Gość: Anek62
IP: *.maverick.com.pl
07.07.12, 17:55
Dzień dobry.
Kilkanaście dni temu mój syn zarejestrował się w Powiatowym Urzędzie Pracy. Na następne spotkanie w urzędzie, polecono mu przygotowanie CV. I to pojawia się pewien problem.
Mianowicie syn ma 29 lat i średnie wykształcenie. Formalnie jednak nigdy nie był u nikogo zatrudniony (nawet nigdy nie podpisywał z nikim umowy-zlecenia czy o dzieło). Niemniej syn pracował w tym czasie. Była to praca nierejestrowana. M.in. pracował w firmie wujka, prowadził małą firmę organizującą koncerty początkująch artystów, pisał prace na studia za opłatą, udzielał korepetycji, grał na zakładach bukmacherskich itp.
Czy może to wszystko wpisać w CV? Jeśli tak to w jaki sposób? Normalnie jako doświadczenie zawodowe? Czy nie przyniesie to mojemu synowi kłopotów ze strony urzędu (urzad skarbowy, podatki itd.)?
Inaczej bowiem mój syn zostanie uznany za osobę, która nigdy wcześniej nie pracowała, a to nieprawda.
Drugie pytanie: czy syn powinien wpisać w CV studia, które przerwał? Studiował na trzech kierunkach - na każdym pół roku i nie zaliczył żadnej sesji egzaminacyjnej. W jaki sposób ma to wpisać w cv? W "wykształcenie"?
Ostatnie zaś pytanie dotyczy postępowania w urzedzie pracy. Czy syn jest zobowiązany przyjąć każdą ofertę pracy? Jest to bardzo inteligentny człowiek z konkretnymi (ale nie udokumentowanymi nigdzie) umiejętnościami i po prostu nie będzie zainteresowany większością prostych prac. Ma bowiem z czego żyć (ma swoje oszczednosci, my jako rodzina w razie potrzeby wsparlibysmy go) i chce pracować, ale nie poniżej jego realnych kwalifikacji. Dlatego z trudem dał sie namowic na rejestracje w urzedzie. Wiem jednak, że urzedy pracy często wyrejestrowują takie osoby zakładając, że one nie chcą podjąć pracy.
Czy syn w urzedzie pracy może zadeklarować chęć stazu, szkolenia, wybrania się na studia/szkoły policealnej (i otrzymania za to pieniędzy z pupu)? Czy ma on tu dowolność czy też jej nie ma? Jakie możliwości ma mój syn do wybrania?
I ostatnie pytanie: co ma syn napisać w "umiejętności" w cv? Każda konkretną umiejętnośc, którą posiada? Główne umiejętności? Tylko te popularne czy również niszowe? Syn np. potrafi doskonale wymyślać tytuły nagłówków dla wiadomości e-mail w email-marketingu (wymyslone przez niego tytuły maili sa otwierane 10-20% częściej niż przeciętnego pracownika agencji reklamowej specjalizujacej sie w email marketingu). Czy coś takiego może wpisać w cv? Jesli tak - w jaki sposob?
Bede wdzieczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Anna