04.12.05, 00:54
Co byście powiedzielie na lodowisko w Łomiankach? Idzie zima, będzie pewnie
kilka dni (tygodni?) z mrozem, więc naturalny lód na pewno by się przez jakiś
czas utrzymał. Świetnymi miejscami są boiska KS Łomianki albo ICDS: teren w
centrum, oświetlony, możliwość podłączenia nagłośnienia z muzyką. Wieczorkiem
albo w weekend można wyskoczyć, zażyć trochę ruchu, spotkać ze znajomymi.
Jeszcze tylko kramik z grzanym winem i pełnia szczęścia.
A może gdzieś w Ł jest w zimę organizowane lodowisko? I nie mam na myśli
zamarźniętych jeziorek czy nieodśnieżonych ulic :)
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: Lodowisko 04.12.05, 08:55
      Jezeli chodzi o KS Łomianki to moge pogadać z prezesem, jednak z obawy o
      zniszczenie murawy, trzeba by to przesunąć na bok.
      • krzysiom1 Re: Lodowisko 04.12.05, 09:02
        Kiedyś w zamierzchłych czasach lodowiska były praktycznie przy kazdej
        warszawskiej szkole. Czasy się zmieniły, zimy też.
        Do niedawna najblizsze dla nas było lodowisko na terenie AWF przy ul Podleśnej.
        Była wypożyczalnia, herbatka. Nie wiem dlaczego ale od 2-3 lat nie widziałem
        żeby było otwarte. Przegrali pewnie z ekonomią.
        Pozostaje nam Pałac kultury i Fort Wola.
        • papirus22 Re: Lodowisko 04.12.05, 09:07
          Co my robimy, b. to czytają i zaraz wpadną na pomysł budujemy halę z
          lodowiskiem, druzyna hokejową za 50mln zł brrrrr...
          • krzysiom1 Re: Lodowisko 04.12.05, 09:10
            No popatrz! Nie wpadłem na to.
            Faktycznie trzeba uważać...
          • pencroff Re: Lodowisko 03.01.06, 13:03
            papirus22 napisał:

> Co my robimy, b. to czytają i zaraz wpadną na pomysł budujemy halę z
            > lodowiskiem, druzyna hokejową za 50mln zł brrrrr...

A Sokołowski, przyśpiewując sobie dziarsko, daje lekcje jazdy na łyżwach (z
            figurami)
    • esscort Re: Lodowisko 04.12.05, 12:55
      Kilka razy jeździlem po zamarznietym kielpińskim. Lód w srodku zimy miał z pol
      metra, mlodzież grala w hokeja. na brzegu ognisko, jakieś male piwko. Jest
      tylko problem z odsnieżaniem
      • brycezion Re: Lodowisko 04.12.05, 13:20
        Oczywiście,lodowisko jest potrzebne.To byłaby rozumna inwestycja.Nie orientuję
        sie ile by kosztowała,ale 550 tys na ten cel nie byłoby zmarnowane (zamiast na
        hotel Centrum Rowerowego w budżecie na 2006 r.).
        Lokalizacja -chyba przy ICDS,aby wykorzystać sensownie te "hektary".
        • randolff Re: Lodowisko 04.12.05, 13:40
          Ja nawet nie miałem na myśli jakiejś dużej inwestycji. Wystarczy tylko
          udostępnić teren, usypać (ustawić) bandy, napuścić wody i pozwolic działać
          naturze. Jedynym kosztem byłoby oświetlenie terenu. Wiadomo, że taka atrakcja
          działałaby tylko przy sprzyjającej pogodzie, ale jednak coś by się działo. Tak
          jak pisał Krzysiom kiedyś takie lodowiska były robione praktycznie na kazdym
          przyszkolnym boisku, dziś, nie wiedzieć czemu, tradycja upadła.
          • brycezion Re: Lodowisko 04.12.05, 14:10
            Randolff: Pewnie,że wystarczyłoby.Ale przy obecnym bezwładzie zarządców miasta -
            mocno w to wątpię aby w sezonie 2005/06 byłoby to możliwe.Choć jeśli czytają
            nasze posty,może zrobiliby choć jedną rzecz za którą możnaby ich pochwalić.
            Natomiast na przyszłą zimę mogłoby działać lodowisko z prawdziwego zdażenia bez
            względu na pogodę.
          • esscort Re: Lodowisko 04.12.05, 17:08
            randolff napisał:

nie wiedzieć czemu, tradycja upadła

też sie nad tym kiedyś zastanawialem. Przecież w zimie lodowisko bylo co krok.
            Było gdzie pojeździć, dziewczyny fajnie w łyzwach wygladąly itp. Moze zimy byly
            bardziej moroźne? Jak zlapal mróz to przez jakis czas trzymal.
            • elpr1 Re: Lodowisko 04.12.05, 18:14
              > nie wiedzieć czemu, tradycja upadła
              > też sie nad tym kiedyś zastanawialem. Przecież w zimie lodowisko bylo co
              krok.

Kiedyś w szkole był pan wożny, który miał etat min.
              sprzątał,odśnieżał,wykonywał drobne naprawy elektryczne hudrauliczne miał czas
              na polewanie lodowiska. Dzisiaj się nic nie opłaca,szkoły niby pilnuje ochrona,
              na drobne naprawy organizuje się przetargi- kosztuje to kilka razy wicej a
              lodowisko kto ma to zrobić, przecież trzeba zrobić kosztorys,
              przetarg,spodziewane zyski itp,itd
              • robert_58 Re: Lodowisko 04.12.05, 21:47
                brycezion napisał:

> Randolff: Pewnie,że wystarczyłoby.Ale przy obecnym bezwładzie zarządców
                miasta
                > -
                > mocno w to wątpię aby w sezonie 2005/06 byłoby to możliwe.Choć jeśli czytają
                > nasze posty,może zrobiliby choć jedną rzecz za którą możnaby ich pochwalić.
                > Natomiast na przyszłą zimę mogłoby działać lodowisko z prawdziwego zdażenia
                bez
                > względu na pogodę.

A czy z zapytaniem o lodowisko trzeba od razu do włodarzy miasta? Czy może
                najpierw do zarządcy terenu - KS Łomianki jak proponuje Papirus lub do
                administratora ICDS ?
                A może do samych siebie na ślizgawki niekoniecznie z prawdziwego zdarzenia z
                oświetleniem, winkiem itd
                • mwsylwia Re: Lodowisko 04.12.05, 21:53
                  Nooo nieeee, nie możemy wyślizgać naszych słżb i pozbawić ich całkowicie pracy.
                  jestem za lodowiskiem. Kiedyś nawet padła propozycja, zeby w naszym ogródku
                  jordanowskim, na Dąbrowie, za rogu akacjowej i partyzantów zrobić takie
                  lodowisko. Tam już mamy zatrudnionego pana od ogródka, więc może cos się
                  zadzieje. W każdym razie przypominam, że jak powoływaliśmy nasz Zarząd Osiedla
                  Dąbrowa Leśna, to dużo było mówione właśnie o ogródku i o przyszłym lodowisku.

robert_58 napisał:
                  > A może do samych siebie na ślizgawki niekoniecznie z prawdziwego zdarzenia z
                  > oświetleniem, winkiem itd
                  • krzysiom1 Re: Lodowisko 04.12.05, 22:11
                    Jeżeli wydaje sięw gminie kilka milionów rocznie na ICDS który zresztą nie
                    dokońca służy mieszkańcom Łomianek to nie mozna wysupłać kilku tysięcy na
                    wylanie lodowiska?
                    Oczekiwanie że wszystko można zrobić samemu jest tochę smieszne.
                    Płacę za oświetlenie ul. Kiepury (2 latarnie), sam sprzątam otoczenie swojej
                    posesji(ok 60l śmieci/tydzień),lodowisko mam sam sobie wylewać?
                    I co jeszcze?
                    Może gmina mi zwróci moje podatki to przestanę wymagać takich trywialnych
                    bezeceństw jak lodowisko!
                    • robert_58 Re: Lodowisko 04.12.05, 22:22
                      Krzysiom:
                      co mam na myśli:
                      - chyba nie wszystko trzeba na stracie mieszać włodarzy miasta. Zamiast
                      kierować wnioski do gminy może najpierw warto porozmawiać z zarządzcą terenu
                      (tak chociażby dla zasady)
                      - oczekując wszystkiego roszczeniowo od wyłącznie poborcy podatków (płacę to mi
                      się należy) to możemy nie dożyć pięknych czasów realizacji i smakowitej
                      konsumpcji naszych marzeń. Zwłaszcza takich w mniejszej skali
                      • krzysiom1 Re: Lodowisko 04.12.05, 22:37
                        Jeżeli poborca podatków nawet nie chce wysłuchac moich roszczeń to niech wymaga
                        płacenia podatków. I nie ma to nic wspólnego z roszczeniową postawą.
                        Akurat ja jestem kiepskim przykładem osoby z "roszzceniami".
                        Jednak jakiś elementarnych "usług" od poborcy podatków nalezy wymagać.
                        Idąc ropem myslenie roberta_58 mozna zapytać "Po co nam Policja?" przecież
                        możemy stworzyć obywatelskie paraORMO i już.
                        Podobnie z oczyszczaniem miasta, szkołami.
                        Przecież możemy robić to sami!
                        • frags Re: Lodowisko 04.12.05, 22:43
                          Myślę, że nie masz racji. Moim zdaniem pomysł rozmowy z władzami o miejskim
                          lodowisku to troche strzelanie z armaty do wróbla. może wystarczy rozmowa z
                          dyrektorami okolicznych szkół? Popatrz Krzysiom od wczoraj dowiedziałem się
                          dwóch nowych rzeczy o Łomiankach:
                          1. Mamy najdroższą benzynę w okolicach Warszawy, za co odpowiada burmistrz, bo
                          dopuścił do monopolu
                          2. Nie mamy lodowiska, za co również odpowiada burmistrz, bo nie dał na to
                          pieniędzy, a w krytycznej sytuacji, gdyby pieniędzy nie miał, nie nasiusiał
                          gdzie trzeba.

Mam wrażenie, że burmistrz ponosi też odpowiedzialność za helikopter, który
                          latał dwa tygodnie temu nad moim domem i za wrzątek, którym sobie dzisiaj
                          oparzyłem palec...
                      • mwsylwia Re: Lodowisko 04.12.05, 22:44
                        ja wiem, ze jesteśmy roszczeniowi (my - czyli mieszkańcy), tak o nas mówią w
                        niektórych kręgach. Nasza roszczeniowość wygląda tak, ze sami równamy i
                        brukujemy ulice, w niektórych przypadkach stawiamy latarnie, dokładamy się
                        znacząco (dzieki funduszom niektórych zarządów osiedli) do remontu domu kultury.
                        Rzeczywiście, zgodzę sie z Tobą Robert, że lodowisko to nie musi być sprawa
                        urzędu ale Zarządu Osiedli (np. Łomianek Górnych czy Dąbrowy itp.). A oni muszą
                        mieć przyzwolenie na takie działanie od władz (chyba...może nie muszą?) i
                        ochotę. Na co bardzo my, czyli rodzice wraz z dziećmi czekającymi na zimę, liczymy.
                        Uff - ale apel udało mi się spłodzić :)
                        • papirus22 Re: Lodowisko 05.12.05, 10:14
                          Jeżeli chodzi o stację benzynową, chyba pierwszą decyzją b. jaka była to
                          pozwolenie na budowę stacji, wystarczy mieć podstawowe wykształcenie
                          ekonomiczne żeby zdać sobie sprawę, ze zmonopolizowania rynku, pozwalając na 5
                          taką samą stację wokoł Łomianek. No ale nie każdy to chce widziec, mam nadzieję
                          że skończa się juz te konszachty biznesu z naszym b. Mam nadzieję że PIS mimo,
                          że ma tu swojego przedstawiciela powyjaśnia te wszystkie sprawy, mitex też
                          (utknął w kieleckim ABW)
                          Po drugie ordynacja wyborczą - po to mamy jednoosobowy Zarząd, wybierany w
                          bezpośrendnich wyborach, aby odpowiadał za wszystko co się tu dzieje. Po to
                          równiez jest rada miasta, aby prowadzić kontrolę B. Jeżeli tego nie robi muszą
                          robic to mieszkańcy. Bo jak pokazuje ostatnich parę lat władza sie degeneruje,
                          staje się nieskuteczna, nie potrafi właściwie pracować. Stąd oburzenie art. p.
                          Grądzkiego o mieszkańcach którzy chodzą na spotkania, to bardzo dobrze że
                          chodzą i słuchają, to bardzo dobrze, że krytykują, to bardzo dobrze że chcą,
                          robią to za darmo poświęcając swój czas. A jak widać do przywilejów łatwo się
                          przyzwyczaić i cięzko się z nimi rozstawać, stąd te ataki na nas mieszkańców
                          jeszcze przed wyborami, gorzej z obowiązkami, których sie nie realizuje. Za
                          wszystko co dzieję się w sferze publicznej odpowiada burmistrz i nikt więcej,
                          bo na tym polega jego praca. Nawet za to lodowiso, bo nie ma dośc dobrych ludzi
                          którzy powinni wykazać się zaangażowaniem, pomysłowością i kreatywnością.
                          Wracając do klubu KS Łomianki to nikt inny tylko p. Grądzki od roku sukcesywnie
                          niszczy go, walcząc z założycielami, utrudniając jego funkcjonowanie. Chodzi mu
                          tylko o przejście ziemii, zaoranie terenu i wybudowanie jak to określił kiedyś
                          centrum handlowego, mieli nawet inwestora. Nie ważne, że klub powstał i działał
                          tyle lat z inicjtywy i za pieniądze sympatyków i członków klubu. Klub nie
                          chciał stac sie forum politycznym PISu więc trzeba go zniszczyć.
                • esscort Re: Lodowisko 04.12.05, 22:25
                  robert_58 napisał:

A może do samych siebie na ślizgawki niekoniecznie z prawdziwego zdarzenia z
                  > oświetleniem, winkiem itd

Pewnie, ze winka być nie musi (mozna sobie przynieść), ale oswietlenie to
                  raczej by sie przydalo. W zimie o 16 jest juz ciemno. Nikt po ciemku nie bedzie
                  jeździł. Zostalaby tylko sobota i niedziela przed obiadem
    • mazowianka Re: Lodowisko 04.12.05, 22:27
      Była propozycja,urządzenia lodowiska na terenie
      placu przy ulicy Mokrej w Łomiankach Górnych,
      teren jest ogrodzony na wniosek dwóch Rad Osiedlowych,
      Łomianek Starych i Łomianek Górnych,były rozmowy,
      również ostatnio na komisji technicznej,ba nawet
      komisja społeczna złożyła wizytę w wydziale
      infrastruktury u P.Atysa i co i nic,bo są pieniądze,
      i można to jeszcze zrobić,tylko coś mi się wydaje
      że komuś bardzo żależy żeby nic z tego nie wyszło.
      • k72 Re: Lodowisko 04.12.05, 22:39
        Proponuję boisko KS. Teren ogrodzony, oświetlony, a z powodu długów przyda im
        się każdy grosz.
        • krzysiom1 Re: Lodowisko 04.12.05, 22:42
          Nie bardzo widzę tam miejsce na lodowisko.
          Murawa odpada bo lodowisko ją po prostu zniszczy.

k72 napisał:

> Proponuję boisko KS. Teren ogrodzony, oświetlony, a z powodu długów przyda im
          > się każdy grosz.
          • mwsylwia Re: Lodowisko 04.12.05, 22:45
            A murawa - ważna rzecz

krzysiom1 napisał:
            > Nie bardzo widzę tam miejsce na lodowisko.
            > Murawa odpada bo lodowisko ją po prostu zniszczy.
            • krzysiom1 Re: Lodowisko 04.12.05, 22:49
              Rewelacyjne jest jez.Pawłowskie.
              Przy dobrej pogodzie zamarza do dna.
              W zeszłym roku okoliczni chłopcy odgarnęli spory kawałek lodu, tworząc ze
              sniegu dość wysokie bandy i było nawet fajne lodowisko.
              Jednak pierwsza odwilż bezpowrotnie niszczy lód(zostają ślady stóp) i jest po
              lodowisku.
              • anna103 Re: Lodowisko 04.12.05, 23:15
                Jezioro, żeby nie wiem jak było płytkie, raczej nie jest najlepszym miejscem na
                lodowisko.
                • krzysiom1 Re: Lodowisko 04.12.05, 23:23
                  Wiem ale z barku laku........
                  • anna103 Re: Lodowisko 04.12.05, 23:32
                    No tak jak się dzieciaki chcą ślizgać a nie ma gdzie to zostają jeziorka.

A może właśnie, dlatego,że tych jeziorek trochę mamy nikt nie myśli o
                    lodowisku.
                    • mortimerr Re: Lodowisko 03.01.06, 12:33
                      ale sie naszukalam.
                      czy wiecie ze w sobote zapowiadaja do -10 stopni?
                      • iod Re: Lodowisko 03.01.06, 12:39
                        mój tego nie przeżyje...
                      • randolff Re: Lodowisko 03.01.06, 12:45
                        Dozorcy szkolni! Puście na boiska wode w piątek wieczorem. W sobotę idziemy na
                        łyżwy!
                        • esscort Re: Lodowisko 03.01.06, 12:49
                          no i pewnie poszli szukać węża do wody... :)
                          • mortimerr Re: Lodowisko 03.01.06, 12:51
                            no i jak? znalezli juz?
                            • randolff Re: Lodowisko 03.01.06, 12:53
                              daj im szansę. Mają czas do piątku...
                              • mortimerr Re: Lodowisko 03.01.06, 12:56
                                do piatku powinnismy porozwieszac plakaty na miescie informujace o lodowisku :)
                            • esscort Re: Lodowisko 03.01.06, 12:57
                              mortimerr napisała:

> no i jak? znalezli juz?

Pewnie to wygląda jakoś tak:
                              - Zośka, nie pamietasz, gdzi ten wąż do wody leży? - woła dozorca odrywając sie
                              od czytania forum
                              - Nie, a co? - odpowiada woźna
                              - A bo w internecie mówią, żebyśmy lodowisko zrobili.
                              - W jakim internacie? U nas nie ma internatu! Skąd żeś wziął na piwo, pijaku
                              jeden.
                              - Głupa jesteś itd.

• randolff Re: Lodowisko 03.01.06, 13:04
                                Esscort, nie zostawiaj nas tak. Co było dalej? Przylał jej, czy sam poszedł
                                szukać?
                                • mortimerr Re: Lodowisko 03.01.06, 13:07
                                  o jejku, nie wytrzymie zaraz, buhahaha
                                  • frags Re: Lodowisko 03.01.06, 13:47
                                    A propos tej anegdoty, wczoraj miałem taką sytuację w Globim. Przy kontuarze z
                                    alkoholami stoi dwóch pijaczków. Jednemu dzwoni komórka i zaczyna się ten
                                    pijaczek głośno tłumaczyć "mamusia? no nie, mamusia ja zara idę do domu, co
                                    mamusia, że ja wódkę piję??? Ja żadnej wódki w ustach nie miałem i zara do domu
                                    idę, no pa mamusia, pa" a potem na tym samym oddechu i z tą samą intonacją -
                                    "pani da najtańsze pół litra czystej i jakiś napój, bo się z kolegą do domu
                                    spieszymy".
                        • anna103 Re: Lodowisko 03.01.06, 12:58
                          to -10 to raczej nie u nas
                          pogoda.onet.pl/0,3,miasto.html
                          • mortimerr Re: Lodowisko 03.01.06, 13:01
                            ;))) usmialam sie do lez.

-4 tez nam wystarczy.
                            • mazowianka Re: Lodowisko 03.01.06, 13:50
                              Trzeba by fragsa zapytać on ma kontakty
                              z panem od pogody,to jak się dowiemy
                              napewno, ile tego mrozu,to i wąż do wody się znajdzie????
                              Tylko nadal nie wiemy gdzie lać?????????
                              • frags Re: Lodowisko 03.01.06, 13:51
                                Mnie zimowe sporty nie interesują, jestem zmarźluchem strasznym, ale mogę
                                podpytać o pogodę na weekend. A na jeziorku fabrycznym to nie łaska jeździć????
                                I grilla można na brzegu zrobić.
                                • mortimerr Re: Lodowisko 03.01.06, 14:02
                                  a czy ktos wogole wie jak glebokie jest to jeziorko? tak pytam, na w razie
                                  czego :)
                                  • papirus22 Re: Lodowisko 03.01.06, 14:03
                                    mozna sie utopic:(
                                    • frags Re: Lodowisko 03.01.06, 14:04
                                      woda w nim spadła znacznie, ale wygląda obiecująco. Możecie jeździć przy
                                      brzegu.
                                      • papirus22 Re: Lodowisko 03.01.06, 14:05
                                        frags nie namawiaj bo się jeszcze ktoś utopi, najpier musi złapac mróz ok. -10-
                                        15 st. potrzymać kilka dni.
                                        • mortimerr Re: Lodowisko 03.01.06, 14:07
                                          no wlasnie, dlatego jeziorka odpadly, ale taki mroz przez jedna noc wystarczy
                                          do wylanej wody. co by tu wykombinowac??
                                          • frags Re: Lodowisko 03.01.06, 14:09
                                            Najlepiej wykombinowąły niedźwiedzie w Biesczadach. poszły spać i sprzedały
                                            łyżwy.
                                            • mortimerr Re: Lodowisko 03.01.06, 14:11
                                              no wlasnie o tym mowie. mi sie ciagle chce spac i dlatego stwierdzilam, ze
                                              jakas rozrywka by sie przydala, nie? z dzieciaczkami pojsc, pojezdzic, pogadac
                                              w miedzyczasie ze znajomymi z forum itd. ale mi sie marzy, no nie wspomne
                                              oczywiscie o grzanym winku przy okazji :)
                                              • mortimerr Re: Lodowisko 03.01.06, 14:13
                                                co ja z tym "no wlasnie"...
                                                • frags Re: Lodowisko 03.01.06, 14:14
                                                  no właśnie. Może ja jestem psychol, ale miałem w sobie taką nienawiść do szkół
                                                  jako budynków, że jak miałem w wolny dzień iść na lodowisko na szkolnym boisku,
                                                  to wolałem ze starszymi kolegami spróbować kupić gdzieś piwa i wypić w piwnicy,
                                                  albo na klatce schodowej.
                                                  • randolff Re: Lodowisko 03.01.06, 14:17
                                                    I dziś widać efekty :) Tzn. nie hartowałeś się na podwórku i zmarźluch jesteś.
                                                  • frags Re: Lodowisko 03.01.06, 14:19
                                                    Za to pić lubię.
                                              • krzysiom1 Re: Lodowisko 03.01.06, 14:19
                                                Na Pawłowskim od Kiepury jest odśniezony kawałek lodu.
                                                Aktualnie miękki i nie polecam ale jak nikt nie będzie po nim łaził to po
                                                pierwszej mroźnej nocy będzie nadawał się do jazdy.
                                                Z winem grzanym tez cos wymyślimy.
                                                • frags Re: Lodowisko 03.01.06, 14:19
                                                  Mielibyśmy krzysiom oko na wszystko z dwóch brzegów jeziorka.
                                                  • mortimerr Re: Lodowisko 03.01.06, 14:21
                                                    koniecznie w sobote musimy to sprawdzic, wybierzemy sie na spacer rodzinny :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka