Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

regon i vat

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.04, 12:59
    Mam dwie istotne kwestie do rozwikłania:
    1. Czemu w rubryce regon na formularzach zus jest 14 kratek, skoro regon to 9-
    cyfrowy numer? Mógłby mi to ktos wyjaśnic?
    2. Kiedy i komu mam zadeklarować, że prowadząc własną działalność gospodarcza
    nie będę płatnikiem VAT?
    Prosze o wyrozumiałośći i "łopatologiczne" wytłumaczenie.
    Dziekuję.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Olsen Re: regon i vat IP: *.icpnet.pl 10.01.04, 14:01
        1. Regon może posiadać tzw. rozszerzenie i stąd większa ilość (dotyczy to min
        osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą posiadających więcej niż
        jeden wpis do ewidencji działalności gospodarczej, czyli po prostu działających
        więcej niż pod jednym szyldem)
        2. deklarację odnośnie VAT składasz w urzędzie skarbowym właściwym dla siedziby
        firmy a nie miejsca zamieszkania (chyba, że się pokrywają). Odnośnie terminu to
        nie wiem dokładnie ale tzk zaraz po rozpoczęciu działalności a później zawsze
        na początku roku ( w przypadku zwolnienia z VAT).
        Tak to mniej więcej wygląda, ale najlepiej po prostu zadzwoń do US, tam na
        pewno udzielą Ci dokładnych informacji.

Pozdrawiam
        • Gość: Sunflower Re: regon i vat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.04, 15:21
          Dzięki za informacje. Interesuje mnie jeszcze ten Vat. Panie z Urzędu
          Skarbowego odpowiadają lakonicznie, że "nic nie wiedza", ewentualnie wysyłają
          do innego pokoju, tam sytuacja wygląda podobnie.
          Moze przedstawie moją sytuację i będzie łatwiej poradzić?
          Mam możliwość podjęcia pracy w prywatnej przychodni lekarskiej jako pomoc
          lekarska. Niestety wymagana jest działalność gospodarcza. Wiec ją otwieram. W
          sieci jest tyle poradników i co z tego jak człowiekowi kręci sie w głowie od
          różnych rad - czasem sprzecznych. Poza tym wciąż widze, że jak nie rozlicze sie
          z vatem to czekaja mnie wysokie kary, albo inne kary za coś tam jeszcze. W moim
          przypadku (gdzie dostaje gotową wypłate za prace) vat nie bedzie miał
          zastosowania, tylko jak to urzedowo załatwic by urzad skarbowy o tym wiedział.
          Poza tym moze ma ktoś doskonaly pomysl w jaki sposob rozliczac taką
          działalność? Ryczałt, ksiega przychodów i rozchodów? Zaznaczam, że bedzie to
          jedna pensja na miesiąc wpłacana na konto. Innej działaności już nie
          przewiduje.
          Ps. wiem , że jest cała masa biur ksiegowych, których ulotkami sa zasypane
          urzedy skarbowe itp, ale jak zapłace podatek, itp., opłace to biuro księgowe,
          to ile zostanie dla mnie? Napracuje sie, a nic z tego nie zobacze.
          • Gość: Jacek Re: regon i vat IP: 217.153.142.* 10.01.04, 15:38
            Jeśli będziesz wykonywac usługi związane z medycyną, nie płacisz VAT i to
            niezależnie od tego, czy to zgłosisz do urzędu czy nie.

Jeśli chodzi o formę opodatkowania - sprawdź czy karta podatkowa nie byłaby
            dla Ciebie korzystna. Podatek się wtedy płaci w zależności od liczby godzin -
            1,3 zł za godzinę(w Twoim przypadku - chyba Cię można określlić jako
            pielęgniarka, ew. położna). Pozdrawiam.
            • Gość: Sunflower Re: regon i vat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.04, 16:07
              Z tym Vatem to na 100% pewne? Bo w różnych poradnikach jest napisane o karach
              pieniężnych a nawet i wiezieniu.
              Moją prace mozna porównac do pielegniarza. Aha! Chyba nie dodałem, że mam juz
              emeryturę więc opłaty na zus juz mi odchodzą.
              • Gość: Jacek Re: regon i vat IP: 217.153.142.* 10.01.04, 16:21
                Pewne, pod warunkiem, że Twoje usłygi mogą zostać zakwalifikowane jako "usługi
                w zakresie ochrony zdrowia". Nie znam Twojej sytuacji, ale jeśli to co robisz
                byłoby bardziej związane z administracją (np. opieka nad archiwum), to już
                wcale nie tak na pewno ...
                • Gość: Sunflower Re: regon i vat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.04, 16:38
                  Nie, nie. Moja działalność jest typowo medyczna.
                  Wielkie dzięki.
            • Gość: sunflower Re: regon i vat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.04, 16:49
              Faktycznie - z obliczeń wynika, że dużo korzystniej byłoby dla mnie rozliczac
              sie w ten sposób. Pracuję 170 godzin miesięcznie.
              Mogłbys jeszcze podaś jakiś odnośik prawny do tej formy rozliczeń?
              Stokrotne dzięki.
              • Gość: Jacek Re: regon i vat IP: 217.153.142.* 10.01.04, 16:55
                www.mofnet.gov.pl/_files_/podatki/od_osob_fizycznych/ustawa_ryczalt_na_01_01_04.doc

Link się pewnie złamie - zatem skopiuj i wklej. Aha, aby tak się rozliczać
                konieczna jest decyzja (oczywiscie na piśmie) wydana przez Twój urząd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka