Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zasiłek dla studenta

16.11.12, 23:19
    Witam
    Jestem bezrobotnym studiujacym zaocznie, czy z racji tego przysługuje mi jakiś zasiłek?
    Obserwuj wątek
      • marian446 Re: Zasiłek dla studenta 17.11.12, 10:45
        Nie.
        • mastro007 Re: Zasiłek dla studenta 17.11.12, 10:54
          Jak masz hejterze takie odwiedzi dawać to lepiej w ogóle nie pisz. Słyszałem, ze istnieje coś takiego jak zasiłek dla uczących się, tylko jakie kryteria trzeba spełnić
          • sundry Re: Zasiłek dla studenta 17.11.12, 12:00
            Chyba stypendium socjalne z uczelni raczej, a co do kryteriów to chyba ich znalezienie na stronie uczelni/ dopytanie w dziekanacie nie przekracza możliwości studenta.
          • Gość: abc Re: Zasiłek dla studenta IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.12, 12:31
            mastro007 napisał:

> Jak masz hejterze takie odwiedzi dawać to lepiej w ogóle nie pisz. Słyszałem, z
            > e istnieje coś takiego jak zasiłek dla uczących się, tylko jakie kryteria trzeb
            > a spełnić

Jak na studenta, to nadmiarem inteligencji raczej nie grzeszysz, poza tym używając niektórych słów wypadałoby znać ich znaczenie. Natomiast o odpowiedź na Twoje pytanie należy zapytać wujka Googla, np. lub PUP:
            pupbp.pdt.pl/stypendium-dla-osob-uczacych-sie-c_102.html
            • marian446 Re: Zasiłek dla studenta 17.11.12, 13:19
              Koleś napisał wyraźnie, że chodzi mu o zasiłek a nie stypendium. Zresztą na jedno i drugie(to drugie w szczególności) to trzeba sobie zasłużyć. Macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem?
              • sundry Re: Zasiłek dla studenta 17.11.12, 13:37
                No to tym razem ty udzieliłeś złej odpowiedzi, bo przysługiwać może mu zasiłek rodzinny.
              • Gość: abc Re: Zasiłek dla studenta IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.12, 13:41
                > no i drugie(to drugie w szczególności) to trzeba sobie zasłużyć. Macie problemy
                > z czytaniem ze zrozumieniem?

Mam problem ;)
                i cytuję (jest to strona PUP, a nie jakiejkolwiek uczelni i nie czepiaj się nomenklatury, bo Kolesiowi chodzi o kasę):

"Stypendium z tytułu podjęcia nauki

Stypendium z tytułu podjęcia nauki może być przyznane bezrobotnemu bez kwalifikacji zawodowych, który w okresie 12 miesięcy od dnia zarejestrowania w powiatowym urzędzie pracy podjął dalszą naukę w szkole ponadgimnazjalnej dla dorosłych, będącej szkołą publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej albo w szkole wyższej, gdzie studiuje w formie studiów niestacjonarnych.

Stypendium przyznawane jest na wniosek bezrobotnego.
                Wysokość stypendium wynosi 100% zasiłku dla bezrobotnych.
                Starosta może podjąć decyzję o kontynuowaniu wypłaty stypendium do ukończenia nauki zgodnie z programem nauczania.
                Stypendium przysługuje pod warunkiem nieprzekroczenia wysokości dochodu na osobę w rodzinie w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej, uprawniającego do świadczeń z pomocy społecznej. Do dochodu nie wlicza się kwoty tego stypendium.

Podstawą wypłaty stypendium jest zaświadczenie wystawione przez szkołę, potwierdzające podjęcie lub kontynuowanie nauki.

Stypendium nie przysługuje w przypadku przerwania nauki.

Osobie, której starosta przyznał stypendium z tytułu podjęcia nauki, przysługuje stypendium w wysokości 20 % zasiłku dla bezrobotnych, od dnia podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej w trakcie nauki.
                Druki do pobrania:
                Wniosek o przyznanie prawa do stypendium z tytułu podjęcia dalszej nauki w szkole
                Oświadczenie osoby bezrobotnej ubiegającej się o przyznanie prawa do stypendium z tytułu podjęcia dalszej nauki"
                • mastro007 Re: Zasiłek dla studenta 17.11.12, 14:03
                  A jaki jest próg dochodowy na jedną osobę, bo ponoć w każdym województwie jest inny, ja jestem z warmii i mazur, gdzie jest największa bida. I co jeśli jest tylko jeden rodzic pracujący?
                  • snajper55 Re: Zasiłek dla studenta 19.11.12, 04:27
                    mastro007 napisał:

> A jaki jest próg dochodowy na jedną osobę, bo ponoć w każdym województwie jest
                    > inny, ja jestem z warmii i mazur, gdzie jest największa bida.

Nie. W każdym jest taki sam. 456 PLN dla rodziny i 542 PLN dla osoby samotnej.

> I co jeśli jest tylko jeden rodzic pracujący?

Jaki rodzic? Rodzina to ty plus ewentualnie żona i dzieci.

zielonalinia.gov.pl/default.aspx?docId=62
                    zielonalinia.gov.pl/upload/baza-aktow-prawnych/nasza_ustawa_10.2011.pdf

S.
                • Gość: sundry Re: Zasiłek dla studenta IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.12, 16:06
                  Polecam zorientować się, czy student może mieć status bezrobotnego, bo wydaje mi się, że nie.
                  • Gość: www Re: Zasiłek dla studenta IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.12, 16:44
                    NIE MOZE bo gdyby mógł tobezrobocie w pl wynosiło by 50%
                    • mastro007 Re: Zasiłek dla studenta 17.11.12, 17:18
                      Otóż nie kolego,.studenci na kierunkach dziennych nie mogą mieć statusu bezrobotnego, natomiast studenci zaoczni mogą mieć tak owy status
                      • Gość: asia Re: Zasiłek dla studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.12, 17:31
                        tak dokłądnie w up tez tak słyszałam
                • snajper55 Re: Zasiłek dla studenta 19.11.12, 04:35
                  Art. 55.
                  1. Bezrobotnemu bez kwalifikacji zawodowych, który w okresie 12 miesięcy od dnia zarejestrowania w powiatowym urzędzie pracy podjął dalszą naukę w szkole ponadgimnazjalnej dla dorosłych, będącej szkołą publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej, albo w szkole wyższej, gdzie studiuje w formie studiów niestacjonarnych, starosta, na wniosek bezrobotnego, może przyznać stypendium w wysokości 100% kwoty zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1, wypłacane przez okres 12 miesięcy od dnia rozpoczęcia nauki.

zielonalinia.gov.pl/upload/baza-aktow-prawnych/nasza_ustawa_10.2011.pdf
                  Zwracam uwagę że może to znaczy nie musi. Jeśli ma akurat pieniądze, to przyzna, jeśli ma pilniejsze potrzeby - to nie przyzna. To nie jest automat tak jak zasiłek dla bezrobotnych, który należy się jeśli tylko spełnia się pewne warunki.

Tak więc prawidłowa odpowiedź brzmi: nie, żaden zasiłek (żadna kasa) się nie należy. Choć starosta ma prawo trochę grosza studentowi dać.

S.
                  • Gość: annet Re: Zasiłek dla studenta IP: *.ceti.net.pl 29.11.12, 08:56
                    Co do zasiłku, czyli tego, o co pytasz, to mógłbyś się załapać jako student jeśli nie ukończyłeś 24 roku życia, jak na bezrobotnego studenta to masz chyba mało czasu, skoro nie możesz sobie tego sam wygooglać;P o zasiłku rodzinnym: "przysługuje osobie uczącej się – za osobę taką uznaje się osobę pełnoletnią uczącą się, która nie pozostaje na utrzymaniu rodziców (choć powinna), ponieważ rodzice nie żyją lub posiada ona zasądzone od rodziców na jej rzecz alimenty." - jeśli się łapiesz na to, to czytaj dalej tu: e-prawnik.pl/artykuly/ubezpieczenia-spoleczne/kiedy-przysluguje-zasilek-rodzinny.html a jak mieszkasz z rodzicami jeszcze to proponuję iść do pracy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka