Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mam dość kolejnych studiów, chcę pracy

13.07.11, 12:13
    Skończyłam 5-letnie studia magisterskie (germanistyka, UJ). Zaczęłam szukać pracy w szkołach, głównie w swoim mieście- i nie znalazłam nic. Usłyszałam w dodatku, że teraz dyrektorzy chętniej zatrudniają absolwentów po licencjacie niż magistrów, bo magister będzie ich więcej kosztował, a w dodatku zapotrzebowanie na niemiecki się zmniejszyło i okazało się, że potrzeba anglistów. Zrobiłam więc egzamin CAE (w międzyczasie pracując po urzędach, świetlicach, udzielając korków itp.) i dostałam pracę anglistki w szkole w małej miejscowości. Żeby zrobić awans i jeszcze zwiększyć szanse na rynku pracy, poszłam na anglistykę (licencjat), którą właśnie skończyłam. A teraz znowu zmiana na rynku pracy, bo w ogóle nauczycieli raczej zwalniają niż przyjmują nowych, bo niż demograficzny. Cała rodzina radzi mi zrobić, zanim znów nadejdzie wyż, magistra z anglistyki. A ja mam tego dosyć! Co będzie, jak za 2 lata znowu będzie jakaś zmiana i znów się okaże, że lata moich studiów poszły na marne??? Uważam, że to co mam teraz, to chyba już wystarczy, żeby dostać dobrą pracę. Niekoniecznie w szkole, chociaż marzę o podstawówce. Jestem osobą kreatywną, pracowitą, lubię pracować z ludźmi (szczególnie z dziećmi, podobno mi to nieźle wychodzi), poza tym mam masę innych zainteresowań- głównie artystycznych i humanistycznych. Chętnie podejmuję się tłumaczeń i bardzo dobrze mi to idzie, najchętniej tłumaczyłabym literaturę- teraz mam trochę czasu, więc się w to pobawię. Z moich korepetycji rodzice uczniów są bardzo zadowoleni- wykorzystuję w tej pracy wszystkie moje zdolności- plastyczne, literackie, aktorskie. Nie widzę sensu w tym, by znów zagrzebywać się w książkach, kiedy chciałabym wreszcie mieć więcej czasu, by działać- w większym zakresie niż do tej pory. Szkoła też byłaby dobrym rozwiązaniem- mniejsza o marne płace nauczycieli, ale tam też mogłabym rozwinąć talenty artystyczne, bo nauczyciele mogą udzielać się twórczo, prowadzić kółka zainteresowań, przygotowywać z uczniami przedstawienia, nawet sami zebrać się i odegrać coś dla uczniów (do tej pory pamiętam, jak u mnie w podstawówce zrobili przedstawienie na Mikołajki -nauczycielka matematyki zagrała złego Ufoluda:)). Gdybym nawet teraz nie znalazła pracy, mogłabym nawet podziałać w wolontariacie- jakiś teatr amatorski albo świetlica, kółko niemieckiego, angielskiego. Chyba w ten sposób ktoś mnie prędzej zauważy i przyjmie do pracy niż gdybym po 2 latach przyniosła kolejne martwe papiery, jak tysiące innych kandydatów po 2 lub więcej studiach magisterskich? Uważam, że jestem nie tylko wystarczająco wykształcona, ale i uzdolniona, i posiadająca rozległą wiedzę, i naprawdę dobra w tym, co robię. Jak ktoś taki jak ja może nie znaleźć pracy? Jak można mi wmawiać, że jeszcze powinnam uzupełniać studia? Będę walczyć o pracę, aż ktoś mnie w końcu zauważy!
    Obserwuj wątek
      • Gość: kikimori Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.11, 12:30
        Witam w świecie edukacji. Niestety n-l musi sie non stop dokształcać. co chwila potrzebne są kolejne, nowe papiery potwierdzające kwalifikacje i inne bzdury. też jestem tym zmęczona. ja co prawda nie jestem językowcem, choć praktycznie mogłabym być i pracować w podstawówkach (mam TYLKO FCE, ale co ciekawe, pracowałam w branży tłumaczeniowej i również dobrze mi to wychodziło, wyżej nie chciało mi się robić. Myslalam, ze znajde prace, a tu klops). Z wykształcenia jestem pedagogiem reso i tak naprawde znalazlam prace w tym zawodzie.
        teraz widze, papier papierek goni. Wciąż mało i nie moge korzystać z tego co mam. teraz idę na kolejną podyplomówkę i mam nadzieję, ze ostatnią. chciałam isc na psychologię dla magistrów, ale już sobie odpuszcze. (A o lobby psychologów, w kontekscie pracy juz lepiej nie wspominac)
        • Gość: ADA Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 13:21
          TO, ŻE JEST NIŻ DEMOGRAFICNZY I BĘDZIE JESZCZE DŁUGO WIADOMO OD DAWNA.........
          • Gość: ADA Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 13:22
            MOŻESZ DAWAC KORKI, MOŻE ZAŁÓŻ SZKOŁĘ JĘZYKOWĄ
      • Gość: kacha888333 Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy IP: 78.8.107.* 13.07.11, 13:53
        jakby sie nie patrzec to wszedzie jest przesyt roznych zawodow. oczywiscie, ze jest niz demograficzny. moze poszukaj pracy poza krajem?
        • annajustyna Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy 13.07.11, 15:12
          Taa, najlepiej w Niemczech albo Anglii ;).
          • nchyb Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy 17.07.11, 11:18
            a w Grecji nie?... ;-)
      • Gość: hej ho hej ho Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy IP: *.147.227.41.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.11, 13:57
        Trochę kiepsko... Na świecie jest pewnie ze 100 milionów osób mówiących po niemiecku i około miliarda mówiących po angielsku, więc konkurencja na rynku spora.... Czy oprócz znajomości języków, masz w ręku jakiś twardy fach?
        • Gość: iggy Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 15:07

nauczyciel to wlasnie jest fach, tylko nie w Polsce...
          • alew1983 Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy 15.07.11, 10:42
            No właśnie, mam fach nauczycielski, przygotowanie pedagogiczne, tak że mogę właściwie uczyć obu języków (z wyjątkiem angielskiego w szkołach średnich, ale ja celuję w podstawówkę), pracować w świetlicy czy innych placówkach wychowawczych (nie wiem jak jest z koloniami- czy nie musiałabym tak jak każdy przejść kurs wychowawcy kolonijnego czy jako nauczycielce wystarczy mi tylko częściowy taki kurs). A czy jest możliwość pracy w Niemczech jako nauczyciel angielskiego? Zaznaczam że mam bardzo dobrą wymowę (ZARÓWNO W NIEMIECKIM JAK I ANGIELSKIM), więc nie ma zagrożenia, że dzieciom przemycę polski akcent.
            O założeniu szkoły językowej też myślę, ale do tego trzeba najpierw mieć zgromadzony kapitał... Tak samo jak gdybym chciała założyć własne biuro tłumaczeń.

• Gość: Judyta Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 11:30
              ja skończyłam prace socjalną, bo ponoć starzejemy się i pracy tez nie ma.......... to dla kogo w końcu jest dzisiaj praca???
              • jestem_zerem Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy 15.07.11, 11:37
                dla akwizytorów, inżynierów sprzedaży, przedstawicieli handlowych (właściwe wszystkie te zawody to praktycznie to samo, ale przez odmienne ich nazwanie można tworzyć jeszcze wiele innych zawodów).
                • Gość: BeataG Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.11, 12:04
                  Praca jest....tylko trzeba zmienić nastawienie i zrozumieć mechanizmy rządzące nowoczesnymi systemami pracy. Polska to trudny kraj do wprowadzania nowych rozwiązań bo Polacy przywykli do narzekania.... przykre ale prawdziwe :) ja w ciągu 10 dni potrafiłam zarobić prawie 1900 zł i to on line, w pełni legalnie i nic nie sprzedawałam:) , jeśli ktoś jest otwarty na ciężką pracę za godziwe pieniądze i nie boi się wyzwań zapraszam do kontaktu mailowego beatavgorecka@gmail.com
      • korkix78 Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy 15.07.11, 11:57
        Chętnie podejmuję się
        > tłumaczeń i bardzo dobrze mi to idzie, najchętniej tłumaczyłabym literaturę- te
        > raz mam trochę czasu, więc się w to pobawię. Z moich korepetycji rodzice ucznió
        > w są bardzo zadowoleni- wykorzystuję w tej pracy wszystkie moje zdolności- plas
        > tyczne, literackie, aktorskie.

Moze wiec po prostu tego sie trzymac, i to rozwijac?
        W obu zajeciach z czasem wyrobisz sobie swietna marke, wrzucisz do swojego portofolio, i patrzac bardziej dlugoterminowo potem wyspecjalizujesz sie w innych tlumaczeniach - nie czujesz, ze freelancing ma wiecej plusow niz praca na etat? (choc owszem, na pewno ma tez swoje minusy).
        Moze sprobuj pomyslec w tym kierunku?
      • Gość: keri Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy IP: *.centertel.pl 16.07.11, 02:14
        Witam. Chcę Ci zaprezentować prawdziwy i w 100% pewny sposób na duże dochody. To jest program który zmieni Twoje życie! Swoją przygodę zacząłem dokładnie 8 miesięcy temu. Wtedy nie myślałem że w internecie można naprawdę tyle zarobić! Spróbowałem z ciekawości i ku memu zdziwieniu zarobiłem (w ciągu jednego miesiąca) 689zł z groszami.To było przecudne uczucie móc wypłacić tyle pieniędzy ale to nie wszystko! Zacząłem być bardziej aktywny na tej stronie i polecałem ją innym użytkownikom. Gdy minął kolejny miesiąc na moim koncie było ponad 4x więcej! dokładnie 2943zł z groszami! w ciągu tych 8 miesięcy zdążyłem zarobić grubo ponad 20.000zł niemożliwe?! MOŻLIWE-sprawdź sam jeśli dalej nie wierzysz pod tym linkiem kasiorka.eu/ref-irekjaromin Wystarczy że spróbujesz się na niej zareklamować oraz zostawisz włączony baner dzięki któremu dostajesz punkty. Obiecuje Ci że za nic tutaj nie zapłacisz, rejestracja jest darmowa, nic na tym nie stracisz! Jedynie co możesz to zyskać. Jeśli masz jakieś wątpliwości to wejdź w linka a przekonasz się że mówię prawdę! POLECAM BO NAPRAWDĘ WARTO! TO NIE JEST ŻADNA ŚCIEMA!
      • brown_aurelia Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy 17.07.11, 10:02
        moim zdaniem kolejne studia to już przesada, tym bardziej, że idzie niż demograficzny i etatu może nie być.
        jeśli już byś chciała koniecznie coś studiować to może jakieś podyplomowe studia biznesowe. Znając dwa języki +plus dyplomówka dają Ci większą szansę na pracę, nie tylko jako nauczyciel.

z postu wynika, że jesteś osobą z pasją i lubisz to. Warto się tego trzymać, ale trzeba mieć też coś w zanadrzu, jak się skończy koniunktura na nauczycieli (mniej dzieci w szkołach, o czym już od dawna trabia)
        • Gość: Gość Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy IP: 62.153.75.* 26.07.11, 14:49
          Ogólnie sytuacja na rynku pracy nie jest za ciekawa, nawet nie wiem co Ci doradzić, sama ukończyłam fil. germańską i socjologię na UW, obecnie mieszkam i pracuję w dużym mieście, po moich studiach nie mając żadnego doświadczenia, składałam CV do różnych firm głównie na stanowiska w administracji i w sumie średnio, dopiero po roku udało mi się znaleźć pracę... obecnie jakoś idzie, choć nie ukrywam, że praca asystentki zarządu to nie dla mnie, nie zarabiam kokosów, właściwie ciężko mi się finansowo ogarnąć...nie wiem, czy w Polsce będzie kiedykolwiek normalna sytuacja na rynku pracy,może mój post jest mało optymistyczny, no ale cóż,moi znajomi po studiach mają jeszcze gorzej, bo nie pracują.
      • agulha Re: mam dość kolejnych studiów, chcę pracy 26.07.11, 18:48
        Zawsze mi się wydawało, że różnica między licencjatem a magisterium przy filologiach nowożytnych to są już studia czysto naukowe, np. nad gramatyką historyczną, a zawodu, nauczania, metodyki uczą właśnie studia licencjackie - ale fakt, nie jestem blisko tego.
        Nie zgadzam się z tymi, którzy mówią, że cóż z tego, że znasz języki, przecież tyle ludzi zna: znać, to nie znaczy - umieć nauczyć. A jeszcze chcieć i umieć z powodzeniem uczyć dzieci, to bardzo dużo. W wielkim mieście nie miałabyś pewnie większych problemów z pracą, choć niekoniecznie byłby to etat. Wiele osób inwestuje w przyszłość swoich dzieci, douczając je języków obcych. Są też szkoły dla dzieci cudzoziemców (czasami Polacy też tam swoje potomstwo posyłają).
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka