Dodaj do ulubionych

pytanie o śnieg na dachu

21.01.06, 15:51
na płaskim dachu pokrytym papą - powinno się zgarnąć, czy nie? Czekać aż się
roztopi? Przeraża mnie ilość tego śniegu, ale może tak ma być?
Obserwuj wątek
    • randolff Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 15:56
      Moim zdaniem z płaskiego dachu powinno się zrzucić śnieg. Oczywiście jak jest
      go dużo tzn. pow. 50 cm. Tak przynajmniej mówili kiedyś w TV.

A przy okazji mam inne pytanie. Jest jakieś sposób na odśnieżenie okien
      połaciowych (veluxów). Okna zasypane śniegiem i cimnica okrutna. Otwierac sie
      boję bo cały śnieg wleci mi do pokoju.
      • papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 15:57
        już było o farelce, mozna spróbować:)
        • mycha70 Re: pytanie o śnieg na dachu 22.01.06, 11:04
          Ja bym z farelką nie próbowała, po takich ekperymentach dotąd na oknie mam
          piękną regularną rysę, a dookoła wzorki z lodu.
    • roch33 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 15:59
      Zdecydowanie na dachach o skosie poniżej 10 % usuwać śnieg jeżeli to możliwe.
      Kiedyś liczyłem t.z obciążenie od śniegu i nie było ono zbyt duze. A poprzedni
      śnieg jest zbity i ciężki. Trochę ciepła i deszczu i może być wielki problem.
      • iod Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 16:05
        wielkie dzięki - wysyłam męża na dach :)
        • papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 16:06
          sadystka, a taki miły był facet:)))
          • iod Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 18:29
            papirus22 napisał:

> sadystka, a taki miły był facet:)

jeszcze jest - i snieg i facet :)

• daisy32 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 18:34
              To w porządku, zaczęłam się już martwić.
              • papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:17
                nie masz serca iod, on chyba strasznie tu cierpi w związku z ta zimą, a ty go
                jeszcze na dach wysyłasz, no w końcu ktoś to musi zrobić:)
                • iod Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:26
                  serce mam, ale i rozum niestety też; no i skłonność do pesymistycznych wizji :)
                  • papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:28
                    oj nie wyglądasz na pesymistkę, ale faktycznie lepiej ten snieg zrzucić.
                    • iod Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:33
                      nie wyglądam, ale zawsze mam wizje ponure we łbie, np. wielka woda w
                      Łomiankach, brak prądu, brak pracy, jedna pensja - uzaleznienie od męża-
                      śmiertelnika jakby nie patrzeć, śnieg na dachu, diesel przed domem (chwilowo
                      nie) itp. itd. ALe walczę dzielnie z tymi wizjami, macham mieczem i rozganiam...

Pesymistka z uśmiechem na twarzy, taka tam kreacja...
                      • papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:40
                        bezpieczniej machac kieliszkiem wina, lzej i na pewno bezpieczniej, a wizje też
                        odlatują:)
                        • iod Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:46
                          no i macham :)
                          • papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:47
                            jakie dzis testujesz?
                            • iod Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:53
                              daj mi jeszcze chwilkę - na razie dzieci oporządzam ;)
                              • brycezion Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 21:15
                                1 m2 śniegu o grubości 30 cm, kiedy przychodzi odwilż i jest mokry, waży 100 kg!!
                                Warto więc odśnieżać płaskie dachy, póki śnieg jest suchy.
                                • papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 21:25
                                  iod, no jezeli tak jest to lepiej wygoń męża na dach, póki mróz trzyma
                                  • j46 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 21:38
                                    Ależ ty jesteś jod bezlitosna. A razem nie łaska.
                                    • iod Re: pytanie o śnieg na dachu 22.01.06, 00:43
                                      j46 napisał:

> Ależ ty jesteś jod bezlitosna. A razem nie łaska.

nie łaska - już raz ustaliliśmy tu wspólnie, że to ja w tym małżeństwie ta
                                      niedobra jestem. No to niech juz tak zostanie ;)
    • glupik1 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 22:49
      To co wam napisali to prawda. Ale dotyczy generalnie dużych i bardzo dużych
      powierzchni, powyżej 5 m dlugości skosu. Te małe generalnie są przewymiarowane.
      Tak jak na przykład poręcz. Wystarczy rurka o śr. 20 mm,a daje się grubsze, bo
      łatwiej uchwycić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka