Dodaj do ulubionych

Jest jeszcze cień szansy!!!

16.02.12, 00:50
GW doniosła, że Min. Rozwoju Regionalnego znalazło dodatkowe 408 mln euro na ochronę środowiska (oczyszczalnie ścieków i kanalizacje). V-minister Zdziebło mówi, że może się uda ogłosić jeszcze jeden konkurs (nie licząc już przyjętych projektów rezerwowych).

Dobrze by było, żeby nasi radni wraz z burmistrzami wzięli się wspólnie (w trybie awaryjnym) za tą ostatnią naszą szansę na dotacje UE.
Obserwuj wątek
    • beznii2 Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 07:32
      Radni to wiadomo, że są przeciwni co udowadniali na sesjach na szczęście burmistrz robi swoje
      www.lomianki.pl/bip/media/2012/00/4132_RAG.0050.12.2012.pdf
      • samly Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 07:51
        Ale co w ogóle mają radni do zdobywania dotacji UE? Chyba zupełnie nic,
        to jest postępowanie pomiędzy urzędami, urzędnikami oni nie są, a beneficjentem byłby ZWiK
        (gdyby się udało). To jest sprawa do załatwienia przede wszystkim przez urząd i spółkę.
        Natomiast burmistrz zrobił aż tyle, że wypisał zarządzenie. Radni do tego nie byli potrzebni. Cała reszta roboty będzie należała do p. Bohdziewicza. I oby mu się powiodło i niech go burmistrz nie odwoła przedwcześnie zanim zdąży wykazać się czymkolwiek.
        • brycezion Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 12:11
          Wydanie zarządzenia określiłbym na 0,1% sukcesu.
          Opracowanie i złożenie wniosku przez ZWiK to 20 % powodzenia.
          Najtrudniejsza jednak sprawa warunkująca pełny sukces to zapewnienie ciągłości finansowania.
          Wiadomo nie od dziś, że UE jedynie ZWRACA i w dodatku tylko część nakładów. Beneficjent musi być przygotowany w pierwszym okresie na całość wydatków.

Dlatego rola radnych jest podstawowa. Bez zapewnionych funduszy nie ma co myśleć o dotacjach. Budżet - to sprawa radnych.
          Niech w końcu zaczną myśleć o sprawach poważnych, a nie o "ustawkach".
          • esscort Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 12:20
            Ale czy nie jest z reguły tak, że mając promesę na środki unijne, beneficjent (w tym wypadku gmina) bierze na to kredyt (a banki na takie kwity chętnie go udzielają)? Przecież gminy nie miały i nie mają takiej kasy
          • samly Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 12:47
            brycezion napisał: Budżet - to sprawa radnych.

Budżet proponuje najpierw burmistrz, urząd. Niech będzie najpierw wiadomo, czy możemy cokolwiek dostać, kiedy i ile. Rola radnych zaczyna się potem. Na jakiej podstawie mają pracować, gazetowej notatki?
            • racjo987 Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 20:20
              Pamiętam jak na jednej z komisji vice Kłódka mówił że zorganizował spotkanie w MŚ marzec 2011 r. w którym uczestniczyli również przedstawiciele ZWik . Otrzymał tam informację nie oficjalną, że będzie ogłoszony 7 konkurs, ale kryterja tego konkursu będą inne jak poprzednie. W tym konkursie wysoko będa oceniane projekty które przewidują modernizacje lub budowę oczyszczalni ścieków do tych projektów można będzie podłączyć kanalizację. Od tego czasu ZWiK przy wsparciu burmistrza przygotowuje się do złożenia wniosku. Teraz rozumiem zdenerwowanie Kłódki jak zależało mu na obniżeniu stawki podatku od nieruchomości, aby móc przekazać przy najmnniejszych kosztach majątek wod-kan który był we władaniu gminy. ZWik który uzyskał w tym roku dobry wynik finansowy i dysponuje całym majątkiem jest wiarygodnym partnerem dla instytucji finansowych.
              • z.lomianek Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 20:49
                Czy to wtedy Bogdan pokazał radnym "gest kozakiewicza"
                • racjo987 Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 21:15
                  z.lomianek napisał:

> Czy to wtedy Bogdan pokazał radnym "gest kozakiewicza"

Mogło to oznaczać, możecie mi ...... i tak zrobię wszystko, aby pozyskać kasę z Funduszu Spójności. Wykazywał się dużą wiedzą w tym temacie w poprzedniej kadencji jak był radnym. Widać, że robi wszystko aby osiągnąć zamierzony cel. Ostatnio Kłódki nie widać co z nim się dzieje.
                  • krzysiom1 Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 21:22
                    "Kłódka" -niestety-choruje...
                    Nie przeszkadza tojednak naszym pieskom z RM w kąsaniu Go po łydkach....
                    • z.lomianek Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 21:41
                      inni też chorują i nie przeszkadza to naszym pieskom z UM kąsać ich po łydkach

Piotrze oznaczało to
                      tyle będziecie mieli wodociąg
                      - powiedział Kłódka do Kamila gdy ten oznajmił
                      że może burmistrz postara się porozumieć z Radą

i nie kąsam a stwierdzam fakt zaistniały

i w odróżnieniu do Twoich przyjaciół piszących na forum
                      obrażających wszystkich
                      nie stosuje inwektyw

pogadaj z Piotrem i Tadkiem
                      jakich słów używają w stosunku do osób
                      którzy się z nimi nie zgadzają

Słoma , słoma i jeszcze raz słoma.

• krzysiom1 Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 21:49
                        z.lomianek napisał:
                        > Słoma , słoma i jeszcze raz słoma.

Przyganiał wieśniak miastowemu...:)
                        Naprawdę tak trudno oderwać Ci się od rodzinnej obórki i wychodka w chlewiku?
                        • z.lomianek Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 22:27
                          Dlaczego mnie obrażasz

bo pytam czy odśnieżyli tylko do Ciebie do bramy
                          a innych ulic to już niekoniecznie.

Czy dlatego że piszę prawdę o Twoich kolegach
                          którym słoma z butów wystaje
                          co widać po tekstach pisanych tu na forum

Ja Ciebie nie obrażałem

a to że taka sytuacja na sesji miała miejsce
                          to jest nagranie możesz zobaczyć

I to że osoby chore są dyskryminowane i obrażane
                          na tym forum i nie tylko i to przez osoby zbliżone do UM to również fakt oczywisty

Nie widziałem Twojej reakcji na wpisy
                          lomianki2011

I nie boli mnie to co napisałeś bo to świadczy wyłącznie o TOBIE
                          i twoim poziomie rozmowy nawet jeżeli mamy rózne zdanie

No chyba że twoje jest święte jak nieomylnego Tomaszka

• krzysiom1 Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 22:31
                            Bredzisz... po prostu bredzisz. Przecież to Ty narzuciłeś taki poziom dyskusji...więc trochę dziwi twoje oburzenie.
                            Z chamem, który na dokładkę insynuuje innym jakieś brednie rozmawia sie jak z chamem.
                            Nie rozumiem Twojego oburzenia.
                            • z.lomianek Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 22:41
                              A kiedy obraziłem tu Ciebie lub inne osoby na forum

Krytykuje burmistrza bo na to zasługuje
                              Piotrka bo większego obłudnika nie widziałem
                              Tadka bo to zły radny który nic dla mieszkańców nie robi

o Bogdanie specjalnie nic nie pisałem
                              a uwierz mi wiele można by było

ale o Tobie nie pisałem że jesteś burakiem lub że Ci słoma z butów wystaje
                              jeżeli tak to SORY nie miałem takiego zamiaru
                              jesteś tylko nieświadomym mieszkańcem
                              któremu ktoś zamydlił oczy frazesami
                              • krzysiom1 Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 22:47

> ale o Tobie nie pisałem że jesteś burakiem lub że Ci słoma z butów wystaje
                                > jeżeli tak to SORY nie miałem takiego zamiaru
                                > jesteś tylko nieświadomym mieszkańcem
                                > któremu ktoś zamydlił oczy frazesami
                                Wybacz ale się nie zgodzę.. W przeciwieństwie do większości mieszkańców Ł- uważam się za ŚWIADOMEGO mieszkańca, który doskonale potrafi ocenić to co się w mieście i gminie dzieje...
                                • z.lomianek Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 22:55
                                  Rozmawiasz z Piotrem
                                  mnie tez się to zdarzało szczególnie jak agitował na Wspólnej

Ale ja oceniam sprawy subiektywnie
                                  i bez prywatnych animozji

mam gdzieś Pszczółkowskiego i Dąbrowskiego
                                  ważne dla mnie żeby w Ł była kanalizacja i drogi

i o ile Pszczółkowski robił drogi
                                  to Dąbrowski "NIC" nie robi

Jedyne co mamy to kłótnie i spory tylko w skali większej
                                  a niestety osobiście uważam że to kwestia osobowości Piotrka

a twoje zdanie jednostronna ocena tego co z
                                  • krzysiom1 Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 16.02.12, 23:06
                                    z.lomianek napisał:

> Ale ja oceniam sprawy subiektywnie
                                    > i bez prywatnych animozji
                                    Mamy dokładnie tak samo.....
                                    > mam gdzieś Pszczółkowskiego i Dąbrowskiego
                                    > ważne dla mnie żeby w Ł była kanalizacja i drogi
                                    >
                                    > i o ile Pszczółkowski robił drogi
                                    > to Dąbrowski "NIC" nie robi

Pszczólkowski to zaprzaniec, który nie zrealizował ani jednego punktu ze swojego programy wyborczego.
                                    Dąbrowski próbuje choć trochę tę bandę rozgonić i za to trzymam kciuki.
                                    > Jedyne co mamy to kłótnie i spory tylko w skali większej
                                    > a niestety osobiście uważam że to kwestia osobowości Piotrka
                                    W Łomiankach potrzebny jest ktoś kto jasno stawia sprawy... a taka osobą jest piotrek,więc dziwię się takiemu stawianiu sprawy
                                    >
                                    > a twoje zdanie jednostronna ocena tego co z
                                    • brycezion Re: Esscort 17.02.12, 11:29
                                      Jeśli chcesz kupić samochód, to wpierw musisz mieć pieniądze na koncie, albo zdolność kredytową.
                                      Z dotacjami UE jest podobnie, choć nawet trudniej :
                                      1. Możliwości finansowania inwestycji powinny być zawarte we wniosku w postaci harmonogramu rzeczowo-finansowego
                                      2. Należy mieć zdolność kredytową, a z tym będzie trudno w świetle zadłużenia Łomianek.
                                      3. Kredyty pod zadania dofinansowane przez UE, do tej pory nie podlegały ograniczeniom długu publicznego. Zdaje się, że ma to być zniesione, albo już obowiązuje, nie wiem.
                                      • brycezion Re: Samly 17.02.12, 11:46
                                        Radni mają myśleć o przyszłości Łomianek, a nie zajmować się bieżącymi rozgrywkami i problemem "jak tu dokopać burmistrzom".
                                        Jeśli uważają, że obecna władza tak źle rządzi, to mogą wnieść konstruktywne wnioski w postaci propozycji uchwały budżetowej o zwiększeniu nakładów na wod-kan. Rok 2015 i kary za brak kanalizacji zbliża się nieuchronnie.
                                        Nie muszą czytać "gazetowe notatki", mają w swych szeregach speca - radnego pracującego w ZWiK za większą pensję, niż ma burmistrz.
                                        • lock-padlock Re: Samly 17.02.12, 12:35
                                          Kurwa mać. Do niedawna (jakiś rok wstecz), uważałem, że za zarządzanie miastem odpowiada burmistrz. Jaki ze mnie nieuk, teraz za wszystko odpowiada rada. Przepraszam.
                                        • samly Re: Samly - do Br. 17.02.12, 12:54
                                          brycezion napisał: > Radni mają myśleć o przyszłości Łomianek, a nie zajmować się bieżącymi

Ja zwracałem uwagę, że na razie i burmistrz i radni mają tylko gazetową zapowiedź. Z niej
                                          nic więcej nie wynika. Nie ma terminów, nie ma kwot, które można by ująć w budżecie. Co za tym idzie - "poprawek konstruktywnych" też nie ma do czego zgłaszać. Budżet był przez radnych uchwalony przedtem nim zamieszczono tę notkę.

Nie była to odpowiedź na mój post. Wszystko wskazuje, że to kolejny zwykły donos forumowy na radnych. No, ale jeżeli będzie się radnych w taki sposób "zachęcać do pracy" to się nieprędko czegokolwiek doczekamy w naszej mniejscowości. Nie tylko radni uważają, że obecna władza źle rządzi. Warto nabrać pojęcia o "rozkładzie władzy" i wiedzieć, że radni nie mogą wyręczać burmistrza.
                                      • lock-padlock Re: Esscort 17.02.12, 12:23
                                        WPIERW - sylista...
                                      • esscort Re: Esscort 17.02.12, 12:47
                                        brycezion napisał:

> 2. Należy mieć zdolność kredytową, a z tym będzie trudno w świetle zadłużenia Łomianek.

Ale co to znaczy "będzie trudno". Na to dopuszczalne zadłużenie na pewno są jakieś wskaźniki procentowe. Więc albo mamy taką zdolność albo nie. Jeśli nie mamy szans na kredyt, to przecież z własnych środków to od lat jesteśmy w stanie budować maksymalnie 2-3 km wod-kanu rocznie (i to raczej z tendencją w dół). Czyli jeśli nie mamy szans na kredyt, to jakie jest wyjście?
                                    • lock-padlock Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 17.02.12, 12:33
                                      Zaprzaniec... TAK, osoba dopuszczająca się zdrady, może jest to taki ktoś, kto cię popiera, a kiedy mu nie dasz w zamian oczekiwanych korzyści, pluje na ciebie jadem?
                                      • labes Re: Jest jeszcze cień szansy!!! 17.02.12, 14:10
                                        lock-padlock napisał:

> Zaprzaniec... TAK, osoba dopuszczająca się zdrady, może jest to taki ktoś, kto
                                        > cię popiera, a kiedy mu nie dasz w zamian oczekiwanych korzyści, pluje na ciebi
                                        > e jadem?

I to jest właśnie obraz Krzysioma. Nie dopuszczono go do władzy i teraz jadem zieje. A ja słyszałam, że Jeziorna była odśnieżana przez ostatnie lata, przynajmniej od 2009. Więc nie kłam oszuście z Jeziornej. Wystarczy wziąć wykaz ulic z lat 2009-2010 i tam Jeziorna jest wpisana. Z nienawiści mózg Ci Krzysiomie zwietrzał.
                                        • brycezion Re: Esscort + Samly 17.02.12, 18:07
                                          Ile jest zadłużona gmina i w stosunku do 60% ile mamy rezerwy, łatwo wyliczyć.
                                          Ile potrzeba nakładów na minimum określone jeszcze przez GIG też mniej więcej wiadomo.
                                          Różnicę należy wypracować poprzez oszczędności (w tym roku, bądź w 2 kolejnych latach). Do tego należy podzielić okres spłat na 3 etapy, żeby spłata z UE zdążyła wpłynąć w odpowiednim momencie kolejnych płatności.
                                          Tak się przygotowuje do zadania i tak buduje się harmonogram finansowania.

A jak myśli się tylko "na dziś", ile można wydać, bo jest w kasie, to nigdy do niczego nie dojdziemy.
                                          "Rozkład władzy" o którym pisze Samly, pozwala na wnoszenie projektów uchwał np. do Sejmu nie tylko przez Rząd, ale i przez obywateli, opozycję i Prezydenta.
                                          Niech więc nasi radni też się wezmą do roboty, zwłaszcza, że mają bardzo dobrego informatora pracującego w ZWiK.
                                          • samly Re: Esscort + Samly 17.02.12, 20:38
                                            Nie pojmuję tego rozumowania. Pytam wciąż: do czego nasi radni mają się zabrać i co ma tworzyć podstawę do tego, do czego mają się zabrać? Nic tu nie jest wiadome konkretnie i o to chodzi. Nawet najlepszy informator nie pomoże, gdy nie wiadoma kwota z UE i nie wiadomy termin w którym przyjdzie. To jak i według czego dzielić spłaty kredytu na trzy etapy, kiedy nie wiadomo ile będzie trzeba pod ten unijny pieniądz?
                                            • brycezion Re: Esscort + Samly 17.02.12, 21:45
                                              Samly, jeszcze raz. Widać, że jesteś kompletnie niezorientowany.
                                              "..co ma tworzyć podstawę do tego, do czego mają się zabrać ?..."
                                              Zakres minimalnych, możliwych do wykonania prac został Samly określony w opracowaniu Głównego Instytutu Górnictwa wykonanego na zlecenie UM w końcu 2007. Wiadomo jakie są nakłady, ile można orientacyjnie otrzymać dotacji, ile potrzeba dołożyć z własnych funduszy.
                                              "...nie wiadomy termin w którym przyjdzie (dotacja)..."
                                              Ano, trzeba stworzyć rezerwę funduszy i mieć przygotowany w szufladzie wniosek, który złożony będzie natychmiast po ogłoszeniu naboru do konkursu.
                                              Podział na etapy spłaty kredytu - to techniczna sprawa harmonogramu, to dla Ciebie chyba za trudne.

A o radnym pracującym w ZWiK za pensję większą od burmistrzowskiej piszę dlatego, że Rada ma źródło najlepszych informacji, o ile chciałaby z niego skorzystać.

Zdaje się jednak, że nikomu tak naprawdę nie zależy na inwestycjach wod-kan. Lepiej zajmować się igrzyskami.
                                              • z.lomianek Re: Esscort + Samly 17.02.12, 22:40
                                                A to z komunikacji też mamy informacje
                                                bo mąż radnej tam dostał pracę

Teraz Q..My
                                                to nowe motto burmistrza Dąbrowskiego

brycezion
                                                Pan burmistrz olał środki na wod-kan
                                                z obiecanych 20 mln dał 1,5 mln

Dobrze że Pszczółkowski zrobił projekty bo
                                                Dąbrowski nawet z projektem wodociągu na Dziekanowie sobie nie radzi

Burmistrz musi określić ile potrzebuje kasy
                                                ma projekty i wie ile musi zrobić wodociągu i kanalizacji
                                                Bo Radnych to nawet Skarbonka już olewa

Im większy gbur tym wyższy stołek w urzędzie dostanie

• samly Re: Esscort + Samly 17.02.12, 22:47
                                                Mamy uwierzyć, ja i wszyscy, że od końca roku 2007 nic się nie zmieniło? Że ciągle aktualne jest opracowanie mające 5 lat? Że to opracowanie mówi, ile dziś orientacyjnie można otrzymać dotacji? I nagle rada ma się zabrać za wniosek do szuflady? To dla mnie rzeczywiście za trudne i niewiarygodne. W fantasy nigdy nie gustowałem.
                                          • tede-3 Re: Esscort + Samly 17.02.12, 23:51
                                            Brycek, co ty za głupoty opowiadasz. Człowieku odpocznij.
                                            Nie rób wody z mozgu normalnym. Czy ty myślisz, ze wszyscy donoszą?
                                            Skończyły się twoje czasy. Teraz ludzie mówia to co naprawdę widzą, nie przez pryzmat twoich głupich wypowiedzi. Co radni mają robić. Budować wod-kan?
                                            Burmistrz przeznaczył 1,5 ml zł. a Rusiecki z krysteckim krzyczeli dawniej ,że to skandal tak małe środki przeznaczać na inw. priorytetowe. Co robią teraz? Nic, nic, nic!!!!!!
                                            Obłuda. Zakłamanie i konflikty, to ich zadanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka