Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Urząd Pracy Kraków - Pytanie

IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 17:06
    Czy ktoś z zarejestrowanych jako bezrobotny w Krakowie mógłby mi powiedzieć jak to jest z szukaniem pracy i jak często urząd wzywa aby przejrzeć oferty pracy? Kiedy wolno mi odmówić podjęcia pracy lub kursu proponowanego przez nich? Ważne żeby były to w miarę "świeże" informacje, bo wiadomo parę late temu było gorzej.

Chodzi generalnie o to że potrzebuje się zarejestrować do ubezpieczenia zdrowotnego (rodzice już mnie ubezpieczyć nie mogą), ale żadnej pracy z pewnych przyczyn prawie na pewno nie podejmę w najbliższym czasie.
    Obserwuj wątek
      • catsi Re: Urząd Pracy Kraków - Pytanie 22.03.12, 18:37
        Zależy od zawodu. Sprawdź sobie najpierw czy jest jakaś praca dla Ciebie w urzędzie:
        www.gupkrakow.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=129
        Zwykle jest dużo ofert dla pracowników fizycznych, jeżeli nie ma nic pod kątem Twojego wykształcenia lub podobnego do Twojego poprzedniego stanowiska to jest duża szansa, że żadnej pracy Ci nie zaproponują :)))

A gdyby jednak zaproponowali to odmowa bez podania przyczyny skutkuje pozbawieniem Cię statusu bezrobotnego na 120 dni, jeżeli odmówisz później po raz kolejny to na następne 180 dni.

3-4 tygodnie od rejestracji masz się stawić konkretnego dnia i wtedy być może dostaniesz jakąś ofertę. Jeżeli się nie pojawisz i nie wyślesz zwolnienia lekarskiego itp to tracisz status na 120 dni (j.w). Później wzywają średnio raz na 2 miesiące ( zawsze masz konkretny dzień podany kiedy masz się stawić).

Polecam Ci zapisanie się na wizytę przez internet (z wyprzedzeniem kilku dni) ponieważ przychodzisz wtedy na daną godzinę i nie stoisz w kolejkach. Pamiętaj o zabraniu wszystkich dokumentów ze sobą.
      • Gość: gosc Re: Urząd Pracy Kraków - Pytanie IP: *.nfb.pl 22.03.12, 18:42
        Cześć,ja jestem zarejestrowana tam od długiego czasu.Wygląda to tak,że jeśli dostaniesz gdzieś skierowanie,to masz 2 tygodnie,żeby sie z tego rozliczyć.Jeśli nie,to możesz dostać termin następnej wizyty nawet za 2 miesiące.Nie nastawiaj sie na żadne odmawianie proponowanej pracy,bo to nierealne.Ofert jest jak na lekarstwo,jeśli jest już coś sensownego,znika w kilka godzin.Ja mam bardzo złe doświadczanie z UP,np.dostałam skierowanie do pracy jako spedytor ,pojechałam tam do biura,porozmawiałam z kierowniczką,za kilka dni zadzwoniła,że szef chce ze mną porozmawiać,stanęło na tym,że mnie przyjmują i mam przyjść w poniedziałek zacząć pracę.W sobotę szef dzwoni,że niestety ale doszedł do wniosku,że jednak nie będzie nikogo przyjmował.
        Także UP to nic jak tylko strata czasu i nerwów,jeżdzenie tam i z powrotem bez sensu.
        • Gość: gość Re: Urząd Pracy Kraków - Pytanie IP: *.waldex.3s.pl 23.03.12, 23:03
          Masz pretensje do UP, że ktoś cię nie przyjął do pracy?Poważana jesteś?Odróżniasz złe doświadczenia z przyszłym pracodawcą od doświadczeń z urzędem? A co ma niby urząd zrobić jak cie pracodawca nie chce?Przymusić prywatnego przedsiębiorscę. Ja się nie dziwię, że cię nie przyjęli...
          • Gość: donatello__ Re: Urząd Pracy Kraków - Pytanie IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 11:22
            Witam,

Ja jestem w temacie na bieżąco...
            Urząd choć są w nim kolejki i wygląda jak wygląda to jest bardzo kompetentną placówką a ludzie pracujący tam robią co mogą żeby tą pracę usprawnić!
            A wracając do tematu najpierw się rejestrujesz, później dostajesz pierwszy termin do tzw pośrednictwa pracy w pokoju 100. Pokazują Ci tam katalog ofert (w Twoim interesie rzecz jasna jest przejrzenie również tych ofert wcześniej na monitorach). Podajesz swój zawód wyuczony lub wykonywany a oni pokazują Ci oferty. Jeżeli coś Ci spasuje to dostajesz skierowanie na którym masz namiary na pracodawcę z którym masz się skontaktować.
            Ja dostałem już trzy oferty od nich i na żadną z nich nie dostałem odpowiedzi od pracodawcy:/ - wtedy wracasz do nich z wydrukowanym jak potwierdzenie mailem z Twoim CV do pracodawcy. To prawda jeżeli pracodawca będzie chciał Cie zatrudnić to nie możesz odmówić jeżeli tylko proponuje umowę o pracę, minmalne wynagrodzenie i dojazd do miejsca pracy komunikacją miejską nie dłuższy niż 1,5 h. Dla mnie urząd pracy to co miesięczny zastrzyk gotówki która jest kroplą w morzu potrzeb wydatków dla osoby nie pracującej ale pozwala kupić to i owo i jakoś powegetować...
            • Gość: kojot Re: Urząd Pracy Kraków - Pytanie IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 19:37
              Okej, ale co jeśli im w tym pokoju nr 100 powiem że mi żadna z tej ich listy ofert nie pasuje?
              • Gość: gość Re: Urząd Pracy Kraków - Pytanie IP: *.waldex.3s.pl 25.03.12, 11:45
                To cię skreślą z listy bezrobotnych bo nie jesteś zdolny i gotowy do podjęcia pracy.
                • Gość: donatello__ Re: Urząd Pracy Kraków - Pytanie IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.12, 12:03
                  To zależy w jakim zawodzie szukasz pracy. Mnie zawsze pytali czy uważam że moje kwalifikacje odpowiadają wymaganiom danego stanowiska - nigdy nie wypisali mi skierowania na siłę.
                  Niestety nie powiedzą Ci jaki jest przedział wynagrodzenia na tym stanowisku, w 90% jest to płaca minimalna... która i tak jest 100 kroć razy lepsza niż żadna!
                  • Gość: gość Re: Urząd Pracy Kraków - Pytanie IP: *.waldex.3s.pl 25.03.12, 13:42
                    ale to zależy wyłącznie od pośrednika, wiem, bo niestety kiedyś pracowałam w urzędzie pracy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka