Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Powrót do Polski

20.03.11, 19:56
    Po magisterce z pedagogiki wyjechalam od razu do UK.
    Mam 5letnie doswiadczenie w pracy z dziecmi od 6mc do 11 lat zarówno w szkolach jak i placówkach prywatnych. Płynnie i biegle mowie, pisze i czytam po angielsku, czasem zdaża się że lepiej niż po Polsku, boże broń!

Planuje powrót do kraju, chcialbym uczyc angielskiego w szkole. Plan jest żeby zapisać sie na studia podyplowego od września.

Jak derektorzy szkół podstawowych patrza na zatrudnienie bez kierunkowych kwalifikacji? A właściewie wtedy w ich trakcie? Czy jest szansa na zatrudnienie?

Obserwuj wątek
      • Gość: Mate Re: Powrót do Polski IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.11, 20:12
        W szkolnictwie (i różnych kierunkach po pedagogice) jest raczej ciężko.

Obecnie rząd przymierza się do kilku zmian w oświacie (np. praca nauczycieli w wakacje, dodatkowy stopień kwalifikajci, dodatkowe etaty dla [pracowników socjalnych opiekujących się różnymi rodzinami, itd...).

Moja mama/siostra/koleżanki/ciocie/kuzynki do ciała pedagogiczne. Z tego co obserwuję, powoli robi się syf. Jeśli myślisz o powrocie, lepiej pracuj dalej w UK i zdalnie (np. przez rodzinę) wybadaj sytuację w kraju...
        Może źle nie będzie, ale na 'hip hip hurra...' lepiej nie rzucać UK dla PL.
        • Gość: Mate Re: Powrót do Polski IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.11, 20:17
          ...a co do nauki angielskiego...

Gdzie zamierzasz uczyć? Małe/duże miasto czy może jakaś wioska!?
          Język niemiecki podobno wycofywany jest ze szkół. Z angielskim wielkich problemów chyba nie powinno być...
          • Gość: Sztandi Re: Powrót do Polski IP: *.multimo.pl 20.03.11, 20:19
            Jak masz tam prace to nawet nie myśl o powrocie bo możesz się mocno rozczarować.
        • maggie.net Re: Powrót do Polski 20.03.11, 20:23
          Badam i pytam :) Nie wroce jeśli nie bedzie perspektyw, praca nie tylko dla pieniedzy ale do czerpania satysfakcji ale żadna jeśli nie starczy mi do 1szego.
          Na początek powysyłam CV i list motywacyjny do szkol i zobacze czy wogóle bedzie jaki kolwiek odzew. Jeśli nie może warto sprubować w prywatych jezykowych szkołach?
          • Gość: Zuzza Re: Powrót do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.11, 20:27
            najpierw sprÓbuj sie nauczyć polskiej ortografii a potem ucz!
      • maggie.net Re: Powrót do Polski 20.03.11, 20:42
        Nie potrzbuje porad gdzie żyć i ortografi.

A raczej odpowiedzi czy w Polskich szkołach ciągle brakuje anglistów i czy jest szansa na zastudnienie bez kierunkowych studiów?
        • Gość: ff Re: Powrót do Polski IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.11, 21:22
          ale jak chcesz pracować jako nauczycielka nie znając ortografii?

w pl nie ma etetów w szkołach jest coraz mniej dzieci i zamykają szkoły

pensje nauczycielskie są niskie

osób po pedagogice jest za dużo na rynku pracy
        • Gość: Sztandi Re: Powrót do Polski IP: *.multimo.pl 20.03.11, 21:23
          Nikt Cie nie zatrudni bez kierunkowych studiów nie wiem jak jest w szkołach językowych, ale podejrzewam, że też wymagają jakiś papierów, ewentualnie mogłabyś dawać korepetycje, ale konkurencja jest duża wiem, że np studenci dają korki z anglika nawet za 15 zł za godzinę więc to już nie te czasy co kiedyś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka