Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem z nieuczciwym pracodawcą

12.11.09, 07:52
    Witam
    Chciałabym poprosić o Pomoc kolegów i koleżanki bowiem jestem załamana.
    Pracuje od 3 lat jako asystentka projektanta w biurze projektów. Mianowicie
    chodzi o to ,że nie chcą mi w biurze podpisać dziennika praktyk. Powiedziano
    mi wprost ,iż wynika to z obawy przed "ucieczką" do innego biura. Mam właśnie
    potrzebne doświadczenie w projektowaniu do pełnych uprawnień i chciałam
    wypisać dlatego swój dziennik i zanieść go do pracodawcy wcześniej o tym go
    informując. Muszę przyznać ,że obrotem spraw jestem załamana i to strasznie.
    Jak wszystkim wiadomo oprócz doświadczenia w projektowaniu potrzebujemy
    jeszcze adekwatnego doświadczenia w wykonawstwie. Tu także były ustalenia , że
    kiedy przyjdzie czas ,że będę mogła wypisać w dzienniku doświadczenie w
    projektowaniu zatrudnię się w firmie wykonawczej z którą współpracujemy na
    pełny etat. Teraz to też uległo zmianie bowiem powiedziano mi ,że mogą mnie
    zatrudnić tylko na pół etatu bo inaczej mogą być problemy w razie kontroli.
    Choć wiem ,że z kontekstu rozmowy cały czas wychodzi tyle ,że mój pracodawca
    boi się "ucieczki" z firmy po zdobyciu uprawnień. Właśnie po zdobyciu
    uprawnień wyemigrowało od nas 3 pracowników
    Muszę przyznać ,że wg mnie jest to straszne posunięcie. Oczywiście ustalenia
    były co do praktyk i bezproblemowego zdobycia uprawnień.
    Dlatego proszę o pomóc co by można zrobić aby nieuczciwy pracodawca podpisał
    mi dziennik. Rzetelnie uczciwie pracowałam dla niego. Czy są jakieś
    rozporządzenia regulujące te sprawy. Gdzie się zwrócić o pomoc.
    Druga sprawa czy to faktycznie jest niebezpieczne jeśli będę zatrudniona w
    innej firmę na pełny etat czy to po prostu wymysł pracodawcy który w ten
    sposób próbuje oszukać mnie ,że abym poźniej zdobyć też te doświadczenie.
    Oczywiście będąc zatrudniona w innej firmie nigdzie bym się nie podpisywał na
    projektach. Z tego co wiem to jest to powszechnie stosowany tryb postępowaniu
    w wypadku firm które posiadają tylko biuro projektowe bez wykonawstwa.
    Jeśli miałby ktoś ochotę prosiła bym też bardzo czy mógłby się podzielić
    skanami czy kilkoma zdjęciami wypisanego dziennika. Na wzór oczywiście.
    Posiadam pewne wypisy ale jakoś nie mam do nich zaufania.
    Na koniec dodam ,że sprawa przykra. Może ktoś był już w podobnej sytuacji.
    Kończy się studia idzie się do pracy jako asystent. Wiadomo rzecz ,że się
    uczymy i nie można zarobić lepszych pieniędzy. Wierzy się ludziom uczciwie się
    pracuje. Często za darmo się pomaga nawet po godzinach tak było w moim
    przypadku tu taka sprawa. Komuś przeszkadza ,że młody człowiek pragnie zdobyć
    uprawnienia. Żal. Tym bardziej ,że w żaden sposób nikt nie powinien mieć do
    mnie żadnych zarzutów. Przejmowałam się problemami pracodawcy i starałam się
    pomóc jak mogłam. I niech mi ktoś powie teraz po co? Nawet nie jest to
    docenione.A robi mi ktoś sztuczne problemy.
    Pozdrawiam i proszę o pomoc
    Obserwuj wątek
      • schl0 życie to nie bajka 12.11.09, 09:05
        Dostałas nauczkę, że nie należy wierzyć i ufać wszystkim dookoła - szczególnie jak wypracowujesz komuś duże zyski za psie pieniądze.
        Na przyszłość wszystkie ustalenia spisuj w zawieranej umowie (np w umowie o pracę).

Jedyne co moge poradzić to ostra rozmowa z pracodawcą na temat niedotrzymania warunków umowy ustnej (przy przyjmowaniu do pracy zapewne opowiadał iż nie robi żadnych problemów...). Jeżeli szef boi się twojego odejścia trudno (takie jest ryzyko każdego przedsiębiorcy). Na siłę nie ma prawa cię zatrzymywać w firmie, szantażując niepodbiciem dziennika (swoją drogą współczuje takiego szefa...) i nawet jak podbije dziennik w co nie wierzę radziłbym poszukać innej normalnej firmy.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Powiadom go iż masz wymagany staż wypracowany i w przypadku niedotrzymania warunków umowy ustnej wypowiadasz umowę w trybie natychmiastowym (masz takie prawo). Pieczątkami się nie martw, dzienik ma prawo podbić projektant nie zatrudniony w firmie, w której pracowałaś - ważne jest świadectwo pracy (okres zatrudnienia) z tej firmy.

Pamiętaj im dłużej będziesz czekać tym bardziej będzie ci żal odejść bez "pieczątek".
        • jezior23 Re: życie to nie bajka 12.11.09, 10:44
          schl0 napisał:

> . Pieczątkami się nie martw, dzienik ma prawo podbić projektant nie zatrudniony
          > w firmie, w której pracowałaś - ważne jest świadectwo pracy (okres zatrudnieni
          > a) z tej firmy.

Sugerujesz, żeby dziewczyna wpisała projekty, które opracowywała w tym biurze,
          na których w ramkach widnieje inny projektant, a poszła do kogoś z kompletnie
          innego biura, który przy tych projektach w żaden sposób nie uczestniczył i z
          danym biurem nie miał nic wspólnego?? Pytam, bo aż nie dowierzam.
      • jezior23 Re: Problem z nieuczciwym pracodawcą 12.11.09, 10:12
        Hej. Twoim podstawowym błędem było nie uzupełnianie dziennika na bieżąco i nie
        zbieranie comiesięcznych wpisów, jeśli byś to robiła, to było by do kogo
        uderzyć, gdyby chodziło tylko o 1 wpis o zakończeniu praktyki u danego
        projektanta. Widzę też inne wyjście. Przecież jak pracujesz tam 3 lata to masz
        tam na pewno dobrych kolegów, którzy mają uprawnienia bez ograniczeń i może za
        plecami szefa uda Ci się jednego z nich namówić, aby to on był prowadzącym
        praktyki? Nie musi to być przecież ten Twój nieuczciwy szef.. Tyle tylko, że do
        książki powinnaś wpisać tylko te projekty, które rzeczywiście opracowywałaś, a
        ten kolega był ich projektantem a tu już pewnie może być problem. Nic innego nie
        przychodzi mi w tej chwili do głowy.
      • lopi1 Re: Problem z nieuczciwym pracodawcą 19.11.09, 09:33
        Zwróć się do osób, które projektowały, sprawdzały projekty, w których
        uczestniczyłaś i poproś je o podpisanie praktyki projektowej.
        Zakładam, że mogą to być osoby, które nie są właścicielami firmy, bo te jak
        piszesz nie chcą nic podpisywać.
        PZDR
      • neilos Re: Problem z nieuczciwym pracodawcą 19.11.09, 13:30
        Zgłoś tą sprawę do odpowiedniej IIB, do Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej.
        Jak chcesz więcej informacji, odezwij się na priv.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka