Dodaj do ulubionych

przydomowa oczyszczalnia ścieków

02.08.11, 18:38
Straciłem nadzieję, że władze łomianek w dającej się przewidzieć przyszłości (czyli w ciągu powiedzmy 10 lat) są w stanie poradzić sobie z prostą wydawałoby się sporawą budowy sieci wodno-kanalizacyjnej w moim rejonie, pomyślałem, że chyba najwyższy czas przestać liczyć na kolejne pokolenia nieudaczników i poradzić sobie we własnym zakresie. Może wyjściem jest przydomowa oczyszczalnia ścieków? Ma ktoś może doświadczenia w tej kwestii. Czy to działa? Jaka musza być warunki?
Obserwuj wątek
    • vox.populi666 Re: przydomowa oczyszczalnia ścieków 02.08.11, 18:48
      Też sobie zafasuję taką oczyszczalnie. Wziąwszy pod uwagę że BYŚ serwuje jedną dużą beczkę /wywóz szamba/ za jedyne 220,00. 440,00 miesięcznie X 12= tak dłużej już się nie opłaci.
      Jest jeszcze jeden drobny niuans, ma być jakieś dofinansowanie na ten zbożny cel.
    • drabbu Re: przydomowa oczyszczalnia ścieków 02.08.11, 20:12
      Nie mam doświadczeń, wiem tylko tyle, że są rozmaite typy, rozmaite rozwiązania,
      a niektóre wymagają działek o dużych powierzchniach. Jest specjalne forum na ten temat:
      forum.budujemydom.pl/Przydomowa-oczyszczalnia-sciekow-t3569.html
      Niedawno na naszej gminnej stronie pojawiło się o to:
      www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=476
      Pamiętam też, że i naszym forum przedstawiał się kiedyś wykonawca takich oczyszczalni, może
      warto odnaleźć?

Być to może, że władze Łomianek w dającej się przewidzieć przyszłości poradzą sobie ze sprawą budowy sieci wodno-kanalizacyjnej w Twoim rejonie. Ale inne.
      • esscort Re: przydomowa oczyszczalnia ścieków 02.08.11, 20:28
        drabbu napisał:
        > Być to może, że władze Łomianek w dającej się przewidzieć przyszłości poradzą s
        > obie ze sprawą budowy sieci wodno-kanalizacyjnej w Twoim rejonie. Ale inne.

Nie sądzę
        Dzięki za linki
        • drabbu Re: przydomowa oczyszczalnia ścieków 02.08.11, 20:44
          Napisz kiedyś Esscorcie, do jakich wniosków doszedłeś w przydomowym temacie.
      • olalive Re: przydomowa oczyszczalnia ścieków 06.09.11, 22:59
        Jeżeli zamierzasz zbudować przydomową oczyszczalnie, polecam Tobie przeczytanie tego poradnika oczyszczalnie.e26. Jest tam wiele przydatnych informacji dotyczących budowy przydomowej oczyszczalni - łącznie z objaśnieniem funkcjonowania. Pamiętaj, że nie na każdej działce możesz zbudować oczyszczalnie, musi ona spełniać warunki określone w przepisach.
        • esscort Re: przydomowa oczyszczalnia ścieków 07.09.11, 10:31
          Dzięki, poczytam, już trochę w różnych miejscach poczytałem, ale chyba sobie odpuszczę. Nie dlatego, żebym liczył na wod.-kan. Akurat w tej sprawie CAŁKIEM straciłem jakiekolwiek złudzenia i doszedłem do wniosku, że byłem idiotą wierząc w jakieś możliwości naszych władz (nie tylko obecnych ale w ogóle) w tej dziedzinie. Po prostu przerasta to możliwości naszych "elit politycznych" i tyle. Ale koszt zrobienia takiej e-oczyszczalni, burdel "na obejściu" , jaki by było trzeba przy tym zrobić itp. odstraszyły mnie. Jakoś dożyje swoich dni z tym hydroforem i szambem. W sumie to już przyzwyczaiłem się i nawet widzę zalety takiego rozwiązania - człowiek nie jest uzależniony od spadku ciśnienia wody, awarii itp. Co dwa tygodnie z szambiarzem można sobie pogadać o nowinkach z łomianek i o życiu.
          • lomek2 Re: przydomowa oczyszczalnia ścieków 08.09.11, 20:53
            Przede wszystkim jeśli na małej działce masz szambo i studnię, to nie radzę. Zdrowie ważniejsze niż parę złotych. Można tez oszczędzać wodę. I wcale nie musi to się równać brudowi, jak jeden mi tu kiedyś insynuował. "Wielkopańskie" zwyczaje przyniesione z bloków - nalewania sobie wanny po brzegi nie sprawdzają się w ekonomicznych gospodarstwach domowych. Pomijam że po prostu szkoda cennej wody, której w niedalekiej przyszłości zacznie najprawdopodobniej brakować.
    • stefanprawo do esscort 07.09.11, 10:34
      Tak esscort to działa...są oczywiście obostrzenia czyli trzeba taką oczyszczalnie zgłosić w Starostwie tz chęć jej budowy. Trzeba zrobić projekt budowlany oczyszczalni i wystąpic o pozwolenie na budowę lub zrobic to na zgłoszenie.
      Raz na dwa lata wywozi się szambo z oczyszczalni koszt to kilkanaście tysięcy złotych oczywiście są warunki w promieniu 15 metrów od oczyszczalni nie może być żadnych studni...,ale warto bo kanalizy w całej gminie się nie doczekamy za naszego żywota...
      • esscort Re: do esscort 07.09.11, 12:40
        Wierze, że działa, ale - jak napisałem wyżej - odpuszczam sobie. Koszt takiego przedsięwzięcia to jakieś 10 lat płacenia za szambo (no i tu trzeba wydac od razu kilkanaście tysięcy, a za szambo sie płaci kropelkami), poza tym eksploatacja eoczyszczalni tez kosztuje. Nie mówiąc o zrujnowaniu działki itp. Czyli taka oczyszczalnia de facto "zwróciłaby się" po 20-30 latach. Nie mam złudzeń co do możliwości skanalizowania Łomianek w tej perspektywie, ale wolę jednak te pieniądze przepuścić teraz :)
        Natomiast gdybym dziś budował dom w mojej okolicy, to na pewno bym koncepcje zrobienia tej eoczyszczalni wziął poważnie pod uwagę.
    • zurakeyda Re: przydomowa oczyszczalnia ścieków 17.01.12, 12:41
      Firma POLSOV-KAM przedstawiciel Słowackich producentów przydomowych oczyszczalni ścieków firm VHTECH, ARVD poszukuje instalatorów, projektantów i inne osoby zainteresowane tematem przydomowych oczyszczalni ścieków do wspołpracy na terenie całej Polski.
      Oferujemy Państwu jedno zbiornikowe oczyszczalnie ścieków pracujące na zasadzie osadu czynnego tzw. przepływówki jak również oczyszczalnie sterowane mikroprocesorem działające w najnowszej technologi SBR.
      Oczyszczalnie posiadają certyfikaty europejskie są wyprodukowane i przetestowane według Europejskiej normy EN 12566-3 posiadają znak CE.
      redukcja zanieczyszczeń do 98% (czego potwierdzeniem sa certyfikaty na jakość oczyszczonych ścieków)
      Ścieki są druga klasa wód jest możliwość wypuszczania ich do rzeki, potoku, rowu melioracyjnego, jest też możliwość ponownego użycia wody do podlewania trawników, mycia samochodu.

zapraszamy do wspołpracy tel 602771866
      • a8ie Re: przydomowa oczyszczalnia ścieków 31.01.12, 01:12
        Może my coś pomożemy?
    • piotr_nowy2 Re:zakaz budowy przydomowych oczyszczalni ścieków 02.02.12, 20:29
      W otulinie KPN .Jest to jeden z zapisów Planu Ochrony KPN opracowanego na lata 2012-2030 .
      Plan ten musi być respektowany w miejscowym opracowaniu zagospodarowania przestrzennego .
      Jeżeli mieszkasz w otulinie polecam z tym się zapoznać :bip.kampinoski-pn.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=139:plan-ochrony-kpn-konsultacje&catid=38:ogoszenia&Itemid=64
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka