Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rozpocząłem rekrutację!

IP: *.internetia.net.pl 13.01.11, 18:47
    Rozpocząłem rekrutację do mojego działu. Dawno tego nie robiłem, więc chciałbym zapytać Was, jako osoby mające rekrutacje "na świeżo", o sztuczki ubiegających się o pracę. Na co mam zwracać uwagę podczas rozmów kwalifikacyjnych aby odsiać "udawaczy" od potencjalnie dobrych pracowników? Jak kłamią kandydaci na rozmowie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: niszcz i rabuj Re: rozpocząłem rekrutację! IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 18:50
        nie przyjmuj starych bo nie ma z nich pozytku w dynamicznym zespole i nie sa tak naiwni cięzko ich przeszkolić

• Gość: marek najwięcej to kłamią... IP: *.chomiczowka.waw.pl 13.01.11, 20:59
          ...... pracodawcy na rozmowach kwalifikacyjnych ( obowiązki, wynagrodzenie)
        • Gość: tomeczek Re: rozpocząłem rekrutację! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 11:03
          Gość portalu: niszcz i rabuj napisał(a):

> nie przyjmuj starych bo nie ma z nich pozytku w dynamicznym zespole i nie sa
          > tak naiwni cięzko ich przeszkolić

Młodych też nie przyjmuj, bo jak w innej firmie dadzą im 100 zł więcej to rzucą tę robotę od razu...
          Młodych kobiet nie przyjmuj, bo będą mieć dzieci...
          Kobiet w średnim wieku nie przyjmuj, bo już mają dzieci...
          Kobiet starszych też nie przyjmuj, bo mają wnuki...
          Emerytów nie przyjmuj bo już mają emerytury...
          Rencistów nie przyjmuj, bo są chorzy...

W ogóle nie przyjmuj pracowników, bo im trzeba płacić. Więc pracuj sam, mądralo...
      • Gość: gosc Re: rozpocząłem rekrutację! IP: *.Red-81-33-70.dynamicIP.rima-tde.net 14.01.11, 11:54
        Myślę, że zasady rekrutacji i sztuczki są takie jak kiedyś. Wiele zależy od typu pracy, wynagrodzenia jakie chcesz zapłacić, zakresu obowiązków. Jeśli chcesz płacić mało i żądać wiele to długo ludzi nie utrzymasz.
        Jeśli praca daje taką możliwość to warto postawić na pracowników nieco starszych, 40 - 50 lat, którzy mają już z reguły odchowane dzieci, dużo czasu i energii. A poza tym doceniają pracę bo wiedzą, że osobom w ich wieku ciężko jest znaleźć etat. Często, jeśli będziesz ich dobrze traktować, zyskasz cennych fachowców na lata.
        Kolejną grupą, której warto dać szansę są osoby młode, na ostatnich latach studiów lub tuż po nich. Garną się do pracy, są dyspozycyjni, o zakładaniu rodziny jeszcze nie myślą.
        Mam do czynienia z młodymi studentami, którzy odbywają u mnie praktyki i bardzo sobie ich chwalę. Mają zapał, chęci i dają się uformować pod wymagania firmy. Brak im doświadczenia, ale to się zdobywa z czasem.
        • Gość: E.B. Re: rozpocząłem rekrutację! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 12:54
          Jesteś jednym z tych, którzy obiecują na samym początku, że praktykant ma szansę na to, żeby zostać zatrudnionym, a potem okazuje się jedynie darmową siłą roboczą, na którego miejsce można przyjąć kolejnego? W sumie nie burzy mnie sam fakt bezpłatnych praktyk, ale to, że niektórzy obiecują cuda na kiju by człowiek się starał, by potem (nawet gdy są z niego zadowoleni) olać swoje obietnice.
          • Gość: gosc do E.B. IP: *.Red-81-33-70.dynamicIP.rima-tde.net 17.01.11, 17:18
            Nigdy praktykantom nie obiecuję pracy po stażu, powiem więcej, od razu wiedzą, że przedłużenia praktyk nie będzie bo to praktyki w ramach programu Erasmus. I wg tego programu praktykantom płaci uczelnia i są na praktykach tylko na czas określony. Z reguły to osoby jeszcze w trakcie studiów, które nigdzie nie pracowały i to ich pierwszy kontakt z pracą. Jak na razie tylko raz wyszło słabo, bo przyszła osoba zupełnie nienadająca się do pracy. W pozostałych przypadkach jak na razie obie strony były zadowolone. Ja mam oddanych pracowników, oni bardzo dobre referencje i opinię na przyszłość.
      • Gość: Le.O.N. Re: rozpocząłem rekrutację! IP: 193.174.94.* 14.01.11, 12:19
        Klamia horyzontalnie - od lewa do prawa. W kazdej kwesti. Jak cos mowia, pytaj o szczegoly, rozwiniecie, przyklady, dowody, referencje. Pytaj czy mozesz do kogos w tej chwili zadzwonic zeby o tym porozmawiac. Obserwuj, sluchaj, obserwuj, sluchaj, obserwuj, sluchaj, ... ... ...
        Powodzenia.
        • Gość: marek Re: rozpocząłem rekrutację! IP: *.chomiczowka.waw.pl 15.01.11, 09:51
          Tylko nie oszukaj ich na wynagrodzeniu i mów całą prawdę o obowiązkach, żeby się nie okazało że osoba w biurze bedzie myć okna i szafy!
      • Gość: Byznesmen MLM Najważniejsze pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 10:10
        Czy mają Marzenia?
        I czy są to WIELKIE Marzenia??
        Bo Marzenia są największym potencjałem przyszłego Dystrybutora-Przedsiębiorcy!
      • Gość: eb49pc Naucz się solidnie kłamać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 18:18
        Bo coraz trudniej o stado naiwnych osłów do roboty za grosze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka