Gość: mama IP: 87.240.228.* 06.11.09, 18:26 co tam zlobki i przedszkola! wazne ze jest kasa na wojny w Afganistanie, Swiatynie opatrznosci i inne wazne sprawy.... ...rwa mac! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: Kiedy rząd da nam żłobki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.09, 14:15 Europejskia Strategia Zatrudnienia-ALE KOMUNA-QWA MAC!NIE ZABIERAJCIE FACETOM TYLE KASY NA PODATKI TO KOBITKI BEDA MOGŁY WYCHOWYWAC DZIECI A NIE JAK TERAZ OBCE BABY W ZLOBKACH I PRZEDSZKOLACH A POTEM ULICA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: night_irbis Kiedy rząd da nam żłobki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.09, 14:16 Oby tylko przy opracowaniu tej ustawy i nowych wytycznych nie przesadzili z rozluźnianiem warunków chociażby kontroli danych placówek. Dużo się słyszy na temat tzw "klubów dziecięcych", które wykazują się bardzo "twórczą" interpretacją przepisów, korzystając z tego, że właśnie nie są ani żłobkami, ani przedszkolami i nie są objęci żadną ustawą. Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: Kiedy rząd da nam żłobki? 19.12.09, 21:19 Ja jestem w trakcie tworzenia takiej placówki i martwi mnie takie podejście... Faktycznie z Polsce z opieką na maluszkami jest bardzo bardzo ciężko, ale ja no bardzo stawiam na jakość usług, żeby dzieci czuły się bezpiecznie i komfortowo oraz nauczyły się wielu nowych rzeczy, ponieważ po prostu to kocham... Moim zdaniem właśnie takie miejsca, jak klubiki dla maluszków muszą bardziej się starać, niż państwowe żłobki. Co do przepisów to też nie mogę się końca zgodzić, ponieważ otwierając taką placówkę muszę spełnić wymagania sanepidu, ppoż itp jeśli chcę się utrzymać dłużej niż do pierwszej kontroli lub pierwszego zatrucia. Owszem, różnica jest taka, że ja sama się zgłaszam do tych instytucji i można to faktycznie ominąć, ale przecież rodzice są w stanie zażądać dokumentacji sanepidowskiej, a oznaczenia drogi ewakuacyjnej i gaśnice widać gołym okiem. Wielu właścicieli takich miejsc tworzy te miejsca tak, żeby mogli tam posłać i własne dzieci, to najlepszy wyznacznik, więc proszę nie szufladkować mnie w ten sposób. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: Kiedy rząd da nam żłobki? 19.12.09, 21:20 Gość portalu: night_irbis napisał(a): > Oby tylko przy opracowaniu tej ustawy i nowych wytycznych nie przesadzili z > rozluźnianiem warunków chociażby kontroli danych placówek. Dużo się słyszy na > temat tzw "klubów dziecięcych", które wykazują się bardzo "twórczą" > interpretacją przepisów, korzystając z tego, że właśnie nie są ani żłobkami, > ani przedszkolami i nie są objęci żadną ustawą. Ja jestem w trakcie tworzenia takiej placówki i martwi mnie takie podejście... Faktycznie z Polsce z opieką na maluszkami jest bardzo bardzo ciężko, ale ja no bardzo stawiam na jakość usług, żeby dzieci czuły się bezpiecznie i komfortowo oraz nauczyły się wielu nowych rzeczy, ponieważ po prostu to kocham... Moim zdaniem właśnie takie miejsca, jak klubiki dla maluszków muszą bardziej się starać, niż państwowe żłobki. Co do przepisów to też nie mogę się końca zgodzić, ponieważ otwierając taką placówkę muszę spełnić wymagania sanepidu, ppoż itp jeśli chcę się utrzymać dłużej niż do pierwszej kontroli lub pierwszego zatrucia. Owszem, różnica jest taka, że ja sama się zgłaszam do tych instytucji i można to faktycznie ominąć, ale przecież rodzice są w stanie zażądać dokumentacji sanepidowskiej, a oznaczenia drogi ewakuacyjnej i gaśnice widać gołym okiem. Wielu właścicieli takich miejsc tworzy te miejsca tak, żeby mogli tam posłać i własne dzieci, to najlepszy wyznacznik, więc proszę nie szufladkować mnie w ten sposób. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kiedy rząd da nam żłobki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.09, 14:56 2000 brutto to ok 1400 netto, jak żłobek kosztuje 1600 zł, i małżeństwo zapłaci po połowie, to tej Pani zostanie jeszcze 800 zł. No chyba, że faceci nie biorą odpowiedzialności za swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kiedy rząd da nam żłobki? IP: 217.153.18.* 12.11.09, 15:21 Zapominasz o innych opłatach, kredytach hipotecznych itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Kiedy rząd da nam żłobki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.09, 15:27 Nie zapominam. Jak ta Pani do pracy nie pójdzie to też będą kredyty itd. A to że zacznie pracować jest szansa, że awansuje lub zacznie zarabiać więcej, a jak posiedzi w domu to w krotce wo gule pracy nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Kiedy rząd da nam żłobki? 12.11.09, 17:01 Gość portalu: ja napisał(a): > 2000 brutto to ok 1400 netto, jak żłobek kosztuje 1600 zł, i małżeństwo zapłaci > po połowie, to tej Pani zostanie jeszcze 800 zł. No to policzmy ich całosciowo: Teraz matka "siedzi" z dzieckiem w domu, ojciec pracuje, zarabiając x złotych na rękę. Matka wraca do pracy za 1400 netto, czyli razem zarabiają x+1400. Na żłobek wydają 1600. Czyli w rezultacie na życie im zostaje x+1400-1600 czyli x-200 , czyli 200 złotych mniej niż przedtem, i to nie wliczając wydatków związanych z pracą matki, np. kosztów dojazdu mamy do pracy. Nadal twierdzisz, że się opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.g444 Re: Kiedy rząd da nam żłobki? 12.11.09, 17:48 Ta pani liczy inaczej. Mąż ma zarobić na (całe) utrzymanie domu i rodziny, a żona tylko dla siebie - zgodnie z zasadą, że jej pieniądze są tylko jej, a jego są "nasze/wspólne/domowe". To taka filozofia nowej wyzwolonej kobiety wg Cosmo i Obcasów pt. mnie się należy! Nie przetłumaczysz :(. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Kiedy rząd da nam żłobki? 12.11.09, 19:50 Nie wiem, gdzie to wyczytałeś. Ale przecież widać, że jeśli ta żona pójdzie do pracy za 1400, a dziecko do żłobka za 1600 to mąż (ew. partner), oprócz tego, że i tak będzie ich wszystkich utrzymywał (tak jak robi to zapewne w tej chwili), to jeszcze będzie dopłacał do żłobka 200 złotych. A wszelkie podziały typu : za żłobek po połowie itp nic tu nie zmieni - i tak te 200 złotych będą mieli mniej. Czysta matematyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No-no To jest "kraj dla starych ludzi"... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.09, 15:42 Małżeństwa z wieloletnim stażem, w wynajętym mieszkaniu, bezdzietne... tak wygląda wiele rodzin w moim mieście - to tragedia! Nie ma młodych ludzi, wszyscy wyjeżdżają, kończą studia w większych miastach i nie wracają, mało kto chce nawet uczyć się w średniej szkole tutaj. Czy to nie żałosne? Nie powstaja żadne osiedla - no chyba że domków za fortunę, ale kogo na nie stać? Przedszkola się pozamykało, teraz nie ma kto otworzyć a dzieciaki siedzą w domu, matki bez pracy... Miejsca w przedszkolu, albo jest za mało, albo są ale trzeba nieźle zakombinować żeby dziecko zapisać - albo placowka prywatna , a nasze lokalne wladze maja w d... to wszystko. Wydają na kulturę, rozrywki, sport a rodzina? Przecież to podstawa! Zarobki ok 1000 netto, skąd wziąć na opiekunkę? Masz dziecko - Twój problem. Nie istniejąca prawie polityka prorodzinna, nie dziwię się że ludzie nie chcą mieć dzieci w tym kraju... Nie wiem czy to jest celowe? Skąd mają się brać ręce do pracy, skoro nikt nie chce zainwestować w to, aby dzieci miały jakiś start?! Ja miałam możliwość uczęszczania do przedszkola jako dziecko, nie rozumiem dlaczego teraz to graniczy z cudem? Ktos mi odpowie??? Odpowiedz Link Zgłoś
sleeppy Re: To jest "kraj dla starych ludzi"... 20.12.09, 19:52 Dlatego mlodzi wyjezdzaja za granice i beda wyjezdzac i to jeszcze bardziej masowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don Re: Kiedy rząd da nam żłobki? IP: *.swiatksiazki.pl 12.11.09, 15:47 Zdobyć miejsce w żłobku dla dziecka w sposób legalny to jest sztuka. Ale żeby później dziecko częściej w tym żłobku było, niż w domu na zwolnieniu, to druga sprawa. Jedna koleżanka z pracy chwaliła się kilka dni temu, że od dwóch miesięcy dziecko jej w żłobku było 7 razy - resztę czasu w domu na zwolnieniach. Drugiej syn siedzi już piąty raz na tygodniowym zwolnieniu w domu, non stop faszerowany antybiotykami i inhalowany, bo po każdym pobycie w żłobku ma zapalenie oskrzeli... I teraz pytanie, czy jak matka pośle dziecko do żłobka, wróci do pracy, nie zostanie zwolniona, bo mimo powrotu ciągle siedzi w domu z dzieckiem na zwolnieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don Re: Kiedy rząd da nam żłobki? IP: *.swiatksiazki.pl 12.11.09, 15:49 I to jest sposób na przyjęcie większej ilości dzieci do żłobka: stworzyć grupę 25 dzieci, a na codzień przyprowadzają rodzice 5 akurat zdrowych dzieci. Taką małą grupką to można się zajmować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elf Rząd?A co z niewidzialną ręką rynku?! IP: *.icpnet.pl 12.11.09, 16:31 Skoro jest popyt powinna się pojawić podaż i co? Ręka rynku niewidzialna jakoś pozostaje w tym przypadku...a potem wszyscy do państwa że ma coś zrobić.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PZPR Re: Kiedy rząd da nam żłobki? IP: *.sub-75-213-78.myvzw.com 12.11.09, 17:37 Gość portalu: mama napisał(a): "Kiedy rząd da nam żłobki.. ?" ============================== A czemu mialby dać?????????????????????????????????? Typowo pokomunistyczna niechec do samoistnienia. Kiedy dadza nam to, kiedy dadza nam tamto i moze jeszcze coś? Wez sie do roboty i sama sobie zalatw. Ta czerwona spościzna jest przerazajaca. Czytam te wasze lamenty i wszystko jasne dlaczego w Polsce jest jak jest. Przyzwyczaili was ze zyliscie za cudze pieniadze, na kredytach przez 45 lat komuny. Teraz, kiedy trzeba na wszystko zarobic wlasna incjatywa lub chociazby solidna praca to lament. Wezcie sie do roboty, przestancie czekac ze wam ktos bedzie dawal i zrobcie sami cos dla siebie. Wybierzcie sobie madrych ludzi, a nie kaczkowatych kretynow ktorym sloma z butow wystaje, a i zlobki, i przedszkola sie znajda. I co najwazniejsze, bedzie was na nie stac. O tak, wystarczy przestac liczyc na innych, wziaść incjatywe we wlasne rece i świat zacznie pracowac dla was, a nie przeciwko wam. Komuny juz niema i nie bedzie rozdawania. Do pracy trzeba isc pracowac, a nie jak kiedys na kawe lub zebranie partyjne. A jak nie chcesz is i zap...ać dla kogos to rusz tym co masz pod kopulka i wez swoje zycie we wlasne rece, zrob cos. Jest mase mozliwosci,a szczegolnie w kryzysie gdzie mozna zarabiac i robic biznes. Co trzeba? Trzeba chciec cos zrobic dla siebie samego i nie ogladac sie na innych czy dadza czy nie dadza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Q...wa mać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kiedy rząd da nam żłobki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.11.09, 18:29 1500 za nianie ,kurcze chciałabym tyle zarabiać .W miescie ,w którym mieszkam/120000/niana dostaje od 600-1000.Prywatny złobek 600. No cóż ,można współczuć tylko tym ,którzy mieszkają w dużych miastach i stawki za opiekę są niebotyczne.Zapewniam ,że się nie objam i daje dziecku maximum swojej miłosci i bardzo pragnę by się rozwijało jak najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Kiedy rząd da nam żłobki? IP: *.sub-75-213-78.myvzw.com 12.11.09, 19:54 Gość portalu: gość napisał(a): > 1500 za nianie ,kurcze chciałabym tyle zarabiać ==== Mozesz TYLE zarabiac, mozesz zarabiac o WIELE wiecej. Od Ciebie zalezy czy zrobisz cos w tym kierunku. Odwiedz nas i sama zobacz czy to co robimy i jak zarabiamy mogloby ustawic i Ciebie. Zrob sobie przysluge i zobacz, nie mow o czyms o czym nic nie wiesz, ze to nie dla Ciebie, powodzenia forum.gazeta.pl/forum/w,93918,102890579,102890579,jesli_masz_telefon_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <<<<<<<<<< kupujcie dalej mieszkania u developerów IP: *.ver.abpl.pl 12.11.09, 20:11 którzy budują bloki jak w slamsach, budynek na budynku, zero sklepów, szkół, wazne że nowe , ogrodzone i w modnym miejscu(dla przyjezdnych buraków) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zWloch jest sposob IP: *.20-79-r.retail.telecomitalia.it 13.11.09, 02:52 jest jedno wyjscie. wyjechac z kraju. ja tak zrobilam i nie zaluje. przez 3 lata bylam w domu. moje dziecko mialo piekne 3 lata dziecinstwa. teraz pracuje od 3 lat, mysle o drugim dziecku i na pewno tez zdecyduje sie na conajmniej rok siedzenia w domu. zadna nianka pochodzenia polskiego, zadny zlobek, nic z tych rzeczy. czas jest cenny , a tych pierwszych lat dzieciaka nikt ci nie cofnie. ps. i panstwo mi za to nie placilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PZPR Re: jest sposob IP: *.sub-75-217-34.myvzw.com 18.11.09, 18:05 Gość portalu: zWloch napisał(a): > ps. i panstwo mi za to nie placilo. musisz miec wiec ladne oczy, za ladne oczy czasami placa... Odpowiedz Link Zgłoś
sleeppy Re: Kiedy rząd da nam żłobki? 20.12.09, 19:50 Najpierw zachecaja do robienia wiecej dzieci bo brak rak do pracy sie zapowiada na przyszlosc , a teraz nie daja mozliwosci wychowac tych dzieci jak nalezy, bo problem ze zlobkiem czy przedszkolem. Czas kryzysu , a ludzie musza zatriudniac opiekunki lub sami siedziec w domu i pilnowac dzieci zamiast pracowac. Wspaniala ta nasza polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dcio Re: Kiedy rząd da nam żłobki? IP: *.cebit.com.pl 20.12.09, 20:31 Koszt opieki nad dzieckiem w przedszkolu to ok 5 tys miesiecznie. Trzeba pare razy rudszyc glowa czy dac 5 tys na opiekunke czy 5 tys na przedszkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona chyba Ci się... IP: *.ghnet.pl 21.12.09, 00:30 chyba Ci się w głowce pomięszało???!!! 5 tysięcy???? a patrz ja za pryw. przedszkole płacę 400zł w mieście powyżej 500tys.mieszkańców. wesoły chłopiec z Ciebie. ni episz po driniu na forum bo się ośmieszasz Odpowiedz Link Zgłoś
lj-3 Tylko Naiwni oczekują żłobków od PO. 21.12.09, 02:32 Ten rząd (ma korzenie w KLD i UW) i przyszedł do władzy by wszystko prywatyzować, bez względu na konsekwencje (jak było na początku lat 90-tych – tworząc bezrobocie – patrz stocznie) w tym szkoły i szpitale, a nie budować cokolwiek. A tym bardziej żłobki i przedszkola. Jesteście co najmniej śmieszni. Wybieracie coś „takiego”, jak - neo- liberałów, do rządzenia i czekacie, że wam żłobki zbudują! Co za „ciemnota”, w niby wykształconym, narodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: Tylko Naiwni oczekują żłobków od PO. 21.12.09, 19:09 Co do żłobków, to w moim np koszt miesięczny dla rodzica będzie wynosił ok 1400-1500 zł. Nie jest to 5 000, ale 400 zł też nie, ale to Warszawa, więc i moje koszty są ogromne niestety... Ja właśnie już nie liczę na innych i dlatego sama stworzę takie miejsce. Zapotrzebowanie jest ogromne, z poprzednim dzieckiem w życiu nie miałam takich problemów i dotyczy to nie tylko żłobka. Kolejki w tej chwili są wszędzie ogromne, bo jest naprawdę dużo malutkich dzieciaczków. Odpowiedz Link Zgłoś