Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chcę zostać progamistą....

IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.13, 11:19
    Witam

Od niedawna zacząłem interesować się programowaniem a głównie językiem C#, technologią .NET na Framework 4.0. Jestem po 30stce. Nie mam doświadczenia zawodowego w programowaniu. Jednak chcę podjąć w najbliższej przyszłości pracę jako programista. Czy to jednak nie za późno? Interesuje mnie robienie aplikacji biznesowych, bo to przyszłość. Czy lepiej zacząć nowe studia? Skończone mam ekonomiczne i w branży finansowej obecnie pracuje. Ale chyba w finansach się wypaliłem. Chcę coś tworzyć.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Q800 Re: Chcę zostać progamistą.... IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.13, 11:37
        Mam to samo. Traktuj to jako hobby bardziej niż sposób na zdobycie pracy, łatwiej wejdzie. Ja sobie dłubię w Javie, ale ciężko to idzie na początku, bo nie mam na razie realnej potrzeby, żeby to do czegoś zastosować. Startujesz do ludzi, którzy zajarali się tym w wieku 17 lat i od tamtego czasu napierają. Olej studia, są książki. Nie wiem jak w innych językach, ale w Javie robisz potem kolejne certyfikaty. Podobno rynek jest albo był na tyle chłonny, że ludzie, którzy zaczęli w wieku 35 dostali pracę. Czytałem gdzieś o takim przypadku.
        • Gość: KandydatX Re: Chcę zostać progamistą.... IP: *.rev.pro-internet.pl 21.03.13, 13:46
          Zawsze możesz. Nikt nie wie jaki masz w sobie talent i możesz być lepszy od niejednego co zaczął w młodości. Ja z programowaniem miałem styczność od bodajże początku gimnazjum, czyli gdzieś 13 r.ż. Wtedy zacząłem hobbystycznie, potem to zmieniło się w pracę i się z tego wycofałem, kiedy już miałem spore pojęcie o wielu technologiach. U mnie męczyło oczy, a mam bardzo dobry wzrok i nie chciałem go psuć. Zmieniłem branżę, a obecnie mam 26 lat, czyli 13 lat styczności z programowaniem. A jak na ironię po długiej przerwie w pracy teraz nie mogę się odnaleźć i być może znów wyląduje w IT.

Jedna rada: skup się na jednym najmocniej, który Ci "leży", ale złap choć podstawy pozostałych, bo to Ci ułatwi pracę. Na początku to nie licz na wysokie zarobki. Te kwoty powyżej 5-6 na rękę to po kilku latach EFEKTYWNEJ pracy najwcześniej. Ale w C# to możesz tak od ręki dostać robotę za 2k netto. Najgorzej płatne masz PHP, ale też łatwe, więc może tu zacznij i się rozwijaj.

Tylko nie daj się naciągnąć na studia informatyczne, bo to bez sensu.
      • Gość: Próbuj Re: Chcę zostać progamistą.... IP: *.30.45.51.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.03.13, 16:05
        Jeśli chcesz robić to dobrze, móc znaleźć pracę i mieć w niej jakieś poważanie, to proponuję zapoznać się trochę z dziedziną, którą chcesz uprawiać.
        To dobrze, że coś Cię zainteresowało (.NET), bo pasja bardzo pomaga. Ale nie możesz zabierać się do pracy w tej branży TYLKO poprzez SAMODZIELNE zapoznanie się z JEDNĄ rzeczą. To droga donikąd, będzie nieskuteczna, a Ty będziesz rozczarowany bezowocnymi próbami zdobycia pracy bardziej, niż obecną pracą w finansach.

Ponieważ podpisałeś się "Warsiawiak", więc proponuję zainteresować się Niestacjonarnymi Studiami Informatycznymi (NSI) na UW: www.mimuw.edu.pl/studia/niestacjonarne/

Trwają tylko 3-lata, a dają dobre rozeznanie w dziedzinie. Jeśli ktoś naprawdę chce się czegoś nauczyć, to się na nich nauczy (samo "chodzenie" bez pracy własnej oczywiście da niewiele). Do tego ponieważ nie są to studia dzienne, to da się je pogodzić z pracą (czy w finansach, czy - za jakiś czas - w IT).
      • Gość: xxx Re: Chcę zostać progamistą.... IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.13, 12:50
        Daj sobie spokój. W Polsce nie potrzeba programistów. To kraj z zacofaną gospodarką którą czeka los taki jak gospodarkę Grecji tyle że bez turystyki. Lepiej idź na siłownię i popakuj a potem zatrudnij się jako magazynier. Chyba że planujesz emigrować do USA, tam podobno za 10 lat ma brakować około miliona programistów.
      • szturmownik doświadczenie najważniejsze 18.04.13, 13:30
        Moim zdaniem doświadczenie jest najważniejsze, nawet jeśli nie będziesz miał skończonych studiów. Studia mogą pomóc, ale nie muszą.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka