Dodaj do ulubionych

Radni obniżcie sobie diety

03.02.12, 12:25
Apeluję do Was radnych...Wasza posługa winna być misją...jest kryzys i winniście moim zdaniem obniżyć sobie diety lub przekazywać 50% swoich diet na potrzeby gminy..przecież po to zostlaiście radnymi żeby pomagać gminie i jej służyć reprezentując mieszkańców....takie jest moje prywatne zdanie....oczywiście urzędnicy winni też mieć obniżone pensje
Obserwuj wątek
    • lomianki2011 Re: Radni obniżcie sobie diety 03.02.12, 22:54
      Prędzej Wójcicka zapisze się do PiS niż zrezygnuje z diety:-)
      • lobotomia-d Re: Radni obniżcie sobie diety 04.02.12, 09:59
        Mów za siebie!
    • neptun6666 Re: Radni obniżcie sobie diety 04.02.12, 08:06
      stefanprawo napisał:

> Apeluję do Was radnych...Wasza posługa winna być misją...jest kryzys i winniści
      > e moim zdaniem obniżyć sobie diety lub przekazywać 50% swoich diet na potrzeby
      > gminy..przecież po to zostlaiście radnymi żeby pomagać gminie i jej służyć repr
      > ezentując mieszkańców....takie jest moje prywatne zdanie....oczywiście urzędnic
      > y winni też mieć obniżone pensje

W tak trudnych czasach . Apeluję do Ciebie stefanku stawiaj domy za darmo. Gmina apeluje do ciebie , musimy się rozwijać potrzebujemy nowych obywateli gdyż obecni ,nie rozmnażają się w sposób dodatni. Walcz z niżem demograficznym budując za darmo. Poczuj misyjność swego powołania . Postawimy ci pomnik gdyby rodzina wystawiła cię przed drzwi z powodu zaniedbań, braku poświęcanego dzieciom czasu, .
      Stefanie działaj w naszym imieniu, zgodnie z doktryną ,,pieniędze to nie wszystko,, .
      • stefanprawo do neptun6666 04.02.12, 10:12
        Dlaczego mam pracować za darmo przecież Wy podatnicy nie płacicie na moje utrzymanie jestem sektorem prywatnym więc sam sobie generuję dochód bez żadnej pomocy Państwa...neptun próbuje manipulować i bagatelizować moja wypowiedź ale robi to w sposób nieudolny moim zdaniem gdyż diety radnych płacone są tak samo jak pensje urzędników z naszych wspólnych pieniędzy a nie z prywatnych....więc winniśmy mieć nad tym kontrolę poza tym działalności gospodarczej prywatnej nie prowadzi się charytatywnie z definicji jest nastawiona na maksymalizacje zysku a z radnymi jest inaczej WYPEŁNIAJĄ MISJĘ SŁUŻĄ OBYWATELOM dlatego domniemuję,że ubiegając się o fotel radnego obecni radni nie kierowali się wysokością diet a dobrem gminy wobec tego gdy w gminie jest ŹLE z finansami to radni winni nawet symbolicznie dać syganł i przykład mieszkańcom i gminę wspomóc OBNIŻAJĄC SOBIE DIETY lub dobrowolnie przekazując 50% swojej diety na cele gminne...w formie darowizny....byłby to szlachetny dowód poczucia misji u radnych....więc neptunie nie manipuluj bo robisz to nieudolnie nic to nie da wszyscy wiemy,że w gminie jest ŹLE...jak w firmie prywatnej jest źle to tnie się wszystkie koszty tak samo powinno się zrobić w gminie...mam taką nadzieję,że Radni zostali radnymi nie ze względu na diety i obniżą lub przekażą jednak 50% swoich diet dla gminy...ponieważ te pieniądze,które dostają są pieniędzmi nas wszystkich czyli płaconymi z naszych podatków...a my RADNYCH PRZY NASTĘPNYCH WYBORACH PODSUMUJEMY i odnotujemy kto kurczowo trzymał się swej diety a kto wspomógł gminę czyli my wyborcy wystawimy radnym OCENĘ a przed wyborami przypomnimy kto jak głosował!
        • 11chwilka Re: do neptun6666 04.02.12, 10:55
          Ależ to logika z poprzedniej epoki! Za wykonywaną dobrze pracę traba płacić. BO inaczej będą startować najgorsi!
          • mezark Re: do neptun6666 04.02.12, 20:05
            Ależ tu są naiwniacy! Nic dziwnego, że mają takiego burmistrza!
            • 11chwilka Re: do neptun6666 05.02.12, 10:24
              Alez neptunka przytakało!
          • stefanprawo Do chwilka 05.02.12, 12:10
            Tak,ale gdzie są plany miejscowe...gdzie są ładne drogi,gdzie wspaniała kondycja finansów gminy...tak za dobre wyniki należy nagradzac,ale za ,katastrofalny stan finansów gminy należy karać,za opieszałość w uchwała you planów miejscowych i kontrowersje wobec planów należy karać,za dziury,za. Zniszczone drogi,za przejęcia gruntów i brak zapłaty za nie należy karać wiec za co urzędnicy maja tak dobrze jak teraz zarabiać .. Za to ze mamy dziury w ulicach i gmina jest nieskuteczna w uchwalaniu planów miejscowych,za przerostu biurokracji....gratulacje dla dobrego samopoczucia urzędników takich jak chwilka...urzędnicy ile tak naprawdę w pracy poswiecacie czasu efektywnego na prace no ile...
        • neptun6666 Re: do stefanka 05.02.12, 10:54
          Nie manipuluję. Pracuję i widzę że dużą część przychodów zżera paliwo i koszty stałe.
          Prowadząc działalność radnego/ tak samo działają fundacje,gdybyś nie ogarniał/
          koszty odejmuje się z przychodu. Z czego odejmie radny jeżdżąc po mieszkańcach,
          na spotkania jak również posiedzenia klubu lub rady oraz komisje?
          Stefan nie oczekój by ktoś dokładał z prywatnych pieniędzy do tak pojmowanej przez ciebie misyjności. No chyba że dostanie ryczałt/jak poseł/ na prowadzenie biura. Wyjdzie na to samo, lub jeszcze więcej. Nie przeginaj bo białe jest białe, a czarne czarnym , a Dziekanów Nowy zaczyna się od Podróżnej w stronę Pieńkowa, i budowa Elmisu jest w Dziekanowie Nowym , a fundamenty oraz podmokłe domki w Pieńkowe po stronie zachodniej od Rolniczej. . Nawet ty musisz ponieść koszty dojazdu na swoją budowę. Amortyzacja ,paliwo + koszt samochodu firmowego. Ogarnij się nieco, zanim coś napiszesz i stwierdzisz że ktoś manipuluje.
          No chyba że nie prowadzisz działalości , a twoje koszty to tylko ,, zdrowotne,,?
          /co bardzo możliwe przy takiej pogodzie- ale by utrzymać firmę ,,w ruchu,, też coś trzeba mieć w kasie?/ Nawet na przysłowiowego ,,ciecia,, .To samo w samorządzie, nie oczekój by ktoś dokładał z własnych środków na paliwo, na prowadzenie biura, na dojazd do wyborców i na spotkania. No chyba że uważasz że radny powinien przyjść na piechotkę podnieść rączkę wszystko jedno za czym i grzecznie zebraz się do drogi powrotnej nie poznawszy nawet swojego okręgu wyborczego-bzdura.
          • neptun6666 Re: do stefanka 05.02.12, 10:56
            oczywiście,, oczekuj,, pisze się przez ,, u,, otwarte. Za co ciebie , umiłowany w błogiej nieświadomości stefanie ,przepraszam.
          • esscort Re: do stefanka 05.02.12, 11:22
            Moim zdaniem radny to jednak coś w rodzaju służby społecznej, więc nie powinien oczekiwać zwrotu wszystkich kosztów. Poza tym - nie przesadzajmy z tymi kosztami - radny nie musi codziennie całego swojego terenu autem objeżdżać (i z pewnościa tego nie robi), bo po co? Jak już musi, to na spacer niech idzie albo rowerem pojedzie. Radny ma telefon, maila. Radny to nie praca zawodowa, lecz praca spoleczna. Przecież nikt nikogo nie zmusza do bycia radnym. Moim zdaniem radni powinni mieć symboliczne diety.
            • drabbu Re: co do wysokości diet radnych 05.02.12, 12:19

Zacytuję tylko, co wyczytałem niedawno w "Rzeczypospolitej", w skrócie:

Ustawa o samorządzie gminnym, art. 25, ust. 6 stanowi, że:

"Wysokość diet przysługujących radnemu nie może przekroczyć w ciągu miesiąca łącznie półtorakrotności kwoty bazowej określonej w ustawie budżetowej dla osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe na podstawie przepisów ustawy z dnia 23 grudnia 1999 r. o kształtowaniu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej."

Kwota bazowa ustalona na ten rok obowiązuje taka sama od roku 2008 i wynosi 1766, 46 zł.
              Czyli maksymalna dieta radnego wynosi 2650 zł.

Obowiązuje również Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2000 roku, które różnicuje wysokość diet radnych w zależności od liczby mieszkańców miejscowości. W gminach takich jak nasza - liczących od 15 do 100 tys. mieszkańców - radnemu przysługuje co najwięcej dieta w wysokości 75 procent maksymalnej.

Czyli 1987 zł. Nasi radni mieszczą się w widełkach i jeszcze pozostaje pewna
              rezerwa :)

Czyli mogłoby się wydawać, że ustawodawca przyjmuje jednak inną interpretację.
              Skoro wyznacza tak stosunkowo duże kwoty, to nie uważa chyba pracy radnego ani za "misję" ani za pracę społeczną, lecz po prostu za pracę na rzecz wspólnoty, która powinna
              być rekompensowana. Właściwie to tylko radni musieliby oszacować i wypowiedzieć się, jakie w istocie są koszty ich pracy i czasu.
              • kowalik22 Re: co do wysokości diet radnych 05.02.12, 21:34
                drabbu napisał:
                > Czyli 1987 zł. Nasi radni mieszczą się w widełkach i jeszcze pozostaje pewna
                > rezerwa :)

No niemożliwe. I to wystarczający powód, że ich diety są OK i aby zostały utrzymane na tym poziomie?
                Wynagrodzenie burmistrza także mieściło się w widełkach i jeszcze pozostawała pewna rezerwa;)
                • drabbu Re: co do wysokości diet radnych 05.02.12, 21:47

kowalik22 napisała:
                  > No niemożliwe. I to wystarczający powód, że ich diety są OK i aby zostały utrzy
                  > mane na tym poziomie?
                  > Wynagrodzenie burmistrza także mieściło się w widełkach i jeszcze pozostawała p
                  > ewna rezerwa;)

Kowaliku, nie komentowałem wcale wynagrodzenia burmistrza. Ani jednym słowem.
                  Co do wysokości diet radnych, już gdzieś napisałem, że podwyżki nie uważam za dobry krok. Poszukałem tych przepisów na stronie "Rz.", bo byłem ciekawy, czy i na to jest przepis.
                  Okazuje się, że jest :)
            • 2hestia Re: do stefanka 05.02.12, 13:31
              Ess znacznie wyżej Cię oceniałam. Nie rozumiem, że Ty zniżając się do poziomu dyskusji o dietach podzielasz zdanie stefanaprawo. Nie wyobrażam sobie żeby radny swój prywatny czas poświęcał pracy na rzecz gminy za darmo lub symbolicznie. W tej sytuacji wolałabym wolny czas spędzać z rodziną i przyjaciółmi, co czynisz zapewne Ty. Cieszę się, że są ludzie, którzy chcą pracować dla innych i za to chcę Im płacić ze swoich m.in. podatków.
              • esscort Re: do stefanka 05.02.12, 14:56
                2hestia napisała:

> Ess znacznie wyżej Cię oceniałam. Nie rozumiem, że Ty zniżając się do poziomu d
                > yskusji o dietach podzielasz zdanie stefanaprawo. Nie wyobrażam sobie żeby radn
                > y swój prywatny czas poświęcał pracy na rzecz gminy za darmo lub symbolicznie.
                > W tej sytuacji wolałabym wolny czas spędzać z rodziną i przyjaciółmi, co czynis
                > z zapewne Ty. Cieszę się, że są ludzie, którzy chcą pracować dla innych i za to...

Ale co znaczy, że "zniżam sie do poziomu" i zarzut, że podzielam zdanie stefana? Często się ze stefanem nie zgadzam, uważam, że jest bardzo nierówny i zgadzam się z tymi, którzy twierdzą, że zaśmieca on forum, ale co na to poradzę, że mam w jakiejś kwestii zdanie podobne do stefana (zresztą odpowiadałem na post Neptuna7777, i nawet nie bardzo wiedziałem, jakie jest zdanie stefana, bo jakoś mnie ostatnio nie interesuje, co on setny raz chce powtórzyć albo jakimi literkami podbić wątek)? To co, zanim coś powiem, to mam sprawdzać, co stefan o tym myśli i na siłę mieć inne zdanie, żeby nie mieć takiego jak stefan? Bez sensu.
                Może jestem naiwny, ale uważam, że praca radnego to jednak jakaś misja, że jest to zajęcie dla osób z zacięciem społecznym, które lubią i potrafią zajmować się sprawami swojego lokalnego środowiska, są skłonni temu poświęcać swój czas, także społecznie. Naprawdę nikt nikomu nie każe być radnym. Ktoś napisał, że niskie diety wykluczają ludzi biednych? A to niby dlaczego?
                U nas dodatkowo sytuacja jest specyficzna, bo radni na początku kadencji sobie podnieśli diety, a burmistrzowi obniżyli pensję pod hasłem m.in. oszczędności. Nie wnikam, czy ta obniżka była słuszna, czy nie, ale każdy przyzna, że zestawienie tych dwóch faktów nie wygląda dobrze. Najlepsza nauka jest przez dawanie przykładu.

• 2hestia Re: do stefanka 05.02.12, 16:44
                  Radni zadeklarowani, że wystąpią z wnioskiem o obniżenie diet po tym jak burmistrz obniży pensje swoim podwładnym: zastępcom, sekretarzowi, skarbnikowi. Przyznasz, że jest to kuriozalne gdy burmistrz zarabia mniej od swoich pracowników. Jeśli chodzi o radnych, którzy nie pobierają diet lub minimalnie, to co będzie jak nie będzie kandydatów na pracę społeczną. Co? Łomianki nie będą miały Rady Miejskiej. Ja podobnie jak Ty wolę sobie czas wolny spędzać w rodzinie i ze znajomymi a innym chętnie zapłacę( podatkami), żeby reprezentowali moje interesy. I chwała Im za to.
                  • esscort Re: do stefanka 05.02.12, 17:15
                    A skąd wiesz, jak ja wole spedzać czas? :)
                    Jak zabraknie chętnych do rady miejskiej, to sie będziemy martwić. Na razie nie brakuje. Na pewno nie powinno byc tak, że kandydaci do rady kierują się względami finanosymi - to znaczy, ze po prostu traktuja to jako forme pracy zarobkowej.
                    Pewnie że to jest dziwne, gdy burmistrz zarabia mniej od swoich podwładnych, ale nie zapominaj, że to ma dalszy ciąg - jesli sie obnizy wynagrodzenia zastepców, to automatycznie należałoby obniżyć pobory pracowników pozostałych, bo przecież trudno żeby kierownik wydziału zarabiał mniej od np. wiceburmistrza
                    • 2hestia Re: do stefanka 05.02.12, 19:04
                      Burmistrz już dawno zmniejszył pobory pracownikom. Nie jesteś na bieżąco ess.
                      • esscort Re: do stefanka 05.02.12, 19:10
                        Fakt, nie jestem :(
          • stefanprawo Re: do neptunka 05.02.12, 12:19
            Nie osmieszaj sie pomysł gdybyś sie ujawnił a mieszkańcy mogliby przyporzadkowac twoje anonimowe wypowiedzi na tym forum to czy następnym razem na ciebie zagłosują...głupoty gadasz i tyle...a podmokle fundamenty w czasie wysokiej wody były na przeciwko terazniejej budowy elmisu a nie w pienkowie..nie wprowadzaj w błąd...lepiej jak wypowiadasz sie w sprawach gminy na tym forum to sie ujawnił skoro jesteś radnym to przecież reprezentująca wyborców wiec domniemywam ze nie wstydzisz sie swoich wypowiedzi...a dieta która dostają radni na pewno starcza na benzynę wiec 50procent diety dobry radny winien odewac na gminy w dobie kryzyu jej finansów...a jak tAk często jeździsz do swoich wyborcow w co wątpię ale może tu sie mylę to weź rower lub autobus co musisz koniecznie samochodem jeździć do wyborcow....mieszkam w tej gminie wiele lat i oprocz kampanii wyborczej nie widziałem nigdy radnego jeżdżą ego regularnie po mieszkaniach swych wyborcow...po za tym na są he nie wydasz wiecie niż kilkaset złotych jeżdżąc nawet regualrnie po gminiewiec to co ci zostanie oddaj z powrotem gminie
            • drabbu Re: Co do diet - podbijam za wzorem Stefana 05.02.12, 12:25
              jak w temacie :)
              • drabbu Re: Co do diet - podbijam za wzorem Stefana 05.02.12, 12:26
                wyprzedził mnie - jeszcze raz :)
                • 11chwilka Nowy altruista! 05.02.12, 13:09
                  Demagogia, demagogia i jeszcze raz demagogia. Może stefanek na dziurkach sie zna, bo to oczywiste dla każdego. Nie wie na czym polega praca radnego i jakie koszty są z tym związane. W dodatku dlaczego radnym musi zawsze być osoba zamożna, czyżby majątek był cenzusem mądrości i altruizmu w mniemaniu naszego demagoga? Może lepiej pisz na tym co się znasz i pozostań przy wątkach o dziurach, bo to wychodzi najlepiej i świadczy że dużo jeździsz po terenie Łomianek!
                  • stefanprawo Do chwilka 05.02.12, 13:17
                    Jedno wiem pieniądze publiczne płacone radnym,urzędnikom z naszych podatków winny podlegać szczegółowym rozliczeniom i kontroli...moim zdaniem jak na kiepska sytuacje gminy,za która rownież odpowiedzialność ponoszą radni to radni zarabiają za dużo i widząc co w gminie sie dzieje z finansami winni moim zdaniem obniżyć sobie diety i 50procent przeznaczać na pomoc gminie...chyba ze chwilka zamierza ze swych prywatnych pieniędzy dorzucac sie do diet radnych i pensji urzędników ja nie mam nic przeciwko ale póki chwilka nie płaci to kasa na utrzymanie radnych i urzędników jest brana z naszych podatków i mamy prawo decydować ile bedzie z tej kasy dostawać rady a ile urzędnik...chwilka moim zdaniem pachnie mi urzędnikiem lub radnym bojacym sie o swe apanaze,ale nie zakrzyczy mnie i prawdy ze stan finansów gminy jest nie dobry i czas rozprawić sie z biurokracja bo to samo co teraz może robić armia gminnych urzędników o polowe mniesza....chwilka nie zakrzyczy prawdy o absurdzienbiurokracji
            • neptun6666 Re: do stefanka 05.02.12, 15:05
              Drogi stefanku, nie jestem radnym ale przy swojej działalności koszt paliwa wychodzi mi ok 1500 PLN miesięcznie. Mniej więcej stówka dziennie.
              Nie muszę się ośmieszać , tym bardziej że ty to zrobiłeś to pierwszy , podając mylne informacje o miejscu budowy Elmisu .Do tej pory nie wyprostowałeś swojej wypowiedzi-przypomnę szedłeś w zaparte. Dopiero któryś z mieszkańców Dziekanowa Nowego, bodaj dobrapolisa generalnie wyprowadził ciebie z błędu.
              Czuję się zawiedziony , do tej pory nie padło z twych ust słowo przepraszam-,, byłem w błędzie,,.
              A skoro w błędzie byłeś wtedy ,dlaczego niby nie mógłbyś być obecnie?

A chyba jesteś bo jak wiesz za darmo to nawet....cie nikt nie pobije. Skoro w całej Polsce są wypłacane rekompensaty za czas poświęcony sprawom publiczny. Dlaczego w Łomiankach miałoby być inaczej.
              W sumie Posłowie do Sejmu i Senatu według ciebie również powinni dostawać ryczałt tylko na dętki do roweru?
              Sprawa nie jest tak prosta, jakbyś ją chciał widzieć.
    • stefanprawo Re: Radni weźcie sie za dziury.. 05.02.12, 13:40
      Radni zamiast pisać na tym forum to weźcie sie za wszechobecne dziury,za problem męki racji sad owej i za inne problemy.....bardziej efektywnie spedzicie czas rozmawiając bezpośrednio z mieszkańcami i robieniem czegoś efektywnego niż monologi i rozmowy bezproduktywne na tym forum,a jak już sie musicie udzielać na tym forum to przedstawia cię sie z imienia i nazwiska żebyśmy mogli zweryfikować i przyporzadkowac wasze poglądy wygłaszane na tym forum dla konkretnych radnych i urzędników...nie wstydzcie sie ....
      • drabbu Re: Stefanie, weź się do czynu 05.02.12, 15:27
        Szanowny Stefanie. Po wielu twoich wątkach widać, że chcesz być niezmiernie szczodry dla naszej gminy - ale zawsze i tylko z cudzej kieszeni. Dlaczegóż nie ze swojej? Czemu tylko radni mają mieć "poczucie misji"? Daj dobry przykład. Napisz deklarację, że "ja, StefanPrawo, niniejszym zobowiązuję się do przekazywania od dnia 1 marca 2012 na konto miasta Łomianki 50 procent swoich miesięcznych dochodów (które wynoszą...zł) z przeznaczeniem na naprawę dróg gminnych i łatanie dziur". Można darowizny odpisywać od podatku.
        • stefanprawo Re: Stefanie, weź się do czynu 05.02.12, 22:24
          DLaczego ja coś mam oddawać z mojej prywatnej kasy nie mam poczucia misji jak radni dlatego. Nie pełnię i nie będę pełnić żadnych funkcji publicznych. Za kiepski stan finansów gminy odpowiadają rownież radni wiec spokojnie mogą sobei obniżyć diety i tym damy uzyskać dla gminy oszczednosci. Ja nie pobieram żadnych publicznych pieniędzy a na gminę już płace dużo pieniędzy w moich podatkach wiec dlaczego mam podwójnie na gminę płacić...a radni pobierają publiczna kasę wiec niech trochę wspomoga budżet gminy...
          • phalena Re: Stefanie, weź się do czynu 05.02.12, 22:32
            stefanprawo napisał: > DLaczego ja coś mam oddawać z mojej prywatnej kasy nie mam poczucia misji jak radni dlatego. Nie pełnię i nie będę pełnić żadnych funkcji publicznych

Nie mów nam takich rzeczy, Stefano. Ile razy już reklamowałeś się jako najlepszy
            i niepowtarzalny kandydat na funkcję burmistrza - aż trudno zliczyć. Dieta radnych to jest też ich prywatna kasa. Radni też płacą podatki w gminie. Wykręcasz się.
          • przyjaciel_siara No to ile ostatecznie stefanie tniemy? 05.02.12, 22:42
            stefanprawo napisał:

radni pobierają publiczna kasę wiec niech trochę wspomoga budżet gminy...

Gdzieś czytałem, że twoim zdaniem dobrze byłoby, gdyby przekazali 50% (rozumiem, że to jest to "trochę"). Dlaczego wnioskujesz, że akurat 50%. Ja uważam, że 67,3% powinni oddać. Poprzesz jakoś swoje wyliczenia, czy to tak spod dużego palca zaproponowałeś?

Poza tym - czy wszyscy powinni oddać tyle samo w imię egalitaryzmu absolutnego? Czy może ci co mówią mało, powinni oddać więcej? A może na odwrót, ci co za dużo mówią powinni oddać więcej - bo to są na ogół awanturnicy.

Jak to widzisz?
            Pytam, bo to ty, przynajmniej tutaj na forum, stanowisz stefan - prawo.

Twój Przyjaciel Siara
      • esscort Re: Radni weźcie sie za dziury.. 05.02.12, 17:18
        stefanprawo napisał:

> Radni zamiast pisać na tym forum to weźcie sie za wszechobecne dziury

O cholera, to radni maja dziury naprawiać? :))) Może lepiej nie
        • mezark Re: Radni weźcie sie za dziury.. 06.02.12, 09:44
          By zabierać głos w sprawie trzeba wpierw znać dokładnie sytuację. A urzędnicy gminny to wyłączna domena burmistrzów nie radnych. Tak samo jak zakresy ich czynności, skuteczność działania. Radni nie mają nic do tego, bo takie jest prawo. To wynika już z bardzo powierzchownej analizy tematu.
          Radni generalnie tylko stanowią parowa w gminie i do pewnego stopnia oceniają pracę burmistrza!
          Nie znam się na tyle na sprawach gminy by pogłębiać temat, ale udzielenie upomnienia burmistrzowi w postaci obniżenia uposażenia jest z punktu widzenia możliwości radnych jedynym ze sposobów działania. Drastycznym ale widać inne nie skutkowały, tak jak nie skutkują posty Stefanaprawo w sprawie dziur!
          Osobiście wolę mieć do czynienia z pracownikami należycie wynagradzanymi, a nie biedakami. Dotyczy to również radnych!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka