Gość: Bolecki IP: *.static.vgr.pl 11.03.12, 21:55 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bemberys Warunek niezbędny: pokrewieństwo lub IP: *.krawarkon.pl 13.03.12, 12:35 znajomość ale jeśli przypadkiem jest kompetentny to jest właśnie miły dodatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freg Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.toya.net.pl 13.03.12, 12:40 Dobre ogłaszenie to takie, które zawiera informację o wynagrodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byslaf Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.free.aero2.net.pl 13.03.12, 13:35 Co to w ogóle za słowo? Za pracę należy się zapłata, słowo wynagrodzenie sugeruje jakby ktoś nam łaskawie dawał nagrodę za pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
sbek Wymagania w ofertach pracy 13.03.12, 21:20 Ogłoszenie o pracę , to od razu reklama dla firemki, która może ale nie musi przyjmowac do pracy. Ja aplikowałem na jakieś tam ,ale wymagania spełniałem ponad ich wymagania, na rozmowę mnie zaprosili, ale powiedzieli mi że mam za wysokie kwalifikacje oraz to że nie wiedzą czy spełnią moje oczekiwania finansowe, choc nic nie mówiłem , odniosłem wrażenie że to tylko była "reklama" firemki. nauczyłem się od kilku lat , niestety, czytac ogłoszenia-od razu odpadają takie- rozwijająca się firma, możliwośc awansu, bonusy, premie , od razu widzę właściwie.Kilka razy w miesiącu chodzę na rozmowy kwalifikacyjne, stworzonych mam kilka CV, zależnie od wymagań w ogłoszeniu. na koniec dodam ,że szukają "sprawnych , młodych ,zdrowych rencistów , studentów-uczniów na zasadzie wolontariatu lub na tzwe. okres próbny-bezpłatny, bo jak twierdzą ja dopiero się uczę. DNO.Jestem elektronikiem, specjalistą klimatyzacji, gazu, licencjonowanym specjalistą microsoftu, kilkanaście lat obsługi ruchu turystycznego, obsługa eventów, członek kilkudziesięciu firm z IT, cztwry języki biegle,w tym jeden dyplom tłumacza Sądowego. a może napisac w wykształcenie? tylko szkoła podstawowa i komunia święta? a najlepiej spytano mnie czy jestem niepełnosprawny? nie potrafiębezczelnie kłama, jestem instruktorem wschodnije sztuki walki i nogi sobie nie będęodcianł aby się uczciwemu pseudo-pracodawcy przypodobrac. czytam to forum, to cała smutna prawda. a głupoty że chętnych nie ma ,to piszą ci pseudo-pracodawcy co oferują 4,50. na godzinę i dziwią się że chętnych brak!! a wyżyj za to,..................., troszkę niegrzecznie było , ale to jest fakt. kraśc nie potrafię , tak mnie wychowano, że dyplomy, wykształcenie i uczciwoś., czyli źle jestem na dzisiejsze potrzeby wychowany , szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tonks Re: Wymagania w ofertach pracy IP: *.w86-195.abo.wanadoo.fr 13.03.12, 21:26 Tiaa, moze zaaplikuj do Gotham City, Batman szuka pomocnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Wymagania w ofertach pracy IP: *.teoc.pl 13.03.12, 23:08 Ty jesteś tłumaczem? Dziwne. Tłumacz przede wszystkim musi znać biegle język polski. Chyba że tłumaczysz z obcego na obcy i znajomość polszczyzny do niczego nie jest ci potrzebna... Tłumacz sądowy, he, he... Odpowiedz Link Zgłoś
sbek oferta pracy 13.03.12, 23:19 UCZCIWYCH PRACODAWCÓW ZATRUDNIĘ. ZATRUDNIĘ WSZYSTKICH PRACODAWCÓW, którzy muszą często poszukiwać nowych pracowników. Oferuję Wam drodzy pracodawcy pracę na tych samych warunkach na których zatrudniacie ludzi, a później zasypujecie internet ogłoszeniami o pracę, która nie ma znamion uczciwej pracy. Oferuję Wam - najniższe, możliwe wynagrodzenie, oczywiście z podstawą w wysokości 4,30 zł/h -pracę w niepełnym wymiarze godzin - plany sprzedażowe, których realizacja graniczy z cudem, - wysokie prowizje (jedynie w treści ogłoszenia) - pracę w dynamicznym zespole (który nie ma szans stać się zespołem bo nikt w tak krótkim czasie zespołu jeszcze nie stworzył) - możliwość awansu ( ze stanowiska nr 1 na stanowisko nr 2) - bonusy w postaci biletów do kina w cenie 6 zł za seans. Po pracy u mnie po pierwsze przestaniecie się ośmieszać, po drugie zaczniecie szanować ludzi dzięki którym macie co do gara włożyć po trzecie szkołę życia dzięki której docenicie co to jest praca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amt Re: oferta pracy IP: *.comarch.com 14.03.12, 09:40 Coś kręcisz chłopie. Też jestem elektronikiem, po 5 letnich studiach. Wykonywałem zawody od serwisanta PCtów do programisty. Aktualnie to pracodawcy szukają mnie a nie odwrotnie. Znam tylko 1 język obcy ale za to dobrze. Innymi słowy mam pewnie niższe kwalifikacje niż ty, ale jednak czuję się szanowany i doceniany przez pracodawców. Albo coś nie tak z twoimi szerokimi kompetencjami (pewnie wszytko po łebkach), albo z twoja organizacja pracy, że nigdzie nie możesz się odnaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q800 Re: oferta pracy IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 10:28 Już podleczyłeś się Kolego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespodziewany Re: oferta pracy IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 10:37 amt ...........Ale lotnoscia umyslu to nie grzeszysz ............ nic nie zrozumiales z tego co esbek pisal .wiec mam dla ciebie DOBRA,HEHE wiadomosc.DO KONCA ZYCIA BEDZIESZ TYLKO WIELBLADEM !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALA Re: oferta pracy IP: *.play-internet.pl 16.03.12, 09:28 Dowartościowałeś się na forum? To idź zjedz śniadanie, weź lekarstwa i posiedź sobie na słoneczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piokowa Re: Wymagania w ofertach pracy IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 10:30 Poza tym nie ma czegoś takiego jak "dyplom tłumacza sądowego". Są tłumacze przysięgli, tłumacze konferencyjni, tłumacze literatury i tłumacze tekstów specjalistycznych - tu rzeczywiście można uzyskać dyplom lub licencję. Choć prócz tych pierwszych (przysięgłych), nie każdy spec ją ma - jak napisano w artykule, prócz formalnego wykształcenia liczy się doświadczenie, znajomość rynku i swojej dziedziny oraz wyrabiana przez lata renoma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vp Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.rzeszow.mm.pl 13.03.12, 13:21 Ale pieprzenie. Zawsze wiebieram ogłoszenia do których spełniam WSZYSTKIE wymagania (no, może poza jednym z mniej istotnych typu 'mile widziana znajomość innych języków obcych'). I co? I g..o. Zero zaproszeń na rozmowę. Zero. A to samo ogłoszenie pojawia się wielokrotnie, rekordzista spośród przeze mnie obserwowanych od dwóch lat powtarza to samo!!! No i co wciskacie kit, że "ludzi nie ma"? Bo kobieta to nie człowiek, jasne. Bo osoba powyżej 35 lat to nie człowiek, bo nie student to nie człowiek, bo bez grupy inwalidzkiej to też nie człowiek, bez doświadczenia na identycznym stanowisku w identycznej firmie dokładnie 1-2 lata to nie człowiek. Rzeczywiście skoro macie taką definicję "ludzi" to nic dziwnego, że takich nie ma. Nawet nie ma miejsca na jakąkolwiek gadkę o płacy, skoro nie ma ŻADNEGO odzewu a narzekań na "postawę roszczeniową" też od groma. Kij wam w oko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.home.aster.pl 13.03.12, 14:07 Potwierdzam. Aplikowałem na stanowiska, gdzie spełniałem min. 80% wymagań zawartych w ogłoszeniu. Czasem moje kwalifikacje były wyższe od tych wymaganych - np. miałem 3 lata doswiadczenie podczas gdy wymagano min 1 roku. I co? i nic. Zero odpowiedzi. Albo odezwała się jedna fima na 10, twierdząc że nie spełniam kryterium. Kiedyś zostałem zdyskwaflifikowany w procenie rekrutacyjnych z podowu nieznajomości programu księgowego stosowanego przez tę firmę. Dowcip polegał na tym, że spełniałem wszyskie inne wymagania i dodatkowo pracowałem w przeszłości na innym,podobnym programie. Tak więc "przestawienie" sie na nowe oprogramowanie było zaledwie kwestią 2-3 tygodni. Ale usłyszałem - "poszukujemy osoby konkretnie ze znajomością programu X - dziękujemy" Odpowiedz Link Zgłoś
observer_observer Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 13.03.12, 14:23 Nie przyszlo Tobie do glowy ze ten program to tylko pretekst zeby Ciebie nie zatrudniac? Moze byles np nie umyty, brudne miales buty, stawiales sie, badz irytowales swojego potencjalnego szefa lecz nie wypadalo mu tego powiedziec wiec na dowidzenia dal Tobie jakis inny powod. Jest wiele czynnikow ktorych nie wspomina sie jako przyczyny odrzucenia poniewaz - nie wypada, jest to nieprofesjonalne badz nielegalne o takich rzeczach mowic. Na koniec dnia i tak pracodawca zatrudni takiego do ktorego bedzie przekonany. Nie wazne czy to rpzez znajomosci badz z ogloszenia. Jestes jeszcze z innego powodu naiwny - czy ty myslisz ze wszystkie oferty sa po to zeby kogos zatrudnic? Na rynku toczy sie gra np. gazeta/portal daje upust na kolejne ogloszenie na prace (badz co 10 ogloszenie pracodawca ma za darmo) wiec trzeba to wykorzystac dla picu. Czesto firmy chca zmylic konkurencje ze im dobrze idzie badz ze juz wygraly kontrakt i potrzebuja dodatkowych ludzi - ogolnie powodow sa setki dlaczego tak sie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rico Ale po cholerę pisać listy motywacyjne? IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.12, 23:32 Większość listu i tak są to bajki tudzież szablon. Po co to pisać - szkoda prądu/czasu/drzew. Niech któryś z HRów wyjaśni mi po co zatrudniając ludzi muszę wymagać od nich listy motywacyjne albo zdjęcia? Szukałem osób do pracy, nieważne jak wyglądają. Same wymagania minimalne takie jak inteligencja, umiejętność czytania ze zrozumieniem, znajomość bierna angielskiego etc dosyć mocno okroiły potencjalnych kandydatów. I znalazłem najlepszych ludzi do tej pracy, których dzisiaj na nikogo bym nie zamienił. I nie za 4.5 na godzinę tylko więcej. Ale niech mi ktoś wyjaśni dlaczego mam zmuszać kogoś do pisania takiego listu, skoro samo CV w zupełności wystarczy? Testy kompetencyjne? Przyniosła mi jedna HRka - poprosiłem o wyjaśnienie - co to, jak mam czytać wyniki - nie umiała mi odpowiedzieć. To po cholerę marnować czas ludziom durnymi testami, których sama osoba podkładająca karteczkę pod nos nie potrafi zrozumieć? A może to element kultury HR i umiejętności trzymania się stołka? W końcu trzeba udowodnić swoją przydatność w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
sbek Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 13.03.12, 23:16 wyamagania, dyplomy, certyfikaty, uprawnienia itd. ale po co ? jak w ogóle zaproszą , to brak szacunku, a sami nie proponują tylko pytają ile bym chciał zarabiac, co uważam za bardzo trudne do odpowiedzi,gdyż jak powiem prawdę to wynocha, jak powiem za mało , ale ja robię inny system -sposób, mówię a raczej pytam o zakres obowiązków, w których to chciałbym się sprawdzic itd.sami pracodawcy powinni zaproponowa za ile, ile proponują , bo darmo nikt za nas nie poszedł na rozmowę , darmo to ja nie mam czasu, wykorzystywanie sytuacji chorej na rynku pracy -raczej bez pracy ,to myślą ile dadzą to pracownik będzie zasuwał po 12-14 godzin ,a jak się odezwie o nadgodziny to wynocha, bo ma wielu chętnych za mniejsze pieniądze. dlatego pozwalam sobie -dam pracę uczciwym pseudo-pracodawcom od zaraz : Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespodziewany Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 10:48 Dla mnie to wszystko bzdury.JAk bede chcial kogos zatrudnic to bede z nim wywiad przeprowadzal sam ,a nie poprzez kogos.................nno chyba ze to pseudofiremka gdzie co-pracuje 10000 tys ludzi ........czyli nie robiaca niczego pozytecznego tylko ciagnaca z niczego kase............ Jak ktos chcialby sie dowiedziec jak wyglada na ""rekrutacja"" w Microsofcie ............HEHHE.......skad ten pomysl?..bo akurat wiem jak ..wiec podpowiem ze sadzaja goscia prze kompem ( najczesciej robi to kierownik zespolu w ktorym gosc bedzie pracowal albo nie........) i po pol godzinie (albo krocej ) wiadomo czy nadaje sie do pracy...........nikt mu w tenisowki nie zaglada ................mozna byc pewnym ze dezodorant uzywa i ciuchy bedzie zmienial ...........jak ktos choc troszke czasu popracowal na zachodzie ,to wie o co lata...... .........a w polszy idac do banku trzeba dziurki w nosie zatykac............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue23 Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: 84.38.95.* 14.03.12, 11:22 @vp Oj za bystry to nie jesteś. Wyjaśnię ci więc, że ogłoszenie wiszące przez rok lub dwa wcale nie jest przeznaczone do szukania pracowników. Ono jest po to, żeby reszta pracująca w tej firemce nie wpadła na głupawy pomysł typu żądanie podwyżki - mają pracować za darmowe nadgodziny i żyć w strachu, że mogą zostać wymienieni, bo niby firma kogoś tam poszukuje. Czasami dla zachowania pozorów zapraszają na rozmowy. Przy okazji taki naiwniak jest oprowadzany po całej firmie, żeby pracownicy zobaczyli, że są chętni na ich miejsca pracy. W taki sposób dyrektor ma zapewniony spokój, a koszt ogłoszeń niewielki w porównaniu do ewentualnych podwyżek. Nauczcie się w końcu odsiewać też taką ogłoszeniową sieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.toya.net.pl 13.03.12, 14:49 No cóż... a potem się trafia na rekrutera, który w ogóle nie rozumie co ma napisane w ogłoszeniu. Dostaje CV, w którym nie ma dosłownie powtórzonych fraz z ogłoszenia, więc od razu kandydata odrzuca. Jestem programistą... w ciągu ostatnich 10 lat pracy, na moje wysłane tysiące CV miałem ledwie kilka rozmów z ludźmi, którzy znali się na programowaniu. Przeważnie przychodzi rekruterka z łapanki jakiejś, wyskakuje z testem psychologicznym, pytaniami o to jakim zwierzęciem chcę być, a potem test techniczny - ona pyta, a ja mam zgadnąć jaka jest poprawna odpowiedź. Zgadnąć, bo ona nie ma pojęcia o pytaniach i nie można nic wyjaśnić, trzeba odpowiadać słowo w słowo tak samo jak ona ma na kartce. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 13.03.12, 22:03 No tak, wy programiści to zawsze macie pod górkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.pool.mediaWays.net 13.03.12, 23:48 Nie, nie mamy. I jeszcze pewnie przez pewien czas mieć nie będziemy. Co nie wpływa dobrze na obecność 'pań z HRu', które znają się jedynie na porównywaniu 'literek we wzorach', więc jak zamiast 2πR odpowiesz πD, to taka pani powie 'źle'. A nie wpływa dobrze, bo (a) firmy szukają 'ludzi z IT' i (b) taka pani w końcu kogoś z grubsza pasującego znajdzie i agencja ją zatrudniająca będzie mogła odtrąbić 'sukces'. A później taki 'HR-manacher' jeden z drugim wymądrza się na Onecie, jak to on dostosowują ofertę do rynku i szuka najlepszego kandydata - czyli w skrócie patrzy, jak inne HRy rekrutują i przeszukuje CV pod kontem słów kluczowych. Tymczasem jeśli chodzi o dopasowanie kandydata do stanowiska sprawa skomplikowana nie jest - wystarczy podać, co kandydat mieć musi, co jest mile widziane, a co jest tylko wisienką na torcie - w końcu firma poszukująca pracownika wie, czego chce (można też przyjąć, że nie wie, tylko co to wtedy za firma?). I normalne ogłoszenia o pracę tak właśnie wyglądają. Ale najwyraźniej by takie powstało w polskiej firmie, HRowiec musiałby być co najmniej docentem z habilitacją. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 14.03.12, 14:31 "Nie, nie mamy. I jeszcze pewnie przez pewien czas mieć nie będziemy. Co nie wpływa dobrze na obecność 'pań z HRu', które znają się jedynie na porównywaniu 'literek we wzorach', " Z Twoich wypowiedzi (obraźliwych i aroganckich zresztą) wnioskuję, że nigdy nie brałeś udziału w profesjonalnej rekrutacji ani nie miałeś kontaktu z headhunterami z wyższej półki. Nie obraź się, ale jeżeli starasz się przeciętną pracę o jaką stara sie jednocześnie kilkaset osbób podobnych do Ciebie, to nie powinieneś oczekiwać wyjątkowego traktowania. Jeżeli jesteś przeciętniakiem to i przeciętniacy Ciebie rekrutują do przeciętnych firm. Znalezienie odpowiednich ludzi (z rzeczywistymi) kwalifikacjami to bardzo trudne zadanie i nie bądź naiwny wierząc, ze firmy mają za dużo pieniędzy i wydają je na rekrutacje o wątpliwej użyteczności. Headhunterzy dostają jako wynagrodzenie 1-3 pensji na danym stanowisku z oferty, więc wyobraź sobie teraz ile firma płaci za znalezienie dobrego specjalisty. Ja zawsze jednak powtarzam: to Twój wybór czy wolisz oburzać się i wmawiać sobie jaki to Ty jesteś mądry, a świat Ciebie nie docenia czy wolisz wykorzystać ten świat jak najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.pool.mediaWays.net 14.03.12, 20:40 Wyciągasz zbyt daleko posunięte wnioski. Na nic nie narzekam. Mam pracę, jaką chciałem, w firmie wystarczająco dobrej; nie mam manii wielkości, nie jestem alfą i omegą. Możesz mnie nazywać przęciętniakiem czy oburzonym 'wiecznieniedocenionym', nie ziębi mnie to ani nie grzeje. Wiem, że rekrutacja w mojej dziedzinie najprostsza nie jest i potrzebny jest do niej profesjonalista. Jednak... > Nie obraź się, ale jeżeli starasz się przeciętną pracę o > jaką stara sie jednocześnie kilkaset osbób podobnych do Ciebie, to nie powinie > neś oczekiwać wyjątkowego traktowania. Jeżeli jesteś przeciętniakiem to i przec > iętniacy Ciebie rekrutują do przeciętnych firm. Większość ludzi to przeciętniacy. Napisałem, że większość HRowców to ludzie nie posiadający wiedzy o dziedzinie w której rekrutują pracowników. Jak rozumiem piszesz to samo? Nie znaczy to, że mam uznać nieprofesjonalnego rekrutera czy HRowca za normę, a profesjonalnego - za 'wyjątkowe traktowanie'. Nie. Znajomość potrzeb klienta - czyli pracodawcy - to podstawa, nie wyjątek, a nie sposób ich poznać nie mając pojęcia o tego klienta branży. Większość rekruterów/HRowców dostaje za swoją pracę ok. 3 pensji pracownika - w moim przeciętniackim przypadku to jakieś 17tyś €. Nic to nie zmienia. Nadal się nie znają. Twierdzenie, że firmy nie wydają przecież wielkich pieniędzy na byle-jaką rekrutację, to przykład dowodu z tezy. Kilka w mojej okolicy - Intel/Comneon, ElektroBit, Sony (jeszcze niedawno -Ericsson) używało, płaciło i nie było zadowolonych. Ale używało i płaciło... Bo była koniunktura, a im się nie chciało. Twierdzenie, że firmy wydające duże pieniądze na rekrutację są lepsze (cóż to zresztą znaczy - lepsze? Kwestia gustu przecież), jest myśleniem życzeniowym. Najbardziej "profesjonalnie przeprowadzona" rekrutacja, w jakiej brałem udział, zakończyła się najgorszą - pod każdym względem prócz (wtedy) finansowego - pozycją. Możesz uznać, że miałem 'jednostkowe złe doświadczenia'. Wszystko mi jedno. Ja widzę spójne wypowiedzi HRowców - tych kiepskich i wszystkich innych - w kontraście z moim doświadczeniem. Na tej podstawie formułuję moje - aroganckie z pewnością, a być może obraźliwe - opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 14.03.12, 21:48 w ankiecie aplikacyjnej jednej ze sporych firm warszawskich były widełki oczekiwanego wynagrodzenia 2-4 tys, 4-8 tys, pow.8 tys zaznaczyłam 4-8 tys... i kiedy po tygodniu zadzwonili zapraszając mnie na rozmowę, byłam prawie wniebowzięta :) dzień rozmowy - jadę, stawiam się w pięknym biurze w biurowcu, odsyłają mnie.....do biura w magazynie... no cóż - idę, czekam pół godziny w jakimś obskurnym korytarzu, na stojąco, kręgosłup mi już siada... żadnego krzesła... wychodzi do mnie w końcu pańcia i prowadzi mnie do....kuchni? składziku? brud, smród, ubóstwo, jakiś pokój przechodni, ni to kuchnia, ni magazynek, dwa krzesła, jedno biurowy fotel, drugie jak z epoki wiktoriańskiej, rozmawiamy, a co chwila ktoś przechodzi przez ten pokój.. ja już wiem, że nie chcę pracować w takiej firmie, ale taktownie i kulturalnie poddaję się 'rozmowie rekrutacyjnej' - rozmowa rzeczowa o doświadczeniu, o tym co robiłam, jakie są oczekiwania pracodawcy i pada pytanie o moje oczekiwania finansowe - mówię: że takie jak podałam w ankiecie - czyli... nagle pańcia puchnie, zaczerwienia się buraczkowo i z krzykiem prawie fuka na mnie, że ja chyba nie wiem co mówię! że za taką pracę to oni przewidują 1500 a max 1800 brutto! że w takim razie to ona musi mi podziękować! (i to wszystko krzykiem!) no to ja jej na to, że ja też podziękuję, bo zmarnowali mój czas, skoro sami nie wiedzą na jakich warunkach rekrutują.. okropność :) byłam mocno poirytowana :) a żeby skorzystać z toalety, trzeba było pójść do okienka kasowego i dostać klucz do wc :) a wc to już inna bajka, urwana deska, brudne wc... o jessu... a to znana korporacja jest! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Co za głupota IP: *.ptim.net.pl 13.03.12, 15:04 Przestałem czytać po zdaniu mówiącym o tym, że wysyłać na ogłoszenia zamieszczane przed agencję powinny osoby, które spełniają min 80% wymagań, bo te wymagania są już zweryfikowane przez agencję. Otóż przeglądam ostatnio sporo ogłoszeń w działce około-IT i to właśnie ogłoszenia zamieszczone przez agencje rekrutacyjne są: a) najbardziej "wybujałe" w oczekiwaniach, b) pełne błędów merytorycznych i sprzeczności. Odnośnie b) taki mały przykład - pracownik ma mieć min. 1 rok doświadczenia zawodowego i certyfikat X (zdobycie którego wymaga udokumentowane 5 lat doświadczenia). Ja rozumiem potrzebę wylansowania się w gazecie - to zawsze fajny szpan przez znajomymi. Ale na litość boską - może chociaż przygotować się trochę do tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Co za głupota 13.03.12, 18:23 widzialem ogloszenie agencji gdzie wymagali znajomosci sgl napisalem ze cos takiego nie istnieje zeby zmienili bo wyglada to nie profesionalnie to mi panienka odpisala ze jestes beszczelny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolek Re: Co za głupota IP: 62.233.228.* 16.03.12, 08:45 Bo napisałeś zbyt grzecznie, dlatego sobie pozwoliła. Kiedy widzisz takie idiotyzmy w tekscie to trzeba je..ć na funty. Bo do idioty tylko taki przekaz dociera. Odpowiedz Link Zgłoś
zamiastki Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą 13.03.12, 16:28 Złożyłem kiedyś aplikację do wielkiej firmy wydawniczej. Kiedy zadzwoniłem parę dni później , Pani z HR miała niezłą zabawę z mojego PESEL. Niskiego. Na rynku pracy panuje szowinizm. A tymczasem nawet celebryci zauważają plusy swojego zaawansowanego wieku. empiro.blox.pl/tagi_b/2843/brad-pitt.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscLA Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.lsanca.fios.verizon.net 13.03.12, 16:46 jezeli poziom wyksztalcenia nie bierze sie pod uwage lub nie jest wazny, to znaczy ze macie bardzo kiepskie ksztalcenie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mok Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.euro-net.pl 13.03.12, 17:11 przynajmniej jest bezpłatny. W USA ludzie płacą majątek za gó...ane koledże i uniwersytety, żeby potem spłacać całe życie kredyty z pensji z McDonalds. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarleb Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.03.12, 17:50 Dokładnie, poziom amerykańskich studiów mamy w słabych liceach i średnich gimnazjach. Wszystkie u nas za darmo... Odpowiedz Link Zgłoś
joel666 Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 13.03.12, 19:04 dokladnie, dlatego Polska ma tylu noblistow i uczelnie znane na calym swiecie. Awangarda wrecz. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 13.03.12, 22:05 "W USA ludzie płacą majątek za gó...ane koledże i uniwersytety, żeby potem spłacać całe życie kredyty z pensji z McDonalds." Widocznie drogie g...wno lepiej smakuje jak sam to określasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaricia Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.pool.cnw.net 14.03.12, 04:09 a co wy wiecie o systemie kształcenia w USA. Gó...no wiecie! Fakt, że w podstawówkach i licenach uczą naprawdę na niskim poziomie ale jeśli ktoś będzie pracował na stacji bezynowej to po cholere mu całki, pochodne czy chemia organiczna. Dopiero jak idzie się na studia to ludzie uczą się tego czego chcą, co będzie im potrzebne i dlatego osiągają tak wspaniałe wyniki ! Zobaczycie, że większość przyznanych nagród Nobla jest właśnie dla amerykanów. Medycyna na najwyższym światowym poziomie.Tylko leczycie sobie swoje polaczkowe kompleksy takim gadaniem !!! Pozdrawiam z Seattle. Odpowiedz Link Zgłoś
tpcqc Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 14.03.12, 06:44 amerykanie zostali wytępieni, a resztę zamknięto w rezerwatach jak zwierzęta. Masz na myśli europejczyków i potomków niewolników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespodziewany Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 11:00 Masz w 100% racje. Gw..o wiedza ,bo polsza jeszcze 1000% lat bedzie ich karmila teleexpresem ,dgdzie co odcinek karmia ich ""nowymi"" odkryciami w dziedzinie medycyny ,a w szpitalach nie ma kibla na sali................ I to wcale nie jest tak do konca z niskim poziomem nauczania ,bo zdolne dzieci sa WYLAPYWNE przezucane do klas (potocznie ,bo w USA cos takiego jak klasa nie istnieje ,dostajesz program i w/g niego sie przemieszczasz po szkole) a wyzszym poziomem .W ten wlasnie sposob sa wylapywani zdolni uczniowie ........W kazdym badz razie tak to dziala w NY.................. ......... jankesi to ignoranci w wielu dziedzinach ,ale i tak sa bardziej otwarci niz ""wspaniali "" polacy............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.19.165.86.osk.enformatic.pl 16.03.12, 20:04 Mówiąc o nagrodach Nobla dla Amerykanów masz na myśli zamerykanizowanych : Chińczyków, Koreańczyków, Japończyków, Niemców, Rosjan, Izraelczyków, Hindusów i przedstawicieli dziesiątków innych nacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespodziewany Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 10:52 Ila lat byles i pracowales w jankesowie ,ze niby wiesz jak to tam wyglada?...........ile??????????. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hux Praca w młodym zespole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.12, 22:09 i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.12, 17:00 Ja zawsze aplikuję na ogłoszenia, według nie spełniam większości kryteriów, wówczas mogę się więcej nauczyć no bo po co mi praca, w której będę się powtarzał? Odpowiedz Link Zgłoś
ae-ode Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą 13.03.12, 17:21 Bzdury piszą. Prawda jest taka, że na każdą ofertę pracy zgłasza od kilkunastu do kilkudziesięciu osób, które spełniają wszystkie wymagania, a ich umiejętności znacznie przekraczają te, które są im potrzebne. Wykształcenie jest nieważne przy pracach wymagających niewielkich umiejętności i dlatego pracodawcy nie zwracają na nie uwagę, bo większość ofert specjalnych kwalifikacji nie wymaga. Koniec końców wybiera się osobę najsympatyczniejszą jako pracownika i najbardziej zdeterminowaną jako kierownika i cała filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LiMa Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.03.12, 18:53 Ja od siebie dodam, że zbyt wysokie wykształcenie to też przeszkoda. Sama jestem tego przykładem. Aplikowałam na stanowisko stworzone dla mnie, w państwowym instytucie badawczym. W związku z czym wpisałam w ilu to projektach brałam udział, że skończyłam w tej specjalizacji studia podyplomowe i że robię doktorat z tej dziedziny. Po czym po jakimś czasie spotkałam znajomego, który mi tam pracuje i powiedział mi, że ma problem z projektem, bo nie można być w tej instytucji mądrzejszym od szefa z nadania politycznego, więc w ogóle nie zatrudniają specjalistów, bo a nuż byłby ktoś mądrzejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: 83.238.59.* 13.03.12, 21:16 Racja! ale ostatnie bym zmienił - wybiera się osobę najtańszą:/ Odpowiedz Link Zgłoś
sbek oferta pracy dla uczciwych pseudo pracodawców 13.03.12, 21:39 którzy muszą często poszukiwać nowych pracowników. Oferuję Wam drodzy pracodawcy pracę na tych samych warunkach na których zatrudniacie ludzi, a później zasypujecie internet ogłoszeniami o pracę, która nie ma znamion uczciwej pracy. Oferuję Wam - najniższe, możliwe wynagrodzenie, oczywiście z podstawą w wysokości 4,30 zł/h -pracę w niepełnym wymiarze godzin - plany sprzedażowe, których realizacja graniczy z cudem, - wysokie prowizje (jedynie w treści ogłoszenia) - pracę w dynamicznym zespole (który nie ma szans stać się zespołem bo nikt w tak krótkim czasie zespołu jeszcze nie stworzył) - możliwość awansu ( ze stanowiska nr 1 na stanowisko nr 2) - bonusy w postaci biletów do kina w cenie 6 zł za seans. Po pracy u mnie po pierwsze przestaniecie się ośmieszać, po drugie zaczniecie szanować ludzi dzięki którym macie co do gara włożyć po trzecie szkołę życia dzięki której docenicie co to jest praca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardal Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.12, 19:54 "- Na kilkaset rekrutacji, które osobiście przeprowadziłem tylko raz,"... . Ktoś zapomniał o przecinku w tej części zdania. Ciekawie brzmi: przeprowadził kilkaset rekrutacji czy tylko jedną, a resztę miał zamiar przeprowadzić ? Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 13.03.12, 22:01 Gość portalu: ardal napisał(a): > "- Na kilkaset rekrutacji, które osobiście przeprowadziłem tylko raz,"... . Kto > ś zapomniał o przecinku w tej części zdania. Ciekawie brzmi: przeprowadził kilk > aset rekrutacji czy tylko jedną, a resztę miał zamiar przeprowadzić ? koleś co te "osobiste rekrutacje" prowadził to jakiś dupek z księżyca. nie warto się nim przejmować. kolesiu: jeżeli tylko jeden na kilkuset na tym świecie ci pasuje to albo 1)szukasz Wernera von Brauna albo 2)strzel se w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.pool.mediaWays.net 13.03.12, 22:13 Nie, no każdą przecież tylko raz przeprowadzał. Przecież to nie eksperyment socjologiczny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.12, 19:54 A ja aplikuje na stanowisko sprzątaczki. oczywiście niektóre rzeczy z życiorysu musiałam usunąć, ale napisanie listu motywacyjnego mnie przerasta. Ma ktoś pomysł// Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 13.03.12, 22:07 Do pracy najbardziej motywuje mnie debet na karcie... Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Kiedys do jednej firmy nie wyslalem aplikacji a 14.03.12, 05:29 oni i tak nie odpowiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiek-the-best Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.toya.net.pl 14.03.12, 07:30 aplikacja ż I 1. «praktyka osoby mającej wyższe studia prawnicze, przygotowująca na stanowisko sędziego, prokuratora, adwokata, notariusza» 2. «rodzaj zdobienia tkaniny przez naszycie na niej ornamentu wyciętego z innej tkaniny» aplikować ndk IV, ~any 1. «odbywać aplikację» 2. «dawać coś komuś jako lekarstwo, zalecenie itp.» Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 14.03.12, 16:08 Doceniam Twoje starania, ale tu i tak nikogo nie przekonasz, że po polsku 'aplikować' to można lekarstwo dla konia, a odpowiednikiem angielskiego 'to apply for' jest 'ubiegać się o...'. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu 14.03.12, 20:10 Aplikować można lekarstwo koniowi :-). Fakt - dobrze, jeśli jest to lekarstwo dla koni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rhonek Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.03.12, 09:24 Ciekawe jak agencje lub pracodawcy weryfikują predyspozycje miękkie czytając aplikację kandydata? Mnie najbardziej zastanawia kształt wymagań w ogłoszeniach. Dlaczego 7 lub 5 lat doświadczenia w branży, czasem podaje się staż w dniach lub godzinach np. dla Trenerów. Kiedy czyta się takie wymagania mam wrażenie, że albo pracodawca nie wie nic na temat stanowiska albo agencja jest tak słabo autorytatywna wobec klienta, że niektórych absurdów nie potrafi wybić mu z głowy. Za to branża HR szkoli się nieustannie, zbroi, konferuje, rozmyśla. Podane w artykule przykłady to rzeczywiście skrajności, lecz gdyby zgłębić temat okaże się, że ogłoszenia często mają absurdalne wymagania, kompletnie bez uzasadnienia, oczekiwania nie związane ze specyfiką stanowiska...no i doświadczenie: najlepiej 7 albo 4,5 roku na stanowisku, koniecznie w branży, o organizacji opartej na zasadach... Nie wspomnę już o możliwościach rekruterów, którzy często uważają, że jak zwerbowali 20 czy 30 sprzedawców to są specjalista w w sprzedaży. Ciekawe, że w sprzedaży o doświadczeniu mówi się raczej w latach, a nie miesiącach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iva Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 10:15 obecnie zatrudniam tylko ludzi z polecenia. Żadnych ogłoszeń i setek cv. Nigdy nie proszę o list motywacyjny ani o zdjęcie. Moje doświadczenia z rekruterami są beznadziejne. Kiedy szukałam pracy okazało się,że rekruter wystawił mnie do firmy, z której właśnie się zwalniałam. Bardzo uważnie widać przeczytał moje cv. Kiedy zatrudniałam już do własnej firmy , kandydaci byli gorzej niż beznadziejni. Świetnie wypadali na rozmowei, w rzeczywistości byli zwykłymi nierobami i niechlujami. Kiedy dajemy sami ogłoszenie i piszemy,że są kryteria wymagane (np. asystentka zarządu - biegła znajomość włoskiego), to przychodzi setki maili od panienek ze znajomoscią angielskiego ( celowo piszę panienek, bo widać nikomu tego ogłoszenia przeczytać się nie chce). Ludzi szukamy obecnie na własną rękę, poprzez kontaty osobiste. Wszyscy sprzedawcy są zatrudnieni w ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q800 Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 10:25 Widzę kolejny ósmy cud świata nam się objawił. Dostawałaś setki meili, bo ludzie szukają desperacko pracy i po okresie odpowiadania tylko na wybrane ogłoszenia wysyła się aplikacje już wszędzie z nikła nadzieją, że gdzieś da się załapać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Zobaczcie TO kuriozalne ogłoszenie, witki opadają. IP: *.play-internet.pl 14.03.12, 10:56 www.pracuj.pl/praca/laborant-kontroler-jakosci-kosmetykow-ustka,oferta,2418857 Wymagania są okrutnie wyżyłowane, a to tylko laborant z płacą technika pewnie. Smutne i znamienne. Drżyjcie bracia-chemicy. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_s Re: Zobaczcie TO kuriozalne ogłoszenie, witki opa 14.03.12, 12:10 No właśnie, nie wiadomo, śmiać się czy płakać. Najbardziej podobało mi się wymaganie ostatnie, drobnym druczkiem: " Mile widziany certyfikat audytora wewnętrznego ISO 9001". Szukają kogoś o kwalifikacjach szefa produkcji na sprzątacza hali produkcyjnej, i za pensję sprzątacza, ofkoz. Że sparafrazuję starą anegdotę: "Uprzejmie zawiadamiam, że posiadam wymienione kompetencje, lecz nie będę się ubiegać o pracę w Państwa Zakładzie". Gość portalu: mario napisał(a): > www.pracuj.pl/praca/laborant-kontroler-jakosci-kosmetykow-ustka,oferta,2418857 > Wymagania są okrutnie wyżyłowane, a to tylko laborant z płacą technika pewnie. > Smutne i znamienne. Drżyjcie bracia-chemicy. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą 14.03.12, 14:20 A jak wygląda typowe ogłoszenie np. na pewnym popularnym portalu pracy na p.? 4/5 ogłoszeń dotyczy sprzedaży gdzie wymagania poza doświadczeniem są tak ogólnikowe, że spełnia je większość młodych ludzi. Niech mi któryś specjalista HR z łaski swojej wyjaśni co to znaczy: - komunikatywność - umiejętność pracy w zepsole - umiejętnośc pracy pod presją czasu - ambicja - dynamiczny zepół - prężnie rozwijająca się firma, no i ten mityczny 'lider branży' i inne nic nie znaczące frazesy. Nie ma tu sensu napinać się i szukać złotych rozwiązań - po prostu żyjemy obecnie w czasach gdzie modne jest ciągłe poszukiwanie i zmienianie pracy. Gdyby ludzie chcieli pracować w jednym miejscu dłuższy czas, to by sytuacja zupełnie inaczej wyglądała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.centertel.pl 14.03.12, 14:55 Wolny rynek w tym kraju to fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandy Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 22:18 Chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem w szukaniu pracy. Najczęsciej wysyłam aplikacje na ogłoszenia, których wymagania spełniam prawie w 100%. Ale to nie wystarczy. Jestem w wieku 50+, gdy usunąłem datę urodzenia z CV, dopiero dostawałem zaproszenia na rozmowę wstępną i na ogół na tym się kończyło. Mimo zakazu dyskrymiacji ze względu na wiek, jestem bezsilny, mam iść do sądu? W branży pracuję ponad 20 lat (transport, logistyka, spedycja), języki obce nie są mi obce i mimo to NIC! Dopiero po wysłaniu kilku CV "za Odrę", dostałem zaproszenie na rozmowę i teraz czekam na termin stawienia się w pracy. Niemcom nie przeszkadza wiek, tylko fachowość i znajomość jezyka.Może Niemcy dlatego wychodzą już z kryzysu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga*************** Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.play-internet.pl 16.03.12, 09:51 Po pierwsze - w Niemczech nie było i nie ma żadnego kryzysu! (wiem co mówię), w Polsce manipulują i wciskają ciemnotę, bo chcą wyciągnąć od nas jak największą kasę na Grecję. Po drugie - powiedział kiedyś pewien zachodni profesor, że robiąc badania na polskim rynku pracy (dla potrzeb UE), stwierdził, że polscy pracodawcy nie mają żadnej nawet elementarnej kultury pracy (nie szanuje się pracowników, którzy pracują na ich wille, samochody, jachty etc.), i do zachodniego pracodawcy brakuje im bardzooo dużo! Oczy im się otworzą po Euro 2012. Po trzecie, jeśli pan otrzyma pracę u Niemca - przyjąć jak najbardziej! Będzie pan szanowany jako człowiek i za doświadczenie. Też wiem co mówię, bo pracowałam w niemieckiej firmie, i jak na razie był to najlepszy i najsprawiedliwszy mój pracodawca (później firmę przejęli Polacy i się zwolniłam, bo nie dało się pracować (brak kompetencji szefów, bałagan w firmie, mobbing i okradanie pracowników). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FALCONcom Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.play-internet.pl 15.03.12, 23:23 Nie wiem jak wy ale ja zauważyłem ostatnio tendencję do zatrudniania ludzi z doświadczeniem. A co z tymi co nie mają doświadczenia? Osobiście szukam pracy jako elektryk. Posiadam uprawnienia ale nie mam udokumentowanego doświadczenia co od razu skreśla mnie z listy kandydatów a powiem wam, że nie jeden "doświadczony" elektryk nie zna nowych norm i przepisów, bo jako "doświadczony" elektryk on nie musi tego wiedzieć. Osobiście nie raz poprawiałem instalację po takim specjaliście. Doświadczenie to nie wszystko. Co prawda nikt nie da mi referencji ale od 3 lat wykonuję instalację w okolicy jako tzw fuchy i jeszcze nie zdarzyło mi się, że ktoś był nie zadowolony ale na około 30 CV wysłanych do pracodawców, którzy potrzebowali elektryków nie odpisał nikt. Skoro każdy potrzebuje doświadczonego pracownika to powiedzcie mi gdzie takie doświadczenie można zdobyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.play-internet.pl 16.03.12, 09:40 Chłopie jesteś zdolny, to załóż sobie jednoosobową firmę, rozreklamuj się na branżowych (na razie darmowych) portalach powysyłaj oferty współpracy do różnych wspólnot mieszkaniowych i daj sobie spokój z tym pseudo-pracodawcami polskimi! Jak się jeden i drugi klient do ciebie przekonają, to nie będziesz narzekał na brak zleceń. A w miarę jak będziesz się rozkręcał, możesz walczyć o większe zlecenia! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.play-internet.pl 16.03.12, 08:43 A dlaczego nie napiszecie nic o głupocie pracodawców. W Łodzi ogłasza się firma, która potrzebuje zwykłego referenta z biegłą znajomością włoskiego, francuskiego i duńskiego. A najzabawniejsze jest, że nie mają żadnych kontaktów z kontrahentami zagranicznymi. Firma w garażu u szwagra. Albo inna firma (działalność finansowo-odszkodowawcza), ogłaszana przez urząd pracy, poszukuje pracownika z biegłą znajomością francuskiego i afrykanerskiego. Podejrzewam, że to jest ta sama firma, która obiecywała ludziom odszkodowania, ale ich nie otrzymali (był o nich reportaż i policja też się nimi interesowała). Tak wygląda szukanie pracy po polsku. Dlaczego tym bałaganem nie zajmą się istniejące służby do tego powołane! Nigdzie na świecie nie spotkałam się, aby państwowy urząd reklamował na swojej stronie oszustów, albo - tak jak warszawski urząd pracy wystąpił w charakterze naganiacza kobiet do nocnego klubu, proponując kobietom pracę prostytutki! Bo takie rzeczy to tylko w Polsce! A głupota w wymaganiach u niektórych pracodawców gdyby potrafiła fruwać, to zbiliby majątek na tanich liniach lotniczych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.nplay.net.pl 16.03.12, 12:06 Szukałam wpisu o odszkodowaniach i firmach odszkodowawczych. Jeśli trafi się na uczciwą firmę jak ta (z Częstochowy), w której ja pracuję to potrzeba tylko ochoty do pracy i trochę zaangażowania. Tu nie ma żadnych wymagań oprócz tych które wymieniłam, a mimo tego jak dzwonią do mnie ludzie szukający pracy, najpierw pytają o rodzaj umowy i czy pensja jest stała. Od razu nasuwa się myśl, że takim wcale nie chce się pracować w pełni znaczenia tego słowa, a jeszcze jak mówię, że przy okazji można pomóc innym ludziom, to taki ktoś już nie chce słyszeć o tej pracy nawet jako dodatkowym zajęciu. Ludzie otwórzcie się na inne zawody, zwłaszcza jeśli ktoś proponuje tak lajtową pracę, bo mam wrażenie, że niektórzy są bezrobotni na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q800 Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 13:53 Opanuj się kobieto trochę. To normalne, że pytają o umowę i pensję, bo tylko po to się do pracy idzie. Póki to nie ty ich zatrudniasz, to chcą zasięgnąć najważniejszej informacji jaka ich interesuje. Ale jak widać wieloletnia tresura białych murzynów daje świetne efekty, 1500 jest już nazywane postawą roszczeniową. Wiadomo, że na rozmowie już oficjalnej trzeba trochę wykazać się dyplomacją, umiejętnie niby zepchnąć rozmowę o pieniądzach na drugi plan, pościemniać, stworzyć wrażenie, że oczywiście głównie dla idei robisz, tylko nie mówić, że dla rozwoju itp bo dziś pracodawcy ledwo kryją śmiech, gdy to słyszą. Rady w stylu "otwórzcie się", "weźcie się do roboty" bardzo łatwo się mówi, gdy ma się pracę. Wiem, bo też miałem tendencję do udzielania takich rad Wójka Staszka, ale ostatnio nowej perspektywy trochę nabrałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q800 Re: Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lu IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 14:14 Jak ktos juz napisał najbardziej odjechane od rzeczywistości są ogłaoszenia zamieszczane przez agencje rekrutacyjne. LOL, ile to już razy byłem wysłany przez taką agencję na rozmowę i zastanawiałem się czy panie rekruterki nie pomyliły sie i nie wysłały mnie do innej, niż tan której ogłoszenie odpowiedziałem, firmy. Rekrutowanie przez agencje, to kolejna, któraś już nowinka z zachodu, która przełożona jak zwykle bez refleksji, 1 do 1 na polski grunt daje karykaturalne wręcz efekty. Ci ludzie najczęściej nie maja żadnych kompetencji, o jakiejś inteligencji i zdolności do kojarzenia faktów nie mówiąc, poza instynktem zachowawczym i przetrwania. To jest dokładnie ten sam mechanizm co w reklamie. Takie ogłoszenia robi się pod klienta, nie pod grupę docelową. Oni mają to w dupie, klient ma zaakceptować ogłoszenie i dać kasę i kolejny projekt zamknięty. Więc się klienta i jego genialne dziecię-firmę dopieszcza psychologicznie prezentując mu projekty ogłoszenia, z których wynika, że on i jego firma są och i ach, hiperprofesjonalni liderzy branży, 8 Cud Świata, klękajcie do miecza narody. I tu dochodzimy, po co się, w wielu przypadkach, takie ogłoszenia zamieszcza :D Czysty PR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Super aktualne IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.12, 08:53 "Badanie "Jakich pracowników poszukują przedsiębiorstwa" przeprowadzono w kwietniu 2010 roku na grupie niemal 3,5 tys. firm na zlecenie organizacji Pracodawców RP" Kierowałam agencjtą doradztwa personalnego i wiem jakimi ''kompetencjami'' błyszczą rekruterzy/rki. czasem jest to sztuka dla sztuki. "rok absolwent z 10 letnim doświadczeniem.'' albo 'nie nadaje się, bo tak dziwnie patrzy.'' Odpowiedz Link Zgłoś
joanelle interpunkcja!!! 16.03.12, 10:02 Na kilkaset rekrutacji, które osobiście przeprowadziłem tylko raz, udało się znaleźć idealnego kandydata - czy Autor jest pewien, że rozmówca tylko raz osobiście przeprowadził rekrutację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etam Gadanie... IP: 193.111.166.* 16.03.12, 10:30 Zazwyczaj pracodawca wie, kogo zatrudni podczas publikacji ogłoszenia. W tym momencie spełniając wszystkie wymogi możemy sobie czekać i czekać, aż ktoś się odezwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bc :) Wymagania w ofertach pracy: ogłoszenia pod lupą IP: *.play-internet.pl 16.03.12, 10:33 A w Zgierzu jest takie biuro rachunkowe, które od lat ogłasza się, wszędzie, gdzie się tylko da, że zatrudni księgowych. Najzabawniejsze jest to, że wszyscy poszukujący pracy znają tego pracodawcę. Kiedy pokazałam ogłoszenie koleżance, okazało się, że ona i jej znajomi też aplikowali do tego biura. Po czym stwierdziła, że chyba chcą trafić do Księgi rekordów Guinessa, jako biuro w którym pracowali ludzie z całego województwa łódzkiego! I to jest chore! Ja, gdybym jako przedsiębiorca korzystała z usług tego biura, a za każdym razem widziała, że moimi sprawami zajmuje się inny pracownik, rozwiązałabym z nimi umowę o współpracy, bo dla mnie taka niestabilna firma jest niegodna zaufania i niepoważna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q800 Ogłoszenia pod lupą, agencje hr IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 14:15 Jak ktos juz napisał najbardziej odjechane od rzeczywistości są ogłaoszenia zamieszczane przez agencje rekrutacyjne. LOL, ile to już razy byłem wysłany przez taką agencję na rozmowę i zastanawiałem się czy panie rekruterki nie pomyliły sie i nie wysłały mnie do innej, niż tan której ogłoszenie odpowiedziałem, firmy. Rekrutowanie przez agencje, to kolejna, któraś już nowinka z zachodu, która przełożona jak zwykle bez refleksji, 1 do 1 na polski grunt daje karykaturalne wręcz efekty. Ci ludzie najczęściej nie maja żadnych kompetencji, o jakiejś inteligencji i zdolności do kojarzenia faktów nie mówiąc, poza instynktem zachowawczym i przetrwania. To jest dokładnie ten sam mechanizm co w reklamie. Takie ogłoszenia robi się pod klienta, nie pod grupę docelową. Oni mają to w dupie, klient ma zaakceptować ogłoszenie i dać kasę i kolejny projekt zamknięty. Więc się klienta i jego genialne dziecię-firmę dopieszcza psychologicznie prezentując mu projekty ogłoszenia, z których wynika, że on i jego firma są och i ach, hiperprofesjonalni liderzy branży, 8 Cud Świata, klękajcie do miecza narody. I tu dochodzimy, po co się, w wielu przypadkach, takie ogłoszenia zamieszcza :D Czysty PR. Odpowiedz Link Zgłoś