Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

utrata pracy

23.11.11, 15:00
    Jestem informatykiem i straciłem pracę z dnia na dzień. Przez pomyłkę skasowałem dane z systemu informatycznego klienta. Proszę o radę, jak się zachować szukając nowej pracy:
    - co napisać w liście motywacyjnym
    - jak rozmawiać z przyszłym pracodawcą?
    - co napisać w CV
    Czy ktoś już był w takiej sytuacji? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ... Re: utrata pracy IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.11, 15:16
        No dobrze, ale gdzies te dane musiały być wczesniej zapisane, żeby je wprowadzić prawda?jakies kopie?foldery, katalogi?Nie sądze, ze coś idzie tak łatwo skasować, w końcu jestes informatykiem ,musi to pozostawić jakiś ślad. To zalezy, jeśli naprawdę straciłes prace i to nie jest żadne trollowanie, byle coś pisać, to współczuję, wnioskuję , ze dostałeś dyscyplinarkę, tak? List i cv piszesz normalnie, nie wspominając o tym, ze dostałes dysycplinarkę, jeśli cię zaproszą na rozmowę i padnie pytanie, dlaczego tam już nie pracujesz to musisz się przyznać. Może się wybronisz i Cię zatrudnią, w świadectwie pracy i tak będziesz miał podany powód zwolnienia, nie ukryjesz tego faktu
      • agulha Re: utrata pracy 23.11.11, 15:33
        Być może mając uprawnienia admina można takie coś zrobić, ale i tak dziwne, że firma nie ma jakichś kopii zapasowych. Ja jestem szary użytkownik i moją największą wpadką dotychczas było skasowanie serii skanów z dysku wspólnego. Bo było powiedziane, że należy je tego samego dnia przenosić na własny dysk, a ludzie wiecznie jakieś śmieci tam zostawiali. No i trafiłam na skany wprawdzie sprzed kilku dni, ale - jak się okazało - mozolnie skanowanych przez kogoś całymi dniami dokumentów. Koleżanka chciała mnie zabić, ale napisałam jeszcze Błagalnego Maila Ostatniej Szansy do naszego globalnego działu IT i okazało się, że - choć nikt nas nigdy o tym nie informował - jest gdzieś kiszona kopia zapasowa takich rzeczy i przywrócili jej to na wspólny dysk.
      • Gość: ja Re: utrata pracy IP: *.tarman.pl 23.11.11, 15:40
        Nie ma się co zamartwiać wystarczy w dobrym miejscu szukać pracy. Dlatego polecam stronę www.wkraku.com
      • watchawk Re: utrata pracy 23.11.11, 16:13
        Odpowiadajac na ogloszenia nie musisz opisywac powodow odejscia. A jesli zostaniesz o to zapytany to miej swiadomosc, ze pomylki sie zdarzaja i wazniejsze jest jak sie z nich wychodzi i jesli:

Dane zginely bezpowrotnie - to zostales kozlem ofiarnym zaniedbania stworzenia zabezpieczen systemu i kopii zapasowych u klienta, gorzej jesli to tez nalezalo do Twoich obowiazkow...

Dane mozna odtworzyc ale np. narazilo to na szwank dobre imie firmy - to mimo wszystko zostales potraktowany zbyt surowo, mozna bylo potraktowac zdarzenie jako cwiczenie w zakresie zabezpieczenia/przywracania tak aby mozna bylo w przyszlosci wyjsc z takich sytuacji nie zwracajac niczyjej uwagi...
        • mrowek02 Re: utrata pracy 23.11.11, 17:09

watchawk napisał:

> Dane zginely bezpowrotnie - to zostales kozlem ofiarnym zaniedbania stworzenia
          > zabezpieczen systemu i kopii zapasowych u klienta, gorzej jesli to tez nalezal
          > o do Twoich obowiazkow...
          >
          > Dane mozna odtworzyc ale np. narazilo to na szwank dobre imie firmy - to mimo w
          > szystko zostales potraktowany zbyt surowo, mozna bylo potraktowac zdarzenie jak
          > o cwiczenie w zakresie zabezpieczenia/przywracania tak aby mozna bylo w przyszl
          > osci wyjsc z takich sytuacji nie zwracajac niczyjej uwagi...

- udało się przywrócić automatyczny backup z rana tego dnia, ale w tym dniu akurat duża liczba pracowników wprowadzała dane, a system jest naprawdę duży. No i już raz mi się podobna sytuacja zdarzyła (akurat nie utrata danych, ale pomyłka w wersjach systemu u klienta).
          Tak mamy zorganizowaną pracę, że dużo trzeba robić ręcznie. Miałem akurat taką ręczną robotę, bo w systemie był błąd. To wymagało pracy na serwerze produkcyjnym.

Moim obowiązkiem było przed "operacją" zrobić jeszcze jeden backup, świeższy niż ten z rana. Ten backup uruchomiłem, ale z jakichś powodów się przerwał.

- pracowałem na działalności gospodarczej, świadectwa pracy nie będzie. Mam głównie problem, co napisać w liście motywacyjnym: "W ostatnim miejscu pracowałem ..." ?
          co napisać w CV? datę zakończenia pracy?

Nie spodziewałem się tak licznej reakcji, dziękuję za wszystkie rady. Dodam jeszcze parę szczegółów, w odpowiedzi na wątpliwości:

Z góry dziękuję za radę.

• Gość: ... Re: utrata pracy IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.11, 18:58
            A co w tym skomplikowanego, w cv podajesz od kiedy do kiedy pracowałes na działalności gospodarczej, np stanowisko informatyka, a w liście nie powielasz danych z cv tylko opisujesz swoje atuty, czemu mają Ciebie zatrudnić
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka