Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Za dobry - nie dostał pracy

14.01.11, 18:18
    Cholera mnie dzisiaj wzięła. Mój mąż aplikował na stanowiko powiedzmy ......planisty, dostał propozycję zastępcy kierownika działu. Był na dwóch rozmowach. Wszystko było ok. Dzisiaj dostał wiadomość, że go nie przyjmą bo ma ZA WYSOKIE KWALIFIKACJE !!!!! To jakaś parodia jest!
    Obserwuj wątek
      • jestem_zerem Re: Za dobry - nie dostał pracy 14.01.11, 18:27
        Taki kraj :-/
        Zbyt dobrego nie zatrudnią, bo pewnie szybko będzie chciał podwyżkę, a jak nie to odejdzie.
        Słabego nie zatrudnią, bo sobie nie poradzi.
        Przeciętnego zatrudnią, ale jest ich tylu, że prawdopodobieństwo dostania pracy jest zbliżone do wygrania w lotto.
        • Gość: Michał Re: Za dobry - nie dostał pracy IP: *.chomiczowka.waw.pl 14.01.11, 21:37
          Miałem ten sam problem, nie zatrudnili mnie na stanowisku X bo 2 patafianów (którzy są oczywiście po znajomości) straciłoby pracę.
          Firmy wolą zatrudniać 3 półgłówków (ale po znajomości) niż 1 dobrego fachowca.
          To jest sku.....o
          Reka rękę myję.
          • Gość: kadr Re: Za dobry - nie dostał pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 22:36

> Miałem ten sam problem, nie zatrudnili mnie na stanowisku X bo 2 patafianów
            > (którzy są oczywiście po znajomości) straciłoby pracę.
            A ty jesteś duchem świętym i wiesz najlepiej kto jest po znajomość a kto nie. I jakie były przyczyny zatrudnienia tej a nie innej osoby. I jakie były przyczyny niezatrudnienie właśnie ciebie. Brak kwalifikacji? - nie, w życiu, to wina wyłącznie znajomości, bo przecież ja jestem doskonały, nie ma lepszych ode mnie. Nie ma to jak sobie fajnie wytłumaczyć przyczyny swojego niepowodzenia.

> Firmy wolą zatrudniać 3 półgłówków (ale po znajomości) niż 1 dobrego fachowca.
            Coś ci się chyba potentegowało. Taa, jasne, firma to instytucja charytatywna i woli mieć słabych pracowników niż dobrych. Woli płacić trzem półgłówkom niż jednemu dobremu fachowcowi. Woli płacić i tracić niż zyskiwać i zarabiać. Bardzo logiczne i oczywiste.
            • Gość: R Re: Za dobry - nie dostał pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 01:04
              firma to instytucja charytatywna i
              > woli mieć słabych pracowników niż dobrych. Woli płacić trzem półgłówkom niż jed
              > nemu dobremu fachowcowi. Woli płacić i tracić niż zyskiwać i zarabiać. Bardzo l
              > ogiczne i oczywiste.

Oczywiście że tak. Na przykład gdy kandydat mógłby być zagrożeniem dla rekrutującego lub jego znajomego w firmie.
            • Gość: Michał Re: Za dobry - nie dostał pracy IP: *.chomiczowka.waw.pl 15.01.11, 09:41
              W tej firmie mam znajomą i opowiedziała mi jakie patafiany pracują, więcej ich nie ma niż są. Wszyscy są po znajomości (ja też byłem)
              A instytucja jest państwowa więc to państwo utrzymuje półgłówków
          • annajustyna Re: Za dobry - nie dostał pracy 15.01.11, 02:03
            Nie rozumiem - miano zwolnic juz pracujacych, by zatrudnic Ciebie?
            • Gość: Michał Re: Za dobry - nie dostał pracy IP: *.chomiczowka.waw.pl 15.01.11, 09:44
              Po jakimś czasie okazałoby się ze całą robotę wykonuję ja a tamci tylko patrzą. Za patrzenie się nie płaci. Wiem jakie mieli kwalifikacje bo mam znajomą w tej instytucji.
      • Gość: ANTY-SOCJALISTA Pewnie za dużo chciał zarabiać i zrezygnowali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 22:47
        Norma. Pracodawca nie docenia pracownika, pracownik się przecenia i zazwyczaj spotykają się gdzieś pośrodku. Zrozumcie, że rynek pracy działa jak każdy inny: popyt-podaż, wy sprzedajecie siebie jako pracownika, pracodawca was kupuje.
        • mirszy Re: Pewnie za dużo chciał zarabiać i zrezygnowali 15.01.11, 00:35
          Nie zdążył powiedzieć ile chciałby zarabiać. A najgorsze jest to, że zależy mu na każdej robocie, bo już na głowę można dostać. A tego typu zachowanie jeszcze bardziej dołuje, bo już nie wiesz co robić.
          • annajustyna Re: Pewnie za dużo chciał zarabiać i zrezygnowali 15.01.11, 02:04
            "Pociesze", ze to standard...
      • wycofany Też jestem za dobry 15.01.11, 10:46
        Dlatego nigdy nie pracowałem.

wycofany.blox.pl/html
        • annajustyna Re: Też jestem za dobry 15.01.11, 12:15
          Co ty bredzisz? A umiesz cokolwiek? Chociaz jakis jezyk obcy? Przypuszczam, ze mimo iz studiowales filozofie, to nawet lacina i greka sa Ci obce...
          • wycofany Re: Też jestem za dobry 15.01.11, 14:30
            Po co dziś komu greka starożytna?

Ważne, że myślę logicznie i znam biegle język polski. To rzadkie nawet wśród profesorów.

______
            100% młodych Polaków powinno skończyć studia - jak powiedział pewien profesorek na antenie Polskiego Radia.
            • annajustyna Re: Też jestem za dobry 15.01.11, 15:14
              Polski to teoretycznie zna nawet menel spod budki z piwem. To zadne potrzebne kwalifikacje.
              • Gość: davina Re: Też jestem za dobry IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.11, 22:02
                co ty z nim dyskutujesz. on jest za*ebisty i juz. to uniwersytet był do d.To uniw. powinien mu prace znalezc, a nie on. ;)
                • wycofany Re: Też jestem za dobry 16.01.11, 11:13
                  Uniwersytet nie musi szukać pracy. Powienien być szkołą WYŻSZĄ, a nie kolejną szkołą którą każdy kończy i od razu dyplom będzie coś warty jak dawniej.

___
                  Wszyscy powinni studiować - jak powiedział profesorek na antenie Polskiego Radia.
                  (nawet towarzysz anty-socjalista!).
                  • annajustyna Re: Też jestem za dobry 16.01.11, 12:09
                    Wlasnie - wtedy ty nie uzyskalbys dyplomu...
                    • wycofany Re: Też jestem za dobry 17.01.11, 16:14
                      Lepiej niech ma go tylko 10 osób w kraju niż każdy, bo bezwartościowy papier to można sobie wydrukować w domu.

_____
                      A studia dla wszystkich to jeden z postulatów Komunistycznej Partii Polski!
                  • Gość: ANTY-SOCJALISTA Jesteś wraz z rabartrollem profesjonalnym idiotą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 21:08
                    • wycofany A ty towarzyszu jesteś komunistą 17.01.11, 16:16
                      A studia dla wszystkich to jeden z postulatów Komunistycznej Partii Polski!
                  • losiu4 Re: Też jestem za dobry 18.01.11, 14:52
                    wycofany napisał:

> Uniwersytet nie musi szukać pracy. Powienien być szkołą WYŻSZĄ, a nie kolejną s
                    > zkołą którą każdy kończy i od razu dyplom będzie coś warty jak dawniej.

a wiesz co? Masz rację. Tylko co powiesz milionom MWzWM tak odartych z ich "godności" papierkami przykrytymi?

Pozdrawiam

Losiu
      • wycofany Re: Za dobry - nie dostał pracy 15.01.11, 16:03
        Teoretycznie.
      • truten.zenobi Re: Za dobry - nie dostał pracy 16.01.11, 11:26
        no cóż tak też się zdarza... ale to chyba oczywiste...

ma wysokie kwalifikacje a możliwości finansowe i zapewnienia samorealizacji firmy raczej słabe
        czyli po co zatrudniać kogoś kto nie będzie zadowolony i zaraz zacznie szukać nową pracę?
        • mirszy Re: Za dobry - nie dostał pracy 16.01.11, 12:50
          Firma duża, z oddziałąmi w całej Polsce. Cały czas rozwijająca się. Teraz znowu dobudowują nową halę produkcyjną i ogromny biurowiec. Mam tylko wrażenie, że ludzie co raz się dostali boją się o swoje stołki, że może przyjść ktoś co umie wprowadzić jakieś udogodnienia dla firmy, a im się nie chce uczyć. Bo jak wytłumaczyć, że z działu do działu na kartkach nosi się wiadomośći ? Komputery i owszem stoją, ale po co się uczyć nowych rzeczy, jak można po staremu i też działa.
          • truten.zenobi Re: Za dobry - nie dostał pracy 16.01.11, 20:44
            > Firma duża, z oddziałąmi w całej Polsce.
            być może ale to nie świadczy o tym że innowacyjna i wymagająca ludzi na poziomie

do montowni nie jest potrzebny wizjoner tylko nadzorca...
      • Gość: marta Re: Za dobry - nie dostał pracy IP: *.home.aster.pl 17.01.11, 12:59
        To jest jakies chore.A moze to tez kwestia zle dobranej oferty i złozenie na niej aplikacji.Musimy wysyłac nasze CV na takie oferty które pokrywaja sie z naszymi doswiadczeniami.
        • Gość: hmm Re: Za dobry - nie dostał pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 13:09
          Cóż, ja rekrutując ludzi lub pisząc ogłoszenie/ofertę pracy (do małej kilkuosobowej firmy) nie wymagam żadnych listów motywacyjnych, cv i innego bełkotu. Zlecam po prostu wtórne zadanie do wykonania, dzięki temu wiem co człowiek potrafi. Nie interesuje mnie wykształcenie (znam idiotów po studiach i bystrzaków po podstawówce), ale konkretne umiejętności. Dzięki temu oszczędzam czas i nerwy i dokonuję świadomego wyboru. Po raz kolejny okazuje się, że proste rozwiązania są skuteczne.
      • Gość: x Re: Za dobry - nie dostał pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 13:16
        x
      • losiu4 Re: Za dobry - nie dostał pracy 17.01.11, 13:17
        niech szuka dalej, Mianowicie do czasu, aż jego kwalifikacje docenią. A tak w ogóle to pewnie Jego wina, bo nie czytał artykułów w GW o CV i LM ani nie konsultował się z promowanymi w GW firmami. Przecież porządne CV i LM to niemal 100% powodzenia. No to ma za swoje.

Pozdrawiam

Losiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka