Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Grafton lub ITC

IP: *.poznan.pl 01.06.04, 10:36
    Witam !

W najbliższym czasie zamierzam wyemigrować na stałe do Wielkiej Brytanii.
    Pomoc w znalezieniu pracy zaoferowały mi dwie firmy headhunters'kie:
    ITC - International Training Centre
    oraz
    Grafton Recruitment.

Jeśli macie jakieś uwagi na ich temat to będę wdzięczny. Dużo się teraz słyszy o różnych oszustach w tej branży więc ostrożności nigdy za wiele.

Pozdrawiam
    Dr Agon
    Obserwuj wątek
      • Gość: ja Re: Grafton lub ITC IP: 81.210.3.* 01.06.04, 11:04
        Co to znaczy zaproponowaly Ci pomoc? Z tego co wiem firmy headhunterskie nie
        moga w mysl ustawy swiadczyc jakichkolwiek uslug na rzecz osob fizycznych,
        czyli krotko mowiac trudnic sie posrednictwem pracy. W praktyce wiec nie moga i
        najczesciej nie chca aktywnie zajmowac sie poszukiwaniem pracy dla
        indywidualnej osoby. Chyba ze sponsorem bylaby firma, w ktorej pracujesz -
        wtedy to co innego. Rozumiem natomiast, ze powiedzialy Ci (te firmy), ze maja
        ciekawe oferty pracy w Wielkiej Brytanii i moga Cie zaprezentowac jako
        kandydata? Wtedy to troche inaczej wyglada - "odpowiedzialnosci" za Ciebie nie
        maja wtedy zadnej, bo i niby z jakiego powodu. Placic tez im w zwiazku z tym
        nie mozesz, bo jak pisalam wyzej ustawa. Nie widze w zwiazku z tym zadnego
        ryzyka, poza "zawiedzionymi nadziejami" - wszystko robisz na wlasna
        odpowiedzialnosc. A grafton to normalna, regularna firma, dosc znana. Tej
        drugiej nie kojarze.
        • Gość: Dr Agon Re: Grafton lub ITC IP: *.poznan.pl 01.06.04, 11:27
          Mozesz mi podac numer tej ustawy?
          • Gość: ja Re: Grafton lub ITC IP: 212.244.188.* 01.06.04, 17:14
            Niestety nie moge, bo nie wglebialam sie nigdy w jej tresc tak dokladnie. Po
            prostu skad inad (latwo sie domyslic skad;)) wiem, jak to wyglada. Sam
            poszperaj - chodzi o zagadnienie zwiazane wlasnie z "posrednictwem pracy" - to
            jest slowo klucz. Byla pare lat temu dosc duza dyskusja na ten temat, dotyczylo
            to w ogole zagadnienia istnienia na rynku polskim firm doradztwa personalnego.
            Posrednictwem pracy jako takim (a tak rozumie sie "aktywne" szukanie pracy dla
            osob fizycznych BEZPLATNIE) moga zajmowac sie tylko Urzedy Pracy. Stad firmy
            doradcze swiadcza platne uslugi na rzecz podmiotow gospodarczych - firm, a nie
            osob fizycznych. To, ze przy okazji prowadza tzw. bazy danych i moga przy
            okazji "pomoc" znalezc dobra prace, to insza inoszosc. Bardzo Cie przepraszam,
            ale naprawde nie mam czasu szperac po necie - na pewno cos znajdziesz na ten
            temat.
            • kasiabru Grafton 01.06.04, 17:20
              Hej,
              Ja znam troche Grafton. Generalnie to chyba chodzi o to, ze z jednej strony sa
              pracodawcy a z drugiej pracobiorcy. Ja znalazlam tak kiedys prace, ale prawda
              jest, ze to nie firma headhunterska decyduje (chyba, ze skladasz podanie do tej
              firmy wlasnie).
              Trzymaj sie na rozmowie! Na pewno bedzie dobrze.
              • Gość: ja Re: Grafton IP: 212.244.188.* 01.06.04, 18:23
                Mysle, ze to to akurat jest jasne, znaczy nie chodzi chyba o ustalanie
                definicji firmy headhunterskiej. Co do kwestii wyboru - owszem firma
                headhunterska decyzuje, czy przedstawic cie firmie, czy tez nie. W tym
                kontekscie ich opinia (stety lub niestety) jest decydujaca.
              • ukmaria Re: Grafton 15.03.15, 19:46
                Chcialam opowiedziec Wam jak zostalam potraktowana przez firemke Grafton. Dobre pół rok temu brałam udział w rekrutacji na jedno ze stanowisk w łodzkim oddziale. Po dwóch etapach rekrutacji dowiedziałam się, że przeszłam pozytywnie przez cały proces i otrzymałam propozycję pracy. Zatrudnienie miało nastapić jeszcze tego samego tygodnia, niestety tak się nie stalo. Po 2 tygodniach czekania manager oddziału poinformowal mnie, ze nie ma zgody na moje zatrudnienie, ale jest to tylko formalności i zgode otrzyma w przeciągu kilku dni. Niestety nie nastąpiło to w przeciągu kilku dni, o których była mowa, ani nawet miesiącach... Po kolejnych tygodniach czekania usłyszałam ponowne zapewnienia o zatrudnieniu oraz że ze względu na problemy finansowe firmy zatrudnienie nastąpi dopiero za 3 miesiące. Manager zaprosił mnie nawet do swojego oddziału by wytłumaczyc się z tej żenującej sytuacji, wręczył mi również list intencyjny, który miał być dla mnie gwarancją zatrudnienia. Do tej pory oczywiście NIC się nie zmieniło w kwestii mojego zatrudnienia, choć minęło już dokładnie pół roku. Oczywiście stanowisko, na które miałam zostać zatrudniona jest regularnie zajmowane przez praktykantów, którzy wykonują pracę za darmo. W końcu po co zapłacić pracownikowi i ponieść koszty zatrudnienia skoro lepiej wykorzystać darmowych pracowników, jakimi w tym wypadku są praktykanci? Skąd o tym wiem? No po pojawiających się regularnie ogłoszeniach na wszystkich możliwych portalach ogłoszeniowych, dodam, że ogłoszenia są łudząco podobne do tego na które i ja sama aplikowałam… Uważam, że jest to totalna ŻENADA, PORAŻKA, nie rozumiem jak można rozpoczynać proces rekrutacyjny nie mając wcześniej zgody na zatrudnienie pracownika. Nie rozumiem również jak można mydlić komuś oczy i gwarantować ciągle pracę, której nigdy nie zamierza się kandydatowi, który pozytywnie przeszedł proces rekrutacji dać! Kompletny brak profesjonalizmu ze strony managera placówki. Dodam, że po dziś dzień nadal mam mydlone oczy o pracy, która niby na mnie czeka…. Niech każdy sam się zastanowi, czy chciałby mieć takiego pracodawcę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka