iod 21.01.06, 15:51 na płaskim dachu pokrytym papą - powinno się zgarnąć, czy nie? Czekać aż się roztopi? Przeraża mnie ilość tego śniegu, ale może tak ma być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
randolff Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 15:56 Moim zdaniem z płaskiego dachu powinno się zrzucić śnieg. Oczywiście jak jest go dużo tzn. pow. 50 cm. Tak przynajmniej mówili kiedyś w TV. A przy okazji mam inne pytanie. Jest jakieś sposób na odśnieżenie okien połaciowych (veluxów). Okna zasypane śniegiem i cimnica okrutna. Otwierac sie boję bo cały śnieg wleci mi do pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 15:57 już było o farelce, mozna spróbować:) Odpowiedz Link Zgłoś
mycha70 Re: pytanie o śnieg na dachu 22.01.06, 11:04 Ja bym z farelką nie próbowała, po takich ekperymentach dotąd na oknie mam piękną regularną rysę, a dookoła wzorki z lodu. Odpowiedz Link Zgłoś
roch33 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 15:59 Zdecydowanie na dachach o skosie poniżej 10 % usuwać śnieg jeżeli to możliwe. Kiedyś liczyłem t.z obciążenie od śniegu i nie było ono zbyt duze. A poprzedni śnieg jest zbity i ciężki. Trochę ciepła i deszczu i może być wielki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 16:05 wielkie dzięki - wysyłam męża na dach :) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 16:06 sadystka, a taki miły był facet:))) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 18:29 papirus22 napisał: > sadystka, a taki miły był facet:) jeszcze jest - i snieg i facet :) Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 18:34 To w porządku, zaczęłam się już martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:17 nie masz serca iod, on chyba strasznie tu cierpi w związku z ta zimą, a ty go jeszcze na dach wysyłasz, no w końcu ktoś to musi zrobić:) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:26 serce mam, ale i rozum niestety też; no i skłonność do pesymistycznych wizji :) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:28 oj nie wyglądasz na pesymistkę, ale faktycznie lepiej ten snieg zrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:33 nie wyglądam, ale zawsze mam wizje ponure we łbie, np. wielka woda w Łomiankach, brak prądu, brak pracy, jedna pensja - uzaleznienie od męża- śmiertelnika jakby nie patrzeć, śnieg na dachu, diesel przed domem (chwilowo nie) itp. itd. ALe walczę dzielnie z tymi wizjami, macham mieczem i rozganiam... Pesymistka z uśmiechem na twarzy, taka tam kreacja... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:40 bezpieczniej machac kieliszkiem wina, lzej i na pewno bezpieczniej, a wizje też odlatują:) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 19:53 daj mi jeszcze chwilkę - na razie dzieci oporządzam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 21:15 1 m2 śniegu o grubości 30 cm, kiedy przychodzi odwilż i jest mokry, waży 100 kg!! Warto więc odśnieżać płaskie dachy, póki śnieg jest suchy. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 21:25 iod, no jezeli tak jest to lepiej wygoń męża na dach, póki mróz trzyma Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 21:38 Ależ ty jesteś jod bezlitosna. A razem nie łaska. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: pytanie o śnieg na dachu 22.01.06, 00:43 j46 napisał: > Ależ ty jesteś jod bezlitosna. A razem nie łaska. nie łaska - już raz ustaliliśmy tu wspólnie, że to ja w tym małżeństwie ta niedobra jestem. No to niech juz tak zostanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
glupik1 Re: pytanie o śnieg na dachu 21.01.06, 22:49 To co wam napisali to prawda. Ale dotyczy generalnie dużych i bardzo dużych powierzchni, powyżej 5 m dlugości skosu. Te małe generalnie są przewymiarowane. Tak jak na przykład poręcz. Wystarczy rurka o śr. 20 mm,a daje się grubsze, bo łatwiej uchwycić. Odpowiedz Link Zgłoś