Dodaj do ulubionych

Parę słów perswazji do Stefana Prawo

04.02.12, 12:27
Stefanie. Namawiam gorąco, żebyś to co masz do napisania, napisał najpierw na brudno, przyjrzał się i zastanowił. Samochcąc wychodzisz bowiem na durnia, który nie wie, co pisze.

I tak, ustawa wymaga, aby w gminie takiej jak nasza, było dwóch wiceburmistrzów oraz sekretarz gminy. Zlikwidowanie jednego z tych stanowisk jest niemożliwe. Dopóki urząd będzie mieścił się w różnych budynkach, dopóty będą potrzebne odrębne sekretariaty. Chyba dało by się powołać wspólny, ale dopiero wtedy, gdyby wszyscy znaleźli się pod jednym dachem.

Dalej, nasi zwykli gminni urzędnicy i tak są już przestraszeni propagandą, że skoro Rada
obniżyła wynagrodzenie burmistrza, to poobniża także wynagrodzenia pracowników urzędu.
Tymczasem Rada nie może tego zrobić, a ty tylko dołączasz i wciąż od nowa podsycasz te durnoty. Opanuj się, ci ludzie pracują przecież dla nas.

Zdaj sobie sprawę, lub się wreszcie dowiedz, że budżet tegoroczny uchwalony kilka dni temu, wcale nie jest taki mały - prawie 86 milionów po stronie dochodów i jest większy od wielu budżetów w poprzedniej kadencji (2007-68.700, 2008-75.500, 2009-77.200, 2010-88.200). Nie jestem przeciwko oszczędnościom, jestem za, ale mam nieodparte wrażenie, że ciągłe podkreślanie "kryzysu" jest tylko przykrywką dla zamaskowania nieudolności zarządzania.

Zdaj sobie sprawę, że zachodzą bardzo poważne wątpliwości, czy obecna ekipa w ogóle zdołałaby sprawnie przeprowadzić oszczędnościowe posunięcia. Podstawą dla tych wątpliwości jest los ZWiK, który został "oszczędnościowo" rozbity, ale nikt (nawet ludzie uważający się za biegłych w tych sprawach) nie umie powiedzieć, jak realnie wypadły te oszczędności i co przyniosły poza masą konfliktów. Podobnie, ewentualna "restrukturyzacja" KMŁ też zakończyłaby się klęską. Tego chcesz?

Zdaj sobie sprawę, że ludzie zatrudnieni w radach nadzorczych naszych spółek też pracują na rzecz mieszkańców. Na przykład, jeden z członków rady nadzorczej KMŁ był bardzo zaangażowany przy zakupach nowych autobusów i miał duże zasługi w ustanowieniu wspólnego biletu. Jest to fachowiec - a właśnie został wywalony ze spółki.

Zdaj sobie sprawę, że KMŁ istnieje od ponad 20 lat i i szereg ludzi bardzo pracowało na to, aby rozwijać komunikację i utrzymywać ją w przyzwoitym stanie. Komunikacja publiczna jest nerwem każdej miejscowości. Przekazanie komunikacji obcym firmom nie przyniesie oszczędności, dopłaty do biletów pozostaną (bo są ustawowe) tyle tylko, że gmina będzie musiała przekazywać je tym firmom. A i firmy policzą swoje koszty, którymi nas obciążą. W skrócie biorąc, jest to ciężka głupota.

Zdaj sobie wreszcie na koniec sprawę i z tego, że nie ma co myśleć o powołaniu wspólnej dyrekcji Domu Kultury i ICDS. Nie tylko dlatego, że obecny dyrektor DK znakomicie wpisał się do obecnej ekipy i nikt mu stanowiska nie odbierze, nawet przy najgorszym kryzysie.
Przede wszystkim dlatego, że obie placówki mają całkowicie różne i rozbieżne zadania.
A jakie, to już sam pomyśl. Kandydat na burmistrza powinien czasem uruchomić szare komórki.
Obserwuj wątek
    • stefanprawo Re: Parę słów perswazji do Stefana Prawo 04.02.12, 12:47
      Do drabbu che che widać,że boicie się moich opinii wygłaszanych na tym forum...drabbu to ty wychodzisz na durnia... i tak...
      1. gmina winna sprzedać jeden z budynków
      2. redukcja etatów i łączenie referatów to można zrobić
      3. redukcja pensji urzednikom
      4. połączenie domu kultury z ICDS i likwidacja jednego ze stanowisk dyrektorskich
      5. likwidwacja KMŁ i stworzenie referatu KMŁ bez patrzenia na sentymenty bo te należy zachować w domu ponieważ gmina wydaje nie Twoją prywatną drabbu kasę tylko naszą płaconą z podatków
      6. likwidacja ZWiK i utworzenie referatu..
      7. likwidacja rad nadzorczych i prezesów ZWiK i KMŁ
      zmniejszenie biurokratycznych posadek nie mówię o zwolnieniach kierowców tylko o zwolnieniu urzedników i tyle...
      to jest kwestia ekonomii i biznesu a nie sentymentów itp
      oszczędności sa konieczne ja tylko pokazuję możliwości...po co w referacie geodezji więcej niż 2 osoby? po co powstał oddzielny referat d/s miejscowych planów skoro i tak tworzenie planów idzie jak krew z nosa?
      po co tyle osób w referacie ochorny środowiska
      po co straż miejska?
      oj drabbu próbujesz inteligentnie odwracać kota ogonem robisz to lepiej niż użytkownik 1chwilka,ale niestety Twoje argumenty, może poza ustawowymi 2 wiceburmistrzami są nietrafione i świadczą o sposobie myślenia typowymi dla biurokratycznych urzędników...więc typuję że albo jesteś urzędnikiem albo radnym ( popraw mnie jeżeli się mylę) na pewno nie jesteś prywatnym przedsiębiorcom, bot właśnie prywatni mali i średni przedsiębiorcy wypracowują największe dla Polski pieniądze...
      to urzędnik ma być dla obywatela !! czaasy urzędników robiących łaskę winny odejść do lamusa a jednak niestety jeszcze nie odesły i próbuje się dalszej biurokracji więc czas powiedzieć STOP
      • drabbu Re: Parę słów perswazji do Stefana Prawo 04.02.12, 12:50
        Stwierdzam z żalem, że niestety nie uruchomiłeś. Rozumiem, jest 18 stopni mrozu. Ale spróbuj, podłącz jakieś kable.
    • roberto196333 Re: Parę słów 04.02.12, 12:49
      Przepraszam drabbu, że wtrącam się do apelu.
      Uważam , popraw mnie jeżeli się mylę. Inflacja , inflacją, ale bardzo wzrosły koszty stałe - energia elektryczna, gaz, podatek VAT Ubepieczenia zdrowotne. Tak mniej więcej 2011-2012 ok 15%. W ten sposób gdy porównasz siłę nabywczą PLN 86mln - minus 15%/12,900/ 73,100 . Zwiększono dopłaty do wod-kanu i KMŁ oczywiście też wynagrodzenia, trzeba pospłacać stare zobowiązania /wymagalne/ . Praktycznie mamy budżet na poziomie/realnym/ z roku 2007/trochę żeśmy się cofnęli/.
      Daruj sobie te kiepskie porównania dotyczące słabego zarządzania. Cóż, nie wspomniałem o środkach zamiecionych pod dywan, jak widzę skarbona też milczy jak słup . Ale to co zostało przeimprezowana podczas kampanii wyborczej , również musimy spłacić/przeniesione zadania na 2011/

Nie rób stefankowi i ludziom wody z mózgu, można połączyć DK z ICDS, trzeba tylko chęci lub problemów z finansami/a te chyba nadchodzą/. W sprawie zarządzania , nie pisz że to wina burmistrza i otoczenia/ skoro budżet uchwalają, lub uwalają radni/.
      Wstrzymaj się również z porównywaniem roku pracy , do czterech lat poprzedniego bura. Bądź przez chwilę troszkę obiektywny.
      Jednym słowem mniej polityki i pierdzenia w stołek , więcej pracy.
      Co do reszty to zgoda .,
      • drabbu Re: Parę słów 04.02.12, 12:53
        Nie porównywałem w ogóle roku pracy dzisiejszego bura do poprzednich lat. Piszę tylko o tym roku, a tu nie ma co porównywać. Jeśli uważasz, że można połączyć DK z ICDS, to po prostu spróbuj.
        • stefanprawo drabbu 04.02.12, 13:01
          Po co roberto ma próbować? przecież to urzędnicy gminni i radni biorą dosyć duże pieniądze za zarządzanie gminą w naszym mieszkańców imieniu..My mieszkańcy za pośrednictwem tego forum mówimy co nam się nie podoba...więc niech władze i radni się głowią gdzie zrobić oszczędności ja tylko wskazuję możliwe pola CZAS DRABBU CZY CI SIĘ TO PODOBA CZY NIE NA OGRANICZENIE BIUROKRACJI!!! KRYZYS U BRAM ŁOMIANEK LUB JUŻ W ŁOMIANKACH WYMAGA RADYKALNYCH DZIAŁAŃ a połączenie domu kultury z icds przyniosło by duże oszczędności.,.
    • drabbu Re: Parę słów perswazji do Stefana Prawo 04.02.12, 13:16
      Stefanie, literek do podbijania postów też się nie używa. Netetykieta zabrania.
      • mezark Demagogia i populizm 04.02.12, 19:43
        Obecny burmistrz tez obiecywał odbiurokratyzowanie urzędu i jak na razie fundusz płac wzrósł a korekty są kosmetyczne, ale skuteczne wobec osób nie popierających na ślepo obecną ekipę. Tak, potrzebni są jedynie bezduszni i bezwoli wykonawcy rozkazów, bo inaczej won. A stołków dla swojaków przybywa, popatrzmy tylko na radców prawnych obecnego burmistrza i koszty tej zabawy! Za jeden etat ponoć dwa razy droższa spółka. I to ma być oszczędność?
        Propozycję budżetu składa burmistrz. I jego problemem jest to by radni to zaakceptowali. Ale gdy ktoś chce zrobić z radnych posłusznych niewolników, to radni potrafią prześwietlić większość planowanych wydatków. I efekt jest taki, że zaprojektowany budżet nie przechodzi, bo brak zaufania! Bo radni nie okazali się niewolnikami burmistrza.
        Referat wody i komunikacji. Zaiste to już było przerabiane. Koszty zostawały doskonale rozwodnione i pochowane w papce innych wydatków. Nikt nie widział za co się płaci i ile! Autobusy starzały się i starzały. Komunikacji groził zawał, od którego uratowała nas spółka. Wodociągi tez nie były do opanowania. Takie rozwiązania są jedynie doskonałe przy ręcznym sterowaniu, tyle kto to zrobi i z jakim efektem. Kto w gminnych władzach zna się na wodzie i komunikacji na tyle by nimi zarządzać? Doprawdy to chwytliwe, łatwo trafiające do przekonania hasełka polityczne, ekonomiczne i społeczne, mające na celu szybkie zjednanie poparcia społecznego i zdobycie władzy i niepoważne traktowanie Łomiankowiczów!
        • neptun6666 Re: Demagogia i populizm 04.02.12, 20:01
          Chyba ci się czasy pomyliły. Domeną ostatniego POwszechnie nazywanego ,,hegemonem,, bura była dyscyplina głosowania. Podaj mi kilka przykładów gdy p. Nowotka, Sidorzak,
          Wójcicka , powiedziały Pszczole ,,NIE,, . Nawet gdy bezprawnie poprosił o premie.
          Gdzie wtedy byłeś -embrionie, skoro starasz się teraz zmanipulować przeszłość.
          • neptun666 Re: Demagogia i populizm 04.02.12, 20:26
            neptun6666 napisał:

> Chyba ci się czasy pomyliły. Domeną ostatniego POwszechnie nazywane
            > go ,,hegemonem,, bura była dyscyplina głosowania. Podaj mi kilka
            > przykładów gdy p. Nowotka, Sidorzak,
            > Wójcicka , powiedziały Pszczole ,,NIE,, . Nawet gdy bezprawnie poprosił
            > o premie.
            > Gdzie wtedy byłeś -embrionie, skoro starasz się teraz zmanipulować prz
            > eszłość.

Już nie wiem czy mój klon myśli o burmistrzu Pszczólkowskim pisząc o dyscyplinie głosowania?
            jeśli tak to przypominam że w poprzedniej kadencji pani Nawotka jeszcze radną nie była, a więc i nie mogła powiedzieć Pszczole " NIE ".
            i nie KŁAM WIĘCEJ ponieważ burmistrz Pszczólkowski nigdy nikogo o premię nie PROSIŁ.
            • neptun6666 Re: Demagogia i populizm 04.02.12, 20:34
              neptun666 napisał:

> neptun6666 napisał:
              >
              > > Chyba ci się czasy pomyliły. Domeną ostatniego POwszechnie na
              > zywane
              > > go ,,hegemonem,, bura była dyscyplina głosowania.
              >
              > Już nie wiem czy mój klon myśli o burmistrzu Pszczólkowskim pisząc o dyscyplini
              > e głosowania?
              > jeśli tak to przypominam że w poprzedniej kadencji pani Nawotka jeszcze radną n
              > ie była, a więc i nie mogła powiedzieć Pszczole " NIE ".
              > i nie KŁAM WIĘCEJ ponieważ burmistrz Pszczólkowski nigdy nikogo o premię nie PR
              > OSIŁ.

Oryginał to skąd się wzięło te parenaście tysi ? które ,,klepnęli niby nasi radni,, a uwalił wojewoda. Cóż nie nazywaj faktów kłamstwem. To była jedna z wpadek poprzedniej ekipy. I tak pewnie sami z siebie , myśleli pewnie że prawnicy wojewody tego nie zauważą?
              - prawdą jest że rada wystąpiła o premie dla WP? oryginał odezwij się?
              • mezark Re: Demagogia i populizm 04.02.12, 20:53
                Dyscyplina czy nie, fakt jest taki że posiadał zawsze większość w radzie, choć nie zawsze byli to wszyscy radni z jego ugrupowania. A obecny nawet swego ugrupowania w garści nie potrafi utrzymać! W dodatku nie jest dzieckiem i startując w wyborach mógł przewidzieć taką sytuacje. A gdy ona powstała winien realizować scenariusz pozwalający mu na sprawne zaradzanie, on jednak wołał irracjonalne walki i utarczki! A to co szanowny wielo szustkowy neptunie piszesz o głosowaniach to smutna demagogia, stronnika obecnej władzy działającej na zasadzie bajki z mojego dzieciństwa, nu zajac pogadi! I jak wilk w tym filmiku stale przegrywa, nie potrafiąc dociec dlaczego i za co. Wszak pępunio nie może być niczym innym niż centrum świata!

A Łomainkowiczow obchodzą efekty a nie deklaracje i biadolenie!
                • neptun6666 Re: Demagogia i populizm 05.02.12, 09:11
                  mezark napisała:

> Dyscyplina czy nie, fakt jest taki że posiadał zawsze większość w radzie, choć
                  > nie zawsze byli to wszyscy radni z jego ugrupowania. A obecny nawet swego ugrup
                  > owania w garści nie potrafi utrzymać! W dodatku nie jest dzieckiem i startując
                  > w wyborach mógł przewidzieć taką sytuacje. A gdy ona powstała winien realizować
                  > scenariusz pozwalający mu na sprawne zaradzanie, on jednak wołał irracjonalne
                  > walki i utarczki! A to co szanowny wielo szustkowy neptunie piszesz o głosowani
                  > ach to smutna demagogia, stronnika obecnej władzy działającej na zasadzie bajki
                  > z mojego dzieciństwa, nu zajac pogadi! I jak wilk w tym filmiku stale przegryw
                  > a, nie potrafiąc dociec dlaczego i za co. Wszak pępunio nie może być niczym inn
                  > ym niż centrum świata!
                  >
                  > A Łomainkowiczow obchodzą efekty a nie deklaracje i biadolenie!

Jeżeli chodzi o 2/3 twojej wypowiedzi muszę się z tobą zgodzić. Faktem jest że nie powinnaś się spieszyć z bajkowymi porównaniami i z pisaniem/szybko ci literki umykają/. Co do oceny.? Obecnej oceny, jestem zgodny. Wiadomo że z duetem teściowa - synowa , w życiu się nie dogada /NIE-bo nie, jak śmiecie, etc/, więc z kim?
                  Ja wiem , bur też powinien, mieszkańcy od dawna wiedzą. Jedynie krzysiom, lub jak kto woli TK, udaje że ,,słońce świeci,, . Ambicje , ambicyjki , stare zaszłości zbyt dobra pamięć osobista i środowisko pchające w przepaść. Pzdr

• 11chwilka Re: Demagogia i populizm 05.02.12, 10:23
                    Ależ jak przepięknie schematy myślowe występują w tych postach. Wilk i zając, teściowa synowa. Szkoda że nie zawsze przystają do życia. O zwierzętach wiem zbyt Malo, ale synowa i teściowa potrafią najwspanialej współdziałać! Gwarantuję Ci! Czy zawsze musi mieć tu sugerowany przez ciebie skutek pejoratywny, oceniam że nie, tak jak przy każdym uogólnianiu.
                    • neptun6666 Re: Demagogia i populizm 05.02.12, 11:08
                      11chwilka napisała:

> Ależ jak przepięknie schematy myślowe występują w tych postach. Wilk i zając, t
                      > eściowa synowa. Szkoda że nie zawsze przystają do życia. O zwierzętach wiem zby
                      > t Malo, ale synowa i teściowa potrafią najwspanialej współdziałać! Gwarantuję C
                      > i! Czy zawsze musi mieć tu sugerowany przez ciebie skutek pejoratywny, oceniam
                      > że nie, tak jak przy każdym uogólnianiu.

Według mnie , to odwrotny biegun do TK. Jeżeli te postacie bedą dalej trwać na swoich stanowiskach i nikt temu nie przeszkodzi , w życiu nie będzie zgody na jakikolwiek kompromis.
                      To ci gwarantuje . Kiedyś przyjdzie chwilka gdy psy poniosą wilka. Mowa tu o całej tej trójcy ( SMW+ MW- TK ) <0 Dopóki będą oni, będzie totalna anarchia.
                      • neptun666 Re: Demagogia i populizm 05.02.12, 12:25
                        neptun6666 napisał:

>Według mnie , to odwrotny biegun do TK. Jeżeli te postacie bedą
                        > dalej trwać na swoich stanowiskach i nikt temu nie przeszkodzi , w
                        > życiu nie będzie zgody na jakikolwiek kompromis.
                        > To ci gwarantuje . Kiedyś przyjdzie chwilka gdy psy poniosą wilka. Mo
                        > wa tu o całej tej trójcy ( SMW+ MW- TK ) <0 Dopóki będą oni, b
                        > ędzie totalna > ędzie totalna anarchia.

Cos ci się klonie pozajączkowało, o jakich stanowiskach piszesz?
                        piszesz o trójcy z tego co pamiętam to obie Panie mają mandat dany im przez mieszkańców czego nie można powiedzieć o TK ( ten Pan sprawuje swoją misję w wyniku oszukania mieszkańców przez Piotra Rusieckiego bo to On został wybrany przez wyborców na RADNEGO nie na funkcję wice burmistrza? TK w wyniku sprytnego manewru jest w tej chwili radnym.
                        Skoro pan Piotr Rusiecki jest takim super fachowcem to czemu nie startował w wyborach na burmistrza? ja ci powiem bo nie wygrałby tych wyborów.
                        Nie chce mi się szukać wyników wyborów do rady miejskiej i powiatu ale Ty masz dużo czasu to może podasz wyniki i wtedy się przekonamy kto ma szacunek mieszkańców Łomianek.
    • kowalik22 Re: Parę słów perswazji do Stefana Prawo 04.02.12, 19:58
      Drabbu napisał:
      > I tak, ustawa wymaga, aby w gminie takiej jak nasza, było dwóch wiceburmistrzó
      > w oraz sekretarz gminy. Zlikwidowanie jednego z tych stanowisk jest niemożliwe.

Jest możliwe. Obligatoryjne jest posiadanie "na stanie" sekretarza. O burmistrzach nic takiego ustawodawca nie powiedział.
      W art. 26a ust. 2 ustawy o samorządzie gminnym stoi, że:
      2. Liczba zastępców wójta nie może być większa niż:
      1) jeden w gminach do 20 000 mieszkańców,
      2) dwóch w gminach do 100 000 mieszkańców,
      3) trzech w gminach do 200 000 mieszkańców,
      4) czterech w gminach powyżej 200 000 mieszkańców.

Oznacza to, że ustawodawca określił jedynie górną granicę ilości zastępców. Dolna jest dowolna. ;)
      • drabbu Re: Parę słów perswazji do Stefana Prawo 04.02.12, 20:09
        No to punkt dla Stefana. Drżyjcie, wiceburmistrzowie Łomianek, bo jak Stefan Was
        dopadnie... :)
      • stefanprawo Kilka słów do wszystkich 05.02.12, 12:05
        Hehehe zgrywam sie z was i podpuszczam was i widzę jak urzędnicy drza gdy czytają moje posty to przezabawne Buahaea moim zdaniem efektywność urzędników jest niska ,dużo większa efektywność jest w firmach prywatnych niż w urzędach a przerostu zatrudnienia w urzędach to skandal....dosyć sponsorowania przez podatników biurokracji....spokojnie sprawy do załatwienia urzędowe zrobiłaby połowa obecnych urzędników. Po prostu za dużo biurokracji,która tworzy sztuczne stanowiska w rożnych celach,które nikoniecznie maja ekonomiczne uzasadnienie czas z tym skonczyc
        • 11chwilka Re: Kilka słów do wszystkich 05.02.12, 13:14
          Tak i masowe zwolnienia, oraz groźba utraty pracy z powodu przekonań, a zwłaszcza z powodu posiadania własnego zdania a więc i myślenia poprawia efektywność urzędników! To co stefanek pisze to dziecinada, lepiej zostań przy swym błotku i dziurach, bo to jest bardziej oczywiste i nie wymaga pomyślunku! W dodatku każda załatana dziura to korzyść dla stefanka jako znanego dewelopera!
          • brycezion Re: Stefanprawo 05.02.12, 14:54
            Mylisz się Stefanieprawo, Drabbu nie jest ani urzędnikiem gminnym, ani radnym. Jest po prostu bibliotekarzem, ale za to z 2 doktoratami. Stąd Jego łatwość pisania na dowolny temat.
            • neptun6666 Re: Stefanprawo 05.02.12, 15:14
              brycezion napisał:

> Mylisz się Stefanieprawo, Drabbu nie jest ani urzędnikiem gminnym, ani radnym.
              > Jest po prostu bibliotekarzem, ale za to z 2 doktoratami. Stąd Jego łatwość pis
              > ania na dowolny temat.

O w mordkę jeża. Drabbu wybacz ,oceniałem cię tylko na jeden doktorat.
              Mam nadzieję że jak się zhabilitujesz , to zrobisz jakąś małą wirtualną imprezkę?

Nie drwię ,jestem tylko mile zaskoczony. Znaczy, spełniasz stawiane przez stefanka
              wymagania dotyczące stanowiska burmistrza.
              Widzisz stefan, nogi ci zadrżały?/może choć troszkę się przejąłeś?/
            • drabbu Re: Brycezion 05.02.12, 15:18
              brycezion napisał: Drabbu nie jest ani urzędnikiem gminnym, ani radnym.
              > Jest po prostu bibliotekarzem, ale za to z 2 doktoratami. Stąd Jego łatwość pis
              > ania na dowolny temat.

Tylko jednym. Drugi (którym miałem chęć uczcić 30 lecie pracy zawodowej) jest napisany, przyjęty, ale nie był obroniony. Bardzo panu dziękuję za pochwałę o łatwości pisania. Wielce żałuję, że niestety nie jestem w stanie zrewanżować się panu podobną. Coraz częściej brak panu sensownej odpowiedzi na pytania po prostu bibliotekarza :(( I nie tylko moje, nawet w tych tematach, w których mienił się pan pierwszym specjalistą na całe Łomianki.
              • mezark Re: Brycezion 06.02.12, 10:47
                Ależ jesteś skromny. Ty raczej jesteś chodzącą encyklopedią, może nawet lokalnym cadykiem, niż w pojęciu potocznym bibliotekarzem. Ale oni i tak uważają że szlachcic na dziurach w drodze równy wojewodzie! Nawet wtedy gdy setnej części uczonych ksiąg w stosunku do Ciebie nie przeczytali! Tyle że trzeba przyznać wiedza nie zawsze idzie w parze z zaradnością i sprytem życiowym.
                • neptun6666 Re: Brycezion 06.02.12, 14:50
                  mezark napisała:

> Ależ jesteś skromny. Ty raczej jesteś chodzącą encyklopedią, może nawet lokalny
                  > m cadykiem, niż w pojęciu potocznym bibliotekarzem. Ale oni i tak uważają że sz
                  > lachcic na dziurach w drodze równy wojewodzie! Nawet wtedy gdy setnej części uc
                  > zonych ksiąg w stosunku do Ciebie nie przeczytali! Tyle że trzeba przyznać wie
                  > dza nie zawsze idzie w parze z zaradnością i sprytem życiowym.

No i na końcu łyżka dziegciu/chyba by samemu się nieco dowartościować/
                  Protestuję przeciw dzieleniu na Onych/tych złych/ i naszych /tych dobrych/ prawda zawsze błąka się gdzieś po środku.
                  Ja zawsze podziwiam kogoś kto osiągnął więcej/choć nie muszę się z nim zgadzać/
                  Generalizator czasoprzestrzeni się znalazł/ mezark/ , dla mnie może być i tańczącym chasydem lub derwiszem byle nie był ,,mendą,, /jak to w TŁ napisano./
                  • mezark Re: Brycezion 06.02.12, 18:44
                    Masz rację. Ale trudno wytrwać w milczeniu w stosunku do piszących tu kabotynów i ich do daleko posuniętego prymitywnego populizmu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka