Dodaj do ulubionych

Szanowny Stefanie. Nowy ważny temat dla Ciebie

25.01.14, 14:48
Od dawna jesteś znany z zainteresowania i dużego zaangażowania w rozmaite lokalne
sprawy - wystarczy tylko przejrzeć Twoje posty na forum, żeby zorientować się, jak wiele poruszasz problemów o różnym charakterze. Jak wiadomo, reprezentujesz także potężne stowarzyszenie i jesteś obecnie jednym z bardziej wpływowych mieszkańców, jedną z tych osób, z którymi słusznie liczą się nasze władze. Na pewno bardziej niż z radnymi, dlatego właśnie zwracam się do Ciebie.

Otóż chciałbym zainteresować Cię jeszcze jedną sprawą i prosić Cię o użycie wpływu Twego wpływu u władz. Z góry mówię, że sprawa jest tylko sezonowa (ale ważna), za to w odróżnieniu od rzeczy takich jak dziury w jezdniach, likwidacja straży miejskiej, czy trasa S-7, dałaby się - przy życzliwym podejściu Urzędu - rozwiązać niemal od ręki, i to całkowicie wewnętrznie.
Więc właśnie prosiłbym Cię o wyjednanie takiego przychylnego podejścia Urzędu. Sądzę, że znalazłbyś sojusznika i poparcie pana wiceburmistrza do spraw społecznych.

A mianowicie: wzorem Warszawy i innych metropolii - niechby i w Łomiankach stanęły teraz koksowniki. Nie będzie to żadna kosztowna inwestycja. Wypatrzyłem na Allegro, że jeden koksownik (z natychmiastową dostawą) kosztuje ok. 100 złotych. Zaopatrzenie w koksowniki głównych punktów Łomianek (powiedzmy, że 12 - do uznania) wyniesie więc ok. 1200 złotych. Przekonaj proszę pana burmistrza, że mając - jak głosi - w budżecie ok. trzech milionów wolnych środków, wydatek taki będzie prawie niezauważalny. Jeden lub dwa mogłyby stanąć przed Domem Kultury. Na przystankach. Na bazarku (gdybyś widział dzisiejszą do kości zziębniętą bazarkową publikę, na pewno zmiękłoby Ci serce na wosk). Nie znam cen opału, ale skład koksu mamy od niedawna pośrodku Warszawskiej, więc i transport drogo by nie wyniósł.
Uwaga: koksowniki mogą być przecież nosić logo Twego stowarzyszenia. Skutek na pewno byłby lepszy od publicystyki na Facebooku.

Co więcej, jak na pewno zauważyłeś, powtarzają się tu ostatnio wiadomości o imprezach z winem po przedstawieniach Teatru Miejsce. Spowoduj, proszę, by choć część tego wina była rozdawana przy koksownikach jako grzaniec. Oczywiście, w kubeczkach także z odpowiednim logo. Pomyśl, jak przy takiej rozgrzewce było by miło czekać na autobus, że nie wspomnę o tym, że rozgrzani ludzie bardziej przychylnie odnosiliby się do stowarzyszenia. Zapewne wpłynęłoby to (w sposób dosłowny) na akceptację jego celów. Na pewno zyskałbyś wielką wdzięczność wielu mieszkańców.
Obserwuj wątek
    • be-cacy Re: Szanowny Stefanie. Nowy ważny temat dla Ciebi 25.01.14, 16:08
      Popieram.Stefan do roboty.Ciebie burmistrz wysłucha.
      • stefanprawo do be-cacy 25.01.14, 17:16
        do roboty to możesz sobie zagonić Radnych Miejskich którzy sa opłacani z moich i naszych ciężko zarobionych pieniążków...ja nie jestem i nigdy nie byłem urzędnikiem,radnym etc .
        Takich jak ty w życiu nawet nie przyjął by do pracy...
    • stefanprawo szanowny drabbu 25.01.14, 17:14
      Szanowny Drabbu. Nie do mnie te tematy...od tego są Radni Miejscy przedstawiciele nas maluczkich mieszkańców Łomianek... Nie pełnię i nie pełniłem żadnych funkcji publicznych więc tematy te przedstaw Radnym pobierającym za reprezentowanie WSZYSTKICH mieszkańców Łomianek duże jak na polskie warunki pieniądze.... Dziękuję za komplementy drabbu widać z tego,że jestem opiniotwórczy...nie reprezentuje żadnego stowarzyszenia, zajrzyj sobie w statut stowarzyszenia... coś Ci sie pokręciło....jedynie wskuję na ważne w moim mniemaniu sprawy...Radni Miejscy jako władza ustawodawcza są najbardziej wpływowi w Łomiankach bo decydują o prawie lokalnym i o rozdzielaniu kasy.....hehehe przeceniasz mnie drabbu hihi swoje pytania propozycje skieruj do Radnych Miejskich wszystko w ich rękach...oraz do Burmistrza jako władzy wykonawczej...oświadczam,że nie mam większego wpływu na władze jak każdy mieszkaniec Łomianek....coś ci się pokręciło....masz złe informacje zapewne od złych, niedoinformowanych lub bezRADNYCH osób...które boją się mieszkańców...
      Szanowny Drabbu proponuję zwrócić się do Przewodniczącego Rady Miejskiej do silnego klubu Platformy obywatelskiej w Radzie Miejskiej i innych Radnych oraz do Burmistrza...
      • drabbu Re: szanowny Stefanie 25.01.14, 20:57
        Szanowny Stefanie. Nie mam i nie znam statutu stowarzyszenia. Pisząc, że "reprezentujesz potężne stowarzyszenie" miałem na myśli to, że jednak jesteś (chyba?) jednym z jego głównych motorów, sił napędowych, i wcale Cię nie przeceniam. Wyjaśniłem, dlaczego zwracam się do Ciebie, a nie do radnych miejskich. Myślałem bowiem, że ktoś, kto z taką częstotliwością powołuje się na "dobro wspólne", kto tak często jak Ty odpytuje o nie innych, zechce także podjąć pewien realny plan, skierowany ku pożytkowi ogółu. Bo widzisz, Stefanie, w moim przekonaniu, obok stawiania sobie celów wielkich i dalekosiężnych (jak np. reforma ustroju całej gminy, odrolnienia czy nowe trasy), warto też zająć się sprawami wprawdzie pomniejszymi, ale jakże praktycznymi. Przecież przy takim koksowniku przystanęłaby i odetchnęła babulinka, ciągnąca ciężki wózek z zakupami z bazarku, i uczniak z tornistrem w drodze do szkoły. Nie wszyscy w Łomiankach jeżdżą już własnymi wygrzanymi autami i nie wszystkich obchodzą korki i tramwaje. A kto wie, może i Ty sam zatrzymałbyś się i ogrzał przy ogniu zmarznięte dłonie i lico. Cóż, przykro mi, ale muszę przyjąć do wiadomości, że zawiodłem się na Tobie, Stefanie :(
        • tgserwis Re: szanowny Stefanie 25.01.14, 23:00
          Drabbu, zawsze Cię szanowałem i lubiłem czytać Twoje wpisy, ale tym razem przechodzisz sam siebie.
          Majstersztyk.
          Gratuluję.
          Wieśniactwo czyta, drapie się w głowę i zastanawia się co poeta miał na myśli.
          Pełne uznanie i szacunek.
          PS. Może jednak pomyślałbyś o pojednaniu z Esscortem? Jesteście dwoma najbardziej racjonalnymi umysłami na tym chorym forum. Lepiej tworzyć niż dzielić.
          To taka moja osobista prośba do Was obu. Jeśli macie obiekcje, to spełnię rolę rozjemcy i pośrednika. zapraszam was do siebie na brendaska i rozjemczą rozmowę. Ten kraj naprawdę potrzebuje ludzi myślących. Zamiast się kłócić zacznijcie współpracować.
          • drabbu Re: TG 26.01.14, 00:31
            TG, brendaska chętnie, dziękuję, mam nadzieję, że Esscort przyjmie zaproszenie :) Uzupełniłbym tylko, że pojednanie nie będzie potrzebne. Prawda jest bowiem taka, że chociaż nie zawsze, nie w każdym przypadku, zgadzam się z niektórymi wpisami Esscorta, a Esscort - nie ze wszystkimi moimi i to zdarza nam się od dawna, to jednak stan wcale nie jest aż taki, żeby dopiero brandy... :) Raczej uważamy, że to zupełnie normalne. Myślę, że mamy zgodę co do tego w czym nie mamy :) więc wymieniamy różne, czasem zbieżne, a czasem rozbieżne spostrzeżenia. Ale dziękuję i bardzo pozdrawiam obu Panów.
            • esscort Re: TG 26.01.14, 02:07
              TG, ale mnie zaskoczyłeś. Naprawdę nie ma żadnej potrzeby działań pojednawczych miedzy mną a Drabbu, bo ja też nie czuję, że nasze tutejsze (moim zdaniem niezbyt częste) różnice poglądów wychodziły poza normalną wymianę zdań i opinii. Można mieć rożne poglądy na określone sprawy czy zjawiska i nie ma w tym nic złego. Z Tobą też się nie zawsze zgadzam, ale to przecież normalne, że ludzie się różnią i nie wszyscy myślą tak samo. Można się próbować przekonywać. Po to są rozmowy (także na takim forum), ale jak ktoś pozostaje przy swoim zdaniu, to ok, przyjmuje to do wiadomości i nie uważam, ze jest w czymś ode mnie gorszy albo że jest moim wrogiem, albo że w innej sprawie nie mogę się z nim zgadzać. Gorzej, gdy ktoś uważa (a tak niestety często w takich internetowych dyskusjach jest), że różnice zdań prowadzą do jakichś personalnych wycieczek albo przyjecie zasady, że jak ktoś się ze mna nie zgadza w jednej sprawie, to automatycznie staje się wrogiem i trzeba go zwalczać na wszystkich polach
              • prochownia2 Re: TG 26.01.14, 15:31
                Towarzysz drabbu widzę tęskni do klimatu stanu wojennego, poproś swoich kolesi z peło może postawią koksownik razem ze skotami i zomolami (macie przecież pronówę w szeregach) i od razy zamknijcie w obozach wszystkich przeciwników. Wszak z twoich tekstów raz po raz podświadomie wynika fascynacja czerwonym reżimem. Ta stylistyka, ta fascynacja wielkimi tamtych czasów - cóż niewolnik nigdy nie będzie potrafił być wolnym.

PS. Jak tam odcineczek o kolaboracji z burmistrzem?
                • drabbu Re: TG 26.01.14, 15:44
                  Najbardziej tęsknię do takiego klimatu, w którym z zatrudnienia w naszym urzędzie gminy usuwano by zadeklarowanych debili, nie rokujących żadnej nadziei na poprawę. A nie pracowników, którzy przepracowali całe lata z pożytkiem dla mieszkańców tej miejscowości. Do takiego klimatu, w którym burmistrz czułby się odpowiedzialny również za poziom niektórych napływowych urzędników. Skieruję w tej sprawie pismo z apelem do burmistrza.
                  • prochownia2 Re: TG 26.01.14, 17:15
                    Tylko te wywody a gdzie odcinek?
          • stefanprawo do tg serwis 26.01.14, 19:09
            komarów nie będzie...podaj skład chemiczny tego czym spryskujesz działki po których potem dzieci chodzą....
            • tgserwis Re: do tg serwis 26.01.14, 21:42
              stefanprawo napisał:

> komarów nie będzie...podaj skład chemiczny tego czym spryskujesz działki po któ
              > rych potem dzieci chodzą....

Komary będą. Mam nadzieję że mniej niż w 2013 roku i mniej upierdliwe. Może nawet mniej upierdliwe niż ty.
              Podam ci skład, bo w swym nierozgarnięciu robisz mi tylko reklamę i dobry uczynek.
              Jako trucizna- alfa-cypermetryna. Jeden z najbezpieczniejszych dla ssaków, a więc również ludzi środek owadobójczy. Służę dziesiątkami badań, certyfikatów i pozwoleń.
              Jako odstraszacz - wyciąg z wrotyczu pospolitego i karmel. Robione własnoręcznie. Do tego olejek wanilinowy.
              Jako nośnik- woda plus glikol oraz olej rzepakowy. Alfa-cypermetryna, olejki eteryczne z wrotyczu oraz wanilina rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego dodatek oleju i glikolu przedłuża jej działanie nawet do 2 miesięcy. Ponadto w znacznym stopniu uodparnia oprysk na opady deszczu.
              Jako emulgator- jeden z ekologicznych płynów mojej produkcji i mojego pomysłu. Służę badaniami Państwowego Zakładu Higieny oraz wydanym przez nich atestem. Emulgator powoduje uzyskanie emulsji wodno- olejowej o stabilności ponad 20 minut. To swobodnie wystarcza do wykonania oprysku przy zawartości zbiornika równej 18 litrów.
              Zadowolony, czy dalej chcesz podsyłać mi klientów?
        • stefanprawo Re: szanowny drabbu 26.01.14, 19:06
          Jak by to było w mojej mocy chętnie bym przekonał Radnych żeby jednak dali kasę na dom kultury (budżet domu kultury w Legionowie jest 2 razy większy dla porównania). Prosiłbym też Radnych żeby się nie wygłupiali i jednak przekazal kasę na modernizację ulicy Wiślanej - zabranie kasy z Wiślanej jest wielkim błędem..., dałbym również 30tys zł na zmiany w studium jednocześnie chciałbym żeby jednak Radni przyjęli wniosek mieszkańców do komisji doraźnej Rady miejskiej o zwiększenie uprawnień obywateli. Prosiłbym też o zmniejszenie diet oraz o niepłacenie za nieobecności.Tja chyba jednak nie jestem tak mocny jak myślisz... zmieniłbym jeszcze styl obrad w trakcie sesji Rady Miejskiej...Dochodzi jeszcze sprawa S-7 etc...Niestety w moim przekonaniu decyzje Radnych są coraz bardziej niezrozumiałe dla mieszkańców...na szczęście wkrótce wybory i wtedy mieszkańcy w tym ja również ocenią wielką pracę Radnych...tak więc drabbu ja nic nie mogę....zwróć się do Radnych spytaj ich dlaczego zabrali kasę z modernizacji Wiślanej (przypominam,że na Wiślanej dochodziło już do na szczęście nie groźnych potrąceń pieszych) - to jedyny realny wyjazd z Łomianek Dolnych...Mogę tylko przewidywać,że nie oddanie kasy na modernizację Wiślanej spowoduje ponowne zdecydowane działania mieszkańców Łomianek w tym Łomianek Dolnych...zatem powstaje pytanie kogo reprezentują Radni,którzy zabrali kasę z modernizacji Wiślanej? Mieszkańców?
          • esscort DK Lomianki a MOK Legionowo 26.01.14, 20:33
            stefanprawo napisał:

> Jak by to było w mojej mocy chętnie bym przekonał Radnych żeby jednak dali kasę
            > na dom kultury (budżet domu kultury w Legionowie jest 2 razy większy dla porów
            > nania).

Dobry przykład z tym Legionowem.
            Tylko że świadczy o czymś zupełnie innym niż chciałeś napisać :))

- Legionowo - ok. 100 tys mieszkańców.
            - Łomianki - ok. 20 tys mieszkańców
            A zatem liczba mieszkańców Łomianek to ok 20% mieszkańców Legionowa

- Budżet Legionowa - ok. 180 mln zł.
            - Budżet Łomianek - 89 mln zł
            A zatem budżet Łomianek to ok 50% budżetu Legionowa

Dotacja do DK w Łomiankach (wg. projektu budżetu na r. 2013) - ok. 1.268.000 zł
            Dotacja do Miejskiego Ośrodka Kultury w Legionowie - ok. 1.645.000 zł

Czyli
            - dotacja do MOK w Leginowie to ok. 0,7% budżetu
            - dotacja do DK w łomiankach to ponad 1,4% budżetu a zatem 2 razy więcej niż w Leginowie

A teraz na głowę mieszkańca:
            - Dotacja do MOK w Legionowie to - ok. 16 zł na 1 mieszkańca
            - Dotacja do DK w Łomiankach to - ok. 63 zł na 1 mieszkańca
            Czyli per capita nakłady na DK w Łomiankach są prawie o 400% większe niż nakłady na MOK w Legionowie
            • esscort Re: DK Lomianki a MOK Legionowo 26.01.14, 20:43
              Oczywiście nie chcę broń Boże sugerować, że dotacja do DK w Łomiankach jest za duża (to w Legionowie jest za mała, ale niech Stefan nie opowiada banialuk, dając przykład Legionowa jako miasta dającego więcej kasy na DK).
              Ja jestem za tym, żeby dotacja do DK w Łomiankach wynosiła nawet 2% budżetu, ale niech to będzie sensownie wydawane, a nie na... no dobra, już się nie będę nad tym tworem pastwił
              • nani1916 Re: DK Lomianki a MOK Legionowo 26.01.14, 23:58
                I tak właśnie mi się wydaję, ze jest z tym stefanem, dużo mówi, rzuca przykłady, które okazują się dalekie od prawdy.
                • drabbu Re: DK Lomianki tylko 27.01.14, 00:25
                  W ubiegłą niedzielę miałem okazję, żeby dokładniej zwiedzić DK (dotąd znałem tylko główną salę). Uwagę zwraca naprawdę dobry poziom wielu prac malarskich i rysunkowych dzieci
                  z pracowni graficznej. Widać w nich pomysł i talent. Mamy uzdolnione młode pokolenie i dobrych instruktorów. Wyrazy uznania :)
                  • stefanprawo do drabbu 27.01.14, 14:18
                    Dom kultury jest potrzebny. Czas żeby Rada Miejska wspólnie działała w sprawie domu kultury z Burmistrzem. Nas nie interesuje kto zaczął,kto kogo uraził etc...oczekujemy konkretów
                    • z.lomianek Re: do stefana 27.01.14, 14:35
                      Stefan
                      to napisz to burmistrzowi, który zamknął Dom Kultury. biedak obraził się i na złość radzie "wyrzucił" dzieci z zajęć.
                      Naprawdę zupełnie go nie interesowało że tego samego dnia przelał tam 100.000 zł na wszystkie faktury zapewne
                      • stefanprawo do zlomianek 27.01.14, 14:46
                        Sam napisz, nie jestem Twoim waflem żeby za Ciebie pisać..., a może wstydzisz się?Zamiast bezproduktywnie klikać na tym forum zacznij działać...
                        Aha napisz jeszcze do Radnych dlaczego zabrali mieszkańcom kasę z modernizacji Wiślanej - jedynego realnego wyjazdu z Łomianek Dolnych? Ciekawe jakie wytłumaczenie znajdą na swoje działanie Radni a tłumaczyć się będą musieli gdyż mieszkańcy Łomianek Dolnych im tego nie odpuszczą...
                        Spytaj się Łomiaki-Rozum dlaczego w swoim paszkwilu o miasteczku ŁOM-PIONG pominą najważniejszy jej organ z JAŚNIE WSZECHWIEDZĄCYM UMIŁOWANYM PRZEWODNICZĄCYM Jagro na czele? Czas na uzupełnienie odcinków o nieistniejącym wyimaginowanym miasteczku ŁOM-PIONG o przygody najważniejszego organu czyli władzy ustawodawczej ŁOM-PIONG...
                        • kasia.buczkie Re: no i co głupio wyszło ! 27.01.14, 16:05
                          Jak myślicie czy Sz.P. Kononowicz zechce ustosunkować się do podanych tu liczb dotyczących DK w Legionowie i Łomiankach, a może zaskoczy nas jakimś przykładem z Białegostoku ?
                          • stefanprawo Re: no i co głupio wyszło ! 27.01.14, 16:23
                            Jak myślicie czy Radni Miejscy wytłumaczą się mieszkańcom dlaczego zabrali kasę z modernizacji ulicy Wiślanej oraz nie dali 30tyszł na zmianę studium i innych niezrozumiałych decyzji?
                            • nani1916 Re: no i co głupio wyszło ! 27.01.14, 17:13
                              Myślę, że z pewnością się wytłumaczą, a Ty przestań kopiować ciągle tego samego do każdego wątku, sam apelowałeś, żeby nie zaśmiecać, a sam to robisz.
                              • z.lomianek do stefana kopiuj - wklej 27.01.14, 19:55
                                Te Kononowicz , na nic więcej Cię nie stać waflu czy herbatniku.
                                Twój przyjaciel burmistrz na pewno Ci wszystko wytłumaczył, nawet na kartce napisał i tak kopiujesz w kółko stefanie ?
                                A do Wiślanej to żeby coś zrobić trzeba mieć projekt i pozwolenie na budowę, ale to powinieneś wiedzieć - chyba że to też robisz kopiuj - wklej
                                I jak wz-ki się mają , napisz ile ich dostałeś i co będziesz budował Skoro pchasz się do rady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka