Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Architekt krajobrazu

IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 22:46
    Jak wygląda zapotrzebowanie na architektów krajobrazu? Zdecydowałam się studiować to, ale nie wiem czy jest sens :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: O Re: Architekt krajobrazu IP: *.ibs.net.pl 22.02.13, 18:44
        Nie ma sensu. BAARDZO slabe zarobki. Swietny zawod, niestety nie w Polsce.
      • Gość: d. Re: Architekt krajobrazu IP: *.jmdi.pl 22.02.13, 20:38
        pewnie zalezy od regionu. w wawie rynek jest przepelniony. praca sezonowa. z samego projektowania wyzyc sie nie da. pracujac u kogos zarabiasz tyle co kasjerka w markecie.
        pisze to osoba pracujaca w zawodzie od paru lat
      • Gość: Orbi Po tym kierunku możesz zostać urbanistą IP: *.204.12.24.dsl.dynamic.t-mobile.pl 23.02.13, 02:05
        Po tym kierunku możesz zostać urbanistą. Ciekawa, dobrze płatna praca. Zawód cały czas jeszcze regulowany, więc gdy już się do niego dostaniesz, możesz odcinać od tego kupony.
        • Gość: fd Re: Po tym kierunku możesz zostać urbanistą IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.03.14, 23:18
          Przy urbanistyce jest potrzebna olbrzymia wiedza prawna, więc to nie jest taki prosty transfer z architektury krajobrazu do tworzenia planów miejscowych.
      • bumblebee_crash Re: Architekt krajobrazu 23.02.13, 13:58
        Fajne studia - robota do bani i nie tylko w Polsce...
        Zarobisz niewiele, urobisz po łokcie a na koniec i tak ktoś będzie miał do Ciebie pretensje...
      • Gość: Q800 Re: Architekt krajobrazu IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.13, 16:18
        Zapotrzebowanie takie samo jak na wszystkie inne zawody, poza programistami - czyli mniej lub bardziej marne.
      • Gość: archigen Re: Architekt krajobrazu IP: *.range86-162.btcentralplus.com 23.02.13, 16:26
        Nie ma sensu. Wycofaj się póki jeszcze możesz.
        • Gość: Hathor Re: Architekt krajobrazu IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 18:17
          To mnie troszkę załamaliście... Bo w sumie ja do niczego innego sie nie nadaje. Do przedmiotów ścisłych głowy totalnie nie mam. Przedmioty humanistyczne odpadają z wiadomych powodów... Jedynie przyrodnicze studia wchodzą w gre. Do tego mogę zdawać jedynie rozszerzoną geografie na maturze bo tak już zdeklarowałam. Na co jeszcze mogłabym pójść?
          • Gość: Orbi przejrzyj ofertę warszawskiej SGGW IP: *.205.25.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.02.13, 12:32
            Jeśli urbanistyka nie, to przejrzyj ofertę warszawskiej SGGW. Może podsunie Ci to jakiś pomysł.
      • Gość: SM zawód dla idealistów IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.07.13, 18:44
        Odradzam chyba, że nastawisz się na wyjazd zagranicę. W takim wypadku znajdziesz pracę dość sprawnie.
        Natomiast w Polsce, jeśli jest się faktycznie świetnym, przy tym dobrym grafikiem i ma się duuuuuużo szczęścia, można dostać pracę. Fartem na umowę o pracę. Na początek jakieś 1500-1600 zł netto w Warszawie. Więc kokosów nie ma. Chyba, że jesteś w stanie robić tylko ogródki i poszczęści Ci się przy szukaniu pracy.
        Jeśli koniecznie chciałabyś mieć szansę projektować, to najlepiej idź równolegle na inżynierię środowiska albo budownictwo. Wtedy będziesz mogła zrobić uprawnienia, przyjmą Cię do firmy z prawdziwego zdarzenia i będziesz miała przy okazji szansę zaprojektować oprócz rur także trochę zieleni w ramach wypracowywania oszczędności przez firmę:)

Pozdrawiam,
        SM

Ps.: pracuję w zawodzie w firmie, która zajmuje się publicznymi terenami zieleni. Satysfakcja jest niemała, projekty fajne, ale zarobki są nieproporcjonalnie niskie. Ale jeśli jesteś bogata z domu i masz w perspektywie męża, który Cię utrzyma - nie krępuj się.
        • agulha Re: zawód dla idealistów 03.07.13, 02:05
          Trafiłam na ten wątek. Mam znajomego w tej branży. I frapuje mnie jedno pytanie - czy rzeczywiście można myśleć o studiowaniu tego kierunku i uprawianiu tego zawodu, jak się jest "słabym z przedmiotów ścisłych"? Z opowieści wnoszę, że tam jest całkiem sporo obliczeń przy tym projektowaniu...Na podstawie tychże opowieści sądzę, że architekt krajobrazu musi łączyć w sobie 3 cechy: zdolności plastyczne/przestrzenne, umysł ścisły i niezłą pamięć, niezbędną do opanowania wiedzy na temat roślin itd.
          Co do perspektyw, o ile wiem - samo projektowanie, prywatnie: nie ma mowy. Tylko wraz z wykonawstwem, a i to jest trudno.
        • Gość: Kamil Re: zawód dla idealistów IP: *.ipv.net.pl 27.02.14, 11:20
          Ja również odradzam. Rynek jest już bardzo przepełniony architektami krajobrazu. Sam szukałem pracy 8 miesięcy w tym czasie odwiedzałem firmy osobiście bo wysyłanie CV nic nie dało. Jak znalazłem "pracę" to za 1200 na rękę bez umowy. Niestety musiałem się zgodzić bo pieniądze się kończyły i miałem jakieś nadzieje. Właściciel od razu powiedział, że nie da mi umowy o pracę i żadne zlecenie bo mu będzie na tym stratny a rynek jest niepewny i nie ma żadnej gwarancji że klient zapłaci za projekt. Bardzo mnie to dziwiło, przecież pracujemy dla zamożnych ludzi. Po 3 miesiącach wyraźnie widziałem co się dzieje. Połowa nie płaciła wymyślając bzdurne wymówki - że coś im się nie podoba, za mało kolorów na projekcie, zbyt okrągłe linie, lawenda za niebieska ( mówię tu o samym projekcie). Właściciel starał się już spisywać z nimi różne umowy (również sporządzoną przez prawnika) ale co z tego skoro klient powiedział - Jak pan chce to proszę iść do sądu. To tak naprawdę są usługi dla przestępców z kasą i mało jest takich, którzy faktycznie bardzo chcą swój kawałek zieleni. Dosłownie co drugi to jakiś przekręt. W miastach wiadomo tylko cena wygrywa i czasami nawet nie opłaca się czytać przetargu. Musiałem szukać czegoś innego, teraz wstyd po 5 latach studiów jeździć jako kierowca, ale przynajmniej mam na utrzymanie i nie martwię się co będzie w zimie. Przestrzegam przed tym zawodem! To co modne i masowo produkowane przez szkoły/uczelnie jest widocznie tylko zarabianiem na naiwnych studentach którzy mają pasję.
      • Gość: GB Re: Architekt krajobrazu IP: *.rzeszow.wide-net.pl 03.03.14, 12:12
        Hej :) I jak znalazlas jakas alternatywe ? Jestem w podobnej sytualcji. Skonczylam Technikum Architektury Krajobrazu i szykuje sie na studia w tym kierunku ale na swojej drodze spotkalam osoby ktore same wybraly ten kierunek i mi to odradzily. Zapisalam sie na rozszerzona geografiei biologie.:/
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka