Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Studia vs Praca

IP: *.icpnet.pl 07.04.04, 00:12
    Czy nie macie wrazenia, ze ludzie w Polsce zbyt wielka uwage poswiecaja
    studiom i ocenom zdobytym na nich, a praktycznie w ogole pomijaja aspekt
    pracy i doswiadczenia, dopoki ktos nie skonczy studiow? Jestem studentem
    dziennym, a do tego kierownikiem w duzej firmie. Rozmawialem z wieloma
    mlodymi osobami i wydaje mi sie, ze nic nam po tej nauce, skoro ludziom nie
    chce sie dupy ruszyc. Sama wiedza bezrobocia nie wyeliminuje, a u nas kazdy
    czeka na "cieply" etacik, najlepiej dobrze platny i malo wymagajacy.Dlaczego
    ludzie nie maja sami inicjatywy i checi do dzialania? Czy wiekszosci
    wystarcza 2000zl na miesiac? Z tego co widze, to tak dokladnie jest...
    Obserwuj wątek
      • kris.m Re: Studia vs Praca 07.04.04, 00:39
        prawda jest taka, ze tym co mimo wszystko chce się ruszyć "dupą" musi wystarczyc np. 820 brutto :(
        • Gość: tunia Re: Studia vs Praca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 07:56
          ja co prawda jeszcze nie jestem na studiach,ale też chce mi się ruszyć
          dupe,pracuje na pół etatu za 500 netto bo nie mam innego wyjścia,pracy innej też
          niemoge dostać (trudno bardzo ale szukam nawet u znajomych-brak jezyków obcych i
          prawa jazdy)........ale szukam

za taką pensje nie jestem w stanie zapłacic niance i czesnego za ewentualne studia
          • Gość: Luki Re: Studia vs Praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 15:44
            Ale nie zawsze musi tak byc! Ludzie, ja mieszkam i pracuje w Poznaniu i mam
            dosc spora grupe osob, ktore pracuja pode mna i to w wieku 21-24 lat. Jak ktos
            jest dobry i pracowity, to zarabia 2-3(najlepsi ok4-5) klocki.Wiecie co sie
            liczy? INICJATYWA. Fakt, przyzam, ze nie dla kazdego jest to mozliwe, ale tez
            nie kazdy ma predyspozycje do zarabiania dobrych pieniedzy, i to w tak mlodym
            wieku.
            • lider_pojutrza Re: Studia vs Praca 07.04.04, 16:11
              A kto ma wg Ciebie tworzyc elity, ktore sprawia, ze polska gospodarka nie
              pozostanie wylacznie dystrybutorem know-how wytworzonego na Zachodzie (i
              Dalekim Wschodzie), jak nie ci, ktorzy studiuja i zalezy im na wynikach?
              Pzdr.
      • Gość: student Re: Studia vs Praca IP: *.welnowiec.net 07.04.04, 18:46
        Ale jeszce takich farmazonów nie słyszałem , student dzienny kierownikiem
        hhehehehdobre chyba że jestes na 5 roku gdzie nie trzeba nic robic bo nizej to
        zapomnij szcególnie na publicznych uczelniach typu politechnika, ewntualnie na
        jakims niszowym kierunku gdzie studentów na siłe przepuszczają np .górnictwo ,
        metalurgia. A i na zaocznych np na politechnice tez trzeba zakuwać zdrowo,
        jedynie w miare luzik jest na pywatnych zaocznych wiem bo chodze do takiej a
        robote to masz pewnie bo tatus jest włascicielem firmy lolku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka