Dodaj do ulubionych

Konsultacje Społeczne

14.06.11, 13:36
Na stronie www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=327
zamieszczono informację o konsultacjach w sprawie statutu Rady. O co w tym wszystkim chodzi, kto się będzie z kim konsultował i jaką moc prawną będą miały te konsultacje. Czy tylko w terminie 16-20.06. br można tylko zgłaszać swoje stanowisko. Na jakim etapie jest to aktualnie. Czy radni konsultują się w takim samym trybie, czy ich dotyczy inna procedura.
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Konsultacje Społeczne 14.06.11, 13:52
      Jest napisane, że chodzi o to, by mieszkańcy mogli zgłosić swoje ewentualne uwagi. Jak to przy konsultacjach bywa, ewentualne uwagi zapewne zostaną przedstawione komisji statutowej, która zdecyduje, czy je uwzględnić, czy nie. A potem uchwała Rady (z tego, co mi się obiło o uszy, to na najbliższej sesji) i już. Dlatego - jeśli masz uwagi - to zgłoś je teraz, bo będzie za późno.
      • elba10 Re: Konsultacje Społeczne 14.06.11, 14:03
        esscort napisał:
        > ewentualne uwagi zapewne zostaną przedstawi
        > one komisji statutowej, która zdecyduje, czy je uwzględnić, czy nie.

A to jest powołana komisja statutowa?. Pierwsze słyszę.
        • esscort Re: Konsultacje Społeczne 14.06.11, 14:15
          A gdzie słuchałaś? :)
          Komisja pracuje chyba od poprzedniej kadencji i skończyła swoją pracę. Projekt statutu jest, miał już być chyba nawet uchwalony, ale własnie ze względu na umożliwienie mieszkańcom zgłoszenia uwag wstrzymano się. Zresztą co za różnica? Masz uwagi, to zgłaszaj p prostu.
          • ulfednir Re: Konsultacje Społeczne 14.06.11, 18:56
            W kwestii Statutu Gminy Łomianki (nie Statutu Rady, choć integralną częścią Statutu jest też Regulamin Prac Rady)
            1. Komisji Statutowej w tej kadencji nie ma. Obecny projekt Statutu jest zmodyfikowaną wersją statutu wypracowanego przez Komisję Statutową poprzedniej kadencji.
            2. Radni pracowali nad tym projektem dwuetapowo: najpierw na przełomie lutego/marca kluby zgłaszały poprawki do wersji przedstawionej (z tego prawa skorzystały kluby PO i ŁnŁ), potem w maju toczyła się dyskusja i uzgadnianie poprawek pomiędzy klubami i radcą prawnym.
            3. Wersja przedstawiona do Konsultacji jest wersją finalną - oczywiście jeżeli pojawią się propozycje zmian od mieszkańców, zostaną one przedyskutowane przez radnych zanim zostanie Statut wprowadzony pod obrady RM>
            • hornet-lom Re: Konsultacje Społeczne 14.06.11, 19:29
              Witaj Janie Mazan. Powiedz proszę , z jakiego ugrupowania jesteś Radnym?
              Wkradł się chyba jakiś błąd , gdyż powstało w Łomiankach koło PiS , które jakoś tak omija was szerokim łukiem.
              Kto w końcu reprezentuje tą partię , z kim dyskutować ,lub komu przyłożyć?
              Nie wiadomo kto jest kim w Łomiankowskim PiS-ie. Wytłumacz gdyż zaczęłam się gubić
              w domysłach. Kto jest prawdziwkiem , a kto Chińszczyzną.
              • ulfednir Re: Konsultacje Społeczne 14.06.11, 19:52
                Jestem radnym z klubu i list Łączą nas Łomianki. Nie jestem członkiem żadnej partii ogólnokrajowej.

Utożsamianie ŁnŁ z PiSem jest błędem. (Tak na marginesie: Co ma PiS czy inna ogólnokrajowa partia do Łomianek? Czy to takie ważne w polityce lokalnej, czy jestem z UPR, SLD, PSL, PiS, PO, PJN, RPP? Co daje w polityce lokalnej sztandar jakiejś partii, oprócz owego sztandaru? Patrzenie na lokalną politykę przez pryzmat ogólnokrajowych sporów ma sens?)

Nie ukrywam jednak, że na liście ŁnŁ były nazwiska kojarzone z PiSem, takie jak p. Jan Grądzki (obecnie zawiesił swoje członkostwo) czy panowie, których widać na zdjęciu na portalu Lomianki.info. Ale są też osoby z innych partii.

Jednym słowem - ŁnŁ jest klubem niejednorodnym politycznie, niezależnym od żadnej partii. ŁnŁ jest ugrupowaniem lokalnym, który nie zajmuje się polityką dalej niż granice interesu Łomianek.

radny Jan Mazan
                jan_mazan@wp.pl
                www.janmazan.pl
                • hornet-lom Re: Konsultacje Społeczne 14.06.11, 19:59
                  To znaczy że jest pan bezpartyjny? Nie ,,podnosi się,, panu na słowo PiS.
                  /Oczywiście mam na myśli ciśnienie?/
                  Swoją droga myślałam że ŁNŁ to PiS w Łomiankowsko - Grądzkim wykonaniu, znaczy żyłam w błędnym przekonaniu?
                  Co na to babinki zbierające się pod Radiem Maryja?
                  Nie czują się oszukane?
                  • ulfednir Re: Konsultacje Społeczne 14.06.11, 20:13
                    Tak jestem bezpartyjny. A na słowo PiS podnosi mi się identycznie ciśnienie, jak na słowo PO czy SLD.

Jeśli ktoś głosował na p. Grądzkiego czy na ludzi z ŁnŁ tylko dlatego, że w jego mniemaniu był to PiS, to cóż... Ponawiam pytanie, czy przynależność partyjna jest ważna w polityce lokalnej?
                    • dr_sztrosmajer1 Re: Konsultacje Społeczne 14.06.11, 23:58
                      Panie radny, przynależność polityczna jest bardzo ważna dla gawiedzi. Kedy ktoś jest członkiem partii politycznej, łatwiej się go kopie. Łatwiej przyprawić odpowiednią "gębę" i zaszufladkować wg uznania. Ma Pan najlepszy dowód na generalizowanie działania radnych, na przykładzie tych z PO. Kopie się PełOwców, nie trzeba wskazywać osób, czy ich aktywności. Łatwiutko upraszczają i dowalają. Ogólniki bez konkretów. Pan współpracuje z pozostałą dwudziestką i proszę tu otwarcie napisać, czy widzi Pan wpływ ogólnopolskiej polityki na decyzje tych z PO, przedstawianych ty jako niemalże partyjne bojówki?
                    • hornet-lom Re: Konsultacje Społeczne 15.06.11, 16:58
                      ulfednir napisał:

> Tak jestem bezpartyjny. A na słowo PiS podnosi mi się identycznie ciśnienie, ja
                      > k na słowo PO czy SLD.
                      >
                      > Jeśli ktoś głosował na p. Grądzkiego czy na ludzi z ŁnŁ tylko dlatego, że w jeg
                      > o mniemaniu był to PiS, to cóż... Ponawiam pytanie, czy przynależność partyjna
                      > jest ważna w polityce lokalnej?
                      >
                      Januszku, nie jest ważna. Ale babcie znają was jako walczące ramię PiSu i czują sie mocno zawiedzione waszymi wyborczymi gierkami.
          • jeser Re: Konsultacje Społeczne 14.06.11, 23:48
            esscort napisał:
            > Zresztą co za różnica? Masz uwagi, to zgłaszaj p prostu.

Zdaje się, że zdjęcie z porządku obrad VII sesji RM procedowania treści statutu czy dokładniej p-kt III.1 " Uchwalenie Statutu Gminy Łomianki " nie było spowodowane chęcią przeprowadzenia konsultacji z mieszkańcami.
            A teraz ess. w kwestii zgłaszania tak, po prostu uwag. Uwagi powinny być merytorycznie oparte na dokumencie bazowym tj. projekcie statutu zawieszonym na BIP. Tymczasem wisi tam karłowata poczwarka a nie kompletny dokument bazowy, który powinien być starannie przygotowany i przedstawiony społeczności do konsultacji. Może Radni zgłaszali uwagi do innych materiałów, bo te zamieszczone na BIP są niekompletne a tabelka do wpisywania uwag jest pewnie pomyłkowo wklejona z innej bajki. W tej kwestii wczoraj wystosowałem zapytanie na E-pocztę-Zadaj pytanie Burmistrzowi. Jak na razie odpowiedzi brak a i zarządzenie, druk do wpisywania uwag i projekt statutu wiszą w nienaruszonej wersji. Żeby nie wchodzić głęboko w szczegóły zasygnalizuje tylko drobiazgi, które moim zdaniem "kładą " powagę procesu konsultacji i zgłaszania uwag. Uwagi do statutu proponuje się zgłaszać na druku przygotowanym
            dla zupełnie innych konsultacji tj. Konsultacji z Organizacjami Pozarządowymi, a na dodatek zawieszono Statut tj. załącznik nr 1 do uchwały RM, w treści którego wyszczególnione są zsyłki do załączników nr. 2, zał. nr 3, zał. nr4. zał.nr 5. zał. nr 6 , zał. nr 7, zał. 8, będących nieodłącznymi częściami dokumentu. Tymczasem na BIP jest normalnie brak tych załączników-dokumentów. Jak można zgłaszać uwagi do czegoś, czego nie przedstawiono potencjalnym opiniodawcom. Unikalnym rozwiązaniem jest wpisanie załącznika nr 1 do załącznika nr1. Należało by go pewnie nazwać pod złącznikiem nr 1, do załącznika nr 1.

--------
            Zawsze
            Bądź
            Sobą
            • esscort Re: Konsultacje Społeczne 14.06.11, 23:55
              aż tak nie wnikałem, tym bardziej, że nie widziałm projektu przedstawionego radnym.
              Tabelka do wpisywania uwag też mnie zdziwiła.
              Ja zgłosiłem kilka drobnych uwag tak po prostu mailem, bez tabelki
              • jeser Re: Konsultacje Społeczne 15.06.11, 00:07
                esscort napisał:

> aż tak nie wnikałem, tym bardziej, że nie widziałm projektu przedstawionego rad
                > nym.
                >
                Jak pisze ulfednir forum.gazeta.pl/forum/w,229,126119010,126128322,Re_Konsultacje_Spoleczne.html
                "3. Wersja przedstawiona do Konsultacji jest wersją finalną - oczywiście jeżeli pojawią się propozycje zmian od mieszkańców, zostaną one przedyskutowane przez radnych zanim zostanie Statut wprowadzony pod obrady RM>"
                • jwc3 Re: Konsultacje Społeczne 15.06.11, 10:03
                  Szanowny Panie jeser,
                  zgadzam się z Panem całkowicie. Ma Pan rację. Tak nie można prowadzić konsultacji społecznych. Proszę przyjąć, że konsultacje są konieczne! Burmistrz upoważnił wicka Rusieckiego. Rusiecki upoważnił do przeprowadzenia konsultacji Panią Marzenę Madejską. Pani Marzena ma aktualnie ważniejsze sprawy na głowie - Festyn 18 czerwca, więc nie ma na to czasu. Podobna sprawa to kolejne konsultacje, które mają odbyć się dzisiaj o 17.00 w UMiG, na temat współpracy z organizacjami pozarządowymi. Te konsultacje ma prowadzić Pani Agnieszka Grzybowska. Na stronie www.lomianki jest ogłoszenie na ten temat z 8.06.2011. Jak się poszuka dalej można znaleźć inne ciekawe materiały. Okazuje się, że konsultacje mają dotyczyć roku 2012. Po co tak wcześnie? O co tu chodzi?
                  • neptun666 Re: Konsultacje Społeczne 15.06.11, 22:02
                    jwc3 napisał:

Okazuje się, że konsultacje mają dotyczyć
                    > roku 2012. Po co tak wcześnie? O co tu chodzi?

No właśnie o co chodzi?
                    Chodzi o to aby nie robiąc nic, sprawiać wrażenie że robi się dużo.

Uprawiając taką spychologię,można zadać pytanie:
                    skoro wszystko robią pracownicy po co nam burmistrz,wicki,sekretarz która nie opuszcza swojej nory ( chyba że do klopa ) i wysoko opłacany doradca?
                    • roberto19633 Re: Konsultacje Społeczne 15.06.11, 22:52
                      Neptunku , ale sekretarz jest całkiem ładniusia. Może dla tego nie opuszcza norki - bo mężuś jest o nią zazdrosny? Lub ma trochę pracy , w końcu Łomianki to nie wiocha swoje 21 tysięcy mieszkańców ma.
                      A tak na poważnie to napisz łopatologicznie- O CO CI CHODZI ?????

Pewnie zostałeś pozbawiony wpływów , co za tym idzie ,,stara cię nie szanuje,,.
                      Być może to jest przyczyną traumy ,którą uzewnętrzniasz na forum.
                      • jeser Re: Konsultacje Społeczne 19.06.11, 01:20
                        Termin Konsultacji dobiega k końcowi a na stronie urzędu do dziś ciągle brak jest kompletu materiałów projektu statutu wraz z dziewięcioma załącznikami. Może to jakieś specyficznie inne standardy konsultacji a może ktoś powinien tego dopilnować. Opracowanie i uchwalenie statutu należy do wyłącznych kompetencji Rady i dobrze żeby radni i przewodniczący zwracali baczniejszą uwagę na powagę procedowania nadrzędnego dokumentu stanowiącego o ustroju Gminy.
                        Innym niepokojącym elementem jest rozbieżność zarządzenia burmistrza dotyczącego procesu przeprowadzenia konsultacji społecznych, których przedmiotem jest
                        projekt Statutu Gminy Łomianki. gdzie w p-kt. 4 zarządzenia wyszczególnia się jakąś bliżej nie sprecyzowaną grupę przedstawicieli, cytuję""
                        4. W konsultacjach spolecznych mogą uczestniczyc przedstawiciele jednostek pomocniczych
                        Gminy lomianki.
                        www.lomianki.pl/bip/media/2011/02/3235_Zarz_dzenie_RAG.0050.87.2011.pdf
                        Ciekaw jestem kto to taki "przedstawiciele jednostek pomocniczych" i jak to się ma do terminu konsultacje społeczne.
                        • etaam Re: Konsultacje Społeczne 20.06.11, 18:09
                          Strasznie mnie rozbawił zapis w regulaminie pracy komisji rewizyjnej w par.5 ust 4.. Wynika z tego zapisu, że protokół z posiedzeń komisji rewizyjnej powinien być udostępniony osobom uprawnionym w Urzędzie celem ewentualnego naniesienia poprawek. Tego jeszcze świat nie widział, protokół komisji rewizyjnej będzie poprawiał uprawniony urzędnik. Ciekaw jestem co o tym mówili radni w trakcie prac na przełomie lutego/marca w czasie których kluby zgłaszały poprawki czy w maju gdy toczyła się dyskusja i uzgadnianie poprawek pomiędzy klubami przygotowaniu wersji finalnej. A może jest to propozycja któregoś z klubów?
                          forum.gazeta.pl/forum/w,229,126119010,126128322,Re_Konsultacje_Spoleczne.html
                  • anula-1234 Re: Konsultacje Społeczne 30.06.11, 12:25
                    A kto to jest ta Grzybowska?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka