Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wstyd?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 12:34
    Od jakiegoś czasu szukam pracy, póki co efekt jest średni. Skończyłam studia, mam kilka lat doświadczenia na różnych stanowiskach, znam 2 języki i nie mogę znaleźć pracy, która chociaż w minimalnym stopniu odpowiada moim kwalifikacjom. Zaczęłam myśleć o pracy w jakimś sklepie odzieżowym żeby mieć jakikolwiek dochód, tylko ciężko mi się przełamać aby podjąć kroki w tym kierunku. Jestem przerażona tym co się dzieje na rynku pracy. Proszę o opinię.
    Obserwuj wątek
      • wujek-leszek Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty 10.11.09, 12:38
        Żadna praca nie hańbi człowieka. Może jedynie boleć, że uczyłaś się całe lata,
        zakuwałaś, pracowałaś już w zawodzie, uczyłaś się języków, a teraz jakiś typ po
        zawodówce będzie cię poganiał...

Pozostaje pytanie, co ważniejsze - godność, czy jedzenie...
        • Gość: TypPoPolitechnice masz coś do "typów" po zawodówce ? IP: *.chello.pl 10.11.09, 21:55
          > Żadna praca nie hańbi człowieka. Może jedynie boleć, że uczyłaś się całe lata,
          > zakuwałaś, pracowałaś już w zawodzie, uczyłaś się języków, a teraz jakiś typ po
          > zawodówce będzie cię poganiał...

A typa po zawodówce nie będzie boleć, że on uczył się pracy i harował jak osioł, a potem ktoś kto przebalował 5 lat na studiach przyjdzie go opier*alać nie mając pojęcia o tym interesie ?

> Pozostaje pytanie, co ważniejsze - godność, czy jedzenie...

może typ po zawodówce też walczy o jedzenie i godność
          • wycofany W kazdym cywilizowanym kraju wyksztalceni sa elita 11.11.09, 12:15
            w PL debil bez szkoly moze byc twoim kierownikiem
            • Gość: racjonalizator wycofany idź się utop jesteś zbędny społeczeństwu IP: *.chello.pl 11.11.09, 13:10
              .
              • wycofany A ty skoncz wreszcie szkole 11.11.09, 15:17
                to moze pozbedziesz sie kompleksu tumana
                • Gość: bystrzak specjalną taką jak ty ? IP: *.chello.pl 11.11.09, 22:21
                  chciałem ci pomóc
                  ulżyć w cierpieniu

• Gość: dodo Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 12:47
        Żaden wstyd, a doświadczenie w handlu może się przydać w późniejszej
        zmianie pracy jak rynek się poprawi. To trudna praca, z klientem, z
        kasą fiskalną, trzeba pilnować towaru, przyjmować towar itp. A pracę
        w sklepie można też polubić.
      • Gość: zmywak Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.coopervision.eu.com 10.11.09, 13:27
        Zadna hanba, sporo ludzi z wyzszym wyksztalceniem na emigracji tak
        wlasnie robilo zwlaszcza w pierwszych latach po wejsciu do Unii,
        zanim rozwineli skrzydla.

Co prawda za 1000-1200 funtow a nie zlotych, ale praca w gruncie
        rzeczy podobna.
      • Gość: Maggie Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.xdsl.centertel.pl 10.11.09, 13:33
        Mam dokładnie tak samo, te same myśli. Obawiam się jednak, że nikt
        by nas nie zatrudnił, chyba że miałybyśmy jakieś większe
        doświadczenie w handlu. Zawsze jeszcze można ukryć to wyższe
        i "zmodyfikować" trochę doświadczenie. Jednak to nie dla mnie - nie
        umiem kłamać i jeszcze potem stale o tych kłamstwach pamiętać :)
        Pozdrawiam!
        • Gość: sporting Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: 188.33.125.* 10.11.09, 22:38
          Koleżanko, pamiętaj że nie "dostajesz kary" za to że kłamiesz tylko za to że
          dajesz się złapać... ;) Przemyśl to sobie i może zrozumiesz o co mi chodzi... ;)
          • Gość: Maggie Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.xdsl.centertel.pl 11.11.09, 14:39
            Rozumiem, ale ja po prostu nie lubię kłamać.
            Taka wada ;)
      • Gość: Tess Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 13:50
        Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
        Jakieś tam doświadczenie w handlu mam, bo w ten sposób dorabiałam na studiach
        ale do głowy mi nie przyszło, że jeszcze przyjdzie mi pracować na stanowisku
        sprzedawcy. Poza tym zdaję sobie sobie sprawę z tego, że i tak mogą mnie nie
        przyjąć ze względu na wyższe wykształcenie itp bo faktem jest, że jak tylko
        pojawi się lepsza oferta to pracę zmienię. To jest takie niesprawiedliwe, że na
        wyższe stanowiska jest po kilkaset aplikacji, a na niższe nie przyjmą bo "za
        wysokie kwalifikacje". Dojdzie do tego, że trzeba będzie udawać głupszego niż
        się jest aby dostać 1200zł brutto :/
        Paranoja!
        • Gość: ringo Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.09, 14:00
          To nie jest paranoja, to jest nadwyżka produkcji osobników z wyższym wykształceniem, których żaden rynek nie wchłonie, no chyba że sprzątaczka też będzie musiała mieć wyższe wykształcenie.
          • Gość: vvv Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.chello.pl 10.11.09, 16:33
            w dobie nadprodukcji mgr nawet kraść to nie wstyd . niech sie
            wstydzą polskie uczelnie
            • Gość: shame Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.09, 19:09
              wstyd że wyzsze wykształcenie tak mało znaczy
              wstyd że nim handlują na lewo i prawo
              wstyd że nauka w tym kraju nie popłaca
              • Gość: kasia byle kto kończy studia -potem są efekty IP: *.chomiczowka.waw.pl 10.11.09, 19:19
                Bo teraz studia ma każdy czyli byle kto.
                U mnie w pracy jest kilka osób ze studiami, językami obcymi i do niczego się nie
                nadają, Firma chce ich się pozbyć. Więc moi drodzy studenci trzeba mieć
                poukładane w głowie a nie tylko papierek.
                • Gość: vvv Re: byle kto kończy studia -potem są efekty IP: *.chello.pl 10.11.09, 19:29
                  "Firma chce ich się pozbyć"

bo to pewnie jakis dupiaty koncern w którym dyrektor ma dwóch
                  kuzynów do obsadzenia w kryzysie...

" Bo teraz studia ma każdy czyli byle kto."
                  a chodzi o to żeby miał mało kto bo inaczej bedzie mcdonalds a nie
                  uniwerek
                  • Gość: frida Re: byle kto kończy studia -potem są efekty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.09, 19:41
                    Właśnie dziś się dowiedziałem że syn sąsiada pisze magisterkę po trzech latach tzw. studiów na uczelni prywatnej o profilu HGW. Problem w tym że ów synek ledwo skończył technikum (tatuś kumplem dyrektyora) na dopuszczających, ma problemy z psyhiką, byli nauczyciele śmieją się z tego bo doskonale wiedzą na co go stać. No ale tatuś smaruje gdzie trzeba i ten matoł zostanie magistrem a takich magistrów jest już w kraju na pęczki.
                    • Gość: prawdaboli Re: byle kto kończy studia -potem są efekty IP: *.chello.pl 10.11.09, 19:51
                      no niestety . upadek -(
                    • winniepooh Re: byle kto kończy studia -potem są efekty 10.11.09, 20:31
                      problem w tym, że tzw. wolny rynek nie widzi różnicy między takim
                      "magistrem" a prawedziwym specjalistą
                      • Gość: leo Re: byle kto kończy studia -potem są efekty IP: *.chello.pl 10.11.09, 20:32
                        ów magister powinien być automatycznie pewnego rodzaju specjalistą .
                        problemem jest fakt iż tak nie jest
        • krzysztofsf Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty 10.11.09, 23:29
          Problem jest taki, ze po kilku latach takiej pracy praktycznie wypadasz z zawodu
          wyuczonego.
      • Gość: Tess Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.centertel.pl 10.11.09, 21:46
        Zgadzam się z tym, że jest nadprodukcja magistrów tylko co z tymi którzy
        naprawdę ciężko pracowali aby coś z tych studiów wynieść, a jednocześnie podjęli
        pracę zarobkową aby nabyć doświadczenie i mieć łatwiejszy start po studiach.
        Najbardziej boli mnie fakt, że muszę zacząć wszystko od zera, że startuję z
        takiego samego poziomu jak Ci którzy ukończyli studia i przez 5 lat palcem nie
        kiwnęli. Ja kończąc studia miałam 3 lata doświadczenia normalnej pracy (
        bynajmniej nie rozdawanie ulotek itp )a teraz muszę żebrać o pracę w sklepie aby
        cokolwiek zarobić. Dobija mnie to.
      • Gość: młotkowy absolutnie nie wstyd, nie przejmuj się IP: *.chello.pl 10.11.09, 21:51
        banda leni, którym się nie chce dupy ruszyć zaraz obszczeka cię, że jesteś nieudacznik bo z wykształceniem w sklepie pracujesz

olej ich
        pracuj i podpatruj życie
        szukaj lepszej pracy

• Gość: ccc Re: absolutnie nie wstyd, nie przejmuj się IP: *.chello.pl 10.11.09, 22:01
          banda sukinsynów doprowadziła do takiego stanu . naprawde banda
          skooorwieli.
          • Gość: illona Re: absolutnie nie wstyd, nie przejmuj się IP: *.chello.pl 11.11.09, 00:09
            Praca w sieciowym sklepie odzieżowym to dobry pomysł. Jeżeli lubisz
            kontakt z klientem, szybko się uczysz i chcesz rozwijać możesz
            awansować na kierownika działu, pracownika administracji, dekoratora
            czy kierownika sklepu. A taka praca przynosi naprawdę duzo
            satysfakcji i mozesz zdobyć doświadczenie. Ale jest to wbrew pozorom
            bardzo ciężka praca-nie tylko 'układanie ciuszków', wymagająca
            szybkiego podejmowania decyzji i dobrej organizacji. I wierz mi 90%
            ludzi w takim sklepie studiuje lub są już magistrami. I wielu z nich
            wiąże przyszłość z handlem i pracuje na awans.
      • Gość: olka Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.chello.pl 11.11.09, 10:00
        jestem w tej samej sytuacji, i tez szukam w galeriach handl., sklepach i
        nic.............
      • Gość: ktos Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 23:16
        up.. zalozylem dzisiaj podobny temat, ale ten widze ze sie juz
        wczesniej ladnie rozwinal...

w sumie nic dodac, nic ujac

nadprodukcja magistrow i wszelkie jej smutne konsekwencje dla tych
        ktorzy byliby tez magistrami 20 lat temu... a teraz traca na tym, ze
        dzisiaj magistrami sa tez ci, co 20 lat temu skonczyliby zawodowke
        • Gość: anka Re: wyższe wykształcenie a praca w sklepie - wsty IP: *.chello.pl 06.12.09, 23:51
          1 miesiąc bez pracy,jedna odpowiedź na ogłoszenie,jedna rozmowa i jestem przyjeta do pracy.Mam TYLKO srednie wykształcenie i mature:)+rok pedagogiki./Mam 42 lata.Praca może według niektórych z Was mało ambitna ale za to mam co do garnka włożyć.(sprzedawca w cukierni)Z zawodu jestem sprzedawcą-magazynierem jednak w zawodzie nie pracowałam 12 lat.Z tego co wiem byłam ok 50 na rozmowie i nawet nie mówili,że oddzwonią-przyjęli od razu:)Ja jestem zadowolona tym bardziej,że warunki umowy nie są wcale złe:)
          Życzę wszystkim powodzenia

P.S
          Przepraszam,że skopiowałam z innego wątku.Oczywiście wypowiedź moja;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka