Dodaj do ulubionych

KOŁ PROSI O OPINIE

27.11.05, 00:11
1.Gdy zakładaliśmy KOŁ zdawaliśmy sobie sprawę z wagi internetu,szybkiej
wymiany informacji.Założyliśmy swoją stronę "lomiankiko.net",ale:
- jesteśmy biedni (składka członkowska wynosi 5 zł/m-c,ledwie wystarcza na
druk biuletynów) i nie stać nas na opłacenie informatyka i profesjonalne
opracowanie
- strona nasza jest-rzekłbym-dość siermiężna,forum nie działa,jedynie można
przeczytać biuletyny.
2.Z drugiej strony na forum Gazety,które staram się pilnie śledzić,są posty
dotyczące najróżniejszych spraw,informacji,dowcipy itp.Gdy chcę wracać do
starych wypowiedzi lub informacji (jakie pamiętam,że czytałem), często mam
trudność je odnaleźć.
Czy nie sądzicie Państwo,że dyskusje odnośnie PODSTAWOWYCH SPRAW ŁOMIANEK
(zarządzania,budżetu itp.) lepiej byłoby przenieść na specjalne forum (KOŁ)?
Tak,aby informacje,uwagi,pisma nie tonęły w masie innych postów?Żeby były
łatwo dostępne dla nowych internautów?
A jeżeli tak,to czy możecie nam pomóc?
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 00:14
      Pewnie jest to wykonalne. Tylko trudno się kilka for(?)obsługuje.
      • sloggi Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 00:16
        A dlaczego nie można korzystać w tym celu z tego forum?
        Fora, które są rozdrabniane z czasem padają. Jestem na forach GW prawie 5 lat i
        wiem co piszę.
        • kmsanczia Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 00:29
          Sloggi ma rację, nie da rady narzucić pisania na dane tematy na innym forum. To
          jest żywioł, czasem temat zaczyna się politycznie a kończy dowcipnie zupełnie o
          czym innym. Jedyne rozwiązanie to archiwizowanie (kopiowanie) starych wątków,
          zdaje się że są one widoczne przez rok a potem (jeśli nie są podbijane) znikają.

p.s. Jeżeli KOŁ nie ma pieniędzy na utrzymywanie domeny, serwera i obsługi
          strony to widzę kilka rozwiązań:
          - połączenie sił z resztą łomiankowskiej "opozycji" (np. gazetą Nasze Łomianki),
          wspólna strona itp.
          - zainstalowanie się na darmowym serwerze (tak jak WGŁ), w razie czego chętnie
          pomogę (oczywiście nieodpłatnie)
          - cykliczne ogłaszanie informacji, biuletynów itp. na tym forum lub podawanie
          linków z plikami do ściągnięcia (również z darmowych serwerów)
          - dołączenie do WGŁ - bez problemu mogę wydzielić podstronę dla KOŁ
          Pozdrawiam
    • esscort Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 01:18
      Oczywiście można zkładać wiele forów. Zresztą nie ma z tym żadnego problemu
      technicznego, a nawet nie trzeba mieć żadnego serwera. Tu
      forum.gazeta.pl/forum/0,46482.html
      każdy może sobie w kilkanaście sekund założyć forum, które będzie działało tak
      samo jak to forum, na którym obecnie jesteśmy. Wystarczy wymyslić tytuł i kilka
      razy kilknąć myszką.
      Kłopot jest inny: na każdym forum są posty bardziej i mniej poważne. Co zrobi
      administrator nowego forum, gdy rozwinie się wątek niepoważny (a przecież to
      dosyć szybko nastąpi)? Zacznie - dla czystości forum - kasować niepoważne posty
      i wątki? A jak z kolei wyegzekwować, by takie poważne wątki nie pojawiały się
      tutaj między sprawami niepoważnymi? Brycezjon - te wątki - dotyczące drobnych
      spraw i nawet dowcipów są też potrzebne. Bo takie jest życie - poważne i
      niepoważne zarazem. Popatrz na gazetę lub lepiej tygodnik typu
      poweidzmy "Polityka" czy "Wprost" - tam są artykuły bardzo serio, są teksty
      lekkie, są felietony, są zwyczjne wygłupy. To wszystko się składa na gazetę.
      Podobnie jest z każdym forum. Ale te drobne rady, informacje czy żarty na
      forum, ta różnorodność jest bardzo ważna, bo to ona powoduje, że forum odwiedza
      więcej osób. Poczytają o weterynarzu, aptece, poznają opinie o kawiarni,
      przeczytają dowcip itp., ale przy okazji zerkną być może także do postów
      poważniejszych. Myśle, że nie cierpimy na nadmiar osób piszących na forum, więc
      jeżeli zaczniemy się rozdrabniać, to nic dobrego z tego nie wyjdzie. Natomiast
      zgadzam się, że potrzebne byłby sposób przeciwdziałania "uciekaniu" ważnych
      spraw, podtasawowych informacji na temat sytuacji Łomianek, jakaś forma
      przecjhowywania i udostępniania zainteresowanycm najważniejszych wątków itp.
      Należałoby to jakoś technicznie rozwiązać. Na niektórych forach gazety są na
      górzez stałe zaznaczone na czerwono linki do ważniejszych tematów. Myśle, że
      można je bez problemu zakładać z pozycji administratora. Sloggi wie, jak to się
      robi, bo na jego forum prywatnym forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11207
      coś takiego istnieje. Więc może w ten sposób...
      To mój głos pod rozwagę. Wcale nie twierdzę, że na pewno mam rację. Po prostu
      była prośba o opinię, więc piszę, co myslę.
      • brycezion Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 21:05
        Przede wszystkiem dziękuję za wszystkie opinie.Trzeba je przemyśleć.Mam jednak
        następujące wątpliwości:
        1.We współczesnym świecie medialnym istnieje szum informacyjny.Nie sposób
        wszystko czytać,słuchać,oglądać.Oczywiście takie tytuły jak POLITYKA,WPROST
        prezentują różnorodność tematów.Ale strona KOŁ nie ma ambicji docierania do
        najróżniejszych czytelników,respondentów.Chcemy zajmować się NAJWAŻNIEJSZYMI
        SPRAWAMI ŁOMIANEK.Kto chce pogadać o czymś,zdobyć informację,podzielić się
        wrażeniami,ma do dyspozycji inne różne fora.
        Natomiast na forum naszej strony KOŁ chcielibyśmy mieć jedynie posty
        związane z działalnością naszego Stowarzyszenia.Oczywiście posty nie dotyczące
        spraw zarządzania naszym miastem,bolączek mieszkańców byłyby czyszczone.
        Inaczej będzie bigos.
        Nie możemy tracić czasu na wyławianie opinii,uwag spośród dziesiątków,a
        ostatnio setek różnych postów,które w tytule zaczynają się od jednego tematu,
        a kończą na zupełnie innym.
        2.Dziękuję za oferty sloggiego i kmsanczii udostępnienia swoich serwerów.
        Nie mógłbym jednak ani prosić ich,ani wymagać,aby poświęcali swój czas na
        czyszczenie strony KOŁ.Kto bowiem byłby jej administratorem?
        3.Chcemy aby strona KOŁ była monotematyczna jak np.GAZETA PRAWNA.
        Chcemy aby istniała tak długo,jak długo będzie istniał KOŁ.Dlatego zwróciłem
        się o opinię i ewent.pomoc techniczną,gdyż widzę,że wśród Was jest wielu
        znakomitych informatyków.
        • esscort Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 21:22
          Czyli sprawa jest jasna. KOŁ chce i powinien mieć swoje specjalistyczne forum.
          Pod rozwagę ponownie daje propozycję założenia forum prywatnego na serwerze
          gazety. Robi się to pod tym adresem forum.gazeta.pl/forum/0,46482.html do
          założenia forum nie trzeba mieć żadnej wiedzy informatycznej, wystarczy
          elementarne "obycie" w internecie. Załozyciel takiego forum sam ustala
          administratora (jednego lub więcej), który może kasować wątki.
          • kmsanczia Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 22:12
            Mam wrażenie, że to jest właśnie próba rozdrabniania się: te tematy na tym
            forum, tamte na innym. Sztucznie to się nigdy nie uda. Forum albo zdobywa
            popularność, albo nie. Nie twierdzę, że tylko to forum jest dobre, ale już jakoś
            zaistniało. Dodatkowo serwer Gazety ma lepsze pozycjonowanie, więc szybciej
            można znaleźć forum w wyszukiwarce. itp.
            Dobrym pomysłem na wyeliminowanie pisania na niepożądane tematy jest zamknięcie,
            lub nawet ukrycie forum (przykład:
            Forum Osiedla Tęcza

"Forum otwarte czytać mogą wszyscy użytkownicy portalu Gazeta.pl, a pisać na nim
            wszyscy zalogowani użytkownicy. Czytać posty na Forum zamkniętym również może
            każdy, ale pisać na nie mogą tylko ci uczestnicy zaakceptowani przez
            założyciela. Dostęp do forum ukrytego mają tylko uczestnicy zaakceptowani przez
            założyciela."
            • mwsylwia Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 22:22
              specyfiką tego Forum jest jego otwartość, dlatego jestem za obecną formą.
              Właśnie tu widać jacy jesteśmy, co nam się podoba a co nie. I mam wrażenie, ze
              staję się ono coraz bardziej popularne i czytane. Więc tworzenie nowych grozi
              rozdrobnieniem i tematyki i czytających. Myślę, że to będzie sztuczne i nie
              sprawdzi się.
            • esscort Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 22:25
              kmsanczia napisała:

> Mam wrażenie, że to jest właśnie próba rozdrabniania się: te tematy na tym
              > forum, tamte na innym. Sztucznie to się nigdy nie uda. Forum albo zdobywa
              > popularność, albo nie.

Ale chyba KOŁ bardziej niż na popularności zależy na merytorycznej,
              ukierunkowanej, poważnej dyskusji. Ja to rozumiem. Takie miejsca też są
              potrzebne.
              • brycezion Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 23:27
                1.Dokładnie chodzi mi o to,co napisał ostatnio esscort.Skorzystamy więc chyba z
                serwera Gazety.Muszę jeszcze sprawę omówić z Zarządem Stowarzyszenia,ustalić 2
                administratorów.
                2.Nie chcemy ustalać forum zamkniętego.Każdy będzie mógł zarówno czytać jak i
                pisać (po zalogowaniu się).Byle na temat.
                3.Nie sądzę,że jest to rozdrabnianie forum.I tak np.osoba,która ostatnio pytała
                się czy warto zamieszkać w Łomiankach,wysłuchałaby Państwa opinii, a potem
                poczytała sobie na forum KOŁ o konkretnych problemach,przeczytała 2 biuletyny,
                sprawozdania z zebrań osiedlowych,różne dyskusje i miałaby pełny obraz.
              • kmsanczia Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 23:37
                esscort napisał:
                > Ale chyba KOŁ bardziej niż na popularności zależy na merytorycznej,
                > ukierunkowanej, poważnej dyskusji. Ja to rozumiem. Takie miejsca też są
                > potrzebne.

Popularność w znaczeniu liczby odwiedzających i udzielających się na forum, a
                nie wirtualna sława. ;) Poza tym nie uważasz Esscorcie, że takie ukryte forum
                pozwoli nam porozmawiać bardziej otwarcie i wyeliminować rozmaitych podżegaczy i
                donosicieli? Na forum Tęczy jest zapis, że aby zostać wpuszczonym trzeba się
                przedstawić. Można zaznaczyć, że nie pisanie np. przez miesiąc skutkuje
                zablokowaniem dostępu do forum (eliminujesz czytających, którzy najwyraźniej nie
                mają nic do powiedzenia lub mają coś do ukrycia), jest większa możliwość
                zapanowania nad tematami i użytkownikami (nie chodzi o cenzurę).
                Nie mówię o ukryciu tego forum, popieram tylko twój pomysł otworzenia Forum KOŁ
                na serwerze gazety. Może Sloggi mógłby podwiesić link do tego forum na górze strony?
        • jabbur Re: KOŁ PROSI O OPINIE 29.11.05, 17:56
          Witam,

Nie ma możliwości zabrania tego forum gdzieś w "inne miejsce".
          Natomiast proponowałbym Państwu założyć stronę/witrynę w darmowym
          serwisie www.blox.pl. Taki pseudoblog może doskonale służyć
          jako serwis informacyjny lokalnej społeczności. Co więcej -
          wiadomości można komentować, a komentarze mogą być moderowane
          przez właścicieli/założycieli bloga.

Jeżeli się pojawi wstawimy link /odnośnik/ do nagłówka forum -
          tworząc całość z obu serwisów.

pozdrawiam,
          j/a
    • drabbu Re: KOŁ PROSI O OPINIE 27.11.05, 23:46
      Także jestem takiego zdania jak Kmsanczia, Mwsylwia i Sloggi, aby wszystkie
      sprawy dotyczące Łomianek utrzymać na obecnym forum. Nie przeszkadza mi wcale
      to - a raczej pomaga w czytaniu - że nie wszystkie wątki są monotematyczne, ani
      to że nie wszystkie posty są poważne. Nasza miejsko-gminna władza dostarcza
      takie mnóstwo poważnych problemów, że czasem nieźle bywa od tego odetchnąć.
      Często zdarza się, że informacje z różnych wątków czy listów uzupełniają się
      wzajemnie - obawiałbym się trochę, że po ew. rozdzieleniu mogłyby może wyniknąć
      wątpliwości co do tego, na którym forum lepiej pisać. "Dostępność postów dla
      nowych internautów" moglibyśmy łatwo podnieść, nadając im
      odpowiednio "wymowne", sygnalizujące treść tytuły; poza tym "nowi" internauci
      bardzo szybko stają się "starymi", tak myślę.
      Na forum na 1 stronie istnieje możliwość przeszukiwania - przed chwilą zrobiłem
      małą próbę. Po wpisaniu słowa "burmistrz" i zaznaczeniu okienka "w treści"
      dostałem 459 odpowiedzi. Pozdrawiam.
    • lolaxyz Re: KOŁ PROSI O OPINIE 28.11.05, 10:05
      Przyłączam się do wypowiedzi większości moich przedmówców.
      Obawiam się, jak już było tutaj podnoszone, że tych wątków o władzach nie da
      sie stąd wyeliminować bo one są ważną częścią spraw łomiankowskich a przecież
      temu służy to forum. Nie wróżę natomiast wielkiego powodzenia takiemu
      specjalnemu forum bo większość uczestników czyta/pisze o polityce tak przy
      okazji innych tematów. Obawiam się, ze nikt (moze poza jedną osobą) nie będzie
      z premedytacją przesiadywał na antyburmistrzowskim forum. Zresztą, zaletą tego
      forum jest to, że trafiają tutaj ludzie, którzy nic nie wiedzą co się dzieje w
      gminie, zakładają, że z władzami jest wszystko ok i normalnie nie poszukiwaliby
      na ten temat informacji, dowiadują się o całej sytuacji jakby niechcący.
      Wyodrębnienie tych spraw z tego forum pozbawiłoby ich takiej szansy.
      • papirus22 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 28.11.05, 10:39
        "Obawiam się, ze nikt (moze poza jedną osobą) nie będzie
        > z premedytacją przesiadywał na antyburmistrzowskim forum."
        No to chyba o mnie. Ja preferuję forum wielowątkowe(takie jak to), poza tym w
        jedności siła. Ilośc tematów sprawia, ze wiele osób znajdzie cos dla siebie, a
        jak nie to sam/a zakłada swój wątek. Własnie ktoś założył nowe forum, moje
        myśli kierują się w jedna stronę (obym się choc tym razem pomyslił, byłoby
        przyjemnie)...
    • kmsanczia Re: KOŁ PROSI O OPINIE 28.11.05, 14:08
      Tak sobie przez chwilę naiwnie wyobraziłam, że na forum KOŁ możnaby zaprosić
      gminnych włodarzy lub nawet innych przedstawicieli rozmaitych urzędów (np.
      dyrekcję GDDKiA, polityków itp.). Wiem, że to głupie i wręcz niewykonalne, ale
      pomarzyć można... ;).
      • brycezion Re: KOŁ PROSI O OPINIE 28.11.05, 22:47
        kmsanczia : to wcale nie jest głupie ,a wykonalne łatwiej niż myślisz.GDDKiA z
        chęcią napewno przedstawi swoje opinie.Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych
        (odpowiedzialny za wały wiślane) - napewno też.Czytaliście listopadowe "Nasze
        Łomianki" i artykuł "Zagrożenie powodziowe"?
        • esscort Re: KOŁ PROSI O OPINIE 28.11.05, 23:16
          Ja czytałem. Tekst dokumentuje ewidentne zaniechania burmistrza w sprawie wału
          przeciwpowodziowego. Trudno zresztą te zaniechania racjonalnie wytłumaczyć.
          Burmistrz pewnie myśli, że zamawianie jakchś prac projektowych związanych z
          wałem byłoby odebrane jako niekonsekwencja w stosunku koncepcji "drogi po
          wale". Jezeli tak, to robi błąd, bo byłoby to właśnie odebrane jako gospodarska
          przezorność, zabezpieczenie się na rózne warianty. Koszt tego wstepnego
          opracowania w wys. 150 tys zł jest naprawde śmieszny w porównaniu z innymi
          wydatkami
          • brycezion Re: KOŁ PROSI O OPINIE 29.11.05, 00:44
            Oczywiście,chciałbym pozostać z Wami,a KOŁ przenieść na forum GAZETY,ale to
            zależy już od decyzji AGORY a nie sloggiego,jak mi wyjaśnił,że jest tylko
            moderatorem.
            Warunki bowiem byłyby 3:
            1.Będziemy prosić AGORĘ,aby po założeniu forum prywatnego KOŁ,mogła się pojawić
            na stałe na początku strony Łomianek informacja wraz z linkiem (analogiczna do
            reklamy lomianeczki)tak,aby nowi forumowicze łatwo do nas trafiali.
            2.Musimy mieć możliwość 2 administratorów,gdyż jeden może np.wyjechać na jakiś czas.
            3.Musimy mieć możliwość zamieszczania długich postów,np.artykułów przenoszonych
            elektronicznie.

A tak nawiasem.KOŁ nie jest stowarzyszeniem antyburmistrzowskim!!!jak niektórzy
            komentują.Chcemy kontrolować każdą ekipę rządzącą Łomiankami.Każda bowiem władza
            której nie patrzy się na ręce - degeneruje się.Poza tym - mówi się,że ten
            rządzi kto ma informacje.Chcemy nowym władzom dostarczać takich rzetelnych
            informacji.Obecne - ani nie chcą ani ich nie potrzebują.Wiedzą wszystko lepiej!!!
    • mazowianka Re: KOŁ PROSI O OPINIE 28.11.05, 23:02
      Witam,kmsancza,może tak się nie rozmarzaj,
      bo marzenia czasami się spełniają i co wtedy.
    • frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 29.11.05, 16:05
      Nic z tego nie rozumiem. Jeśli Drodzy Muzułmanie nie macie pieniędzy to zwińcie
      kramik i idźcie z Bogiem. Jeśli chcecie prowadzić jakąkolwiek działalność -
      polityczną, gospodarczą, kulturalną itp, mamona jest warunkiem niezbędnym. Jak
      mi to wyjaśniła swego czasu pewna Pani Lekkich Obyczajów w miejscowości
      zagranicznej - "Ne pa penendzy, ne ma pie..." I basta.
      • brycezion Re: KOŁ PROSI O OPINIE 29.11.05, 19:46
        1.FRAGS to rzeczywiście ciekawy model,takiego komentarza jeszcze tu nie mieliśmy.
        2.Nie wiem jakiego on jest wyznania,natomiast my nie jesteśmy muzułmanami,a gdyby
        nawet,to nie można obrażać żadnej religii.
        3.Jego zainteresowania-wnioskuję-to tylko mamona i Panie Lekkich Obyczajów.
        4.Więcej na jego posty odpowiadać nie zamierzam.Jeżeli będzie nadal próbować
        obrażać znaczną grupę ludzi,a to forum sprowadzać do poziomu rynsztoka,poprosimy
        sloggiego o pomoc.
        • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 29.11.05, 20:37
          Ciekawie tez siewypowiedzial na temat sudium użył nawet zwrotu "dopuszczamy
          mozliwość"!?
          • esscort Re: KOŁ PROSI O OPINIE 29.11.05, 21:32
            Może Frags to po prostu twardy facet, który lubi krwiste porównania i
            oryginalne zwroty. Podoba mi się zwłaszcza ta życiowa sentencja "Pani Lekkich
            Obyczajów z miejscowości zagranicznej". Głębokie. Chandler by sie nie
            powstydził.
      • papirus22 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 10:09
        to tylko prowokacja, nawet podejrzewam jedną osobe o to.
    • mazowianka Re: KOŁ PROSI O OPINIE 29.11.05, 22:08
      Jestem oburzona,frags to do ciebie,my na
      tym forum nie posługujemy się takim językiem,
      nikogo nie obrażamy i nie pozwolimy aby na
      naszym forum obrażano inne wyznania,my w
      przeciwieństwie do ciebie,szanujemy inne
      religie.
    • frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 15:07
      Myślałem, że znacie piosenkę Jacka Kleyffa i jej zwrotkę "Słuchajcie,
      muzułmanie drodzy, hippiesów krewniście ubodzy..." Nie miałem na myśli uczuć
      religijnych, tylko to własnie porównanie. Myślę, żo dobrze charakteryzuje
      sytuację teco KOŁ, o którym tutaj piszecie. Proponuję więcej luzu, który w
      Łomiankach jest wszechobecny, a tu jakoś go nie widzę. Nie zamierzałem też
      nikogo obrażać, chociaż jak widzę sporo tutaj obrażalskich. Jeśli można mam na
      końcu jedną nieśmiałą uwagę i myślę, że więcej sie tu nie pojawię, chociaż
      mieszkam w Łomiankach i interesują mnie sprawy tego miejsca. Z takim stylem
      bus=rmistra nie zmienicie. Ja też nie jestem fanem nietrafnych pomysłów i z
      chęcią bym się o nich więcej dowiedział, jednak Wasza reakcja na moje posty
      była tak gwałtowna, że zaczynam się obawiać, czy aby hipotetczne oddanie
      Łomianek w Wasze rozgestykulowane ręce nie przyniosłoby więcej szkody, niż
      pożytku.
      • papirus22 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 15:52
        Każdy będzie lepszy niz aktualnie rządzący czyli styl białoruski. I nie pouczaj
        nas bo kim ty jesteś-nauczycielem!
      • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 15:55
        No i proszę.
        Frags zarzuca nam brak luzu i obrażalstwo a sam się obraża.......
        Drogi frags, jeżeli po tym co przeczytałeś na tym forum uważasz że chcemy
        przejąć władzę to naprawdę lepiej już się tu nie pojawiaj.........
        Podpisano
        przyszły Komendant Straży Miejskiej
        • kmsanczia Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 16:15
          krzysiom1 napisał:
          > Podpisano
          > przyszły Komendant Straży Miejskiej

...w wolnych chwilach grający na bębenku. ;)
          Papirus, mianuję cię asem wywiadu. ;-))
      • lolaxyz Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 16:12
        frags napisał:

... zaczynam się obawiać, czy aby hipotetczne oddanie
        > Łomianek w Wasze rozgestykulowane ręce nie przyniosłoby więcej szkody, niż
        > pożytku.

Tak mi sie skojarzyło ... dzisiaj Andrzejki, pamiętajcie włożyć wróżby pod
        poduszkę, każdy losuje stanowisko w nowych władzach samorządowych (dyrektorzy
        szkół i innych instytucji też mają być)
        • kmsanczia Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 16:16
          Lola dobrze że mi przypomniałaś o andrzejkach, tylko na kogo ja sobie powróżę,
          fraglesa mi wystraszyliście. ;)
          • lolaxyz Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 16:21
            nie wyglada na takiego płochliwego, myśle, że tylko tak się odgraża
      • esscort Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 16:46
        frags napisał:

> Myślałem, że znacie piosenkę Jacka Kleyffa i jej zwrotkę "Słuchajcie,
        > muzułmanie drodzy, hippiesów krewniście ubodzy..." Nie miałem na myśli uczuć
        > religijnych, tylko to własnie porównanie

Ja dobrze znam piosenkę Kleyffa, ale nie wiem, o jakim porównaniu mówisz. Co
        źródło Kleyffa ma wspólnego z tym, co pisałeś? Poza tym, skoro wiesz, że "twój
        styl wyrażania myśli" "może być irytujący", to powinieneś się starać
        powstrzymywać. Czy zawsze, gdy wchodzisz w jakieś towarzystwo, zaczynasz w ten
        sposób? Wparowałeś tu w pół słowa z tym irytującym stylem i dziwisz się, że
        ktoś coś złośliwego na ten temat powiedział, że nie krzyknięto z
        zachwytem: "frags, miło, że wpadłeś; powiedz nam jeszcze coś przykrego".
    • frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 16:24
      Dwa zabawne posty - pierwszy nieco zbyt agresywny, aby znim polemizować, drugi
      ciekawy. Moi drodzy, skoro nie podoba się Wam burmistrz (sam też nie należę do
      jego fanów) - dążmy do zmiany. Aby to osiągnąć mozna wokół Waszego Forum na
      przykład stworzyć nazwijmy to ruch, czy stowarzyszenie. Oczywiście, dla
      wszystkich najprzyjemniejsze jest pozostawanie w opozycji i przyjmowanie roli
      krytyka, ale czy nie czujecie, choćby po postach stanowiących odpowiedź na moje
      listy, jak bardzo hermetycznym środowiskiem się staliście? Popatrzcie na to z
      boku - jestem tu nowy, przyszedłem zaciekawiony informacją, że mozna dowiedzieć
      się sporo o swoim miejscu na ziemi. Mam swój styl wyrażania myśli, nie przeczę,
      może on być irytujący. Na pewno jednak nikogo tutaj nie chciałem i nie
      obraziłem. Czego się dowiedziałem? Ano tego, że piszę głupio, obrażam siebie i
      Was, no i poza tym tego, że nie ma tu dla mnie miejsca. Zapewne rzeczywiście go
      nie ma, rozumujecie podobnie, jak ci ludzie z placu zabaw na Baczyńskiego -
      sami sobie to założyliście i żyjecie we własnym świecie. Nie jest to świat
      życzliwy dla obcych, zadających pytania i chcących się dowiedzieć. No cóż,
      Łomianki to mała miejscowość i małomiasteczkowość trzeba wybaczyć.
      • kmsanczia Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 16:42
        Frags pozwolisz, że się wtrącę i spróbuję ci co nieco wyjaśnić. :)
        Przeczytaj jeszcze raz swój pierwszy post i pomyśl, czy na pewno nie jest on
        obraźliwy? Przecież nie wyjaśniłeś, że chodzi o cytat, jak również nie dodałeś
        "buziek", świadczących o tym, że piszesz życzliwie, czy humorystycznie. Trudno
        się spodziewać, że czytający dobrze odczytają twoje intencje.
        Poza tym zwróciłeś się nie do ziomala, kola czy innego forumowego luzaka, ale do
        przedstawiciela Komitetu Obywatelskiego Łomianek, poważnego pana
        reprezentującego poważne stowarzyszenie, który ma chyba prawo poważnie brać to,
        o czym się pisze jak równiez poważnie odpowiadać.
        Także nie uciekaj i nie obrażaj się, bo nie ma po co. Zawsze możesz zostać w
        opozycji do opozycji. ;) A na wesołe pogawędki zapraszamy do innych wątków,
        jakich ci u nas dostatek. ;-)
      • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 16:51
        W tematach merytorycznych nie powinieneś mieć pretensji,na konkretne pytania
        czy stwierdzenia dostałeś moim zdaniem konkretne odpowiedzi.
        Tak więc trochę więcej obiektywizmu..
      • jaco2001 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 18:07
        frags napisał:

No cóż,
        > Łomianki to mała miejscowość i małomiasteczkowość trzeba wybaczyć.

hehe - dobrze napisane - chyba zmienię sygnaturkę ;)
        • papirus22 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 18:17
          to po co jeszcze mieszkasz w tych zapyziałych Łomiankach, nie lepiej przenieśc
          sie do stolicy, wielkiego miasta bez takiej małomiasteczkowej chołoty jak my.
          Może wtedy i w Łomiankach się nam poprawi.
          • jaco2001 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 18:28
            papirus22 traktujesz się jako chołota ? oraz wszystkich mieszkańców łomianek ??
            zastanów się co napisałeś zanim wciśniesz enter.
            • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 18:44
              papirus napisał prawdę dzięki działaniom naszego B. można się czuć jak chołota!
              Szczególnie waląc głową w mur systemu który nasi oświeceni wybrańcy stworzyli.
              • jaco2001 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 19:01
                okej - z uczuciami się nie dyskutuje. ja w każdym razie tak się nie czuję, mimo
                że jestem mieszkańcem łomianek.
                • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 19:04
                  Zapraszam na jakiekolwiek spotkanie z burmistrzem np w sprawie Studium a
                  gwarantuję Ci że tak się poczujesz.
                  • jaco2001 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 19:11
                    krzysiom1 napisał:

> Zapraszam na jakiekolwiek spotkanie z burmistrzem np w sprawie Studium a
                    > gwarantuję Ci że tak się poczujesz.

może się wybiorę bo paradoksalnie im późniejsza godzina tym mi nie pasuje -
                    praca, a burmistrz zaczyna wyznaczać coraz wcześniejsze godziny więc zobaczymy :)
                    • papirus22 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 19:26
                      Bądźmy precyzyjni, godziny wyznacza p. Mazan po konsultacjach z Burmistrzem:))
                      • jaco2001 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 19:30
                        papirus22 napisał:

> Bądźmy precyzyjni, godziny wyznacza p. Mazan po konsultacjach z Burmistrzem:))

:)
                        skróty myślowe tudzież brak precyzji może wprowadzić czytającego w błąd :)
    • frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 19:56
      ok, ok, ok - kmsanczia, dzięki za rozsądne słowa. Mieszkam w Łomiankach zate
      Drogi Papirusie, jedziemy na tym samym wózku, czy Ci się to podoba, czy nie.
      Wyniosłem się tutaj z Warszawy i na razie nie planuję tam wracać. Łomianki mi
      sie podobają, chociaż moim zdaniem rozsądna dyskusja nad podkreślam ROZSĄDNYM
      rozwiązaniem kwestii centrum miejscowości - w którym byłoby gdzie i na czym
      usiąść, byłoby z kim i o czym porozmawiać, co zjeść i co obejrzeć - to ja bym
      był za przeprowadzeniem takiej debaty. Bo na razie Warszawska ani nie jest
      deptakiem, ani arterią centralną i nadal jeszcze tkwi w dawnym cienkiu szosy
      zakroczymskiej. A przecież jest ci u nas w Łomiankach i miejsc pieknych wiele,
      domów nowoczesnych, ciekawych architektonicznie i wstydzić się nie ma czego,
      chyba że Drogi Papirusie rzeczywiście gdzieś w bucie słoma pospolitości
      skrzeczy...
      • papirus22 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 20:17
        Tak skrzeczy mi słoma pospolitości i jeszcze jestem wieśniakiem i burakiem bez
        wykształcenia i obycia, wychowywałem się w Łomiankach, gdy były wsią, nawet
        teraz mieszkam w sołectwie, a nie dzielnicy miasta i się tego nie wstydzę.
        Zawsze będę uciekał od chałasu hamujących autobusów, pociagów i cywilizacyjnego
        zgiełku. Gdzieś w kierunku przyrody, ciszy i spokoju, co do ul. Warszawskiej,
        nasz b. miał pomysł zrobienia centrum wiązało się to (jak zwykle w jego
        przypadku )z wyburzenieiem kilkunastu domów. Zamiast rzucać, wyzywać zadaj
        sobie trud i przekonaj nas do swoich pomysłów. Choćby kwestia centrum
        miejscowości i jego realaności. A jeżeli nas przekonasz zaistniej w szerszym
        gronie przekonaj innych. Łatwo kryc się za anonimowym loginem, mówic o naszej
        hermetyczności, w końcu każdy z nas ma prawo do wyrażania swoich opinii i może
        się nie zgadzac z Toba czy Tobie podobnymi, tak jak ty negujesz nas.
        Od dłuzszego czasu poprzez dyskusje dochodzimy wspólnie do pewnych koncepcji, i
        tak powstało zielone miasteczko, każdy dodał cos od siebie i czasami nawet
        wydaje mi się, ze "kogos" pomysł stał sie moim, i chyba o to chodzi. Nie
        muszisz się zgadzać z nami. Co do stowarzyszenia to jest nieoficjalne stow.
        uczestników tego forum i chyba dla nas będzie lepiej jak się w to włączysz. I
        napiszę cos co powtarzam o naszym b. jak łatwo go pozytywanie oceniać na
        podstawie cenzurowanej gł, lepiej dowiedz sie więcej o jego urojeniach, spotkaj
        się z ludźmi którzy go znają i się z nim spotykają, może sam się przejdx na
        spotkanie poznaj go i wyciągniesz wnioski takie jak będziesz chciał albo umiał.
      • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 20:19
        Frags-święte słowa.
        Tylko właśnie w tym cały problem że z perspektywy UG jakoś takich przyziemnych
        spraw nie potrafią zauważyć.
        Obleśne słupki to praktycznie jedyne działania gminy na Warszawskiej.
        Oczywiście pomijam farsę z otoczeniem wielorybka.
        • frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 20:32
          krzysiom1 - a jaki masz pomysł np n infrastrukturę? Co Twoim zdaniem powinno
          się znaleźć w załóżmy i nazwijmy - ścisłym centrum Łomianek?
          • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 21:10
            Jedyne rozsądne miejsce na centrum z rynkem i ratuszem zajmuje bazarek, Marcpol
            i PKO.
            Myślę że jest to wykonalne choć przy obecnym zadłużeniu gminy całkowicie
            nierealne.
            • frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 21:16
              Tak, to bardzo rozsądny pomysł. Nierealne w tej chwili, to prawda. Moim
              zdaniem, co już przed chwilą napisałem przy obecnej konstrukcji budżetu nie da
              się wyjść z zaklętego kręgu. Ale - zmiany są potrzebne i moim zdaniem
              przygotowanie projektu rozwiązań takiego małego centrum nie byłoby od rzeczy.
              To już element programu na przyszłośc dla Łomianek - alternatywa dla tego, co
              jest teraz. Jak przed chwilka pisałem mam jeszcze inny, ale przyznaję gorszy
              pomysł. Wraz z utratą znaczenia siódemki na odcinku Żoliborz - Kiełpin można
              pomyśleć o zagospodarowaniu jej brzegów, no ale tam budowanie centrum to krzyk
              rozpaczy.
    • frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 20:30
      Dzięki Papirusie za to, że dostrzegasz inność wokół siebie i nie negujesz jej
      jeżdżąc po niej traktorem, który robi wiele hałasu (moim zdaniem o wiele
      ładniej mój hałas wygląda od Twojego chałasu...)Włączę się chętnie, burmistrza
      osobiście nie znam i cyba już nie poznam, bo mam wrażenie, że czwarta (o ile
      dobrze się wczytałem) jego kadencja jest mało prawdopodobna. Co do ciszy,
      pociągów itp. Przed wojną do Łomianek dojeżdżało się wygodnie kolejką. Komu to
      przeszkadzało? Mi np, mimo, że jestem zmotoryzowany podoba sie pomysł
      szybkiego, podmiejskiego tramwaju, łączącego Łomianki z np ostatnią stacją
      metra.A że budowa centrum wiąże się z wyburzaniem niektórych już istniejących
      obiektów, no niestety nie da się stawiać domu na domu, chyba że pobawimy się
      Papirusie klockami lego... No i ostatnia sprawa, zarzucasz mi anonimowość, jak
      rozumiem Papirus to Twoje prawdziwe nazwisko i pod nim figurujesz w książce
      telefonicznej i Ewidencji Ludności?
      • papirus22 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 20:52
        Niestety nie mam traktora, ani hektarów ziemii uprawnej. Cieszę sie że sie
        włączysz. Kadencja mija, aż druga. Co do pociągu, to tory zostały rozebrane po
        wojnie słuzyły one przede wszystkim wojsku, a po wojnie nie było juz magazynów
        do których miałaby dojezdzać. A szybka kolejka- to się wszystim mieszkańcom
        podoba (ja jestem za), na tym polega właśnie rządzenie b. rzuca hasła, ale
        nierelane. Dlaczego, bo gdzie ta kolei miałby przebiegać, dawny tor w części
        warszawskiej jest zabudowany, a w łomiankach, sam wiesz nie ma miejsca.
        Pojechał na spotkanie z vice marszałkiem województwa naobiecywał, że wszytsko
        jest, to ten powiedział, że skoro tak to budujemy, później zdjęcia w Gł, aby
        uwiarygodnić tylko nikt nie zadał pytania, bo w gł nie wolno pytac, któredy te
        tory miałyby iśc. Przypomnę, że zgodnie z infomacjami z gł miałaby to byc kolei
        spalinowa, no ale zostawmy hasła. Czy zezwolisz na to, aby po twoim domu
        przebiegało centrum łomianek, ewen. kolei, oczywiście bez odszkodowania, bo na
        to Łomianek nie stać. W tej chwili jest robiona rezerwa pod trasę tylko b.
        powiedział, że mieszkańcy muszą oddać ten pas drogowy gminie za darmo, bo
        Łomianki nie maja pieniedzy na wykup. W ogóle to zacytuję "...ze kiedys
        prawdziwy patriota to ginął za ojczyznę, a dziś powinnien oddac ziemię na
        drogę". Więc jak poświcisz swoją działkę, dom, czy mieszkanie pod centrum
        ewentualnie tor kolejowy? Będziesz patriotą.
        A co do mojej anonimowości to każdy kto czyta forum i chce sie dowiedzieć to
        wie kim jestem, co prawda specjalnie tego nie ujawniam , ale przy odrobinie
        chęcie... a poza tym jestem otwarty na spotkania dyskusje itd, nawet z Tobą
        choc mam wrażenie, że próbujesz mnnie obraźić, moze to tylko wrażenie.
        • frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 21:13
          Masz złe wrażenie Papirusie, uniosłeś się niepotrzebnie na widok mojego
          pierwszego posta i tak już Ci zostało. Nie próbuję nikogo obrazić staram się w
          ogóle nie kierować emocjami. OK, dość o tym. Szybki tramwaj by się nam przydał -
          fakt. Jak go poprowadzić? Rzeczywiście, gorsza sprawa. No, i pytanie - gdzie
          miałby mieć pętlę? Moim zdaniemczęściowo mógłby biec po pasie rozdzielającym
          siódemkę - jest dość szeroki i ponieważ na przestrzeni lat powiedzmy 5-7
          siódemka na tym odcinku straci na znaczeniu (autostrada gdzieś powstanie)można
          spokojnie zakładać, że ów tramwaj mógłby tamtędy jeżdzić. No, ale co dalej? Pas
          zieleni się kończy i? Własnie, skrzyżowanie tramwaju z siódemką to
          niebezpieczne miejsce, i poza tym dokąd by go poprowadzić? Dąbrowa? A może
          wzdłuż Brukowej i dalej w mysl niepopularnej linii Kościelnej Drogi? Sam nie
          wiem i zastanawiam się. Masz racje, że łatwo rzucić chwytne hasło na wiatr, ale
          co dalej?
          Jeśli chodzi o odbieranie własności na potrzeby gminy. Oczywiście hasła
          patriotyczne w tym kontekscie nie mają sensu i głupi jest (nazwijmy rzecz po
          imieniu), kto chce zabrać własność ziemską w zamian oferując dyplom i tytuł
          lokalnego partioty. Łomianki aby się rozwinąć musza mieć w budżecie fundusz na
          wykup ziemi pod inwestycje, za własnośc trzeba płacić. O ile się orientuję
          budżet Łomianek jest skonstruowany dość dziwacznie - jesli chodzi np o
          inwestycje. Moim zdaniem następna rządząca miastem ekipa będzie się musiała
          zmierzyć z problemem odszkodowań - bo Mój Papirusie, zgodzisz się chyba, że
          zmiany w architekturze i infrastrukturze będą konieczne. Jeśli nie zostaną
          przeprowadzone, przy takim tempie rozwoju Łomianek Warszawska nie udźwignie
          ciężaru głównej arterii komunikacyjnej między siódemką a Wisłą. Poza tym, moim
          zdaniem Łomianki obecnie same przyjmują z pokorą rolę warszawskiej sypialni.
          Mało tu miejsc ciekawych samych w sobie - oczywiście mamy wyjątkową jazz cafe -
          ciągną do niej i ursynowscy Warszawiacy, ale to mało, jak na tej wielkości
          miasto. Centrum by się nam przydało, ale nie centralny deptak przez środek
          miasta, czy park z ławeczkami. Myślę o tym, aby przyjrzeć się planom i układom
          urbanistycznym miasteczek podobnej do naszego wielkości w Niemczech, Francji.
          Zobaczyć, jak tam rozwiązuje się problem ścisłego centrum, tym bardziej, że jak
          już napisałem wcześniej wydaje mi się, że siódemka na odcinku od Żoliborza po
          Kiełpin straci na znaczeniu, gdy odciąży ją autostrada i wokół niej może
          powstać całkiem przyjemna okolica do rozbudowy.
          • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 21:20
            Planowana nowa trasa S-7 ma odciążyć Kolejową i ma być alternatywnum wylotem z
            Wawy na północ.
            Następnie Kolejowa ma być modernizowana, tak więc zapomnij o tym że stanie się
            droga lokalną.
            Twoja aktualna wiedza jest wynikiem dezinformowania mieszkańców przez B.
            • frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 21:26
              Nie, nie ma to niczego wspólnego z dezinformacją demonizowanego moim zdaniem
              burmistrza. Ona się zmarginalizuje sama - bez udziału planów itp. Spadek jej
              znaczenia nie będzie moim zdaniem zależał od planów, czy kresek na papierze,
              ale siódemka w obszarze Łomianek będzie korzystna w zasadzie tylko dla części
              Żoliborza, jako wylot na autostradę. można powiedzieć, że autostrada wyssie
              ewentualnych użytkowników już powyżej nas. Poza tym wracam do demonizacji
              burmistrza. On nie jest nadczłowiekiem. Ma koncepcje, które są złe, bądź
              nierealne i przez to złe, bo mącące w głowach. Trzeba go pokonać w wyborach i
              tyle.
              • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 21:34
                Nie zapominaj że Kolejowa będzie zawsze przedłużenem Wisłostrady a z mostu
                Północnego też będzie najwygodniej Kolejową
                • frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 21:40
                  Mam wrażenie, ze nie doceniamy znaczenia węzła mostu Północnego, który
                  powstanie w najbliższych 5 latach. Przedłużony zjazd z tego mostu będzie
                  wyprowadzał na autostradę, uważam, że dla wielu kierowców wykorzystanie tego o
                  ile się orientuję bardzo nowoczesnego i przepustowego węzła będzie
                  korzystniejszym rozwiązaniem, niż dalsza podróż Kolejową. Ergo - kierowcy
                  jadący Wisłostrada omijając Warszawę będą mogli włączać się w ruch autostradowy
                  wcześniej niż na wysokości Kiełpina i to o ile wiem bezpłatnie, bo bramki tam
                  akurat nie będzie.
                  • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 22:13
                    Przyzwyczajenie kierowców jest drugą naturą.
                    Podstawowe korki na Kolejowej tworzą jadący do pracy i szkoły mieszkańcy
                    okolicznych miast i wsi.
                    Oni nie przeniosą sie na autostradę- bo po co?
                    Ci co jadą w okolice Bemowa i Woli być może tak zrobią ale oni i tak nie stoją
                    na Kolejowej bo jadą Wiślaną do wawy.
                    Zobacz co się dzieje na moście autostradowym w Poznaniu-przeciętny poznaniak z
                    niego nie korzysta pomimo braku bramek. Za to dziwi się że ja nim jeżdzę i
                    jest tam pusto, pomimo że most otworzono dobre 2 lata temu.

• frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 22:25
                      Wszystko wymaga czasu, uważam, że węzeł umownie nazwijmy go młocińskim znacznie
                      rozwiąże sprawę. inną kwestią są korki jadących do pracy - z tym będzie
                      trudniej, bo Łomianki to potężny rezerwuar siły roboczej na dodaek
                      zmotoryzowanej. Patrzę na to w ten sposób - po pierwsze gdy powstanie młociński
                      węzeł wraz z metrem i ewentualnie jeśli uda się nam rozwiązać problem szybkiego
                      tramwaju - mamy pewne rozwiązanie. po drugie jadąc codziennie do Warszawy
                      obserwuje numery rejestracyjne samochodów. Sporo to kierowcy z Nowego Dworu i
                      tamtych okolic, mieszkają dalej niż my i zapewne autostrada będzie dla nich
                      korzystna, inni to Bydgoszcz, Gdańsk itp, czyli standardowi klienci autostrady.
                      Myślę tak - co do ulicy Kolejowej i jej modernizacji ; zastanawiałbym się
                      raczej w kontekscie wkomponowania Kolejowej w Łomianki poprzez odpowiednią
                      zabudowę. Autostrada spowoduje, że Kolejowa stanie się bardziej nasza -
                      mieszkańcy północnej Polski jadący do Warszawy autostradą z niej znikną. Moim
                      zdaniem zyskamy na tym szeroką arterię do wykorzystania i właśnie
                      zagospodarowania w ramach naszego miasta. Może byc wygodną obwodnicą, chociaż
                      martwi mnie to, że w tej chwili dzieli Łomianki, niczym Wisła Warszawę. Uważam
                      zatem, że budowa choćy kładek nad Kolejową jest pilnie potrzebna.
                  • robert_58 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 22:14
                    Z tematu wątku (plany utworzenia ściśle merytorycznego i wąsko tematycznego)
                    zrobiła się wymiana poglądów na różne tematy
                    Czy też mi się tylko tak wydaje?
                    Pozdrawiam,
                    Robert
                    • frags Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 22:30
                      Robert ma trochę racji. To nie miejsce myślę na taką rozmowę. Proponuję
                      krzysiom1 otwarcie nowego wątku na temat przyszłości Łomianek - wątku gdzie
                      każdy może proponować swoje pomysły i rozwiązania dla miasta. Na razie mamy
                      Twój pomysł na centrum w rejonie bazarku i Marc Polu, mój na konstruowanie
                      budżetu miasta z rezerwą na wykup gruntów, naszą wspólną dyskusję - jeszcze bez
                      konkluzji o znaczeniu i roli przyszłej Kolejowej. Na bazie tych i przyszłyc
                      pmysłów mozna stworzyć zupełnie niezły program dla Łomianek. Czasu na zebranie
                      na jego realizację środków będzie sporo, bo warszawskie inwestycje niezbędne
                      dla rozwiązania np problemu Kolejowej pociągną się jeszcze ok 7 lat (szacuję)
                      za 10 lat oczyści się nam Wisła, staniemy się plażowiskiem - o tym też trzeba
                      pamiętać! Proponuję dyskusję nad programem dla Łomianek.
                      • mazowianka Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 23:30
                        Frags,mam pytanie,a skąd ty wiesz,jaka jest
                        konstrukcja naszego budżetu?????????
                        Co do kadencji burmistrza,to nie wiesz,
                        czy udajesz - jeśli wygra to będzie trzecia.
                        • krzysiom1 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 30.11.05, 23:47
                          mazowianka napisała:

> Frags,mam pytanie,a skąd ty wiesz,jaka jest
                          > konstrukcja naszego budżetu?????????
                          > Co do kadencji burmistrza,to nie wiesz,
                          > czy udajesz - jeśli wygra to będzie trzecia.
                          Dobrze poinformowani coś nam dzisiaj obrodzili na forum.
          • papirus22 Re: KOŁ PROSI O OPINIE 01.12.05, 08:54
            Mój drogi frags pozwolisz że się nie zgodzę. nie ma możwliowości poprowadzenia
            kolei po pasie e-7, możesz być pewien, to sa zapewnienia własciciela drogi
            czyli GDDKiA. Chodzi tu przede wszystkim o bezpieczeństwo, akurat byłem na
            kilku spotkaniach i miełaem kontakt z dyr. Dabrowskim byłym juz szefem p.
            Gajerskim. To nie jest tak, że ja rzucam jakies hasło wyssane z palca, i nie
            jest tak , że krytykuję b. bo go nie lubię. krytykuje pomysły nierealne a taki
            jest właśnie pomysł koleiki. Choć bym chciał -będzie problem. Może aby
            rozszerzyć Twoją wiedzę wg szacnków GDDKiA w Łomiankach natężnie wzrośnie
            znaczie i budowa drugiej nitki odproawadzjącej ruch w innym kierunku niz most
            północny jest niezbędna, bądzmy przy tym precyzyji nie będzie to autostrada,
            będzie to droga ekspresowa. Pragnę zwrócić uwagę że jest różnica pomiędzy tymi
            drogami. Droga ekspresowa wg. planów ma biec od Czosnowa do węzła Kiełpin i tu
            rodzielać ruch w prawo do trasy Armii krajowej i dalej do węzła autostardowego
            A2 Konotopa. Z drugiej strony na wprost czyli dzisiejszą ul. Kolejowa, planuje
            wybudowanie estakad nad ul. Wiślaną i Brukową aby upłynnic ruch. I dalej
            zaczyna się problem bo od granicy stolicy drogą zarządza Warszawa nie GDDKiA,
            więc co oni zrobia nie wiadomo. Nie licz na mrzonki naszego b. że zrobi z niej
            droge lokalna zamknie jeden pas ruchu, bo w porówananiu do dnia dzisiejszego
            natężenie ruchu pomimo rozdwojenia tras będzie co najmniej takie samo a może i
            większe. Dodatkowo powstanie problem hipermarketu, jeżeli powstanie to
            natężenie ruchu zdecydowanie wzrośnie, sam wiesz że za kiełbasa o 0,30 zł
            tańszą tłumy ludzi zapędzą się nawet do Łomianek.
            Co do zmian w architekturze, spokojnie póki co nie ma ustawy wywałszczeniowej
            pozwalającej na wyburzenie domu bo jest brzydki, albo nie pasuje do koncepcji.
            Każdy obywatel ma prawo własności zagwarantowaen konstytucją, i pomimo Twojej
            troski o ładny wygląd miasta może go po prostu nie sprzedać. Jeżeli Łomianki
            przyjmują charakter sypialni to źle się dzieje nie takie Łomianki chciałbym
            widzieć i w nich mieszkać. Dobije nas jeszcze gniot jakim jest studium i tu
            trzeba walczyć, aby został odrzucony. No cóż jezeli twierdzisz że nie ma
            fajnych miejsc poza jazz cafe to ty chyba tu naprawdę tylko śpisz. Piszesz
            zmiany w architekturze i infrastrukturze, ok podaj przydład, bo o infrastukturę
            to my walczymy od kilku lat, dziś bierzemy następny kredyt i zadłużenie mamy na
            poziomie 50 mln, więc za co chcesz robić te inwestycje i zmiany w
            architekturze, widzę że za duzo czytasz GŁ i zacząłes nawet w to wierzyć.:)
            Wracając do E-7 to nigdy nie będzie to fajne miejsce, jest to uciązliwa trasa
            połączona z nieformalną częścią przemysłową i tak już zostanie. Jeżeli ktos
            twierdzi, inaczej to się zdziwi. Opieraj się na faktach a nie na informacjach
            podawanych przez gł i naszego wizjonera, ale fajnie że jesteś w dyskusji:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka