Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.chello.pl 30.08.10, 19:27
    Witam, wiem, że na tym forum są też osoby biegłe w znajomości kodeksu
    pracy,więc mam pewne pytanie.
    Przez 2 lata pracowalam w biurze,teraz otrzymalam wypowiedzenie z pracy.
    Zamierzam się zarejestrować w urzędzie pracy, będę mieć prawo do zasiłku przez
    okres 6 miesięcy. Jestem również osobą niepełnosprawną w stopniu lekkim.
    Zgodnie z przepisami kodeksu pracy osoby bezrobotne niepełnosprawne mają prawo
    do odbycia stażu i tu nasuwa się moje pytanie. Czy jeśli będzie mi
    przysługiwać zasiłek dla bezrobotnych,moge skorzystać z oferty stażu?Jeśli
    tak, to czy wtedy przepadnie mi zasiłek?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Pff Re: staz IP: *.chello.pl 31.08.10, 20:08
        Nasz naród słynie z tego, że każdy jest specjalistą we wszystkim. Dobrze
        Ci radzę - zadzwoń do Urzędu Pracy i zapytaj. Tutaj zaraz uslyszysz 15
        wersji i każdy będzie przysięgał, że on ma rację bo u niego w rodzinie
        jest ktoś kto ma znajomego, który słyszał, że komuś to się przydażyło
      • Gość: a. Re: staz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 18:07
        wtedy zamiast zasiłku przysługiwać Ci będzie tak zwane 'stażowe', które wynosi nawet nieco więcej niż zasiłek ;) do tego, pracodawca po stażu ma obowiązek zatrudnienia stażysty
        • Gość: granda Re: staz IP: *.chello.pl 13.10.10, 19:49
          Głupoty gadasz. Pracodawca nie ma obowiązku zatrudniania stażysty po zakończonym stażu. Wszak nie od dzisiaj wiadomo, że staż najczęściej to po prostu sposób na tuszowanie statystyk dot. bezrobocia w PL.
          • Gość: a. Re: staz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 15:08
            W moim urzędzie ma obowiązek, to jest warunek stażu - informacja z UP. Przynajmniej na taki okres czasu ile trwał staż.
            • Gość: granda Re: staz IP: *.chello.pl 14.10.10, 20:50
              To ciekawe, co piszesz. Ja na stronie mojego PUPu znalazłam tylko takie info: "Po zakończeniu stażu pracodawca wydaje opinię o kwalifikacjach bezrobotnego i nabytych u niego umiejętnościach zawodowych, na podstawie której PUP wydaje bezrobotnemu zaświadczenie o odbyciu stażu". Jestem świeżą, już pracującą, absolwentką, więc temat stażu jest mi bliski, choćby z racji znajomych. Na kilkanaście znanych mi przypadków byłych stażystów, zatrudniony został i jeden.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka