Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wpisać obecne studia czy nie?

08.09.10, 12:05
    Wydłuża się czas poszukiwania nowej pracy. Myślę, że częściowo przyczyną jest jedna z informacji zawarta w CV. Chodzi o studia... doktoranckie. Mam wrażenie, że każdy z rekrutujących pytając o nie myśli sobie: "z takim wykształceniem do naszej firmy???" Boję sie sytuacji, że rozmowa rekrutacyjna zejdzie na taki tor, że i tak trzeba będzie sie do nich przyznać bo w tej konkretnej kwestii będzie to atut. Ale przechodząc do innych tematów rekrutujący może sobie dopowiedzieć:doktorant czyli wieczny student, kompletnie nie mobilny, nie znający realiów pracy. Dodam, że nie szukam pierwszej pracy. Choć wcześniej też różnie mi sie wiodło (pewnie epitety, którymi opiszę poprzednich pracodawców mi nie pomogą). W takim razie może lepiej będzie przemilczeć ten fakt?
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: wpisać obecne studia czy nie? 08.09.10, 14:39
        Zalezy, z jakiej dziedziny ten doktorat i gdzie szukasz pracy.
        • jasunari Re: wpisać obecne studia czy nie? 08.09.10, 17:28
          > Zalezy, z jakiej dziedziny ten doktorat i gdzie szukasz pracy.

Doktorat z zakresu nauk technicznych. Szukam pracy w dziale inżynierynym/produkcyjnym. Zależy mi na branży automotive (ktoś stwierdził, że to najgorsza z możliwych) a jeszcze bardziej na długofalowej współpracy z firmą.

• schl0 Dobra firma doceni twoją wiedzę - firmy które.... 08.09.10, 22:10
            ...reagują wielkim zdziwieniem omijaj szerokim łukiem - od razu widać że nie szukają kogoś inteligentnego z wiedzą tylko "murzyna" który będzie robić "jak najwięcej" za "jak najmniej"
          • annajustyna Re: wpisać obecne studia czy nie? 09.09.10, 10:04
            No to wpisuj, przeciez to powod do dumy i dowd konkretnych umiejetnosci!
      • jasunari Re: wpisać obecne studia czy nie? 09.09.10, 20:16
        Pamiętam rozmowę z kierownikiem działu technicznego jednej z firm na południu Polski. Pan nawiązał do tematu moich studiów i zadał mnóstwo pytań. Kiedy już otrzymał odpowiedzi, stwierdził: My bardzo eksploatujemy naszych pracowników i chcielibyśmy aby w weekend mieli czas na 'zresetowanie' czytaj odpoczynek! Dodam, że wtedy w soboty odbywały sie zajęcia w ilości około 5 godzin - obecnie ja poprowadze zajęcia ze studentami w wymiarze 1 godzina tygodniowo i to na studiach wieczorowych! To chyba nie jest wielki problem. Tymbardziej, że większości szefów nie interesuje co pracownik robi ze swoim wolnym czasem.
        Widzę, że schl0 zna ten temat dokładnie ;)

annajustyna napisała:
        >wpisuj, przeciez to powod do dumy i dowd konkretnych umiejetnosci!

Nie myślę o tych studiach jak o jakimś prestiżu. MBA to dopiero prestiż (jak dla mnie).
        Z tymi umiejętnościami to jest, że na rozmowie kwalifikacyjnej albo sie o nich mówi, albo sie je sprawdza.
        Przykład: na ostatnim spotkaniu mój rozmówca (conajmniej inżynier) prosi o próbkę kreatywności i zademonstrowanie jakiegoś zwierza! heheheh
        Chyba Pan nie doczytał w CV, że ja nie planuje zostać doktorem weterynarii ;)
        • annajustyna Re: wpisać obecne studia czy nie? 10.09.10, 09:29
          MBA w dziwsiejszych czasach naparwde niewiele znaczy i wlasciwie kazdy moze je zdobyc. No chyba ze MBA z Lozanny, to inna para kaloszy.
      • winniepooh Re: wpisać obecne studia czy nie? 11.09.10, 10:15
        absolutnie nie przyznawać się do kontaktów ze światem naukowym

ewentualnie w przyszłości kiedy będziesz już miał doświadczenie, tytuł przed nazwiskiem i jakieś osiągniecia (choćby publikacje) w czasopismach mających w nazwie "applied" /nauk podstawowych tzw. biznes nie lubi/ możesz ubiegać się o robotę w konsultingu lub działąch R&D jako co najmniej kierownik projektu.

osoba bez doswiadczenia w biznesie wpisujaca w cv doktorat, bądź studia doktoranckie, nigdy nie znajdzie w polsce pracy.
      • mola1971 Re: wpisać obecne studia czy nie? 11.09.10, 14:57
        Wg mnie lepiej przemilczeć. No chyba, że szukasz pracy jako naukowiec :-) Jeśli nie to potencjalnemu pracodawcy Twój doktorat jest potrzebny jak piąte koło u wozu.
      • szefowa.only Re: wpisać obecne studia czy nie? 11.09.10, 17:20
        Absolulnie nie wpisywac, to duza przeszkoda na rynku pracy.
        • jasunari Re: wpisać obecne studia czy nie? 12.09.10, 09:35
          >pracodawcy Twój doktorat jest potrzebny jak piąte koło u wozu

Na każdej rozmowie podkreślam, że doktorat robię dla siebie i nie oczekuję z tego tytułu specjalnego traktowania ani dodatkowych profitów. Wychodzę z założenia, że to co robię w wolnym czasie nie powinno interesować szefostwa.
          Czy nie jest czasem tak, że kierownicy boją się przyjąć "konia trojańskiego", który w przyszłości stanie się konkurencją?
          • szefowa.only Re: wpisać obecne studia czy nie? 12.09.10, 11:43
            Pracodawcy maja przede wszystkim mnostwo uprzedzen i glownie nimi kieruja sie w swoim "rozumowaniu". Osoba robiaca doktorat = teoretyk WIEC na pewno nie sprawdzi sie w tzw. "praktyce".
            • jasunari Re: wpisać obecne studia czy nie? 12.09.10, 12:48
              Doktorant z 3letnim doświadczeniem to jeszcze teoretyk czy już nie? Ile trzeba mieć doświadczenia zawodowego żeby udowodnić swoją "przydatność" dla pracodawcy? A może pracodawcy nie chcą przyjąć do pracy doktoranta bo boją się, że za jakiś czas im ucieknie do innej (czytaj lepszej) pracy?
              • mola1971 Re: wpisać obecne studia czy nie? 12.09.10, 14:46
                Wiesz, to jest złożona sprawa...
                Z jednej strony na pewno istnieje coś takiego jak strach o własne cztery litery i dlatego wielu zwyczajnie boi się zatrudnić kogoś mądrzejszego od siebie (a doktorat zupełnie niepotrzebnie ciągle odbierany jest jako objaw ponadprzeciętnych zdolności a nie po prostu pracowitości), po drugie ktoś kto robi doktorat może być odbierany jako człowiek skupiony na teorii i pracy badawczej a nie na działaniu.
                Dlatego podczas szukanie "zwykłej" pracy odradzam pisanie w CV o doktoracie.
                W niczym Ci to nie pomoże a może zaszkodzić.
                No chyba, że najpierw "wybadasz" grunt i zorientujesz się czy tam gdzie aplikujesz nie jest inaczej. Bo być może jest. Ja tylko piszę o ogólnych trendach a na pewno są miejsca, w których jest inne podejście.
      • jasunari Re: wpisać obecne studia czy nie? 13.09.10, 11:07
        Staram się postępować fair-play i nie chce niczego zataić przed przyszłym pracodawcą (w sumie to nie ma takiego faktu, do którego nie chcę się przyznać). Oczywiście tego samego oczekuję od pracodawcy. Bardzo nie podoba mi się podejście niektórych firm (mam na myśli konkretne firmy) ale prawdą jest, że tego nie zmienię.
        Przed założeniem tego wątku podobne pytanie usłyszeli ode mnie znajomi inżynierowie pracujący na różnych stanowiskach. Ich opinie oceniam jako 'pół na pół' za i przeciw. Pewne argumenty mnie przekonały do podjęcia decyzji.
        Myślę, że nie warto szukać przyczyn takiego a nie innego podejścia pracodawców. To prawda, że problem jest złożony.
      • monika.lada-chojnowska Re: wpisać obecne studia czy nie? 13.09.10, 13:01
        Witam,
        uważam, że CV powinno odzwierciedlać stan faktyczny zatrudnienia i wykształcenia osoby ubiegającej się o pracę.
        • jasunari Re: wpisać obecne studia czy nie? 13.09.10, 14:54
          >CV powinno odzwierciedlać stan faktyczny

Zgadzam się... powinno.
        • dziunia25 Re: wpisać obecne studia czy nie? 22.09.10, 19:32
          monika.lada-chojnowska napisała:

> Witam,
          > uważam, że CV powinno odzwierciedlać stan faktyczny zatrudnienia i wykształceni
          > a osoby ubiegającej się o pracę.

no raczej :)
      • mysterious1988 "przekwalifikowanie" - pytanie 15.09.10, 19:29
        mam podobny problem. Skonczylem w Polsce dwa kierunki studiow. Od jakiegos czasu mieszkam zagranica i podjalem tutaj trzeci kierunek studiow. Niedlugo mam rozmowe kwalifikacyjna w nowej firmie - praca niezbyt ambitna, czesciowo fizyczna lecz idealnie pasuje mi do harmonogramu studiow. Moje zdobyte wyksztalcenie i doswiadczenie nie jest potrzebne w tej pracy. Co wpisac w CV? Nie chce wyjsc na osobe przekwalifikowana. Czy trzy remonowane kierunki na niezlych uczelniach czasem nie wystrasza pracodawcy? Byc moze pomysli, ze sie szybko znudze praca lub mam wielkie wymagania finansowe. Doradzcie cos.
        • jasunari Re: "przekwalifikowanie" - pytanie 16.09.10, 10:06
          Czyli jedziemy na tym samym wózku... Czasem próbuje spojrzeć na kandydata oczami przyszłego pracodawcy. Taki pracodawca ma przed sobą stos aplikacji i może wybierać do woli! Tylko on wie kogo dokładnie szuka i bardzo rzadko w ogłoszeniu ujawnia jakie ma zamiary wobec nowego pracownica. Może pracownikowi obiecać złote góry i wyrzucić po miesiącu albo nie obiecywać nic a doceniać jego pracę, pozwolić mu się rozwijać. Kwestia uczciwości pracodawcy jest tutaj bardzo ważna. Nigdy nie wiesz czy nowy szef docenia ludzi z wykształceniem, czy będzie chciał zatrudnić kogoś o niższych kwalifikacjach od Twoich bo w jego opinii taki pracownik będzie bardziej szanował swoją pracę i nie ucieknie do innej pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka