Dodaj do ulubionych

Żródła finansowania gminy

04.02.06, 16:35
Robercie. To trudny temat jeżeli nie posiada się pełnej znajomości ściśle
skrywanych finasów gminy. Ale w oparciu o dane które posiadam mogę stwierdić:
- należy zaprzestać finasowania zbędnych projektów, prodramów i opracowań.
Podobno na opracowania drogi po wale wydano setki tysięcy zł, na bazę rowerową
145 ooo zł, , a na inne bzety to nikt nie wie. Nikt nie wie czy dla emerytów
kupuje się ten jeden tort który trafai do nich na stół, czy też wiecej które
idą bokiem.
- ograniczyć zatrudnienie. Po gminie patałaeta się grupa bliże niekreśłonych
doradców, po co nikt nie wie, prawników jest aż trzech, dublowane są
stanowiska kierownicze itd itp.
- zaprzestać dotowanie powiatu w ich inwestycjach. A jeżeli dotować to żadać w
zamian by to co robią spełniało nasze potrzeby jak na przykład by modernizując
Wiślaną zrobiono mini rądo na skrzyżowaniu Wiślanej, Zachodniej i Długiej.

Dawni elektorzy podpisyawali z wybocami pacta conventa. Może stworzmy dla
naszego przyszłego burmistrza takie pakta. Ocekuję propozycji.
Obserwuj wątek
    • robert_58 Re: Żródła finansowania gminy 04.02.06, 22:25
      witam,
      a czy to taki mały czat się rodzi między nami?

łodpowiadam:
      pkt 1 - należy zaprzestać, podobno wydano ... A ile wydano? Masz źródło? Jakoś
      chyba jestem przewrażliwiony po pożegnaniu Fragsa
      pkt 2 - i wzystkie inne podobne - wywalic nierobów
      pkt 3 - obecnie się nie czuje na siłach wypowiedzieć - nie znam specyfiki
      szczegółowej obowiązków powiatu do obowiązków powiatu - kto jest zarządzą
      Wiślanej,kto Zachodniej, a kto Długiej?

I znowu w wiekszości zadaję pytania ...
      • krzysiom1 Re: Żródła finansowania gminy 04.02.06, 22:35
        Robert. Naprawdę zaczynasz jak frags!
        Najpierw się dobrze dowiedz w danej sprawie a poźniej o tym pisz i nie czepiaj
        się innych.
        • robert_58 Re: Żródła finansowania gminy 04.02.06, 23:09
          Krzysiom
          to chyba w pierwszym słowie do mnie było ...
          odpowiedziałem wg mojej wiedzy - Ty niewiele wniosłeś a czepiasz się chyba mnie
          • krzysiom1 Re: Żródła finansowania gminy 04.02.06, 23:14
            Masz prawo do własnego zdania.........
            • robert_58 Re: Żródła finansowania gminy 04.02.06, 23:39
              Krzysiom,
              pewnie, że mam prawo do własnego zdanie jak każy inny i równiez Ty (co - nie
              wypominając - przedtswiłeś mi w innym wątku.

Przeczytałem dość uważnie ten temat od początku
              1 - należy zaprzestać itd bo podobno ... Wieć jeszcze raz co to jest zbędne
              projekty, programy i opracowania. To duże uogólnienie i trudno się z tym nie
              zgodzić. A moze Krzysiom masz inne zdanie?
              2 - tutaj Krzysiom merytorycznie napisałeś - to moje zdanie i możesz z nim
              polemizować
              3 - zgodnie z odpowiedzią wcześniejszą - masz większą wiedzę? Napisz. Teraz a
              nie sprawdzeniu. Ja na chwilę obecną nie wiem.

I jak w temacie - skąd źródła finasowania gminy (pomimo braku rzetelnej,
              wiarygnej informacji) i bez spojrzenioa przez pryzmat obecnych czy jakichkolwiek
              innych władz:
              1 - hipermarket - podatek lokalny
              2 - centrum rowerowe - przy opracowaniu sensowenego biznesplanu (którego chyba
              nie ma i każdy może wyrazić opinię jaką chce) to również źródło nawet z aportem
              gminy w postaci gruntu
              3 - spółki zależne (np wod-kan) - racjonalne zarządzanie pozwoli zarówno
              zaciągnąć zobowiązania (na które nie stać gminę) jak spełnic żądania dot.
              rozwoju infrastruktury
              4 - basen i całe gmaszysko - brak informacji o faktycznych kosztach
              bezpośrednich, przeszłych (kredyty) oraz informacji nt powierzchni nie
              użytkowanych jak i potecjalnie do wynajęcie, nie pozwlala na wskazanie tedo jako
              źródło finasowania bieżącego. Co nie oznacza możliwości stworzenia tego czegoś w
              owe źródło w przyszłości
              5 - udostępnie kolejnych gruntów pod inwestycjie zarówno mieszkaniowe
              (jednorodzinne jak i wielorodzinne do wysokości jakiejś tam oby nie więcej niż 4
              kondygnacje) jak i komercyjne (np. ewentualne centra logistyczne przy drogach
              wylotowych)

oraz korzyści niewymierne z posiadania jak wyżej.

Dla uniknięcia zbędnej polemiki - to są potencjalne źródła finasowania, które
              mogą zostać mniej lub bardziej utopione przez korupcję urzeędników, cele
              partykularne itd.
              • krzysiom1 Re: Żródła finansowania gminy 04.02.06, 23:44
                Tak , tak.......
                • robert_58 Re: Żródła finansowania gminy 04.02.06, 23:46
                  pisz pisz
                  a może jakieś propozycje jak w temacie?
              • kmsanczia Re: Żródła finansowania gminy 05.02.06, 00:25
                Robert jak zwykle pięknie to wszystko ująłeś. Tylko teraz co, zakładamy jakieś
                stowarzyszenie, komitet wyborczy, fundację czy nie wiem co tam i przejmujemy
                gminę we władanie? Bo jak inaczej zrealizować twoje punkty naprawy nie mając
                władzy i nie mogąc przekonac obecnych władz do ich realizacji?
    • roch33 Re: Żródła finansowania gminy 05.02.06, 09:31
      J46 pisze uciąć zbędne wydatki. Ja wiem o kilku. Naprzykład radar, stojący
      gdzieś w jakimś kącie straży miejskiej. Projekt centrum rowerowgo, dla którego
      nikt nie jest w stanie napisać biznes planu. Bo jak można budować coś co ma sie
      nazywać centrum rowerowe, bez dobrych drog dojazdowych. Czyli podstawowej
      infrastruktury, położone w dodatku gdzieś na uboczu w stosunku do naturalnych i
      używanych szlaków rowerowych. A jeżeli ktoś myśli o korzyściach z nowych
      osiedli, to winien sobie zdać sprawę, że by przyciągnąć inwestorów trzeba dać
      tym osiedlom infrastukturę. A to mozna wykonać, tylko przez zabranie pieniędzy
      na infrastrukurę ze starych osiedli. Kwadratura koła. Podatek od hipermarketu,
      tak to może być myśl, choć mozna się wpakować w wieloletnią sprawe sądowa za
      nierówmoprawne traktowanie podmiotów. Ale to nie znaczy że należy rezygnować z
      tematu żródeł oszczędności i nowych żródeł finasowania w gminie.
      • robert_58 Re: Żródła finansowania gminy 05.02.06, 22:38
        Kmsanczia
        wiele tematów było poruszanych na forum chyba przede wszystkim z zasady wymniany
        poglądów.
        Nie jest miom celem pisanie czegokolwiek po to aby ubiegać się o władzę (fakt -
        władza wydaje się być niezbędna dla wprowadzenia wielu pomysłów z tego forum)
        • robert_58 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 00:28
          Halloooooooo
          czyżby nikt nie miał pomysłów nawet tak "sprzyjających" wyłącznie obecnemu
          burmistrzowi jak moje?

jeszcze chwilę a nabiorę przekonania, że taki temet jest bez przyszłości a na
          wypowiedzi można liczyć np w temacie: jak i na co wydawać środki
          • papirus22 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 09:46
            nie chce mi się z Toba dyskutowac, nawet uważam że nie ma to sensu, nie
            rozumiesz problemów Łomianek i ich mieszkańców i to jest smutne-dokładnie jak
            nasi burmistrzowie, oni wiedzą wszystko lepiej. Poza tym za bardzo mi
            przypominasz swoim stylem fragsa:(
    • krzysiom1 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 09:48
      Wypowiedzi fragsa nie były takie nudne.
    • roch33 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 10:20
      Ale ten Robert płodny.
      • robert_58 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 10:25
        staram się ;-)
        • robert_58 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 13:48
          papirus22 napisał:

> No niestety to co tam napisałes to jakies bzdury, prosze raczej o cos bardziej
          > szczegółowego, bez osobistych wycieczek i domysłów. To co tam jest to stek
          > jakiś pomysłów nic nie mających wspólnego z obecna sytuacją, więc proszę rozwiń
          >
          > trochę bardziej szczegółowo i rzeczowo, podaj jak do tego dojdziesz, kiedy i
          > jakie kwoty choćby orientacyjnie uzyskasz. Mam na myśli obiektywną analizę
          > obecnej sytuacji, oraz planowane działania z jakimiś terminami i przede
          > wsystkim kwotami.

Pozwiliłem sobie Papirus przekopiować Twoja odpowiedź do niniejszego
          • papirus22 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 14:01
            no, prosze bardzo licze, że odpowiesz:)
          • robert_58 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 14:06
            Papirus
            z racji Twojego o wiele dłuższego stażu na forum oraz proponowanej nowej formy
            rozmowy, poproszę najpierw Ciebie o przeprowadzenie analizy ekonomicznej obecnej
            sytuacji gminy wraz z analogiczną analizą moich pomysłów (to statnie pozwoli mi
            lepiej zrozumieć sformułowanie "jakieś bzdury")
            • krzysiom1 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 14:24
              Robercie. Tak jak pisałem już w innym watku, nie odrobiłeś lekckji.
              Nie da się zrobić tego o co prosisz.
              Dokumenty finansowe są skrzętnie chowane nawet przed radnymi.
              Przypomnę że Radny Pszczólkowski wygrał własnie sprawę o udostępnienie pewnych
              dokumentów finansowych.
              Spróbuj uzyskać w gminie informacje np. na temat umowy z Mitexem czy umów
              kredytowych z bankami-życzę powodzenia.
            • papirus22 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 15:36
              No widzisz, najlepiej jest krytykować i to bezzasadnie. Szkoda mi Ciebie bo nie
              orientujesz się kompletnie w tym co sie dzieje w Łomiankach (masz oczywiście do
              tego prawo, bo nie ma obowiązku interesowania się łomiankwami), niestety nie
              masz z tym problemów, a część naszych forumowiczów unika tych tematów dlatego,
              że nie do końca sie nimi interesuje, więc po prostu tylko czytaja i wyciągaja
              wnioski inni nawet nie czytają. Natomiast Ty nie rozumiesz i próbujesz je tylko
              negować, prezentując zdanie wyjęte z GŁ, to już znamy, nakład 6000 dociera
              wszędzie za darmo. Najłatiwej jest napisać "... poproszę najpierw Ciebie o
              przeprowadzenie analizy ekonomicznej obecne". A ja myślałem, że jesteś
              kreatywniejszy i potrafisz cos zaproponować, niestety myliłem się. Szkoda, więc
              proszę jeżeli nie masz innych pomysłów poza takimi jakie ma Sokołowski to
              proszę nie pisz na ten temat bzdur i banałów, proszę równiez o nie rozmywanie
              forum, bo robisz to na tyle skutecznie, że juz wielu sie nie chce z Tobą
              polemizować. Zdanie na sprawy Łomiankowskie Sokołowskiego sa prezentowane w GŁ
              i to nieobiektywnie, więc to znamy, jeszcze raz prosze o pokazanie tych Twoich
              pomysłów równiez jak zamierzasz to konkretnie rozwiązać, bo jestem gotów
              naprawdę uwierzyć że piszesz tu mając cel rozproszenia naszej uwagi złośliwymi
              postami. Jeżeli negujesz KOŁ, nas mieszkańców, którzy chcą cos dla miasta
              zrobić to zaproponuj coś nowatorskiego, poza totalną destrukcją i krytyką.
              Zawsze masz prawo mieć inne zdanie, ale chociaż to podeprzyj czymś co jest
              logiczne i dobre, naprawdę proszę Ciebie o te analizy i plany, bo może
              zaprezentujesz cos godnego uwagi, coś co można będzie podrzucic innym, zarazic
              ich i wspólnie to realizować, no chybą że tylko umiesz krytykowac i atakować:(

> j
              > sytuacji gminy wraz z analogiczną analizą moich pomysłów
              • robert_58 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 17:17
                otóż Papirusie przykro mi wracać do tematu "pożegnanie" Fragsa ale jest on
                jednym z głównych powodów mojego oczekiwania na Twoją analizę. Piszę o tym
                dlatego, ponieważ w "pożegnaniu" wyszły pewne aspekty, o których pisałeś
                jednoznacznie z własnego punktu widzenia a dokument cytowany temu zaprzeczył.
                Poczekam również dlatego iż nie zwykłem zadawać sobie pracy aby szukać kolejnych
                argumentów dla jednynie stwierdzenia "jakies bzdury" w otrzymanej odpowiedzi.

Ps o źródło moich pomysłów możesz zawsze mnie zapytac wprost, bez zbędnych
                insynuacji do GŁ.
                • papirus22 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 17:50
                  Drogi Robercie
                  Spodziewałem sie rzeczowej odpowiedzi, a tu niestety brak. No cóz proponuję
                  zatem zamiast kytykowac, najpierw zaproponować jakieś sensowne rozwiazania, bo
                  tacy Robert jak Ty co nie maja żadnych koncepcji poza dbaniem o własne korzyści
                  to gminie mamy co najmniej dwóch, burmistrza i vice. Poza tym Twoja koncepcja,
                  aby burmistrz był spoza Łomianek to aktualnie jest przerabiana, bo nie kto inny
                  jak własnie burmistrz mieszka w Markach. Efekty jakie są to widac i miedzy
                  innymi uważam podobnie do KOŁ, że Burmistrz musi pomieszkać w Łomiankach co
                  najmniej kilka lat aby poznać problemy mieszkańców, umiec je zdefiniowac, bo
                  łatwo sie wymadrzac jak ma się wodociag i kanalizację, dobrą drogę i
                  oświetlenie, jak rano pług przejeżdza i odsnieza Twoja ulicę. Każda gmina ma
                  swoja specyfikę i nie da sie tego nauczyc to trzeba czuć, nie chodzi mi aby
                  kogos obrażić, ale aby czuc więź z Łomiankami zazwyczaj trzeba tu pare lat
                  pomieszkać pokochac to miejsce, choć znam takich co po kilku miesiącach takową
                  juz posiadają. Ja jestem cierpliwy, poczekam może w końcu cos zaproponujesz, ja
                  za Ciebie nie będę odwalał roboty, bo taka analizę i wizje Łomianek dawno mam i
                  dlatego tak bardzo chce aby burmistrz stąd odszedł. Masz inne zdanie to je po
                  prostu zaprezentuj, ale chyba km sie myliła bo zaczynasz sie obrażać dokładnie
                  jak frags:)
                  A może Wy jestescie bliźniakami, ostatnio to takie modne:))))
                  • robert_58 Re: Żródła finansowania gminy 06.02.06, 18:45
                    Papirus
                    1 - nie dbam tutaj o żadne swoje korzyści
                    2 - nie zgadzam się, że jednym z kryteriów wyboru nowego burmistrza ma być
                    pochodzenie z Łomianek
                    3 - dla ścisłości: nigdy nie twierdziłem, że obecny burmistrz jest dobry ani też
                    za nim nie optowałem. Insynuacje o moim polecznictwie dla Sokołowskiego są
                    raczej Twojego autorstwa
                    4 - kiedyś zapewne się obraże, ale jeszcze nikt zapracował sobie dostatecznie
                    5 - możecie mnie ignorować lub do tego nawoływać. Za pewne wtedy szybciej znudzi
                    mi się pisanina na tym forum
                    • j46 Więc ignorujmy 06.02.06, 21:17
                      Ktoś kto nie wnosi nic konkretnego zasługuje chyba na taki taraktunek.
                      • papirus22 Re: Więc ignorujmy 06.02.06, 22:44
                        ja tez nic nie pisze, bo jeszcze za chwile ktos napisze, że prowokuje, a ja
                        chciłem tylko wiedziec.
                        • mazowianka Re: Więc ignorujmy 06.02.06, 22:46
                          ciekawemu pierwszy stopień do piekła:)
                          • papirus22 Re: Więc ignorujmy 06.02.06, 22:52
                            to tylko forum, więc pytałem oczywiscie grzecznie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka