Dodaj do ulubionych

Higienistka stomatologiczna

15.09.16, 16:31
Mam 36 lat i bede musiala zmienic pracę.Niestety pracy w moim wyuczonym zawodzie a jestem po studiach -historia sztuki nie ma.Kolezanka,ktora jest lekarzem stomatologiem namawia mnie na zrobienie 2letniej szkoly policealnej (zaocznie)kierunek higienistka stomatologiczna.Namowila mnie tez na staz w gabinecie stomatologicznym jako przyuczenie do zawodu.I chodzę 2x w tyg.po 3,5h na taki staz,gdzie najprawdopodobniej od listopada czyli po 2,5miesiacach mojego stazu ta szefowa (nie kolezanka)mnie przyjmie albo na 0,5etatu albo na 1caly etat.
Szkola-mysle o TEB Edukacja albo Go Work tyle,ze zajecia sa wwieczorami w kazdy piatek,sobote i w niedziele,koszt 200zł na miesiac.I musialabym zwalniac sie specjalnie z pracy.Ta szefowa tego gabinetu mowila mi,ze ona ode mnie nie wymaga szkoly a z praktyki bede wiedziala o wiele wiecej.
I co sądzicie?Znacie te szkoly, ktora polecacie?Jest sens?
Obserwuj wątek
    • asiula1987 Re: Higienistka stomatologiczna 15.09.16, 17:13
      Ha każdy chciałby być tak prosto z ulicy bez wiadomości bez wykształcenia przyjęty na etat czy chociazby staż. Po co Ci więc szkoła skoro dobre dusze zrobiły za Ciebie wszystko?
    • tapoczta1 Re: Higienistka stomatologiczna 15.09.16, 21:24
      I w ten sposób będziesz uwiązana do jednego gabinetu. Chcąc zmienić pracę, będziesz musiała pokazać dyplom.
      Nie wiem też, jak to wygląda w zawodzie higienistki, ale czeka na podpisanie ustawa o zawodach medycznych. Jednym z zapisów jest, że aby pracować w zawodzie trzeba mieć dyplom.
    • drosetka Re: Higienistka stomatologiczna 15.09.16, 22:23
      jestem po kierunku Higienistka stomatologiczna na Teb edukacja, nota bene jak zaczęłam czytac twój wątek myślałam że to sama napisałam, bo ja równiez stanęłam przed taką decyzją w tym samym wieku co ty..pracowałam 4 lata w zawodzie zaczęłam w trakcie szkoły, plus oczywiście praktyki, które sa wymagane, juz nie pamiętam ile godzin na semestr/Na pewno szkoła rozjaśnia wiele kwestii od strony teoretycznej, począwszy od rodzajów narzedzi w gabinecie, rodzaje wypełnień, mas, cementów poprzez numeracja zębów, rodzaje próchnic, klasyfikację ubytków, wbrew pozorom ta wiedza jest bardzo potrzebna i chcąc być higienistką, nie nauczysz sie tego w gabinecie, lekarka nie będzie miała czasu dawac ci wykładów o technikach czyszczenia zębów, a jako higienistka to ty będziesz udzielała pacjentom intruktażu higieny...przykłady mogę zreszta mnożyć. Z kolei od strony praktycznego przygotowania do zawodu szkoła nie jest w tym najlepsza , bo brak zaplecza niestety, ale tu już rolę odgrywają praktyki, zresztą sami stomatolodzy mają rok stażu zanim zaczynają pracowac w zawodzie. Zanim jednak wybierzesz szkołe dobrze się zastanów, nad wyborem, mi sam zawód bardzo by się podobał gdybym nie pracowała głównie jako asysta, i godziny pracy- są to niestety głównie popołudnia i wieczory, bo gabinety z reguły pracują wtedy kiedy pacjent jest w stanie przyjść. Przy dzieciach w wieku szkolnym i przedszkolnym nie jest to najlepszy wybór,dlatego koniec końców zdecydowałam sie na zmianę miejsca pracy. Ale w sumie nie żałuję tych dwóch lat, zawsze mam coś w zanadrzu..Aaa i egzaminy zawodowe są cięzkie, jeśli myślisz, ze da sie gładko przejść przez szkołę nic się nie ucząc i zda sie egz z biegu to błąd! ja zdałam dopiero za 2 razem
      • drosetka Re: Higienistka stomatologiczna 15.09.16, 22:33
        co do godzin w szkole, nie uczyliśmy się nigdy w piątek, dowiedź sie jak to jest w rzeczywstości, bo niby szkoły z kierunkami medycznymi, muszą mieć w trybie dziennym naukę dlatego piątki też wliczają, ale w praktyce wglądało to tak że tylko soboty i niedziele. Prawie każdy weekend niestety,, ale też nie od rana do wieczora, wykładowcy idą na rekę, kumulują zajęcia, itd
    • bei Re: Higienistka stomatologiczna 19.09.16, 12:57
      Moze znajdz roczne studium policealne czyli taki dziesieciomiesieczny kurs w trybie spotkan weekendowych.
      • bei Re: Higienistka stomatologiczna 19.09.16, 12:59
        jesli juz nie ma rocznych tylko w trybie dwuletnim dasz rade zrobic dwa lata w roksmile
    • martahun [...] 19.06.19, 15:12
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • gragi_tara Re: Higienistka stomatologiczna 19.06.19, 19:04
      Ja jestem po Tebie, najpierw skończyłam asystentkę potem higienistkę i już 9 lat w zawodzie pracuję. Jak ktoś już wspomniał, godziny pracy raczej popołudniowe, choć można wypracować sobie lepszy grafik. Praca dość ciężka, trzeba ja pokochać. Ja pracuję jako asysta chirurgiczna i higienistka również. Bardzo tą pracę lubię i w tej chwili naprawdę fajnie zarabiam bo ok 5-6 tys/mc. Jednak to nie jest praca dla każdego. Jest naprawdę niewiele fajnych gabinetów, gdzie można być tylko higienistką, współpraca z lekarzami jest ciężka i często asystentki sa popychadłami wykorzystywanymi przez lekarzy..
      • lemasakr Re: Higienistka stomatologiczna 20.06.19, 07:06
        w jakim miescie tak wysokie zarobki?
        • gragi_tara Re: Higienistka stomatologiczna 20.06.19, 08:54
          W Gdyni. Ale to nie od miasta zależy tak myślę. Szefowa docenia moje doświadczenie i wie, że trudno znaleźć dobrą asystę do jej zabiegów chirurgicznych. No I do tego dobry procent od zabiegów profilaktycznych i można taką pensję złożyć ale znam mnóstwo gabinetów gdzie dziewczyny zarabiają po 2 tyś i mniej.
    • srebrnarybka Re: Higienistka stomatologiczna 20.06.19, 18:29
      Jednak gdzieś pracujesz. Czy myślałaś o pracy pilota wycieczek albo przewodnika turystycznego? To jak najbardziej praca zgodna z Twoim kierunkiem studiów, chociaż trzeba zrobić kursy. Jeżdżę dużo na zorganizowane wycieczki i żałuję, że przewodnikami nie są historycy sztuki. Czy nie myślałaś też o otwarciu antykwariatu?
    • damartyn Re: Higienistka stomatologiczna 15.09.20, 13:33
      Znam dwie higienistki stomatologiczne i obie baaaardzo dobrze zarabiają. Jedna pracuje zmianowo rano- popołudnie. Druga tylko popołudniami. Obie w gabinetach prywatnych.
      Mnie się wydaje, ze jeśli masz dryg do takiego zawodu, to warto.
    • waleria_s Re: Higienistka stomatologiczna 15.09.20, 13:38
      Ty w ogóle czujesz ten zawód? Nie obrzydzają Cię cudze zęby, ślina, krew przy zabiegach, jakbyś też miała asystować? Ustaliłabym najpierw to.
      • agrypina6 Re: Higienistka stomatologiczna 15.09.20, 13:51
        Już za późno żeby to ustalić. Pani albo została higienistka stomatologiczna albo nie.
        • damartyn Re: Higienistka stomatologiczna 15.09.20, 13:56
          dobre big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka