Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Technik informatyk

19.02.04, 13:23
    Czy jest zapotrzebowanie na rynku na informatyków po szkole policealnej?
    szukałem dzisiaj w ogloszeniach o prace, wszedzie wymagane wykształcenie
    wyzsze. To jak szkoly policealne nie maja sensu czy tez ja szukam w złym
    miejscu. Dodam że mam juz wykształcenie srednie techniczne ( energetyk)ale
    chce je zmienic i zastanawiam sie nad nauka w Towarzystwie Edukacji Bankowej
    ( moze macie jakies opinie), jezeli ukoncze to bede miał tytuł tech.
    informatyk spec. sieci komputerowe lub ekspoatacja sprzetu komputerowego.
    Na ktora specjalnosc moze byc wieksze zapotrzebowanie za kilka lat?
    Obserwuj wątek
      • losiu4 Re: Technik informatyk 19.02.04, 20:53
        kjs13 napisał:

> Czy jest zapotrzebowanie na rynku na informatyków po szkole policealnej?
        > szukałem dzisiaj w ogloszeniach o prace, wszedzie wymagane wykształcenie
        > wyzsze. To jak szkoly policealne nie maja sensu czy tez ja szukam w złym
        > miejscu. Dodam że mam juz wykształcenie srednie techniczne ( energetyk)ale
        > chce je zmienic i zastanawiam sie nad nauka w Towarzystwie Edukacji Bankowej
        > ( moze macie jakies opinie), jezeli ukoncze to bede miał tytuł tech.
        > informatyk spec. sieci komputerowe lub ekspoatacja sprzetu komputerowego.
        > Na ktora specjalnosc moze byc wieksze zapotrzebowanie za kilka lat?

jeśli mam być szczery, to szanse sa nieszczególne. Raz: właśnie owa szkoła
        policealna: nawet jeśli bardzo sensownie ucząca, przegra z byle licencjatem lub
        magisterkiem ze "szkoły wyższej",a dlaczego? no bo tak. Smutne to, że nie
        patrzy się czasem na wiedzę, a na - za przeproszeniem - tytuł, niestety srednio
        weryfikowalny w Polsce. Dwa: czego tak naprawde ucza na tzw. sieciach... to
        wiedza tak rozległa i tak silnie zależąca od stosowanego sprzętu (patrząc z
        punktu widzenia pracodawcy, ktorego interesuje szybki efekt, a niekoniecznie
        potencjalne możliwosci za lat pięć), że własciwie każdy, kto się interesuje
        sieciami i ma dostep do literatury równy jest, lub o niebo lepszy (zależnie od
        zaangażowania) temu ze szkoły policealnej lub wyższej. Co mogę powiedziec:
        jesli mieszkasz w okolicy dość uprzemysłowionej, większe szanse masz
        jako "energetyk" (nie wyjaśniłeś co dla Ciebie oznacza słowo "energetyk" - mnie
        się kojarzy z elektrykiem), niż jako informatyk, których to po byle szkółce
        pseudowyzszej wypuszczają na grube tysiące. Bo trend jest taki, że wypuszcza
        sie ze szkół wyższych tabuny młodych ludzi z "chodliwymi" profesjami
        typu "zarzadzanie i marketing" i "pseudoinformatyka", natomiast zaczyna
        brakować fachowców od techniki, bo to trudy fach.

Zastanów się więc raz jeszcze, i podejmij decyzję. Oby słuszna

Pozdrawiam

Losiu
      • kjs13 Re: Technik informatyk 19.02.04, 22:03
        Energetyk zajmuje sie tym co ma powyzej 1 kV, czyli przewody na słupach, w
        ziemi, oswietlenie uliczne, rozdzielnie, transformatory. Szansa zatrudnienia
        bliska zeru. Juz po ZSZ złrzylismy podania, potem po technikum i z tego co wiem
        to nikt tam nie pracuje. Ta szkola interesuje mnie tylko dlatego ze w cenie
        czesnego jest mozliwosc zdobycia certyfikatu Cisco i Microsoftu. Zastanawiałem
        sie jeszcze nad rocznym studium logistyki ( centrum edukacyjne - Zak), zawsze
        to jakas ilosc informacji, a interesuje mnie praca w magazynach i firmach
        kurierkich ewentualnie spedycyjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka