie możemy całkowicie dołować marszałka Schetyny
      S17 - no dobra, damy wam za Palikota - trochę napsuł krwi Kaczorom
      S3 - kto jest z Pomorza Zachodniego lub Lubuskiego? - jedna niewiadoma

"Wydaje się więc, że planowanym drogom w Łódzkiem nic nie grozi. Po pierwsze, bo są ważne ze względu na komunikacyjne połączenie kraju, po drugie - gdyby je wykreślono z programu, byłaby to największa, osobista porażka Cezarego Grabarczyka."

Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,72937,8913523,Czy_Lodz_moze_byc_spokojna_o_budowe_ekspresowek_.html#ixzz1CDpUPuRD

• esscort Re: Rząd się wyżywi 27.01.11, 09:42
        :))
        W każdym rejonie jakiegoś polityka i "usprawiedliwienie" drogi się znajdzie
        • zad-ra Re: Rząd się wyżywi 27.01.11, 10:56
          Ludzie!
          Łomianki to wszstko już miały! W Łomiankach tworzyło się Porozumienie Centrum i częstym gościem był tu Jarosław kaczyński. Szef Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek był częstm gościem w Łomiankach, a jego córka wyszła za mąż za mieszkańca Łomianek. Mieszkańcem Łomianek był wicepremier Roman Giertych. Posłem był Zbigniew Witaszek, urodzony w Burakowie, a teraz mieszkaniec Czosnowa. Mieliśmy europosła Marka Czrneckiego. Większości mieszkańców to się nie podobało. Nie chcieli ich znać. Teraz nie mamy nikogo, kto mógłby wstawić się za Łomiankami. No niezupełnie. Mamy Pana Marka Czarneckiego, który doradza Burmistrzowi. Zbliżają się wybory parlamentarne. Proponuję, aby Łomianki wystawiły jednego, ale silnego kandydata na posła. Nie ważne czy będzie to Pszczółkowski, czy Grądzki. Zorganizujmy prawybory. Jeżeli wszyscy mieszkańcy Łomianek pójdą do urn i zagłosują na naszego człowieka będzie duża szansa, że będziemy mieli kogoś, kto będzie się za nami wstawiał. Tak brutalne jest niestety życie. Radni uprawiają identyczną politykę na swoim terenie. Dlaczego więc dziwicie się, że posłowie przed wyborami zabiegają o inwestycje z budżetu centralnego dla swoich wyborców. Oczywiście po wyborach wszystko może się zmienić.
          • drabbu Re: Rząd się wyżywi 27.01.11, 11:42
            zad-ra napisał: > Ludzie! > Łomianki to wszstko już miały!

Ładne i przekonujące zestawienie :) Jednak wątpię, czy wybór "naszego" posła w czymś
            by pomógł. To nie zależy od samego posła, ale (jak wskazuje E-papier), od tego, w jakich stosunkach jest ów poseł z władzą, jaką ma pozycję względem rządu i decydentów. Musielibyśmy bardzo wnikliwie przyglądać się kandydatom, czy mają szanse na taką pozycję :)
            (a p. Czarnecki był kiedyś twardym przeciwnikiem trasy S7 w Łomiankach).
          • duza-merry Re: Rząd się wyżywi 27.01.11, 11:52
            zad-ra napisał:

Proponuję, aby Łomianki wystawiły jednego, ale silne
            > go kandydata na posła. Nie ważne czy będzie to Pszczółkowski, czy Grądzki. Zorg
            > anizujmy prawybory. Jeżeli wszyscy mieszkańcy Łomianek pójdą do urn i zagłosują
            > na naszego człowieka będzie duża szansa, że będziemy mieli kogoś, kto będzie s
            > ię za nami wstawiał.

Pomysłowe :D Grądzki na pewno sie za nami wstawi - zeby nam nigdy nie wybudowali s7 i utknelibysmy w korkach na wieki :D Tak samo jak Czarnecki, zreszta obydwaj juz sie "wstawiali" w tym duchu.
            • zad-ra Re: Rząd się wyżywi 27.01.11, 13:29
              Ja proponowałem dwóch. Jeżeli Grądzki nie pasuje, to pozostaje Wiesław Pszczółkowski. Uważam, że to dobry kandydat na posła. Ma duże doświadczenie. Myślę, że Pan Jan przyłączy się do mojej propozycji i zaapeluje do swoich wyborców, aby poparli Pana Pszczółkowskiego. To samo powinien zrobić Burmistrz Dąbrowski. Czasu mamy mało ponieważ PO i PiS układają już listy kandydatów. Myślę, że SLD i PSL także. Jeżeli tego nie zrobimy będziemy znowu tylko narzekać. No jak? Działamy? W jedności siła!!!
              • duza-merry Re: Rząd się wyżywi 27.01.11, 13:39
                Popieram. Super. No to zaproponuj tak panu Janu i zdaj nam relacje jak było :D albo od razu poczekajmy na ten apel do wyborców skoros taki przekonany :D. Jakbys mial problem komunikacyjny z Dabrowskim to wal do Rusieckiegi i Kłódkiewicza, na pewno ze szczera radoscia popra Pszczolkowskiego :D
    • robert_c Kilka słów wyjaśnienia 03.02.11, 19:24
      Z doniesień prasowych wynika, że w Programie Budowy Dróg Krajowych na lata 2011-15 dla Warszawy i okolic nie zmieniło się nic, w stosunku do wersji konsultowanej od 6 grudnia. Tak więc S7 Łomianki - Czosnów pozostały w dziale "do realizacji po 2013".
      Nie pomogły petycje i setki wniosków wysyłanych lub składanych w MI, ani rozmowa z ministrem Grabarczykiem, ani moja wymiana zdań z panią z MI, opisana w Newsweeku, nie pomogły inne artykuły i wizyty w różnych audycjach TV i radiowych.

Obecnie czekamy na opublikowanie oficjalnego programu drogowego i na uzasadnienie przez Radę Ministrów przyznania takich, a nie innych priorytetów.

Przy czym nie wieszamy szabli na kołku.
      S17 obwodnica Lublina oraz S3 dostały kasę przesuniętą z inwestycji kolejowych, gdyż te inwestycje były na etapie podpisywania umów na budowę.
      S7 w Łomiankach to zupełnie inny etap. Tak, czy siak daleko jeszcze do rozpoczęcia budowy (około 2 lat), a dodatkowo jest skarga w WSA na decyzję środowiskową (zgadnijcie kogo i mu podziękujcie).

Program drogowy to nie biblia. Będzie urealniany za około półtora roku (mniej więcej jesienią 2012). Jeśli decyzja środowiskowa utrzyma się w sądzie, i S7 będzie na etapie rozstrzygania przetargu na budowę, to powinna wejść w programie drogowym do działu " do rozpoczęcia budowy przed 2013 rokiem".
      Wiele inwestycji, które uzyskały w programie drogowym wyższe priorytety będzie wtedy jeszcze wciąż w polu. Wiele będzie miało decyzje uchylające decyzje środowiskowe. Wtedy S7 wskoczy do programu zamiast nich. Pamiętajcie, że drogi nie powstają dlatego, że są wpisane na jakąś listę. Powstają, gdy mają prawomocne wszystkie decyzje.

Co więc teraz trzeba robić?
      Naciskać na GDDKiA, by nie zwalniała z procedurą. W połowie roku powinien być gotowy projekt budowlany i przeprowadzone konsultacje społeczne. Wczesną jesienią powinien być złożony wniosek o decyzję realizacyjną. Trzeba tego pilnować.

Przyznam, że w walce o warszawskie wylotówki czuliśmy się lekko osamotnieni.
      Napisaliśmy do wszystkich posłów z Warszawy i Mazowsza oraz do wszystkich radnych Warszawy. Tylko dwie osoby odpowiedziały (spośród chyba 200). Tak mniej więc wygląda zaangażowanie warszawskich i mazowieckich polityków w sprawę inwestycji drogowych. W przypadku innych inwestycji w innych częściach kraju, do MI ciągnęły całe pielgrzymki prezydentów, burmistrzów, marszałków, wojewodów. W przypadku Warszawy i Mazowsza, w MI byli tylko ludzie z SISKOM i przedstawiciele władz trzech podwarszawskich gmin - Raszyna, Łomianek i Marek. Niestety, ale to za mało. Zabrakło szerszego lobbyingu władz Warszawy. W dodatku przedstawiciele władz Łomianek usłyszeli, że "o co chodzi, przecież w Łomiankach ludzie protestują przeciw S7".

Reasumując. Bój o budowę S7 tak na prawdę zacznie się w połowie 2012 roku. Inwestycja ma szansę ruszyć z budową zimą 2012/13. Tylko trzeba się jeszcze o to mocno postarać. I myślę, że wspólnie damy radę :)
      • epapier W korkach na wieki 26.10.11, 22:33
        Przez lata możemy się za to nie doczekać wygodnej drogi w kierunku lotniska. Wojewódzki sąd administracyjny uchylił właśnie decyzję środowiskową dla budowy nowej wylotówki z Warszawy w kierunku Gdańska na odcinku między Bemowem i Czosnowem. Nowa trasa ekspresowa S7 miała ominąć wiecznie zakorkowane Łomianki. Skarżący przekonywali, że będzie miała zły wpływ na pobliski Kampinoski Park Narodowy. Urzędnicy będą musieli na nowo przygotować dokumentację, co może potrwać nawet kilka lat.
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10543437,Buduja_lotnisko_a_dojazdu_nie_bedzie__Przez_wiele.html
        • esscort Re: W korkach na wieki 26.10.11, 22:50
          Cha, cha, ciekawe, kto stoi za tą skargą? Może warto by było zapytać obecnego przewodniczącego rady miasta lub niektórych radnych przebranych obecnie w szaty ludzi bezstronnych i zatroskanych o łomianki i komfort życia ich mieszkańców. Coś może na ten temat wiedzą, bo przecież byli liderami awantury o zatrzymanie budowy S7, bo za blisko rezerwy domy postawili
          • neptun6666 Re: W korkach na wieki 27.10.11, 07:21
            esscort napisał:

> Cha, cha, ciekawe, kto stoi za tą skargą? Może warto by było zapytać obecnego p
            > rzewodniczącego rady miasta lub niektórych radnych przebranych obecnie w szaty
            > ludzi bezstronnych i zatroskanych o łomianki i komfort życia ich mieszkańców. C
            > oś może na ten temat wiedzą, bo przecież byli liderami awantury o zatrzymanie b
            > udowy S7, bo za blisko rezerwy domy postawili

Kogo masz na myśli? Czyżby znowu ,,droga na palach,, . Niezłe , a ponoć
            polityka gminna nie ma wpływu na decyzje na poziomie Województwa.
            Masz babo placek , niespodzianka . Grądzki i stowarzyszenie z Dąbrowy, niezłe.
            • esscort Re: W korkach na wieki 27.10.11, 11:09
              Nie wiem, ale myslę, że ludzie, którzy rozpętali tę wojnę łomiankowsko-łomiankowsą i interesowali się wszystkimi aspektami tego projektu, powinni wiedzieć, c w trawie piszczy
        • mezar73 Re: W korkach na wieki 27.10.11, 08:26
          Ja pie... ! Kurwa mać ! Co za debile ! Planują i budują lotnisko, a nie budują jednocześnie drogi dojazdowej. To jak mają autokary i samochody jeździć na trasie Warszawa-Modlin ? Rolniczą ??? Bo na Kolejowej przecież nie zmieszczą się wszyscy... Wyjebać z MinInfra wszystkich do poziomu sprzątaczki i zatrudnić na nowo - połowę mniej, ale 4 razy bardziej przewidujących i kompetentnych. Się zirytowałem z rana.
          • acaro Re: W korkach na wieki 27.10.11, 08:46
            Chyba lepszy brak drogi niż powrót kaczystowskiego reżimu, prawda?
            • piotr1271 Re: W korkach na wieki 27.10.11, 12:03
              No fakt. Jak wróci Kaczor to znowu kury przestaną się nieść, a krowy mleko dawać. Ptaki powietrzne na ziemię pospadają. Zwierz dziki w Puszczy pozdycha. Młodziankowie poskręcani zarazami i plagą egipską masowo powymierają. Taki ten Kaczor straszny.
            • esscort Re: W korkach na wieki 27.10.11, 12:17
              dajcie spokój z tym straszeniem Kaczyńskim. Wiadomo, że nie wróci, za 4 lata będzie miał prawie 70-tke, owszem to żwawy człowiek i ma power, ale przecież w jego otoczeniu też ludzie myślą, co będzie dalej. PiS z kaczyńskim nigdy nie wygra wyborów i jest "niekoalicyjny". Czy jest możliwy PiS bez kaczyńskiego i jakie miałby poparcie? To się okaże
              • behemot.1 Do obecnych władz Łomianek 27.10.11, 12:27
                Szanowni zwolennicy trasy nadwiślańskiej, macie, co chcieliście. Trasy nie będzie. Przez 10 lat na pewno. I jaki macie pomysł? Już o 6.30 na trasie jest gęsto, a będzie tylko gorzej. Protesty pomogły zastopować inwestycję. A może to nie wy? To na pewno Platforma chciała trasy po wale....Żenada.
                • behemot.1 Re: Do obecnych władz Łomianek 27.10.11, 12:27
                  Oczywiście mam na myśłi, że TRASY MSZCZONOWSKIEJ nie będzie.
                  • kasia.buczkie Re: Do nas frajerów 27.10.11, 13:16
                    Opóźnienie w budowie trasy S7 i utrwalenie na lata gigantycznych korków w Łominkach zawdzięczamy niektórym sąsiadom z Dąbrowy. Tym którzy postawili luksusowe domy przy planowanej trasie , a następnie omamili gawiedź trasą na palach i przez prowadznie systematycznych awantur skutecznie blokowali realizację obwodnicy. Wypadliśmy z planów bo każdy woli budować tam gdzie nie ma konfliktu, gdzie nie ma protestów wpływowych osób. Właściciele domów przy planowanej trasie zyskali kilka lat spokoju, a reszta frajerów dostanie w d...
                    • neptun6666 Re: Do nas frajerów 27.10.11, 13:33
                      kasia.buczkie napisała:

> Opóźnienie w budowie trasy S7 i utrwalenie na lata gigantycznych korków w Łomi
                      > nkach zawdzięczamy niektórym sąsiadom z Dąbrowy. Tym którzy postawili luksusowe
                      > domy przy planowanej trasie , a następnie omamili gawiedź trasą na palach i pr
                      > zez prowadznie systematycznych awantur skutecznie blokowali realizację obwodnic
                      > y. Wypadliśmy z planów bo każdy woli budować tam gdzie nie ma konfliktu, gdzie
                      > nie ma protestów wpływowych osób. Właściciele domów przy planowanej trasie zysk
                      > ali kilka lat spokoju, a reszta frajerów dostanie w d...

Widzę że za frajer dostanie się esscortowi, mieszkańcowi Dąbrowy. Nikt nie powiedział że to przez nich, lub onych. No i się zacznie, podział - nie dość że za i przeciw Burmistrzowi , to jeszcze na lewo i prawostronną część Łomianek.
                      A nie lepiej to wspólnie coś zrobić. Dlatego kasiu nie rozpalaj podziałów , gdyż takie antagonizmy niczego nie zbudują.
                      • esscort Re: Do nas frajerów 27.10.11, 14:05
                        Podziały to zostały rozpalone kilka lat temu. I wtedy ani obecny przewodniczacy rady Berger ani radni Porowski czy Grądzki, ani obecny dyrektor domu kultury sokołowski (którzy awanturę rozkręcili) nie mieli żadnych skrupułów i w imię prywatnych (jedni) lub politycznych (drudzy) interesów poszli na całość. Przecież przy blokadach na kolejowej dochodziło wręcz do prób rękoczynów. Zresztą jeszcze całkiem niedawno, w każdym razie już po rozpoczęciu budowy mostu północnego aktywiści trasy po wale przekonywali mieszkańców dabrowy, że fakt iz budowa ruszyła i że nie ma w tamtym węźle trasy po wale, to pikuś i że to wszystko się zmieni. Ja uważam, że oni DOSKONALE od początku wiedzieli, że trasa po wale NIGDY nie powstanie. Chodziło o zablkowanie budowy w rezerwie drogowej pod puszczą. Sporo osób było w tym zainteresowanych finansowo (domy, wzrost cen działek, gdyby rezerwę odblokowano itp.).
                        I nie chodzi o rozpalanie tamtych emocji ale o nazywanie rzeczy po imieniu no i może jakaś reflekskję ze strony niektórych osób, zakładających dziś czapeczki fajnych kolegów całych łomianek.
                      • esscort Re: Do nas frajerów 27.10.11, 14:17
                        neptun6666 napisał:
                        > A nie lepiej to wspólnie coś zrobić.

Jesteś pewny, że znajdziesz chętnych do takiego wspólnego robienia? No może tak, ale pod warunkiem, że efektem wspólnego działania byłoby dalsze blokowanie S7 :) Nie bądź naiwny 6666. Zostanie wykorzystany każdy ptaszek, każdy ślimak i żuczek, żeby to blokować, jak długo sie da. A dla sprawdzenia, jak to jest z chęciami do wspólnej pracy, możesz np. poprosić jakąś radną, żeby do przewodniczącego rady miejskiej złożyła propozycję uchwały rady w sprawie zobowiązania burmistrza do wystosowania w imieniu łomianek (zarządu i rady miejskiej0 ]apeli do wszystkich świętych (od premiera w dół) w sprawie przyspieszenia budowy S7.
                • uprl Re: Do obecnych władz Łomianek 27.10.11, 14:00
                  behemot.1 napisała:

> Szanowni zwolennicy trasy nadwiślańskiej, macie, co chcieliście. Trasy nie będz
                  > ie. Przez 10 lat na pewno. I jaki macie pomysł? Już o 6.30 na trasie jest gęsto
                  > , a będzie tylko gorzej. Protesty pomogły zastopować inwestycję. A może to nie
                  > wy? To na pewno Platforma chciała trasy po wale....Żenada.

Wy nadal wierzycie w PO ??
                  A co będzie z mitycznymi 300 mld Euro z UE, które obiecał namiestnik Tusk ? Jego kłamstwa i obłuda są w porządku ? Unia na naszych oczach bankrutuje, a PO mydli dalej oczy naiwnym Polakom, że żebracza postawa, poparta dalszym zadłużaniem, będzie skutecznym sposobem na pomyślny rozwój naszego kraju.
                  Polecam artykuł Andrzeja Sadowskiego z Centrum im. Adam Smitha, ilustrujący przyczyny obecnego kryzysu : biznes.interia.pl/raport/kryzys_w_usa/news/wywiad-interiapl-europejskie-rzady-chca-grac-role-sw,1713326,5429

Kolejny bastion socjalizmu, tym razem w wydaniu Unii Europejskiej, stopniowo bankrutuje na naszych oczachmfvnfnv. Znów się potwierdza, że tylko wolny rynek może przywrócić normalność.
    • epapier Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 27.10.11, 13:40
      ROBERT CHWIAŁKOWSKI, wiceprezes SISKOM - wypowiedź ze strony www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1209193&page=7

"Teraz trochę o wyroku NSA z marca 2011

orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/4D413E81EE
      Główny zarzut to złe rozpoznanie środowiska naturalnego, zwłaszcza awifauny (kto robił inwentaryzację dla tego raportu? - wiadomo kto - ten, który potem tego całego bajzlu nie zaskarżył, jako jedynej inwestycji realizowanej w Warszawie lub okolicach, bo poza tym skarży wszystko).
      Skarzacy wykazali, że w bezpośrednim sąsiedztwie trasy jest jakiś zagajnik z chronionymi ptakami, ktory nie został wykazany w raporcie.
      Ponoć źle została okreslona odległośc drogi od rezerewatu Sieraków - w raporcie określono ją na około 2-2,5 km, a skarżący wykazaki, że jest to 800 m
      Sprawa przejść dla zwierząt. GDOŚ usunął przejscie pomiędzy KPN a Młocinami tłumacząc, że lokalizacja jest bez sensu, bo w tym miejscu powstał market MarkPolu. Raport jednak stwierdza, iż istnieje w tym miejscu korytarz migracyjny, więc całkowity brak jakiegokolwiek przejścia dla zwierząt pomiędzy węzłem Wólka a Kolejowa powoduje stworzenie efektu bariery ekologicznej.

Najpoważniejszy wg mnie zarzut to ingerencja w siedliska priorytetowe. Z raportu oddziaływania na środowisko wynika, że trasa S-7 wg wariantu II koliduje z łęgowym lasem jesionowo-olszowym, będącym siedliskiem priorytetowym z listy Natura 2000 o kodzie 91E0-3, który znajduje się poza obszarem Natura 2000 "Puszcza Kampinoska".
      Zatem kwestia znaczącego negatywnego oddziaływania na siedliska i gatunki priorytetowe winna zostać rozważona nie tylko z punktu widzenia oddziaływania na obszar Natura 2000 "Puszcza Kampinoska", lecz również na inne siedliska i gatunki priorytetowe
      Tu chodzi o to, że w takim przypadku zgoda na realizację trasy powinna być uzuskana w Komisji Europejskiej, jak stanowi art 34.2 Ustawy o ochronie przyrody.

Powyższe zarzuty NSA kwalifikują raport do uzupełnienia, a nie do uchylenia w całości.
      Jednak nie dalej jak 2 godziny temu dzwoniła do mnie obecna łomiankowska władza i powiedziała, że ludzie z Łomianek-Dąbrowy, którzy DUŚ zaskarżyli mówią, że WSA uchylił decyzję w całości.
      W zasadzie nie ma to znaczenia, czy decyzja uchylona jest w całości, czy w części dotyczącej awifauny. A wręcz lepiej, by uchylono w całości, bo wtedy poprawi się błędy i zaniedbania związane z lokalizacją węzła S7/TMP.
      Poprawienie inwentaryzacji awifauny to najmniej rok. W tym czasie można szykować pozostałą część raportu, w tym ponowne wariantowanie.
      Aktualny stan zaawansowania był taki, że praktycznie za rok mogli ruszyć z budową. Jednak i tak by nie ruszyli, bo kasy nie ma i nie będzie. Gdyby nie uchylenie decyzji, budowa ruszyłaby i tak na przełomie 2013/2014. Myślę, że do tego czasu będzie już nowa decyzja środowiskowa. Projekt budowlany już jest. Pół roku później można będzie uzyskać ZRID. Budowa by ruszyła na przełomie 2014/15. Praktycznie więc opóźnienie w realizacji wyniesie rok. Nawet zakładając, że procedura środowiskowa zacznie się od nowa. To wariant optymistyczny. Pesymistyczny - przyjdzie rok 2020, kasa z UE zostanie rozdysponowana i ten odcinek S7 przerzucą na kolejny okres finansowania z UE."

• labes Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 27.10.11, 14:30

> W zasadzie nie ma to znaczenia, czy decyzja uchylona jest w całości, czy w częś
        > ci dotyczącej awifauny. A wręcz lepiej, by uchylono w całości, bo wtedy poprawi
        > się błędy i zaniedbania związane z lokalizacją węzła S7/TMP.
        > Poprawienie inwentaryzacji awifauny to najmniej rok. W tym czasie można szykowa
        > ć pozostałą część raportu, w tym ponowne wariantowanie.
        > Aktualny stan zaawansowania był taki, że praktycznie za rok mogli ruszyć z budo
        > wą. Jednak i tak by nie ruszyli, bo kasy nie ma i nie będzie. Gdyby nie uchylen
        > ie decyzji, budowa ruszyłaby i tak na przełomie 2013/2014. Myślę, że do tego cz
        > asu będzie już nowa decyzja środowiskowa. Projekt budowlany już jest. Pół roku
        > później można będzie uzyskać ZRID. Budowa by ruszyła na przełomie 2014/15. Prak
        > tycznie więc opóźnienie w realizacji wyniesie rok. Nawet zakładając, że procedu
        > ra środowiskowa zacznie się od nowa. To wariant optymistyczny. Pesymistyczny -
        > przyjdzie rok 2020, kasa z UE zostanie rozdysponowana i ten odcinek S7 przerzuc
        > ą na kolejny okres finansowania z UE."
        >
        > Facet, czy Ty się z choinki urwałeś !!!!!!!!
        Przecież dopiero teraz panowie Berger, Porowski i spółka uznają swoją działalność za sukces. Nowa decyzja środowiskowa to 3 lata a potem tak jak piszesz kolejne etapy. Przypomnę, że gdyby nie szkodliwa działalność niektórych panów, w tym super fachowca Sokołowskiego to S-7 miała byc zbudowana na koniec 2010 roku!!!!!
        • kasia.buczkie Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 27.10.11, 15:00
          Stwowarzyszenie O tak intesywnie nie daje rozjechać Łomianek, że za chwilę Łomianki zostaną rozjechane na amen. Wobec korka przed skrzyżoweniem z Graniczką i Brukową cały ruch pójdzie przez opaskę do Sierakowskiej i Zachodnią lub Warszawską lub Rolniczą do Warszawskiej i dalej przez ciche uliczki Burakowa (przy Wrzosie). Gratulacje dla w\w członków Rady- przysłużyliście się wszystkim mieszkańcom.
          • mezar73 Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 27.10.11, 16:36
            He, he. Nie pójdzie, nie pójdzie. On już poszedł. Przecież już teraz tak się jeździ....
            Korek na opaskach jest rano nie mniejszy niż na Warszawskiej i Kolejowej, a Dziwożony stoi od Czarnieckiego...
            • lomianki2011 Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 27.10.11, 19:21
              Najważniejsze żeby kabareciarz czuł się zadowolony:-) Reszta Łomianek już go nie obchodzi:-)
              • prawda_online Re: S7 Bemowo - Czosnów ... na nieokreśloną przys 27.10.11, 21:32
                Szanowni Państwo
                Z ostatnich informacji. Tydzień temu, odbyła się sprawa dotycząca oddziaływania trasy S7 na środowisko. Wyrok: uchylenie w całości decyzji środowiskowej odcinka Czosnów -Łomianki- Bemowo
                Pożegnajmy się z trasą...
                • lobotomia-d Teoria niemozności 29.10.11, 18:35
                  Teoria niemożności jest porażająca. Owszem dla pojedynczej osobny tak, ale dla zorganizowanej grupy nie. I trzeba by było się zorganizować!
                  • tuitambylec Obwodnicy długo nie będzie 17.11.11, 12:41
                    www.gazetaecho.pl/s7-najwczesniej-za-dekade_58932
                    I co? Kto obstawia, czy w następne dziesięć lat coś ruszy?
                    • esscort Re: Obwodnicy długo nie będzie 17.11.11, 12:52
                      Podoba mi się wypowiedź radnego Porowskiego - jednego z głównych terrorystów podkładających bomby pod budowę S7:
                      - Dla mnie jest to smutne, że trzeba było sądu, aby decydenci zaczęli słuchać uwag. Ludzie są oburzeni, że dłużej będziemy stali w korkach. Nikt nie dostrzega, że wina nie leży po stronie mieszkańców, którzy zgłaszali uwagi do projektu, tylko po stronie urzędników, którzy je ignorowali - mówi Porowski.

No faktycznie, zupełnie jakbym słyszał faceta, który najpierw podczas mrozu wylał wodę na chodnik, a potem mówił, że to skandal, że ludzie się wywalają. No jasne, można i tak. Niech całe miasto stoi w korku, grunt, że mi koło domu drogi nie zrobią
                      • mezar73 Re: Obwodnicy długo nie będzie 17.11.11, 14:06
                        > No faktycznie, zupełnie jakbym słyszał faceta, który najpierw podczas mrozu wyl
                        > ał wodę na chodnik, a potem mówił, że to skandal, że ludzie się wywalają. No ja
                        > sne, można i tak. Niech całe miasto stoi w korku, grunt, że mi koło domu drogi
                        > nie zrobią

no skandal, że burmistrz nie wysypał soli z piachem na chodnik !
                        • epapier Będą nowe wylotówki... 19.12.11, 09:19
                          warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10839193,Beda_nowe_wylotowki_z_Warszawy__Rzad_szuka_pieniedzy.html
                          No i jednak pieniądze by się znalazły na s7 bemowo-czosnów gdyby nie uchylono decyzji środowiskowej. Ale odkorkowującej Łomianki obwodnicy s7 nie będzie dzięki paru oszołomom.
    • epapier pesymistyczny artykuł z Życia 13.01.12, 10:01
      Inwestycyjna paranoja na wylotówce na Gdańsk

Po sześciu latach dokumentację dla trasy S7 trzeba robić od nowa. Wisłostrada tonie w korku, a koszty urosły do 3,7 mld zł

Ponad 22 km bezkolizyjnej drogi od trasy S8 przez obrzeża lotniska Bemowo, Chomiczówki i Cmentarza Północnego do Czosnowa za Łomiankami. Ta droga uratowałaby zakorkowany wyjazd z Warszawy na Gdańsk. Projekt był już na ukończeniu, a decyzję środowiskową inwestor dostał w 2009 r. Ale przygotowania, które trwały od 2006 r., polegały na przeanalizowaniu aż dziewięciu wariantów i pochłonęły miliony złotych, właśnie ruszają od nowa.

S7 raz jeszcze

– Przygotowujemy się do ponownego postępowania w sprawie decyzji środowiskowej. Poprzednia została w całości uchylona – mówi rzeczniczka Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad na Mazowszu Małgorzata Tarnowska.

Krajową „siódemką" przez Łomianki do Wisłostrady przetacza się codziennie w korku 54 tys. pojazdów.

– To trzecia w kolejności najbardziej potrzebna wylotówka z Warszawy, tuż po obwodnicy Raszyna i Marek – mówi Robert Chwiałkowski ze Stowarzyszenia Integracji Stołecznej Komunikacji. – Dla odkorkowania stolicy byłaby bardziej przydatna niż autostrada A2 z zachodu. Bo przez Ożarów Mazowiecki i Błonie nie jeździ tyle aut co przez Łomianki – wylicza.

Dlaczego przygotowania do budowy wylotówki na Gdańsk nie wypaliły? Istniał front licznych stowarzyszeń działających przeciw trasie, np. Chomiczówka Przeciw Degradacji, Ochrona Puszczy Kampinoskiej czy Zielone Mazowsze. Protesty, odwołania i skargi trafiły do trzech instancji. Ostatecznie sprawa oparła się o NSA, a decyzja środowiskowa została miesiąc temu w całości uchylona.

Przed sądami administracyjnymi wynajęci prawnicy wykazali błędy w raporcie środowiskowym. Pikanterii sprawie dodaje fakt, że na zlecenie firmy DHV przygotował go dr Wiesław Nowicki z organizacji OTOP, który wcześniej słynął z blokowania z powodów środowiskowych inwestycji, np. mostu Północnego.

Na obawie przed trasą zarabiali prawnicy. Każda z protestujących grup walczyła o swoje, a interesy były często sprzeczne. Na przykład mieszkańcy osiedla Dąbrowa chcieli przebiegu przez Łomianki blisko Wisły (po nowym wale przeciwpowodziowym), a ci z okolic Nowego Dziekanowa wręcz odwrotnie – bliżej Puszczy Kampinoskiej. Z kolei mieszkańcy okolic ul. Księżycowej storpedowali węzeł Chomiczówka, przesuwając go w stronę ul. Janickiego. W efekcie w przyszłości, żeby wjechać na Trasę Mostu Północnego, trzeba będzie... trzy razy skręcić prawie pod kątem prostym.

Stracone miliony

Ile potrwają nowe przygotowania? Co najmniej roku specjaliści potrzebują na tzw. inwentaryzację przyrodniczą (np. liczenie gatunków ptaków). Decyzję środowiskową dostaniemy w optymistycznym wariancie za dwa lata, a może zostać zaskarżona do trzech instancji. Potem trzeba dostać pozwolenie budowlane oraz ogłosić przetarg „Projektuj i buduj".

Kolejny problem: szacowane koszty budowy wraz z wykupem gruntów urosły do astronomicznej kwoty 3,7 mld zł. Po drodze są aż dwa tunele o łącznej długości 2,3 km: w rejonie Fortu Bema i ul. Powstańców Śląskich oraz na Chomiczówce pod Kwitnącą.

Ministerstwo Transportu uzależnia budowę od budżetu UE na lata 2014 – 2020. W planach znajduje się w załączniku „do realizacji po 2013 r.".

– Wylotówka na Gdańsk nie powstanie wcześniej niż w w latach 2019-2020 – mówi Robert Chwiałkowski z SISKOM.

– Warianty bardziej optymistyczne to mydlenie oczu. Niestety, w Warszawie na drogach nigdy nie wychodzą – ubolewa.

Przedłużeniem trasy miała być droga S7 Czosnów – Płońsk, ale decyzja środowiskowa dla niej też została uchylona.

www.zyciewarszawy.pl/artykul/2,652168_Inwestycyjna-paranoja--na-wylotowce-na-Gdansk.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka