Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Absurdalne poszukiwania pracy

20.07.11, 15:19
    W sumie nie wiem jak to nazwać, ale w Polsce absurd goni absurd. Obecnie szukam pracy. Mam tytuł licencjata (który nic nie znaczy). Póki co nie posiadam statusu studenta, dopiero będę na nowo studentem od października. I jaki wkradł się paradoks w moje poszukiwania pracy. Otóż na rozmowach kwalifikacyjnych pytali mi się czy będę studiować dziennie dalej- no to odpowiadałam że tak- a oni no to dziękuję. No cóż rozumiem, nie chcą kogoś kto potem nie będzie dyspozycyjny. Inna rozmowa kwalifikacyjna Pani mi mówi, że miała różne sytuacje w pracy i wolą zatrudniać nie na umowę o pracę tylko zlecenie i to STUDENTÓW! No to jej uprzejmie wytłumaczyłam, że już nim nie jestem. W wielu ofertach pracy jest wymagany status studenta.

Reasumując na koniec. Nie mogę być studentem dziennym, bo nie jestem dyspozycyjna. A dopóki nie będę mieć statusu studenta to i tak nic nie wypali.

Pozostaje mi jedynie nadzieja, że w końcu znajdzie się ktoś kto będzie patrzył na moje doświadczenie a nie status. Albo stąd wyjadę, bo praca jest chyba dla tych co w wieku 22 lat mają 3 lata doświadczenia, znają 3 języki i mają wtyki. Przykre ale prawdziwe. Czy ktoś miał podobną sytuacje?
    Obserwuj wątek
      • Gość: ygrek Re: Absurdalne poszukiwania pracy IP: *.cdma.centertel.pl 20.07.11, 15:44
        Pracodawcy bardzo często poszukują studentów do pracy z dwóch powodów: po pierwsze - ulga podatkowa za zatrudnianie studenta, po drugie: studentowi można zapłacić grosze bo i tak mu rodzice pomogą. Poza tym, wolą zatrudniać studentów zaocznych niż dziennych (wyższa dyspozycyjność). To, że na byle gó...ane stanowisko wymagane jest doświadczenie, to też prawda, smutna prawda. Ja się spotkałem nawet z wymaganym minimum rocznym doświadczeniem na stanowisko sprzedawcy w piekarni. Czasami też wymaga się status studenta i doświadczenia. To już jest w ogóle fenomen. Polscy pracodawcy alergicznie reagują na słowa "wyszkolić" oraz "umowa o pracę".
        • Gość: h Re: Absurdalne poszukiwania pracy IP: *.dynamic.mm.pl 21.09.11, 11:42
          dzis nawet kierowca busa np w firmie budowlanej musi znac jezyk obcy.
      • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Absurdalne poszukiwania pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 15:56
        Prywatny przedsiębiorca może sobie zatrudniać kogo chce, byle zgodnie z Kodeksem Pracy (który de facto powinno się zlikwidować).
        • Gość: ff Re: Absurdalne poszukiwania pracy IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.11, 16:00
          moja koleżanka pracowała w butiku jako student bezproblemowo a jak tylko uzyskała tytuł mgr została zwolniona i juz rok szuka pracy
          • kazjenka Re: Absurdalne poszukiwania pracy 20.07.11, 16:13
            > moja koleżanka pracowała w butiku jako student bezproblemowo a jak tylko uzyska
            > ła tytuł mgr została zwolniona i juz rok szuka pracy

Nie ma jak to płacenie ZUSu.... W tym roku kończę studia i co zjazd słyszę, że ktoś z mojego roku traci pracę.
            • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Absurdalne poszukiwania pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 16:45
              Najwyraźniej pracodawcy przestało się opłacać. Jego sprawa.
              • Gość: PRAWDA Re: Absurdalne poszukiwania pracy IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.07.11, 16:50
                Dokładnie tak, jest. Wszędzie tylko: status studenta, oszaleć można. Pracy szukam pół roku.
              • kazjenka Re: Absurdalne poszukiwania pracy 20.07.11, 19:45
                > Najwyraźniej pracodawcy przestało się opłacać. Jego sprawa.

Jego sprawa, ale mnie chodziło o to, że te wszystkie obciążenia zusowo-podatkowe są za duże.
        • rabart Re: Absurdalne poszukiwania pracy 20.07.11, 22:27
          Nie może. Na przykład ogłoszenie "szukam katolików do pracy w biurze" jest łamaniem prawa.
          • pirania168 Re: Absurdalne poszukiwania pracy 20.07.11, 23:06
            Niestety masz rację. Szkoda, że zdałam sobie z tego sprawę zbyt późno... :P
      • pirania168 Re: Absurdalne poszukiwania pracy 20.07.11, 20:36
        Ja się nawet spotkałam z tym, że należy mieć doświadczenie na wykładanie towaru. Absurd!

Poza tym w latach 90-tych jak wszystko zaczęło powstawać, to nikt nie miał doświadczenia, a teraz jest to hasło w każdym ogłoszeniu. Prawda jest taka, że oczywiście do tych najwyższych stanowisk potrzeba doświadczenia i wiedzy, ale do sklepu, na kasę fiskalną można człowieka przeszkolić, a kulturę osobistą to każdy powinien mieć, wiec takie farmazony to wiecie...

Niestety coraz więcej moich znajomych po studiach pracuje na umowę zlecenie bojąc się każdego dnia, co dalej. Teraz studia są niczym! Niestety...
        • Gość: Radek Re: Absurdalne poszukiwania pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 16:46
          Nie w tym kraju....

Pozatym, błędne koło rozpoczyna się wtedy gdy szukasz pracy, nie mając doświadczenia, a każdy go wymaga. I jak do jasnej chorely mlody czlowiek ma znalezc prace?! porabane;/

ŻAL!
          • tibarngirl Re: Absurdalne poszukiwania pracy 21.07.11, 16:51
            Podpisuję się pod tym obiema rękami oraz nogą [ćwiczę pisanie nogą by mieć co ciekawego wpisać w CV].
            bez doświadczenia to się nawet trudno wcisnąć do sklepu, już do marketów życzą sobie doświadczenia i LM ;/
          • Gość: j Re: Absurdalne poszukiwania pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 19:05
            jak skonczyc studia i miec doswiadczenie? pracujac na studiach zamiast przesiadywac 'w milym towarzystwie' w knajpach albo samemu na fejsie. jazdy na ostrym kole i dredow na glowie nie wpiszecie sobie w cv.. tak samo znajomosci nazw kaw i drinkow. wiekszosc 'studentow' zatrzymuje sie na tym etapie.

studia to czas dojrzewania i bardzo waznych zyciowych decyzji. jesli nie dostaliscie sie na bardzo dobre studia (niewiele tego w naszym kraju) to zamiast studiowac (bo papier z WSGNGIJPWS i tak niewiele znaczy) powinniscie pracowac. a na studiach spokojnie znajdziecie prace na 1/4 etatu zeby nalapac doswiadczenia

jesli tego nie robicie, to jako dorosli ludzie wybieracie niepewnosc, strach i potencjalnie nudne i smutne zycie

no i naturalnie wszyscy uwazacie sie za bystrych, inteligentnych i wspanialych. sek w tym, ze na rozmowie (jako rekrutujacy) wyraznie widze, ze poziom auto-zajebistosci u wszystkich kandydatow ten sam, ale wartosciowych jest dwoch na dwudzistu. ci dwaj sobie poradza, reszta powinna zejsc na ziemie i zabrac sie do pracy. NAD SOBA! bo chwilowo po prostu nie jestescie wiele warci.

co nie zmienia faktu, ze strukturalny problem bezrobocia wsrod mlodych istnieje i tylko czesc jego stanowi problem rozbuchanego ego i wstretu przed lopata. drodzy studenci - przy kryteriach przyjec na uczelnie wyzsze sprzed 20-30 lat NIE MIELISCIE szans na studia! zdajcie sobie z tego sprawe! wtedy jeszcze sie wylatywalo z uczelni..
            • Gość: Toxic Re: Absurdalne poszukiwania pracy IP: *.toya.net.pl 31.08.11, 20:21
              jak skonczyc studia i miec doswiadczenie?

Podejmując prace dorywcze, prace outsourcingowe w wakacje w firmach, robić np. tłumaczenia, prowadząc kursy językowe (studenci 4-5 roku), będąc kierowcą (to mój przykład). Fajna praca to rezydent wakacyjny za granicą. Raz w wakacje za darmo siedziałem 2 m-ce w Hiszpanii i przyjmowałem na camping wycieczki z Polski. Inwencja nie zna granic.

• wispipik.0 Re: Absurdalne poszukiwania pracy 01.09.11, 11:07
              > co nie zmienia faktu, ze strukturalny problem bezrobocia wsrod mlodych istnieje
              > i tylko czesc jego stanowi problem rozbuchanego ego i wstretu przed lopata

"Ego" : ''cóż to jest "ja" - porozmawiajmy o tym"" - Budda. Tym stwierdzeniem Jego Oświeconość wyraził bezsensowność rozważań o ego, gdyż materia jest zmienna i nieuchwytna

Łopata : dzisiaj się używa mikrokoparek, bo to tańsze niż machanie łopatą przez ludka.
              Koparka kopie rowy szybciej i jednocześnie są to rowy głębsze. Przy większych średnicach i głębokościach ( np. rury ściekowe ) wykonuje się przewierty.
              Dziś łopatą wrzuca się już tylko wiedzę ( czytaj szajs i badziewie) do głów studentom. ( Wiedza wrzucana "ręcami" pseudonaukowców, który zatrzymali się 30 lat temu się na etapie "łopat" prostych ).

Uwaga (1) : na mikrokoparki też są wymagane uprawnienia ( i doświadczenie :P ).
              Uwaga (2) : do kopania używa się w zasadzie szpadli ( grunt miękki ) lub kilofów ( rozbijanie gruntu twardego ) i łopat do wyrzucania urobku z wykopu.
              Uwaga (3) : Łopaty występują również w śmigłach, turbinach wodnych, gazowych ( łopatki ), oraz w szkieletach ludzi i zwierząt.

Tak więc : Studenci do łopat ! Robotnicy do piór ! Pasta do zębów !
        • Gość: adam Re: Absurdalne poszukiwania pracy IP: *.dynamic.mm.pl 21.09.11, 11:47
          Według mnie ogłoszenia typu, że wykładacz towaru musi mieć doświadczenie dziesięcioletnie w wykładaniu towary i jeszcze inne debilne ogłoszenia tego typu to totalna ściema. Moim zdaniem nawet takie gó...ane oferty są z góry obsadzone, więc chodzi o to, aby odstraszyć tych, którzy nie spełniają wymagań i w konsekwencji było mniej chętnych, aby bez problemu swoich wsadzić na to stanowisko.
      • Gość: tom booze Trzeba zlikwidować bezpłatne praktyki i IP: 95.108.99.* 21.07.11, 06:35
        ograniczyć zawieranie umów agencyjnych. Czas skończyć z tym wyzyskiem
        • pirania168 I tak nie długo ludzie wyjdą na ulice.. 21.07.11, 10:00
          Prawdą jest, że ciężko znaleźć pracę, nawet tą najmniej płatną. Pracodawcy wolą umowę zlecenie. Umowę o pracę mają jedynie Ci, co pracują w urzędach albo w większych spółkach. Coraz więcej jest ludzi zarabiających 1500zł a nawet mnie (tzw. generacja 1500). Koszty życia rosną a tu brak pracy i kasy... Jedyne co należy zrobić, to:
          - znaleźć niszę w rynku -> bardzo trudna sprawa
          - znaleźć pracę za granicą-> tam też jest trudno o nią
          - wywrzeć wpływ na rząd żebby zmienił prawo-> bo jak tak dalej pójdzie to zus szybciej padnie, bo nie będzie miał kto odkładać u nich kasy, bo albo na czarno bedziemy pracować albo wcale!
      • Gość: Toxic Re: Absurdalne poszukiwania pracy IP: *.toya.net.pl 31.08.11, 15:08
        Czytając większość komentarzy dochodzę do wniosku że to rynek pracy i pracodawca musi dostosować się do kandydata, a nie kandydat do pracodawcy. To co piszecie to paranoja i absurd.

Nie zgodzę się też że brak doświadczenie po studiach graniczy z bezrobociem. Ja studia skończyłem, nauczyłem się w miarę 3 języków obcych, od 19 roku życia pracowałem od kierowcy począwszy, dając korepetycje, jako magazynier, sprzedawca, dozorca, elektronik. Zrobiłem 3 m-ce praktyk bezpłatnych a potem przyjęto mnie do pracy jako specjalista ds. ofertowania i sprzedaży.

Doświadczenie (nawet to najmniejsze) jest absolutnie wymagane. Student zwykle ma 24-25 lat, myśli że zrobił studia, zjadł wszystkie rozumy, zna kilka języków i żąda milionów. A tak na prawdę NIC NIE POTRAFI. Wiedza teoretyczna a wiedza praktyczna to dwa inne światy. Tu niektóre posty wołają o pomstę do nieba.
        • aisha_25 Inny problem... 31.08.11, 20:36
          U mnie jest inny problem...mam skończone studia, duże doświadczenie, 30 lat i co??? Nie przyjmą mnie dla tego bo mam albo za wysokie kwalifikacje albo żądam za dużo pieniędzy. Niestety rynek pracy jest "zawalony" studentami, którzy pójdą za 1000zł...byt należy sobie polepszać ale jak można to robić jak firmy chcą zarabiać ale nie chcą dać zarobić pracownikowi???
          • jacekk13 Jeśli potrafisz robić coś konkretnego to 01.09.11, 08:20
            załóż własną dziełalność
            • Gość: justa Re: Jeśli potrafisz robić coś konkretnego to IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 16:50
              Z działalnością też nie jest słodko. w każdej branży jest duża konkurencja a koszty utrzymania firmy bardzo duże. Po odliczeniu ZUSU, vatu, podatku dochodowego i innych kosztów związanych z działalnością zostają grosze.No chyba że masz" duże plecy" i pracujesz na samozatrudnieniu dla jakiegoś bogatego pracodawcy (znam takie przypadki) ale to są jednostki. Sama mam działalność i zalegają mi z zapłatą duże firmy (obcy kapitał) . Dla państwa byłoby dobrze żeby każdy bezrobotny założył działalność i wpłacał kasę do budżetu.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka