Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Brak umowy i l4...

IP: *.sta.asta-net.com.pl 31.01.11, 19:13
    Witam mam mały problem, pracuje od jakiegoś czasu u mojego pracodawcy na czarno i mocno zachorowałem, poszedłem do lekarza i wziąłem l4 na tego pracodawce i teraz dowiedziałem się że te papiery idą do ZUSu i jeśli oni to sprawdzą to moge mieć poważne problemy za fałszerstwo dokumentów, czy jest jakakolwiek możliwość anulowania tego l4 w ZUSie?? tak bym nie ponosił żadnych konsekwencji swojego głupiego czynu?? prosze o pomoc w tej sprawie
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Brak umowy i l4... 31.01.11, 19:55
        No rece opadaja po prostu...oficjalnie, czyli takze dla lekarza, jestes bezrobotny! A tak sie wlasnorecznie zadenuncjowales (i pracodawce tez, ale akurat jego nie szkoda).
        • snajper55 Re: Brak umowy i l4... 31.01.11, 22:03
          annajustyna napisała:

> No rece opadaja po prostu...oficjalnie, czyli takze dla lekarza, jestes bezr
          > obotny
          ! A tak sie wlasnorecznie zadenuncjowales (i pracodawce tez, ale akur
          > at jego nie szkoda).

Obu oszustów nie szkoda. Tak samo jak z łapówkarzami.

S.
          • Gość: .. Re: Brak umowy i l4... IP: *.sta.asta-net.com.pl 31.01.11, 22:10
            Oszusci oszustami... pierwszy raz w życiu brałem L4 ;/ i taka wtopa brałem tylko dlatego by nikt nie robił problemu że nie chodze do pracy ;/ to mój drugi rok w życiu kiedy pracuje i pierwszy raz sie wkopałem w takie coś... moja wina moja głupota bo nie spytałem sie nikogo czy tak moge zrobić i dlatego prosze o jakąś porade.
            • Gość: abc Re: Brak umowy i l4... IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.11, 22:31
              pierwszy raz w życiu brałem L4 ;/

A teraz masz okazję pierwszy raz w życiu LEGALNIE pracować (oczywiście po odpowiedniej "pokucie") - jeśli jeszcze Twój "pracodawca" będzie chciał Cię oglądać :)))
          • annajustyna Re: Brak umowy i l4... 31.01.11, 22:12
            Zazwyczaj pracownik nie ma wyboru... Osobiscie nie mam pojecia, jak w tej sytuacji wybrnac.
            • snajper55 Re: Brak umowy i l4... 01.02.11, 11:55
              annajustyna napisała:

> Zazwyczaj pracownik nie ma wyboru...

Pracownik zawsze ma wybór. Podobnie jak pracodawca. Zresztą on nie jest pracownikiem.

> Osobiscie nie mam pojecia, jak w tej sytuacji wybrnac.

Już pisałem. Zgłosić się dobrowolnie do ZUS, zanim go wezwą.

S.
              • annajustyna Re: Brak umowy i l4... 01.02.11, 11:57
                I co ma powiedziec w tym ZUS-ie?
                • snajper55 Re: Brak umowy i l4... 01.02.11, 18:18
                  annajustyna napisała:

> I co ma powiedziec w tym ZUS-ie?

Opowiedzieć, a jeszcze lepiej napisać, co zrobił. I niech się cieszy, że to ZUS, a nie US.

S.
                  • annajustyna Re: Brak umowy i l4... 01.02.11, 18:29
                    Czy instytucje panstwowe nie wspolpracuja ze soba?
                    • Gość: hahhaha Re: Brak umowy i l4... IP: 193.106.84.* 01.02.11, 20:41
                      Mało tego, że współpracują to mają obowiązek zawiadomić odpowiednie organa o każdym podejrzeniu popełnienia przestępstwa! A na pracodawcę teraz spadnie szambo z nieba. US, PIP, ZUS i święty boże nie pomoże!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka