Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

W Polsce pracodawcy chcieliby

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 14:33
    mieć samych młodych, wykształconych pracowników z wieloletnim doświadczeniem. A powiedzcie mi gdzie Ci młodzi mają to doświadczenie zdobywać? Są staże, oczywiście, ale nie zawsze trwają one dłuższy okres czasu bo np. miasto nie stać w pewnym momencie na ich finansowanie. I powiedzcie mi gdzie ja mam niby to doświadczenie zdobyć? Dodam, że jestem na drugim roku studiów i chciałabym zacząć robić coś w związku z moim kierunkiem, ale niestety posiadam tylko 4 miesiące doświadczenia.
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: W Polsce pracodawcy chcieliby 12.05.11, 15:31
        Gość portalu: sfrustrowana napisał(a):

> mieć samych młodych, wykształconych pracowników z wieloletnim doświadczeniem.

Ich prawo chcieć.

> A powiedzcie mi gdzie Ci młodzi mają to doświadczenie zdobywać?

U tych pracodawców, którym nie uda się zatrudnić młodych, wykształconych z wieloletnim wykształceniem. Oczywiście tacy zwykle oferują gorsze warunki i mniej ciekawą pracę, skoro nie udało im się skusić bardziej wartościowych pracowników.

Czy to nie jest oczywiste???

S.
        • Gość: tia Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 15:52
          Zapomniałeś tylko dodać, że co zrobić jak ci pracodawcy nie chcą zatrudniac tych młodych bez doświadczenia, nawet za marne grosze?
          • snajper55 Re: W Polsce pracodawcy chcieliby 12.05.11, 15:57
            Gość portalu: tia napisał(a):

> Zapomniałeś tylko dodać, że co zrobić jak ci pracodawcy nie chcą zatrudniac tyc
            > h młodych bez doświadczenia, nawet za marne grosze?

Widocznie znajdują takich z doświadczeniem. Masz do nich pretensje, że takich wolą?
            Co ma robić osoba bez doświadczenia? Szukać takich, którzy pracowników z doświadczeniem nie mogą skusić i za wszelką cenę doświadczenie zdobywać. Choćby jako wolontariusz.

S.
            • Gość: sfrustrowana Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 16:14
              >Widocznie znajdują takich z doświadczeniem. Masz do nich pretensje, że takich wolą?
              Co ma robić osoba bez doświadczenia? Szukać takich, którzy pracowników z doświadczeniem nie mogą skusić i za wszelką cenę doświadczenie zdobywać. Choćby jako wolontariusz.

Nikt raczej nie ma do nich o to pretensji, ale mogliby się wykazać odrobiną empatii i zrozumienia. Nie wiem czy to jest odwet za to, że im też było ciężko czy co????
              Może i moje stanowisko jest dla Ciebie niezrozumiałe, ale jestem zbyt sfrustrowana tym, co się teraz na rynku pracy dzieje.
              • korkix78 Re: W Polsce pracodawcy chcieliby 12.05.11, 16:22
                Bylem po twojej stroyn barykady (poszukiwanie pracy i klody pod nogi pod kazdym wzgledem), wiec rozumiem ogolna frustracje sytuacja.

Ale snajper ma racje.
                Kazdy chce jak najlepiej dla siebie i tyle. Jesli znajda kogos z doswiadczeniem za nieduza stawke X, to czemu maja brac kogos za te sama stawke X bez dosiwadczenia?
                Czy Ty majac do wyboru cukier za 6 zlotych w sklepie po lewej, i cukier po 3,80 w Lidlu po prawej wybierzesz ten drozszy? No nie, bo Tobie sie to nie oplaca, prawda? I po co ta ideologia, ze ktos cos robi na zlosc - zastanow sie, czy Ty wybierasz ten tanszy na zlosc komus, czy po prostu to, co Tobie sie oplaca bardziej?

Piszesz tez o empatii u pracodawcow ale jak by to sie mialo objawiac?
                Wyobraz sobie, ze pracodawca potrzebuje 2 nowych pracownikow do prostej pracy biurowej, ma do wyboru 10 osob o swietnym doswiadczeniu i referencjach, ktorzy chca co najmniej 2500 zl na reke, 20 osob tez sprawdzonych, o jakims doswiadczeniu, ktorzy sa gotowi pracowac za 1300, i 150 osob, ktorzy tez chca 1300 ale doswiadczenia nie maja.
                Co robisz? Pamietaj, ze musisz sie wykazac empatia..
                • Gość: sfrustrowana Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 16:39
                  Bylem po twojej stroyn barykady (poszukiwanie pracy i klody pod nogi pod kazdym wzgledem), wiec rozumiem ogolna frustracje sytuacja.

Ale snajper ma racje.
                  Kazdy chce jak najlepiej dla siebie i tyle. Jesli znajda kogos z doswiadczeniem za nieduza stawke X, to czemu maja brac kogos za te sama stawke X bez dosiwadczenia?
                  Czy Ty majac do wyboru cukier za 6 zlotych w sklepie po lewej, i cukier po 3,80 w Lidlu po prawej wybierzesz ten drozszy? No nie, bo Tobie sie to nie oplaca, prawda? I po co ta ideologia, ze ktos cos robi na zlosc - zastanow sie, czy Ty wybierasz ten tanszy na zlosc komus, czy po prostu to, co Tobie sie oplaca bardziej?

Piszesz tez o empatii u pracodawcow ale jak by to sie mialo objawiac?
                  Wyobraz sobie, ze pracodawca potrzebuje 2 nowych pracownikow do prostej pracy biurowej, ma do wyboru 10 osob o swietnym doswiadczeniu i referencjach, ktorzy chca co najmniej 2500 zl na reke, 20 osob tez sprawdzonych, o jakims doswiadczeniu, ktorzy sa gotowi pracowac za 1300, i 150 osob, ktorzy tez chca 1300 ale doswiadczenia nie maja.
                  Co robisz? Pamietaj, ze musisz sie wykazac empatia..

Rozumiem o co Ci chodzi, ale to, że osoba nie ma doświadczenia nie znaczy, że nie nadaje się do danej pracy.
                  Kierując się empatią jeśli byłby więcej niż jeden etat zatrudniłabym przynajmniej po jednym z każdej grupy.
                  Wiem, że kierując się tutaj frustracją, nie mam trzeźwego spojrzenia, ale nie wiem za jakie sznurki już się łapać. Może chociaż wyładowanie sytuacji na forum da jakiś upust emocjom. Czasem potrzebne jest coś takiego by później jakoś bardziej obiektywnie spojrzeć na to wszystko ;)
                  • korkix78 Re: W Polsce pracodawcy chcieliby 12.05.11, 17:31

> Rozumiem o co Ci chodzi, ale to, że osoba nie ma doświadczenia nie znaczy, że n
                    > ie nadaje się do danej pracy.

Oczywiscie, tu masz racje. Tu nie chodzi o to, ze Ty sie nie nadajesz to czegos, bo tak zapewne nie jest. Problemem jest, ze owych nadajacych sie jest duzo, i ktos moze sie nadawac bardziej :) Ale to naprawde nie wina pracodawcow akurat, choc dziwna natura czlowieka jest, ze w ich kierunku kieruej sie pretensje - tez sam tak mialem, choc wiedzialem, ze to nie do konca logiczne :)
                    Tak chyba latwiej czlowiekowi szukac winy w jakims konkretnym kierunku, konkretnych ludzi, firme, czy cnawet budynek, niz winic tak abstrakcyjne pojecie jak "realia obecnej sytuacji na rynku pracy".

Może chociaż wyładowanie sytuacji na forum
                    > da jakiś upust emocjom. Czasem potrzebne jest coś takiego by później jakoś bard
                    > ziej obiektywnie spojrzeć na to wszystko ;)

Upust emocjom mozliwe, ale to problemu nie rozwiaze :) niestety..
                    Nawiasem mowiac jesli to zauwazasz, to juz dobrze.
                    Nie zapomne jak draznilo mnie, kiedy szukalem pracy w roku 2003 i w I polowie 2004. Probowalem usilnie, ale bezskutecznie, choc pare razy wydawalo sie ze jestem blisko. I jak wszyscy inni- nie moglem udowodnic sobie i innym w czym sie sprawdze, w czym bede dobry bo myslalem, ze nie bylo jak. No i jak sie potem na dodatek po 2-3 latach czytale w mediach bijace na alarm artykuly jak firmy skarza sie, ze brakuje im ludzi z 2-3 letnim doswiadczeniem to... ;)
                    I wlasnie jak mowisz patrze sie na wszystko obiektywniej teraz i wiem wlasnie, ze warto odroznic fakty od medialnych zagrywek. Np wezmy taki artykul o tytule: "Pracodawcy do mlodych absolwentow: Nie wyjezdzajcie!!!" jakie powoduje reakcje u takiego mlodego absolwenta, co to wyslal 300 CV i przebyl kilometry lazac po firmach?
                    Ciezko, zeby taki mlody absolwent sie nie wkurzyl. A przeciez pracodawcy wcale tak nie pokrzykuja - po prostu wola miec duzy wybor ludzi niz maly - cala reszte media dorabiaja, dodramatyzowuja a ludzie czytaja glownie dlatego, ze tytul budzi emocje.

Ale koniec filozofowania - podsumowujac nie ma sensu marnowac energii na bezproduktywne przeciez zale, tylko jednak warto ja pozytkowac na dzialanie.
                    • Gość: sfrustrowana Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 17:49
                      Ależ mój drogi przecież ja nie siedzę z tyłkiem i nic nie robię. Tzn przepraszam, teraz siedzę bo chwilowo nie mam siły na mozolne, bezskuteczne szukanie i na szczęście na chwilę obecną mam możliwość skupić się na innych ważnych rzeczach. Mimo to był czas co działałam, już z bezsilności zanosiłam CV dosłownie wszędzie, a nie tylko tam, gdzie chciałabym. Nawet wtedy, kiedy nie było żadnych ogłoszeń. I tak właśnie po wysłaniu i roznoszeniu setek CV kończyło się na rozmowie, w której pytano o doświadczenie (gdzie w CV to doświadczenie jest - tudzież w moim przypadku jest znikome). Istna paranoja. Nie wiem co przez to chcieli osiągnąć.

Poza tym w Polsce jest też inny problem, znacznie większy, jakim jest nepotyzm.
                • snajper55 Re: W Polsce pracodawcy chcieliby 12.05.11, 16:46
                  korkix78 napisał:

> Czy Ty majac do wyboru cukier za 6 zlotych w sklepie po lewej, i cukier po 3,80
                  > w Lidlu po prawej wybierzesz ten drozszy? No nie, bo Tobie sie to nie oplaca,
                  > prawda? I po co ta ideologia, ze ktos cos robi na zlosc - zastanow sie, czy Ty
                  > wybierasz ten tanszy na zlosc komus, czy po prostu to, co Tobie sie oplaca bard
                  > ziej?

No sorki, niepotrzebnie zdublowałem, ale dopiero teraz przeczytałm. Ja pisa łem o wędfliunie. :)

S.
              • snajper55 Re: W Polsce pracodawcy chcieliby 12.05.11, 16:45

> Nikt raczej nie ma do nich o to pretensji, ale mogliby się wykazać odrobiną emp
                > atii i zrozumienia. Nie wiem czy to jest odwet za to, że im też było ciężko czy
                > co????

A dlaczego ma się wykazywać empatią i zrozumieniem wobec pracownika bez doświadczenia a nie wobec pracownika z doświadczeniem? Obaj poszukują pracy.

> Może i moje stanowisko jest dla Ciebie niezrozumiałe, ale jestem zbyt sfrustrow
                > ana tym, co się teraz na rynku pracy dzieje.

Czy kupujesz brzydką i tłustą, żylastą wędlinę czy też chudą i ładnie wyglądającą? Gdybyś się wykazała odrobiną empatii wobec producenta tej pierwszej, to byś kupiła tłustą i brzydką.

S.
                • Gość: sfrustrowana Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 16:57
                  Ja wiem, że macie racje, ale Twój argument odnośnie zdobywania tego doświadczenia mnie nie przekonuje.
                  • snajper55 Re: W Polsce pracodawcy chcieliby 12.05.11, 17:14

> Ja wiem, że macie racje, ale Twój argument odnośnie zdobywania tego doświadczen
                    > ia mnie nie przekonuje.

No to jeszcze jeden argument. :)
                    Pracodawca odpowiada za ludzi u niego już pracujących, za setki, czasem za tysiące. Za to, aby dostawali wynagrodzenie, aby nie musiał ich zwalniać, aby mógł przyjmować nowych pracowników. Czyli musi dbać, aby firma była jak najbardziej wydajna, czyli miała jak najlepszych pracowników.

S.
                    • Gość: sfrustrowana Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 17:18
                      W Twojej wypowiedzi tkwi teza, że pracownicy bez doświadczenia są złymi pracownikami. Może nie złymi, ale niezbyt dobrymi.

Jak mnie to boli! ;D
                      • Gość: najmądrzejszy Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 17:28
                        Empatia to złe słowo i wcale nie o nią tutaj chodzi.

Generalnie, polski pracodawca nie jest zainteresowany 'przyuczaniem' do pracy na danym stanowisku. Oczekuje się, że pojawi się kandydat, który ma dokładnie takie doświadczenie jakie jest wymagane i od pierwszego dnia w firmie będzie dla firmy zarabiał. Najlepiej jeszcze, żeby kandydat przyniósł ze sobą bazę klientów i kontakty, a pracodawca podzieli się zyskiem ze zleceń.

• wycofany Cha cha cha 12.05.11, 16:32
              Prawdziwy wolontariusz pracuje z pobudek ideologicznych, za darmo zapier... niewolnik.
              • snajper55 Re: Cha cha cha 12.05.11, 16:48
                wycofany napisał:

> Prawdziwy wolontariusz pracuje z pobudek ideologicznych, za darmo zapier... nie
                > wolnik.

Chęć zdobycia doświadczenia to ideologia. Bardzo egoistyczna co prawda, ale zawsze.

S.
                • Gość: najmądrzejszy Re: Cha cha cha IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 17:34
                  Słowo wolontariusz jest mocno nadużywane. Pierwotnie oznaczało rzeczywiście pracę not-for-profit, obecnie oznacza pracę za darmo.

Zwróćmy uwagę na to co napisałeś: wolontariusze to nie ludzie, którzy z przyczyn światopoglądowych wykonują wolontariat, ale ludzie, którz chcą zdobyć jakiekolwiek doświadczenie zawodowe. Kompletne wypaczenie wolontariatu!

• Gość: bezrobotny Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 17:04
              kolejna super rada dla bezrobotnego 20-kilku latka z wyksztalceniem wyzszym - szukaj pracy jako wolontariusz :D

a przyznac, ze taka sytuacja to ewenement na skale europejska juz nie potrafisz....

• snajper55 Re: W Polsce pracodawcy chcieliby 12.05.11, 17:11
                Gość portalu: bezrobotny napisał(a):

> kolejna super rada dla bezrobotnego 20-kilku latka z wyksztalceniem wyzszym - s
                > zukaj pracy jako wolontariusz :D

20 latek po studiach bez doświadczenia to dziwoląg. Teraz doświadczenie zaczyna się zdobywać na studiach. Trudno się dziwić pracodawcy, że na takiego patrzy podejrzliwie.

S.
                • Gość: sfrustrowana Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 17:19
                  >20 latek po studiach bez doświadczenia to dziwoląg. Teraz doświadczenie zaczyna się zdobywać na studiach. Trudno się dziwić pracodawcy, że na takiego patrzy podejrzliwie.

Uderzę zaraz chyba głową o ścianę ;D
                  • Gość: najmadrzejszy Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 17:44
                    A niby czemu dziwoląg? Nie potrafię sobie wyobrazić, żeby soldnie studiować i pracować jednocześnie.
        • Gość: sfrustrowana Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 16:10

>Ich prawo chcieć.

Tak, tylko, że Ci młodzi, często wykształceni nie zawsze mają możliwość zdobycia tego doświadczenia. Nikt nie chce być królikiem doświadczalnym przyjmując nowych pracowników, najlepiej iść na łatwiznę. Od tak, jak teraz jest!

>U tych pracodawców, którym nie uda się zatrudnić młodych, wykształconych z wieloletnim wykształceniem. Oczywiście tacy zwykle oferują gorsze warunki i mniej ciekawą pracę, skoro nie udało im się skusić bardziej wartościowych pracowników.

Czy to nie jest oczywiste???

No właśnie nie jest oczywiste.
      • Gość: objawiony Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.coopervision.eu.com 12.05.11, 15:39
        za granica

tyle, ze jak juz tam sie ktos sprawdzi to malo kto decyduje sie potem na powrot do Polski, bo zadaje sobie pytanie: po co?

i potem sytuacja jest jaka jest, ze "masowe powroty " byly juz oglaszane przez media z okazji
        1 - niskiego kursu euro (ze sie nie oplaca juz pracowac)
        2 - wysokiego kursu euro (bo mozna wreszcie wrocic i wymienic kase za duzo wiecej)
        3 - supersytuacji gospodarczej w Polsce (bez komentarza)
        4- kryzysu za granica
        5 - ot tak, bez powodu

tyle ze masowe powroty ja kdotad konczyly sie tylko ich oglaszaniem i potem brakiem poparcia.
        Co sie dziwic; Ci ktorzy po wyjezdzie - waznej i odwaznej decyzji w zyciu - podolaja, i radza sobie niezle bardzo rzadko sie na powrot decysuja.Wiec Ci z ciekawym doswiadczeniem po prostu omijaja polski rynek pracy. Pozostaje na nim za to wiec mnostwo mlodych bez doswiadczenia, ktorego czesto nie mieli okazji / jak zdobyc, czasami ze swojej czasami nie ze swojej winy.

Wiec jak to sie kreci? Otoz skromna ilosc wybrancow jakos to doswiadczneie jednak w PL zdobyla, mala garstka tych co im sie udalo jednak z zagranicy wrocila (nie mowie o tych, ktorym sie nie powiodlo), czesc naprawde wybitnych na stazu sie sprawdzila + miala troche szczescia. Jakas mala czesc dostala nietrudna prace (ktora moglby wykonywac prawie kazdy) dzieki znajomosciom i po 2 latach juz mogla uczciwie wpisac ze ma 2 lata doswiadczneia - tym sposobem znajomosci juz nei potrzebuje, ale dzieki faktycznemu doswiadczeniu w prostej pracy maja juz fory w proownani udo tych co nie robili nic.
        I po zsumowaniu tych malych grupek jakas tam ilosc ludzi tych z doswiadczeniem jest, choc wiekszosc pozostaje bez i robi glupie prace typu wykladowka w supermarkecie, albo pracy nie ma w ogole.
        I tak to sie juz 'po Polsku' dziwnie kreci.
      • Gość: sfrustrowana Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 17:23
        Jeszcze jedno, w innych krajach daje się szanse młodym, niedoświadczonym, ale na to trzeba mieć 'chyba' pieniądze. Wniosek więc jeden: polski pracodawca - biedny pracodawca. ;D
        • Gość: najmądrzejszy Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 17:42
          Nieprawda. To wynika z mentalności i standardów. W PL wciąż panuje kapitalizm w tej najgorszej formie, gdzie pracownika traktuje się jak towar, a pracodawcy generalnie są zainteresowani tylko szybkim zyskiem.

Ja spędziłem trochę czasu w DE i tam dziwne jest, kiedy ktoś oferuje praktykę TOTALNIE za darmo. Tam każdy rozumie, że taki praktykant też ponosi koszty, np. dojazdu i że on również przyczynia się do rozwoju firmy, a nie tylko bierze.

Co do polskich pracodawców, to nie są wcale biedni, chyba, że mówimy o malutkich firmach. Sorry, ale jak właściciel wyciąga z biznesu jakieś 30 tys. zł netto miesięcznie, to stać go, żeby zwrócić temu praktykantowi koszty w postaci kilkuset złotych.
          • Gość: obserwator Re: W Polsce pracodawcy chcieliby IP: *.146.37.130.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.05.11, 18:26
            wyglada ze najlepiej zaczać staż pod biurkiem szefa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka