Gość: Piotr Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 00:39 W artykule zgadzam się z tym, każda oferta pracy powinna być przejżysta, powinno być wiadomo kto?. co? jak?, po co? i za ile?; i jestem zdecydowanie za tym aby zrezygnować całkowicie z listów motywacyjnych. Jedynym głosem za listami jest fakt że jeśli pracodawca wymaga biegłego języka obcego, to taki list może ocenić umiejętności kandydata. Cała reszta wychodzi w praniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 16.04.10, 06:43 W B-stoku zarejestrowała mnie pani mgr jako studenta z wykształceniem podstawowym i nawet mam tę kartę u siebie a później poprawkę naniosła.Pracy brak jest studentom a ogłoszenia są bez pokrycia z prawdą 150 chętnych na jedną ofertę pracy i co ciekawe następną wizytę ustaliła za 3 miesiące .Zostałem wyrejestrowany z powodu 1 dniowego spóźnienia się a próbowałem się usprawiedliwić bez skutecznie.A to tylko działa prawidłowo i nic więcej.Lekarstw nie mam nawet za co wykupić oto jest Polska Konstytucyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jg Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.mlyniec.gda.pl 16.04.10, 07:36 A jak to się ma do prawa do klauzuli o udostępnieniu danych osobowych. Skoro przysługuje mi prawo do wglądu, poprawiania i usuwania danych osobowych to chyba ogłoszenia które nie zawierają informacji na temat pracodawcy nie są zgodne z prawem ponieważ pozbawiają mnie prawa które gwarantuje mi ta ustawa. Może wystarczy wysłać info do prokuratury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jg mozna z tym walczyc? IP: *.mlyniec.gda.pl 16.04.10, 07:37 A jak to się ma do prawa do klauzuli o udostępnieniu danych osobowych. Skoro przysługuje mi prawo do wglądu, poprawiania i usuwania danych osobowych to chyba ogłoszenia które nie zawierają informacji na temat pracodawcy nie są zgodne z prawem ponieważ pozbawiają mnie prawa które gwarantuje mi ta ustawa. Może wystarczy wysłać info do prokuratury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczanin Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.chello.pl 16.04.10, 07:43 Ja pracowałem do końca 2009 r jako Przedstawiciel farmaceutyczny w firmie Bayer,Niby poważna firma,wielki koncern.Lecz po niemal 3 latach w tej firmie,pracodawcy zaprosili nas na "uroczysty obiad" który okazał się ostatnią wieczerzą, Pojechał nas 24 osoby i po obiedzie 14 osób zostało zwolnionych bez podania przyczyn, A co do ogłoszeń to od 4 miesięcy wysyłam CV na identyczne stanowisko które piastowałem przez ostatnie 3 lata, W sumie było ich ok 100!!! Otrzymałem zaproszenie na rozmowy kwalifikacyjne od...3 firm :-( SZOK Świat Przedstawicieli jest zamknięty wiec dowiedziałem się że część ogłoszeń to fikcja, a druga część to już mają swojego kandydata a ogłoszenia to proforma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: musashifcb Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 08:04 Ten artykul mowi duzo prawdy. Przypadki sa rozne, ale w ogolnym pojeciu tak to wyglada. Ja tez poszukuje pracy, sledze ogloszenia na biezaco niektore ogloszenia o prace widnieja juz kilka miesiecy a ja nawet bylem w tych miejscach na rozmowe, co nie ma ludzi do pracy czy sie nie nadaja? Najlpesze jednak sa te od posrednikow wlasnie gdzie pracodawca zastrzega sobie swoja nazwe a pierwsza rozmowa jest taka ze nie wiemy u kogo chcemy pracowac, a pozniej okazuje sie ze to towarzystwo ubezpieczeniowe. Szczytem chamstwa i obsludy pracodawcow jest fakt ze nie informuja kandydatow o ewentualnych decyzjach nawet na NIE, tylko trzymaja w niepewnosci. Niedawno bylem na assesment center w jednym z bankow i podczas cwiczen osoby rekrutujace przygladaly sie pracy 7 kandydatow, po czy na koncu wybraly dwie ktore nie wytrzymaly podczas tych cwiczen stresu i nerwow. Smiech parodia. Ludzie zajmujacy sie publikowaniem ogloszen powinni zwrocic uwage na takie rzeczy. Wiekszosc ogloszen to fikcja! Odpowiedz Link Zgłoś
kali.wawa Re: Prawda i fałsz ogłoszeń 16.04.10, 08:11 Wszystko fajnie, tylko, że na Infopracy są takie same ogłoszenia, a tu nagle się okazuje, jakie to one są złe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukająca pracy Prawda i fałsz ogłoszeń IP: 81.219.204.* 16.04.10, 08:37 dokładnie taka jest prawda! A wiecie co mnie najbardziej boli? To, że Polak Polakowi pracy nie da i nie stworzy warunków, ale zagraniczniakowi i owszem! To mnie boli!!! Czy w Anglii, Irlandii i innych krajach najpierw załatwiają pracę obcokrajowcowi, a potem rodakowi? Świetny artykuł! Te wszystkie firmy pośrednictwa pracy to ściema i syf...tak jak piszecie, ogłoszenie na jakie stanowisko, długa lista wymagań i kontakt. Do kogo? Gdzie? Co mam oprócz gołej pensji? Cisza...Firmy rekrutujące to jedna wielka pomyłka i naciąganie większych instytucji na duże pieniądze, a nawet, manipulacja i ustawianie znajomych z gorszymi kwalifikacjami, na atrakcyjne stanowisko pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adams Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.ostnet.pl 16.04.10, 08:49 ogłoszenie-oferta n/n i jak napisać list motywacyjny nie znając adresata/oferenta.to idiotyzm,a tak jest w "pracuj.pl" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. zmęczone Polaków twarze IP: *.3s.pl 16.04.10, 08:50 w Polsce jest praca u oszustów,bandytów i chamów bo tylko tak można nazwać firmy ,które proponują 5 dni pracy -szkolenia za darmo(wczoraj byłam na szkoleniu takiej firmy nie mówiąc o tym że poniża się ludzi i wmawia im że są zerem !!!!!!!!!!! albo oferty typu praca na akord 5 zł za godzinę na trzy zmiany .Oferty pracy z internetu:albo ma się za duże kwalifikacje albo za małe albo się twarz nie spodoba bo za gruba ,za ładna ,za stara itd. W Polsce praca w godnych warunkach jest luksusem i taka jest prawda.W urzędach pracy nie ma ofert co 2 miesiące łacha urzędników którzy i tak nic nie zaproponują bo skoro przekroczyłeś 26 lat to już nawet staż Ci się nie należy, za to mamy w POlsce Tuska i jego bandę z Komorowskim na czele, doprowadzają ten kraj do ruiny gdzie ta Irlandia ? Kraj jest tak silny jak jego najsłabsze ogniwo więc spójrzcie wokół na zmęczone Polaków twarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: zmęczone Polaków twarze IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 09:11 ciekawe czy ten czytelny znak od Boga ostatnio dany elytom zostanie zrozumiany przez resztę hien Odpowiedz Link Zgłoś
lechujarek Chcieliście socjalizm to go macie 19.04.10, 15:19 > w Polsce jest praca u oszustów,bandytów i chamów Otóż to! Bo w Polsce normalny człowiek nie może prowadzić żadnego biznesu, zaraz państwowa mafia z wypchanym gębą socem go udupia. I stąd w Polsce jest tylko praca u oszustów, bandytów i chamów. Święte słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
drniehabil Re: Chcieliście kapitalizm to go macie 19.04.10, 18:22 Razem z olbrzymim bezrobociem i zalosnie niskimi zarobkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 09:21 Szukanie dzisiaj pracy w Polsce to horror,wymagania pracodawców wobec pracowników są nieadekwatne do proponowanych zarobków.Najgorzej wykorzystują ludzi w firmach zagranicznych.Mamy wiec niewolę we wlasnym niepodległym kraju.O to chodziło zagranicznym inwestorom by mieć tanią i dobrą sile robocza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu1 Re: Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 09:37 Nie narzekaj! Weź takie Chiny! Tam pracownik zarabia ROCZNIE tyle (w przeliczeniu na dolary) co TY tutaj MOŻESZ (co nie znaczy że muszisz) zarobić w ciągu 2-3 dni!!! 5 dolarów miesięcznie to bardzo dobra pensja. Nie jesteś więc tu niewolnikiem, tylko FRAJEREM, któregho wszyscy dymają, bo jako FRAJER wybierasz taki sejm i za jego pomocą taki rząd, który pozwala na to, żeby każdego spoza UKŁADU można było dymać do woli, aż się go wydyma!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weteran Re: Prawda i fałsz ogłoszeń IP: 85.222.87.* 16.04.10, 10:59 Nie ma co porównywać do Chin, bo równie dobrze można byłoby porównywać robotników w Europie, którzy na równorzędnym stanowisku zarabiają więcej. A sejm, rząd - jaki by nie był musi poruszać się w pewnej określonej rzeczywistości i gruszek na wierzbie nie może obiecywać. Całą odpowiedzialność ponoszą pracodawcy, którzy muszą być hienami z założenia - chęć posiadania coraz więcej i więcej popycha ich do dymania ludzi, którzy muszą poprawiać im wskaźniki ekonomiczne. To jest tak, jakbyś kupował sobie tanie narzędzia do jakiejś produkcji - coś nawali - bierzesz następne, a jeszcze lepiej jak tańsze. Wystarczy popatrzeć - przykładowo Ty zastanawiasz się na co ten 1000zł starczy - a "a twój Pan" zastanawia się gdzie latem poleci na wypoczynek, a po powrocie jakie auto odebrać z salonu to za 100 czy 200 tysięcy. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minimalna Re: Prawda i fałsz ogłoszeń IP: 89.107.158.* 16.04.10, 11:25 Gościu nie pisz bzdur, bo w takim Szanghaju MINIMALNA to 170 dolarów miesięcznie (w Polsce często ludzie zarabiają mniej, np. na umowę o dzieło), bezrobocie w Chinach praktycznie nie istnieje. Minie jeszcze kilka lat i Polacy będą do Chin jeździć pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu1 Re: Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 12:19 Ty nie pisz bzdur. Szanghaj dopiero od niedawna został włączony do Chin. Dlatego tam są wyższe zarobki, bo gdyby ich nie było, doszłoby do rewolucji. A jakie zarobki są na Tajwanie, który teoretycznie też jest Chinami (tak uważa Pekin)? 400 dolarów miesięcznie to norma. A ile zarabia robotnik w fabryce dowolnego światowego koncernu w PRAWDZIWYCH Chinach (tych w granicach jak za czasów Mao)??? 7 dolarów miesięcznie!!! Gdyby zarabiał więcej, produkty chińskie po zapłaceniu za transport do Europy i opłaceniu cła nie byłyby po dolarze za sztukę (w sklepach "Wszystko za 3 złote") ale - dwa albo trzy razy drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Prawda i fałsz ogłoszeń IP: 193.136.157.* 17.04.10, 15:42 Szanghaj zawsze byl w Chinach. Mylisz go wyraznie z Hong-Kongiem. Wiesz tyle o gospodarce, co Balcerowicz, czyli NIC! I nie mozna przeliczac zarobkow wedlug kursu wymiany waluty, a tylko wedlug PPP (Purchasing Power Parity). Co z tego,ze moj ojciec zarabial w PRLu, w przeliczeniu na dolary, nedzne centy, jesli nie musial wydac ani centa na moje wyksztalcenie, i to na najlepszej wyzszej uczelni w Warszawie (SGPiS)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu1 Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 09:29 Co najmniej 80% ogłoszeń z cyklu "Dam pracę" to wabienie idiotów do gry w kasynach internetowych albo do MLMów, a nawet - zwykłe WYŁUDZANIE tożsamości. Co szkodzi dać takie darmowe lub nisko płatne ogłoszenie, żeby dostać kilkadziesiąt albo kilkaset CV, z których można sklecić JEDO FAŁSZYWE i wysyłać jako własne??? Ogłoszenia "Dam pracę" to także sposób na pozyskiwanie adresów ludzi - a za te agencje reklamowe batrdzo dobrze płacą! Dajesz ogłoszenie w którym obiecujesz super zarobki w najlepszej światowej firmie znanej nawet na Marsie, zbierasz 500-600 aplikacji, przepisujesz z nich adresy frajerów, co się dali zwabić, potem te adresy sprzedajesz po 5 złotych (!!!) albo drożej za jeden jakiejś agencji BTL lub podobnej i masz całkiem sporą pensję. Dasz 10 takich ogłoszeń w miesiącu i MASZ NA NOWY SAMOCHÓD!!! Na bezrobotnych i niepełnosprawnych można w naszym kraju zrobić fortunę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <SZ> Podawać minimum wynagrodzenia zamiast widełek !!! IP: 91.195.42.* 16.04.10, 09:35 Co z tego, że ktoś poda widełki od 1317 do nieba, kiedy to ważna jest w zasadzie ta dolna granica, bo wiadomo, że na górną się nie załapiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzol Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.icpnet.pl 16.04.10, 10:00 ...te poniższe uwagi dodałbym do obowiązków również wobec firm HR + umieszczanie nazwy firmy, dla której poszukują pracownika. W tym stanie jak jest dzisiaj wygląda to raczej na poszerzanie swojej bazy osobowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.cebit.com.pl 25.04.10, 22:55 Potwierdzam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Prawda i fałsz ogłoszeń IP: 79.139.95.* 16.04.10, 10:54 To czyste oszustwo, pilnie trzeba zmienić przepisy. To jest Dziki Zachód,każdy robi co chce,demokracja nie do końca na tym polega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedrunia Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.10, 11:20 Pracodawca pownien podać wszystkie wymagania oraz wymagania "brzegowe" tj. minimalne przy jakich pracodawca przyjmie kandydata przynajmniej na okres próbny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.centertel.pl 16.04.10, 11:38 tylko jasne zasady i schemat którym powinni się kierować pracodawcy zamieszczający ogłoszenie oferty pracy może weliminować fałszywe oferty oraz określić bez zbędnego dociekania czy oferta jest dla nas atrakcyjna.sposób w jaki to się odbywa w irlandi jest najlepszym przykładem wzorowego ogłoszenia,nazwa firmy ,miejsce pracy,czas pracy,wynagrodzenie,dokładny zakres obowiązków,wymagania,data rozpoczęcia zatrudnienia.Im więcej szczególów tym większe prawdopodobieństwo że odpowiedzą na to ogłoszenie kandydaci którzy odpowiadają warunkom zatrudnienia a miejsce pracy ,zarobki itp.spełniają ich oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.ghnet.pl 16.04.10, 12:03 Uważam, że we wszystkich ofertach powinna być obowiązkowo podana nazwa pracodawcy i kontakt, również w tych umieszczanych w UP. I co jeszcze? Absurdem jest, że po oferty i skierowania trzeba jeździć osobiście do UP, bo to strata czasu i pieniędzy. Ja na przykład utrzymuję z zasiłku siebie i 2 dzieci, a za każdą dojazd do UP i potem na kontakt z ewentualnym pracodawcą, z którego często są przysłowiowe "nici", wydaję nawet 20 zł. Sami sobie odpowiedzcie, czy to sprzyja chęci do podjęcia pracy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaa Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.10, 12:17 ja ostatnio czytałam lepsze ogłoszenie, co do wymagania od kandydata były takie, studentka dzienna Uniwersytetu Krakowskiego wiek do 25 lat, po kierunku rachunkowość, doświadczenie na stanowisku. dla mnie było jasne że już jest osoba do tego stanwiska tylko trzeba przed szefami zakamuflować, że dostaje je po znajomości i dlatego takie wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *blondynka51 Prawda i fałsz ogłoszeń IP: 188.33.155.* 16.04.10, 12:30 Uczciwiej byłoby, gdyby ogłoszenia zawierały w nawiasie dopisek (pro forma). Nie robiłoby się ludzi w konia. Bo ogłoszenie wisi, a wiadomo, że już na takie miejsce mają swojego. Nie musiałabym wysyłać setek aplikacji, z których nie ma ani jednego odzewu. Przykre dla starających się o pracę, dla szukających pracy, którzy w dobrej wierze wysyłają cv i lm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 12:35 Zgadzam sie powyzszymi tezami.Kilka lat spedzilam za granica i tam zawsze od razu pracodawca podawal kwote wynagrodzenia. To podstawowa informacja!A w Polsce czasami wrecz nie chca jej podac nim sie nie przyjdzie na spotkanie kwalifikacyjne.To smieszne!Koniecznie powinno sie to zmienic jak i wiele innych rzeczy w tej kwestii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emil Prawda i fałsz ogłoszeń IP: 217.97.159.* 16.04.10, 13:52 Jeśli doradca finasowy to co sprzedaje? jak co uslugi finasowe trzeba byc nie wiem kim zeby sie nie domylec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiniolka Prawda i fałsz ogłoszeń// podejscie pracowacy IP: 89.174.186.* 16.04.10, 15:10 zacznijmy od tego ze Polsce pracodawcy uwazają ze to potencjalny pracownik powienien być im wdzieczy ze zostaje zaproszony na rozmowe, że chce sie mu poświecic czas, wszelkie informacje wlascicwie najwazniejsze dla poszukującego pracy sa zatajane do ostatniej chwili (np. wynagrodenie) albo zadaje sie pytanie ile chciałby Pan/Pani zarabiac po czym notuje sie kwote i na tym koniec... halo a moze ja jestem w stanie zaczac prace od nizszej kwoty zarobkow albo u Was oprocz zarobkow jest bardzo szeroki pakiet socjalny pochwalcie sie tym! wiadomo jesli ktos odpowie ze chca zarabiac 3000 zl a na danym stanowisnku firma jest w stanie zapłacic 1500 no to pewnie nie ma co negocjowac, chociaz sprobowac warto.. ale odbiegłam troszke od tematu... potencjalny pracodawca nie zwraca uwagi na to ze pewnie zatajane przez niego informacje moga byc bardzo ważne Ludzie jak zamieścicie w ogłoszeniach miejsce pracy i proponowane zarobki zamiast 5ooo ogłoszen dostaniecie przynajmniej o połowe mniej i to zminimalizuje tez wkład pracy i czasu jaki poświeca sie na rekrutacje... chociaz wynagrodzenia nie podaje sie pewnie dlatego bo niektorym wstyd ze placa tak mało albo zatrudniaja ludzi na 1/2 etatu... Drodzy pracodawcy to ze szukamy pracy nie znaczy ze pojdziemy do pierwszej lepszej jaka sie trafi tzn pisze to w imieniu osob ktore maja szacunek do siebie i nie maja maxymalnie zlej sytuacji finansowej... Ludzie szanuje czas swoj i innych.. szanujcie siebie i innych... uczepie sie jeszcze tego wynagrodzenia... :) wyobraźmy sobie sytuacje: firma przepprowadza rekrutacje np 3- etapowa zatrudnia firmy posredniczace, specjalistow od HR, "zabaw" w stylu AC/DC, potencjalny pracownik przechodzi wszystkie tapy pozytywnie jest super mylimy sobie ze znależlismy to czego szukamy po czym okazuje sie ze nie jestemy w stanie spelnic wymagan finansowych naszego potencjano pracownika i co teraz?? Firma traci czas na takie osoby i biedne te osoby w ktorych rozbudza sie nadzieje marnuja swoj czas, rezygnuja z innych rozmow (bo przeciez ta firma ma wiekszy prestiż, bo przeszłam kolejny etap rozmów) po to tylko by sie okazalo ze do wszytskiego by nie doszło gdyby ogłoszenie zamieszczone w gazecie/internecie informacje przekazane burom posrednictwa pracy zawierały podstawowe informacje takie jak obowiazki na danym stanowinku, proponowane zarobki, miejsce pracy... mogłabym sie rozpisywac na temat procesów rekrutacyjnych jeszcze długo ale czy to cos zmieni? pewnie jeszcze długo pracodawcy beda myslec ze to praconicy sa uzalezsnieni od nich... a przecież to pracownicy buduja wizerunek firmy, to oni nią zyja, oni ja napedzaja... wiec czy napewno pracownik jest uzależniony od pracodawcy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivienne Prawda i fałsz ogłoszeń IP: 85.219.234.* 16.04.10, 22:33 Enigmatyczna treść ogłoszeń nie stanowi jeszcze tak dużego problemu, z tego względu, że poszukując zatrudnienia, dana osoba tak czy siak musi zainteresować się ofertą i skontaktować z pracodawcą. Największym problemem jest plaga nieaktualnych ogłoszeń. Jest mnóstwo ofert pracy, które pracodawcy zamieszczają w mediach, mając pełną świadomość tego, że stanowisko jest już dawno obsadzone. Oszukują więc osoby, które zainteresują się ofertą i najczęściej twierdzą, że wakat jest już obsadzony lub też nie odpowiadają na kandydaturę osób ubiegających się o niego. Jest to proceder nagminny, dlatego też uważam, że prawo powinno go odpowiednio regulować. Nacięłam sie już na setki tego typu ogłoszeń... Żenujące :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.102.220.4.rev.optimus.pt 17.04.10, 11:49 Tak jest wszedzie. Pracodawca daje fikcyjne ogloszenie i spawdza, ile i jakie osoby sie zglosza, aby wiedziec, czy dac albo nie dac podwyzki swoim pracownikom. To jeszcze jeden spodob, w jakim zwyczajni ludzie sa oszukiwani w kapitalizmie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wariataz Prawda i fałsz ogłoszeń IP: *.chello.pl 17.04.10, 10:11 to nie wszystko, czesto pod takimi ogłoszeniami kryja sie firmy które mają problem ze znalezieniem pracowników, np. akwizycja cyfry+ lub sprzedaz telefoniczna książek o pierdołach Odpowiedz Link Zgłoś