Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZAGRANICZNE RYNKI PRACY

20.03.02, 13:50
    Witam,

tym razem to ja chciałbym rozpocząć nowy wątek. Zauważyłem, że pewien odsetek
    internautów na tym forum stanowią osoby przebywające (i niekiedy pracujące) za
    granicą. Chciałbym zachecić Was do opisywania zagranicznych rynków pracy, by
    móc porównywać je z polskim. Bardzo mnie ta sfera interesuje i zapewne
    zaciekawi część internautów. Otrzymuję trochę informacji z różnych źródeł, ale
    najlepsze są dane z pierwszej ręki. Sądzę, że opisy te mogłyby dotyczyć m.in.:
    - najbardziej poszukiwanych stanowisk
    - oferowanych pensji
    - prawa pracy
    - globalnych zmian na rynku pracy
    - nastawienia do Polaków (chęci przyjmowania Polaków do pracy)
    - różnych ciekawostek z życia firm międzynarodowych
    - polityki personalnej w przedsiębiorstwach itp.

Pozdrawiam,
    MB
    Obserwuj wątek
      • marcin.balcerzak Re: ZAGRANICZNE RYNKI PRACY 20.03.02, 15:07
        PS: Nie wiem, dlaczego wątek ten pojawił się od razu trzykrotnie (nie było to w
        każdym razie moim zamiarem, to tylko ingerencja bezdusznej maszyny).
        MB
      • Gość: krafal Re: ZAGRANICZNE RYNKI PRACY IP: 213.11.39.* 21.03.02, 15:55

Postaram się opisać rynek pracy w Londynie
        1. Ten rynek pracy jest zdominowany przez agencje doradztwa personalnego. Jest to
        najpopularniejsza metoda poszukiwania pracowników na wszystkie stanowiska od
        asystentów po stanowiska kierownicze (Executive search). Działy personalne, o ile
        istnieją w firmach, nie chcą się zajmować przeglądaniem tysięcy aplikacji. W
        dzielnicy gdzie mieszkałem (Chiswick - nie jest to centrum Londynu) naliczyłem
        więcej agencji doradztwa personalnego niż w całej Warszawie.
        2. Bardzo popularne jest pracowanie jako Temporary (praca tymczasowa), z tym ze
        pracownik najczęściej jest na kontrakcie z agencja i jest wysyłany do rożnych
        pracodawców. Zarabia więcej na godzinę niż pracownik na etacie ale nie ma
        pewności pracy (np. problemy z kredytem). Posiada natomiast prawo do urlopu w
        wymiarze 20 dni.
        3. Bardzo niepopularne i nieetyczne jest zatrudnienie kogoś po znajomości.
        Dotyczy to raczej dużych i średnich firm; co do małych nie mam pewności jak to
        wygląda.
        4. Duże firmy proponują absolwentom prace jako tzw. Management trainee. Osoba
        taka zarabia bardzo mało (8k PY – 15k PY) ale ma zagwarantowana ścieżkę kariery w
        firmie i lepsze zarobki za 2-3 lata. Jeżeli się nie sprawdzi jest po prostu
        zwalniany. Nie ma błyskawicznych karier w stylu „Młode Wilki”.
        5. Pracownicy z branży IT często są zatrudniani na kontrakt. Polega to na tym ze
        zakładają własna firmę i są zatrudniani jako podwykonawcy. Zarabiają parę razy
        (sic!) więcej niż pracownicy etatowi i wykorzystują odliczenia podatkowe tj.
        częściowe koszty wynajęcia mieszkania i opłat za energie. Mogą być zwolnieni
        praktycznie w każdej chwili.
        6. Pracownik oprócz pensji ma dodatkowe korzyści z pracy takie jak:
        a) Pension scheme – zasady podobne do naszego drugiego filaru, z taka
        różnica ze jeżeli pracownik odejdzie z firmy przed upływem ustalonego okresu (5-
        10 lat) to pracodawca dostaje zwrot zapłaconej przez niego części ubezpieczenia
        rentowego. Nie ma tu reguły ale jest to określone w umowie o prace.
        b) Samochód służbowy – płacone są od niego podatki gdzie podstawa jest 1/3
        wartości samochodu. Chyba ze samochód jest wykorzystywany do celów służbowych.
        c) Wielkość urlopu jest określana w umowie o prace i może być większa niż
        ustawowe 20 dni.
        6. Pracuje się najczęściej w nadgodzinach, które najczęściej nie są dodatkowo
        płacone. Można za to się spodziewać większej premii.
        7. Urlop macierzyński wynosi 18 tygodni, gdzie 8 (albo 6) tygodni jest płacone
        przez pracodawcę jako 100% pensji. Przez pozostały okres ichni ZUS (nie
        pracodawca) wypłaca ok. 80 GBP na tydzień, co jest bardzo mało. Można się
        samodzielnie ubezpieczyć na wypadek ciąży Umowa o prace może gwarantować
        korzystniejsze warunki.

Odpowiedzi na postawione pytania
        > - najbardziej poszukiwanych stanowisk
        Branża IT i Finanse, mało marketingu i pracy dla inżynierów (to ostatnie raczej
        poza Londynem, gdzie istnieją zakłady przemysłowe)
        > - oferowanych pensji
        Nie znam całego przekroju pensji . Konsultant SAP zarabia od 35k do 60k
        > - prawa pracy
        Nieco opisałem powyżej. Generalnie łatwiej jest zwolnić pracownika (obwiązuje
        okres wypowiedzenia podobnie jak w Polsce) O ile dobrze wiem łatwiej niż
        gdziekolwiek w Europie.
        > - globalnych zmian na rynku pracy
        Coraz więcej Internet jest wykorzystywany do pozyskiwania pracy i pracownika.
        Polecam www.jobserve.com (dla porównania dane z dnia 21/03/2002 – 23501 ofert
        pracy z IT, 4316 z dnia poprzedniego, 2783 z dzisiaj). Rozwija się rynek dla
        pracowników kontraktowych
        > - nastawienia do Polaków (chęci przyjmowania Polaków do pracy)
        Tam jest tyle narodowości ze nie wysteruje dyskryminacja w stosunku do Polaków.
        Trzeba posiadać pozwolenie na prace, i nie jest łatwe je uzyskać.
        > - polityki personalnej w przedsiębiorstwach itp.
        Nieco opisałem powyżej. Generalnie mogę powiedzieć ze działy personalne nie
        zajmują się tylko sprawami typu Hiring & Firing ale wszystkimi elementami
        polityki personalnej firmy:
        a) szkolenia – najczęściej niezależny budżet szkoleń. Pracownik zgłasza
        zapotrzebowanie
        b) ścieżki kariery,
        c) rozmowy okresowe - raz do roku albo częściej z określonymi zadaniami na
        następny rok. Wypełnienie zadań z poprzedniego roku jest podstawa do premii

Pozdrawiam

Rafal
      • piotrpsz Re: ZAGRANICZNE RYNKI PRACY 13.06.02, 11:02
        Witam,

pracuje jako informatyk w Niemczech (GreenCard).
        Sprobuje podzielic sie moimi informacjami.

Aktualnie zmieniam prace w Niemczech.
        Wykorzystalem firme doradcza.

> - pensja
        Pensje jaka dostalem w nowej firmie: 50,000 € brutto/rok.

> - globalnych zmian na rynku pracy
        Rynek pracy IT zdecydowanie siadl. Naprawde bardzo.

> - nastawienia do Polaków (chęci przyjmowania Polaków do pracy)
        Zero oporow. Jak sie mowi po niemiecku, to nteresuje ich tylko co sie umie.
        Zadnych uprzedzenien.

Pozdrawiam
      • pampa3 Re: ZAGRANICZNE RYNKI PRACY 23.06.02, 03:46
        Szwajcaria (kraj egzotyczny :)
        Mam tu sporo znajomych z Polski, wszyscy znalezlismy sie tu w ciagu ostatnich 2
        lat, pracujemy w informatyce, telekomunikacji. Niestety z braku znajomosci
        jezyka tubylcow jestem nieco oderwana od rzeczywistosci i nie znam za bardzo
        realiow na rynku pracy, ale sprobuje napisac to co wiem na pewno:
        - najbardziej poszukiwanych stanowisk
        Przeszukalam www.jobserve.com (polecam rowniez ten serwis pracy):
        IT (420 ofert). Problem Szwajcarow polega na tym ze brakuje im wyksztalconych
        ludzi do pracy w IT (maly kraj wielkich biznesow - nie ma komu pracowac :).
        - oferowanych pensji
        Ok. 90000-120000 CHF na rok dla informatyka z 2, 3-letnim doswiadczeniem.
        Podatki i odliczenia na kase chorych siegaja ok. 20% pensji.
        - prawa pracy
        Jesli otrzyma sie propozycje pracy - zalatwienie pozwolenia na prace jest
        prawie formalnoscia (ok. 8 tygodni czekania). W tym roku pula pozwolen zostala
        mocno zredukowana, niemniej jednak pracodawcy o tym wiedza i jesli proponuja
        prace znaczy ze sa w stanie zdobyc rowniez pozwolenie.
        - globalnych zmian na rynku pracy
        Szwajcarzy sa strachliwi - rynek podlamal sie odrobinke w tym roku poniewaz
        bezrobocie siegnelo prawie 3%.. (z powodu 'padniecia' Swiss Air).
        - nastawienia do Polaków (chęci przyjmowania Polaków do pracy)
        Nie ma zadnych uprzedzen ani stereotypow.
        - różnych ciekawostek z życia firm międzynarodowych
        Obcokrajowcy stanowia w wiekszych miastach duzy odsetek (do 20%). W wielu
        firmach pracuje sie multikulturowo, czesto w 3-4 jezykach (co nikomu nie
        przeszkadza). W duzych firmach rodowici Szwajcarzy stanowia wyrazna
        mniejszosc :). Dosc glosnym problemem na rynku pracy sa uchodzcy z bylej
        Jugoslawii (nie maja najczesciej wyksztalcenia lub ochoty do pracy) -
        Szwajcarzy wlasnie dyskutuja o swoim prawie imigracyjnym.
        Serdecznie pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka