Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Liczba dni urlopu

IP: *.siedlce.domtel.com.pl 03.01.12, 23:46
    Jeżeli ktoś może pomóc mi w wyliczeniu dni urlopu.
    Moja biografia w skrócie:
    -czerwiec 2008 - tytuł licencjata
    -wrzesień 2008 - rozpoczęta umowa o pracę
    -marzec 2010 - zmiana pracodawcy. U nowego pracodawcy te same warunki (1 etat, umowa o pracę)
    -czerwiec 2010 - tytuł magistra.

Studia dają mi 8 lat stażu, na umowę o pracę pracuję już łącznie ponad 3 lata (we wrześniu 2012 będzie 4 lata). Daje to wynik 12 lat stażu, ale okres gdy jednocześnie pracowałem i studiowałem podobno nie może się łączyć.

Sam licencjat daje już możliwość 8 lat stażu, czy nie powinienem zatem już mieć 26 dni urlopu? Czy liczy się od momentu obrony magistra?

Ile w tym roku powinienem mieć dni urlopu? Bowiem w czerwcu minie mi 2 lata od obrony magistra. Czyli w czerwcu będę miał już 10 lat do stażu. Powinienem mieć 23 dni urlopu?

Dzięki za pomoc
    Obserwuj wątek
      • Gość: hehehe Re: Liczba dni urlopu IP: *.profinet.at 04.01.12, 07:50
        studia dają ci staż, ale do emerytury ;)

Poza tym jakie 10 lat stażu, co ty sumujesz w ogóle :D

do dni urlopu liczą się lata przepracowane na umowę o pracę.
        • Gość: hahaha Re: Liczba dni urlopu IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.12, 07:58
          Gość portalu: hehehe napisał(a):

> studia dają ci staż, ale do emerytury ;)
          >
          > Poza tym jakie 10 lat stażu, co ty sumujesz w ogóle :D

Oczywiście, "wiesz lepiej", co nie znaczy że dobrze:

Art. 155.

§ 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia:

1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata,

2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat,

3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat,

4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata,

5) szkoły policealnej - 6 lat,

6) szkoły wyższej - 8 lat.

Okresy nauki, o których mowa w pkt 1-6, nie podlegają sumowaniu.

§ 2. Jeżeli pracownik pobierał naukę w czasie zatrudnienia, do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się bądź okres zatrudnienia, w którym była pobierana nauka, bądź okres nauki, zależnie od tego, co jest korzystniejsze dla pracownika.
      • Gość: Jaga Re: Liczba dni urlopu IP: *.devs.futuro.pl 04.01.12, 08:38
        www.twoja-firma.pl/ekspert/pytanie/35,ile-dni-urlopu-wypoczynkowego-po-studiach.html
        26 dni urlopu
        liczysz licencjat + staż pracy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka