Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dofinansowanie okularów

IP: 82.160.51.* 06.10.10, 20:45
    witam, co w praktyce oznacza:
    "Pracodawca jest także obowiązany zapewnić pracownikom okulary korygujące wzrok, zgodne z zaleceniem lekarza, jeżeli wyniki badań okulistycznych przeprowadzonych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej, o której mowa w ust. 1, wykażą potrzebę ich stosowania podczas pracy przy obsłudze monitora ekranowego."
    Chodzi mi oto, czy każda wada wzroku się pod tym kwalifikuje? czy tylko np dalekowzrocznosc?
    Pracuje 8h dziennie przed komputerem, lekarz medycy pracy stwierdzil że dofinansowanie sie należy tylko osobom które mają daleko wzroczność (ja mam "-"). czy lekarz ma racje?
    Obserwuj wątek
      • sundry Re: dofinansowanie okularów 06.10.10, 22:07
        Mam krótkowzroczność i dostałam dofinansowanie.
        • Gość: Julia Re: dofinansowanie okularów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.10, 09:33
          Poszłam do lekarza po zerówki antyrefleksy do pracy przy monitorze. Pracodawca zwrocił mi ustaloną kwotę.
          • snajper55 Re: dofinansowanie okularów 07.10.10, 11:46
            Gość portalu: Julia napisał(a):

> Poszłam do lekarza po zerówki antyrefleksy do pracy przy monitorze. Pracodawca
            > zwrocił mi ustaloną kwotę.

Na pewno nie był to lekarz medycyny pracy a tylko takie zaświadczenie powinno być honorowane. Nie wierzę, aby lekarz medycyny pracy zalecał coś, co jest absurdalne i niepotrzebne.

S.
      • Gość: jaola Re: dofinansowanie okularów IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.10, 11:17
        Moja znajoma ma krótkowzroczność, nosi głównie soczewki kontaktowe ale ma też okulary w razie choroby. Pracodawca zwraca jej za soczewki i płyny, kiedyś miała zwrot za nowe okulary.
        Nie pracuje przy komputerze, ale w warunkach szkodliwych.
        Moim zdaniem rodzaj wady nie ma tu znaczenia i powinnaś zapytać u pracodawcy czy Ci zwróci pieniądze i za co bo to w końcu pracodawca pokrywa te koszty, a nie lekarz.
      • snajper55 Re: dofinansowanie okularów 07.10.10, 11:54
        Gość portalu: monika napisał(a):

> witam, co w praktyce oznacza:
        > "Pracodawca jest także obowiązany zapewnić pracownikom okulary korygujące wzrok
        > , zgodne z zaleceniem lekarza, jeżeli wyniki badań okulistycznych przeprowadzon
        > ych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej, o której mowa w ust. 1, wykażą
        > potrzebę ich stosowania podczas pracy przy obsłudze monitora ekranowego."
        > Chodzi mi oto, czy każda wada wzroku się pod tym kwalifikuje? czy tylko np dale
        > kowzrocznosc?
        > Pracuje 8h dziennie przed komputerem, lekarz medycy pracy stwierdzil że dofinan
        > sowanie sie należy tylko osobom które mają daleko wzroczność (ja mam "-"). czy
        > lekarz ma racje?

Czy ten przepis może być jaśniej sformułowany ? Przecież wystarczy rozumieć to, co się czyta.

Jeśli lekarz medycyny pracy w czasie badania wstępnego lub badania okresowego stwierdzi u pracownika konieczność pracy w okularach i zapisze to w dokumentach przekazywanych pracodawcy, to pracodawca ma obowiązek zapewnić (sfinansować co najmniej najtańsze) pracownikowi takie okulary (soczewki kontaktowe).

S.
        • snajper55 Re: dofinansowanie okularów 07.10.10, 16:58
          snajper55 napisał:

> Jeśli lekarz medycyny pracy w czasie badania wstępnego lub badania okresowego s
          > twierdzi u pracownika konieczność pracy w okularach i zapisze to w dokumentach
          > przekazywanych pracodawcy, to pracodawca ma obowiązek zapewnić (sfinansować co
          > najmniej najtańsze) pracownikowi takie okulary (soczewki kontaktowe).

Na wszelki wypadek dopowiem:

Nie ma znaczenia rodzaj wady wzroku, nie ma znaczenia rodzaj pracy, nie ma znaczenia wzrost ani płeć pracownika, nie ma znaczenia forma własności firmy, w której pracownik pracuje.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka