Gość: przepraszamale IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.13, 00:23 chce się wymiotować od tych okrągłych zdań. Jedna z tych firm stale rotuje ludzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Iza "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.13, 15:24 Polacy -tania siła robocza:) to o nas myślą. Za karnet na siłkę będą się zabijać, łokcie sobie lizać i pierdzieć pachą alfabet. Tylko po to żeby orać za kasiorę:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canaris Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.yolau.net 05.06.13, 18:55 "Są przyzwyczajeni, bardziej niż np. Niemcy, do funkcjonowania w strukturach hierarchicznych - niemieccy pracownicy preferują współpracę partnerską. Dla polskich pracowników ważna jest również sfera emocjonalna i zaufanie." To co im zostało - pruski dryl - niewolnicze dusze, he he he. Odpowiedz Link Zgłoś
volkszorn Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, 05.06.13, 19:03 Jestescie psychopatami pozbawionymi ludzkich instynktow, empati i wszystkiego, co ludzkie. Nie jestescie warci tych pieniedzy, jakie zarabiacie. Wasze durne i debilne pomysly zwiekszenia produktywnosci i maksymowania zyskow kosztuja wlascicieli koncernow, pracownikow i klientow miliardy. Jestescie powodem nieszczescia poczciwych ludzi, dewastacji naturalnego srodowiska. Marnujecie surowce i energie na niespotykana skale, nie myslicie o przyszlosci. Nie macie pojecia o wydawaniu decyzji. Gdyby nie korupcja, siec znajomosci i ukladow wasze miejsce byloby w kamieniolomach. Dozywotnie. Nie pozwole, zeby dyregowali mna faszysci. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_nie_bedzie_rewolucji Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, 05.06.13, 19:27 Zgadzam sie w calej rozciaglosci. Jedynym powodem dla ktorego sa tutaj - jest tania sila robocza. Dlatego skoro oni udaja ze nas szanuja - my udajemy, ze pracujemy. --- czekam-na.pl Strona dla pracownikow korpo. I budzetowki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vv Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: 79.162.162.* 05.06.13, 19:45 Nie zapominajmy, że taki "menadżer" jest w POlsce jak na zesłaniu, jak w trzecim świecie. Coś jak ambasador w ... Mongolii. Orłów do nas nie przysyłają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 23:23 na trudne rynki wysyla sie najlepszych ludzi. Wiem jak funkcjonuje jedna i driga strona - jako rdzenny Polak i jednoczesnie manager w zachodniej firmie. To sa dwa rozne swiaty. Pamietam kiedy jako mlody inzynier wyjechalem z Polski zlozylem application w szwajcarskiej firmie Bührli i powiedzaileme ze przyjde kolo dziesatej na spotkanie. Sekretarka szefa powiedziala "o dziesiatej, nie kolo dzeisaitej" bylo to 30 lat temu. Ale pamietam to do dzis. To jest wlasnie kwintesencaja roznicy miedzy Polakiem a obywatelem panstwa gdzie kat prosty ma 90 stopni. Dokladnie 90 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilka Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 09:34 nieprawda, Polska to zesłanie :) to tylko wewnętrzny PR ,że wysyłają cię tam gdzie psy dupami szczekają i to jest dla ciebie wyzwanie. Naprawdę Raben szuka dobrych magazynierów ? Pan dyrechtor raczy żartować. Nie dajac umów, za nędzne pieniądze oraz rotację oczekuje wyjątowych umiejętności?? Odpowiedz Link Zgłoś
pogo-0 Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, 05.06.13, 23:57 Kto Ty jesteś ? Nawet nie znasz słów, które używasz by nazwać lepszych od siebie faszystami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rata Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.06.13, 14:03 Nie martw się. Za dwa lata PIS prawdopodobnie przejmie władzę, faszystowskie obozy pracy zostaną znacjonalizowane, a twoim szefem będzie sama-miłość ojciec Tadeusz. Poczujesz różnicę, zobaczysz wtedy ile jesteś wart, kieszenie z manny będziesz opróżniał. Wielkie i bogate państwowe konglomeraty będą "zabijały się", abyś został Ich pracownikiem. A Wielki przewodniczący zapewni Tobie pracę do końca Twoich dni. Strugane przez Ciebie figurki świątków zaleją świat. Już niedługo sen się spełni, a obrzydliwy faszysta wyjedzie na taczce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja mówię Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.13, 21:39 "Michael Kleiß (Niemcy), prezes Volkswagen Poznań Sp. z o.o. - Polska to dobre miejsce do prowadzenia biznesu" - szkoda tylko , że nie dla Polaków.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 19:46 iza Ty chyba tak o sobie myślisz. Moje Gratulacje:) Żal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.13, 14:03 A skąd wiesz co o sobie myślę?. Zgadujesz? Moje Gratulacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.13, 16:40 Polacy wykazują małą aktywność w kwestii przeprowadzki do innego kraju? Bardzo interesujące spostrzeżenie. W którym roku był ten wywiad robiony? 1820? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vxcv Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.dynamic.lte.plus.pl 05.06.13, 18:47 a co to takie super wyjechac ze swojego kraju? za granica ZAWSZE bedziesz obcy, taki gorszy, nawet jesli bedziesz bogaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canaris Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.yolau.net 05.06.13, 19:04 > a co to takie super wyjechac ze swojego kraju? za granica ZAWSZE bedziesz obcy, > taki gorszy, nawet jesli bedziesz bogaty Kto jest bogaty może mieć w dupie to co sobie myśli miejscowa biedota. I tak sam nie zechce mieć z nimi za wiele do czynienia. Tylko zakompleksieniec może się wypłakiwać z tego powodu, że jakiś ojszczymurek nie wystawił mu certyfikatu. Ludzie pewni siebie mają ojszczymurków za nic, "swoich" i obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdsfsd Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.dynamic.lte.plus.pl 05.06.13, 19:36 ale na drabinie spolecznej nie przeskoczysz nigdy jakiegos stopnia, u siebie mozesz byc na topie, np. prezydentem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azbest Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 20:58 Toś strzelił. Obiecuję, że jak będę miał perspektywę zostania preziem, to nie wyjadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: excorporate Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 21:33 Co z tego że będziesz bogaty, skoro i tak zawsze będziesz traktowany jako przedstawiciel "niższej kasty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fisch Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.dynamic.mm.pl 05.06.13, 21:36 Jak jesteś z Indii to możesz gadać o kastach ale wiesz my w naszym kręgu kulturowym tego nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 21:39 tu się mylisz - nawet super bogaty wietnamiec, co przyjechał pod almę Q7 zawsze będzie gorzej obsłużony przez kasjerkę od polaka zarabiającego średnią krajową - sprawdzone :) i tak samo nawet bardzo bogatych polaków traktują na zachodzie - jak dyzmów i parweniuszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fisch Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.dynamic.mm.pl 05.06.13, 21:45 To tylko pokazuje że ta Polska kasjerka być może była pochodzenia wschodniego lub nasiąkła takimi wschodnimi wartościami, mnie są one obce bo należę do mentalności zachodu czego też Polsce życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_othem Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, 05.06.13, 21:45 parweniusz - bardzo ładne słowo:) jakby ktoś nie znał - człowiek, "który dorobił się majątku niekoniecznie ciężką pracą, lecz wykorzystując koneksje, układy, starający się naśladować zamożne warstwy społeczeństwa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: excorporate Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 21:57 To chyba Niemcy jeszcze do tego kręgu kulturowego nie należą.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fisch Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.dynamic.mm.pl 05.06.13, 21:29 Ty postrzegasz to z perspektywy Polaka dla którego obcy są urodzeni w Polsce Niemcy, Ukraińcy czy Wietnamczycy. Wiele krajów ma wielowiekową tradycję różnorodnego kraju tym bardziej że wiele z nich miało kolonie. A Polska? Wmówiono ludziom przez PRL żeby siedzieć na dupie i że Polska jest jednorodna to sobie ciasne umysły nie potrafią wyobrazić innego stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.13, 22:21 -chyba,że do Syrii, Afganistanu, Iraku, Iranu, Korei Pł. itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
buzhidao "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... 05.06.13, 18:34 "Kombinujecie"? A jak to słowo brzmiało w obcym języku, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cheater Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: 77.88.190.* 05.06.13, 19:36 pewnie cheating, na zachodzie kombinowanie a oszustwo to to samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.macrosat.pl 05.06.13, 22:40 Kombinowanie to inaczej improwizacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.com2com.ru 05.06.13, 22:50 moj kolega niemicki manager, jest zachwycony slowem "kombinowac" i swietnie je rozumie. Szukalismy odpowiednika w angielskim i niemieckim, ale nie ma. To moze miec negatywny ale i pozytywny aspekt. Dla niego Polak zawsze cos wykombinuje i nie ma spraw niemozliwtch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kombinator Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.180.89.151.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.13, 23:42 Najbliższe po angielsku byłoby chyba improvize, invent, etc. ale w pewnych sytuacjach może być get by. Na Kubie to "resolver" ... w krajach rozwiniętych od dziesiątek lat ludzie nie musieli "kombinować" Odpowiedz Link Zgłoś
dinki_red Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, 06.06.13, 11:10 W niemieckim w pewnym odcieniu byloby to besorgen - zorganizowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znafca Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.147.62.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.06.13, 12:23 W jakim odcieniu? Yellow bahama? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 18:38 Nikt tak nie kombinuje przy wykorzystywaniu środków z UE jak Niemcy. W Niemczech jest najwięcej oszustw i nieprawidlowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szabla Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 18:40 Zmien lekarza albo przestan pieprzyc glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, 05.06.13, 22:03 w niemieckiej wielkiej firmie IT, w której pracowałem, kilkunastu wysokich managerów aresztowano za łapówkarstwo. Dlaczego przy rozliczaniu dotacji mają być nieskazitelni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janisko Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.man.tk-internet.pl 08.06.13, 00:29 Co ma twoja firma IT do dotacji UE? Na podstawie kradnących samochody Polaków oceniasz także siebie i swoją rodzinę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szabla "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 18:42 Kombinowanie Polak ma we krwi, po prostu z tym sie rodzi i robi to przez cale swoje zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ile płacicie? "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... IP: *.centertel.pl 05.06.13, 18:44 Szkoda że nie napisali ile płacą pracownikom, wtedy łatwiej byłoby ocenić która ze stron tak na prawdę kombinuje. Ja obstawiam że stawka to minimalna krajowa a wymagania od pracownika kosmiczne. --------- www.liderpracy.pl/praca/listaofert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaligula wypowiadający się ważyli słowa, by nie zrazić IP: *.204.104.163.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.13, 18:45 Wiele wzajemnie sprzecznych opinii. Czyli nie ma reguły, ludzie są różni i różnie postrzegani. A ponadto nie należy tego prać na poważnie, bo wypowiadający się przez wszystkim bardzo ważyli słowa, by nie zrazić czytelników do marki swojej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... 05.06.13, 18:46 Przecież te opinie są sprzeczne. Jeden mówi, że Polacy nie lubią zmian, drugi że umieją improwizować. Dunka, że języka nie znają a Niemiec, że wykształceni i język itd. A. Odpowiedz Link Zgłoś
sondziarz Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, 05.06.13, 18:53 alfalfa napisał: > Przecież te opinie są sprzeczne. Jeden mówi, że Polacy nie lubią zmian, drugi > że umieją improwizować. No i? Jedno drugiego nie wyklucza. Polacy nie lubią zmian, ale jak trzeba się do nich dostosować to potrafią improwizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joj Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 19:41 I nie znają języków, bo je znają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.k785.webspeed.dk 05.06.13, 21:17 W Danii znajomość angielskiego jest bardziej powszechna niż w Niemczech, stąd oczekiwania wyższe. Poza tym Niemcy od razu docenią znajomość niemieckiego, Duńczycy poza południową Jutlandią nie używają języka niemieckiego w ogóle (aczkolwiek twierdzą że znają). Zdecydowanie jednak preferują język angielski. Poza tym artykuł musi być siłą rzeczy bardzo subiektywny, skoro autor pyta wybrane osoby o zdanie o Polakach i uogólnia odpowiedzi na cały niemal 40-milionowy naród. Polacy są różni. Jedni lubią zhierarchizowane relacje w firmie, drudzy relacje bardziej partnerskie. Ja wbrew temu co sugeruje autor artykułu zdecydowanie wolę partnerskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rp Lekko odwroce sytuacje, polski szef pokazuje kto IP: *.xplornet.com 05.06.13, 20:26 tu ma wladze i pokrzykuje na pracownikow a ulubiony zwrot to "wykonac" bez wzgledu na to czy jest to mozliwe czy nie (przesadzony zart to :przenies ten budynek na druga strone ulicy w piec minut). Polski szef przekracza granice i spoufala sie jednostronnie z pracownikiem (ja tobie mowie "ty`` a ty do mnie mowisz ``pan``. Zagraniczny szef mowi ``chcemy zrobic to tak i co wy o tym myslicie``. Polski szef uwaza ,ze pozjadal rozumy a zagraniczny jest bardziej kumplem ale na tzw. poziomie. Szanuje pracownika i wymaga od niego szacunku, no i nie slucha uprzejmych donosow. Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Re: Lekko odwroce sytuacje, polski szef pokazuje 05.06.13, 22:06 Zagraniczny szef w Polsce wie, że go zdolny podwładny nie przeskoczy, to i jest na luzie. Tam, gdzie są sami "zagraniczni", np. w instytucjach międzynarodowych w NL, podgryzają się wcale nie gorzej niż w Polsce... a donosy też robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rp Re: Lekko odwroce sytuacje, polski szef pokazuje IP: *.xplornet.com 06.06.13, 01:56 Moze i donosza ale napewno szef nie drze mordy do pracownika, nie ryczy i nie pokazuje swojej wladzy bo wiadomo kto ja ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nooooo Re: Lekko odwroce sytuacje, polski szef pokazuje IP: *.toya.net.pl 06.06.13, 22:16 nie ryczy, bo mu polityczna poprawność nie pozwala, ale w bialych rekawiczkach perfidnie jest sie w stanie pozbyc pracownika, ktory mu zagraza; a i znane sa przypadki, ze srednio bystry urzednik organizacji miedzynarodowej "kradnie" prace i dorobek intelektualny innych, w tym swoich podwladnych, podpisuje sie pod nim i dostaje za to awans... czesto tak wlasnie robia urzednicy z krajow bylego bloku socjalistycznego, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: 109.232.25.* 05.06.13, 20:36 Akurat to, że nie lubmy zmian podkreśliło kilku z nich i mają rację. I że lubimy hierarchię (podejrzewam, że mają na myśli fałszywą czołobitność, to nam zostało z komuny niestety- łubu dubu). Ale reszta faktycznie- w cały świat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.uznam.net.pl 05.06.13, 21:45 czolobitnosc to pozostalosc po czasach szlacheckich, kiedy to wiekszosc Polakow byla podludzmi bez praw. Komuna dala Polakom podmiotowosc. Tyle w kwestii bezrozumnych dogmatow. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, 05.06.13, 23:01 Gość portalu: podatnik napisał(a): > Komuna dala Polakom podmiotowosc. Co tu komentować? Czołgi w Poznaniu w 56? Wjazd i terror w Czechosłowacji 68? Mordy w Trójmieście 70? Taką podmiotowość dala Polakom komuna. A. Odpowiedz Link Zgłoś
ssona Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, 06.06.13, 14:30 A co byle zlego w inwazji na Czechoslowacje? Gdyby były mordy w Trojmiescie, to winni tych mordow siedzieliby dzisiaj w wiezieniu. Strzelanie do agresywnego tłumu, który linczuje innych ludzi, dzień po podpisaniu przez Gomulke i Brandta umowy która potwierdzala granice na Odrze i Nysie, konczac tym największy powojenny konflikt w Europie polskim dyplomatycznym zwycięstwem, nie jest odbieraniem podmiotowości jednostek, ale jej ochrona przed tępym i chciwym tłumem. W jaki sposób czołgi w Poznaniu odbieraly podmiotowość? Była Zimna Wojna, wcześniej okupacja hitlerowska w Kraju Warty gdzie ludobojstwo polskiej inteligencji było najbardziej zaawansowane, a to oznacza wiele osobo zamieszanych w logistykę takiego przedsiewziecia w tym i donosicielstwo. Trduno uwierzyć, ze w 56 roku protestowali tam jedynie ludzie którzy byli ofiarami Trzeciej Rzeszy, zas ci zamieszani w polityke hitlerowców wstępowali po wojnie masowo do propaństwowych organizacji. Sztrzelanie do agresynwej grupy ludzi, która chce cos dla siebie, jest dawaniem podmiotowości tym których tlum chce sobie podporzadkowac. Szczególnie po latach wojen i mordow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: letalin Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.ltv.se 07.06.13, 13:02 > A co byle zlego w inwazji na Czechoslowacje? ------------------------------------------- Ta inwazja była wynikiem przedmiotowego traktowania społeczeństwa małego kraju przez rząd w Moskwie. Polacy nie mieli żadnego własnego politycznego, ani militarnego powodu do tej interwencji. Uczestnictwo w tym ataku i okupacji Czechosłowacji jest tylko dowodem serwilizmu ówczesnego polskiego rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~Brodaty "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... IP: *.30.82.27.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.13, 18:47 ZNowu gazeta szczuje. Nie jest ważne, co mówią obcy Panowie, którzy wykupili nasze firmy. Ważne jest co sami o sobie myślimy, a jeszcze ważniejsze jest, jak możemy się zmienić, żebyśmy nie mieli o sobie takiego parszywego zdania i żebyśmy mogli na sobie polegać, sobie ufać i pomagać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 18:50 Ty g.. torbo,. W d.. byłas i g.. widzialaś. Popracuj sobie w uk, tam wystarczy pojsc do pierwszego lepszego gp i mowi sie ze sie zestresowało w pracy i od razu wypisuje zwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uga-buga Re: Jacy są Polacy w pracy IP: *.regn.static.static.sasknet.sk.ca 05.06.13, 18:51 Co za brednie, w swoim zyciu zylem w wielu krajach i tacy np brytyjczycy, holendrzy, australijczycy czy kanadyjczycy kombinuja wcale nie mniej. Jak jest "bank holidays / long weekend" to zgadnijcie ile osob w tym okresie jest "chorych" zaraz przed lub po. Nawet nie chce mi sie czytac tego chlamu, ogolonianie to bzdura, ale nie ma to jak uderzyc w komeleksy narodowe Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Re: Jacy są Polacy w pracy 05.06.13, 22:08 w Holandii, jak spadł większy śnieg, to połowa pracowników lotniska Schiphol nagle zachorowała... i nikt z pozostałych się nie zdziwił. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... 05.06.13, 18:56 Fajnie jest poczytać to, co w nas dobre. I co narodowe - kombinowanie. A najfajniejsze, że ci ludzie co nas chwalą - nigdy! Nigdy nie mówią o debilach z budżetówki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx masz coś do budżetówki burasie? :) IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 21:43 stawiam na zwykłą zazdrość, bo nie chciało się uczyć i teraz robi się za minimalną - bo wbrew obiegowym opiniom żeby dostać się do adm, rządowej trzeba mieć wyższe - i tu już boli takich matołów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: masz coś do budżetówki burasie? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 22:57 boli boli bo po tych "studiach" i stażach co się uczyliście kawe robić teraz pierdzicie w stołek przez cały dzien i marnujecie pieniądze podatników. Bolączka tego kraju(i nie tylko tego) to właśnie zbyt wielu nierobów w administracji. Gdybys się troche uczył na tych studiach to bys to wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
olias "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... 05.06.13, 19:03 szanowny Panie. A co możemy zrobić? Jak się ma prezesa kretyna, który nie ma zielonego pojęcia co robi firma jaką dostał od kolesi z ministerstwa to tylko KOMBINOWANIE pozwala uratować byt tej firmy. Inaczej mogiła. Z przykrością oznajmiam że wiem co piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pleban Re: Jacy są Polacy w pracy IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 19:05 A kim są ludzie którzy tu przyjeżdżają zarządzać - tak zwana kadra z zachodu: - dyrektor umawiający się z kobietami na rozmowy kwalifikacyjne w hotelu (przy cichej aprobacie HRow) - dyrektor, który sprowadza do Polski samochody na własny użytek a nie płaci za to ani grosza podatku, czy akcyzy - dyrektor, który otwarcie dyskryminuje Polaków, mówiąc do nich otwarcie że są tani i że mają zostać tani - dyrektor, który w godzinach pracy, za pośrednictwem sekretarek korzysta z usług agencji towarzyskich, mając te spotkania otwarcie w kalendarzu - dyrektor, który na własny użytek zmienia przepisy wewnętrzne, aby mieć większe mieszkanie służbowe lub lepszy samochód - dyrektor, który nakazuje swoim pracownikom prace po godzinach, otwarcie mówiąc, że nie zapłaci za to grosza - dyrektor, który wprost mowi do Polaków, że wszyscy inni pracownicy są lepsi niż oni Kilka prawdziwych przykładów różnych osób z jednej z krakowskich firm outsourcingowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canaris Re: Jacy są Polacy w pracy IP: *.yolau.net 05.06.13, 19:12 >- dyrektor, który otwarcie dyskryminuje Polaków, mówiąc do nich otwarcie że są > tani i że mają zostać tani Takimi gadkami to akurat przejmują się zakompleksieńcy. Tyle jego ile sobie pogada. On akurat nie ma żadnego wpływu na naturalne procesy ekonomiczne, ale może udawać, że ma i cieszyć się, że są tacy, którzy w wierzą w aż taką jego potęgę. To aż i tylko dyrektor. Często jest to dobra małpka do jednej roboty, z nieuzasadnionym mniemaniem o sobie jako o wielkim filozofie i wizjonerze. Często pochodzi z narodu, któremu mało staje i w ten sposób stara się podnieść swoje "ego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arbeiter VW to jeden z lepszych pracodawców w Polsce IP: *.147.26.217.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.13, 19:09 polscy biznesmeni - wy do pięt nie dorastacie swoim niemieckim kolegom Odpowiedz Link Zgłoś
kichchi Re: czekam az polski pracodawca pojedzie za granic 05.06.13, 19:12 i zacznie krytykowac jakichs brudasow z dani czy holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandamacków "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 05.06.13, 19:12 Opinie generalnie pozytywne, a całe forum sra żarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canaris Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.yolau.net 05.06.13, 19:15 Kolejny zakompleksieniec, który nie zna się na gadce-szmatce. Nadstaw plecki do poklepania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandamacków Re: "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, IP: *.wroclaw.vectranet.pl 05.06.13, 19:28 "Kolejny zakompleksieniec" o ironio... Odpowiedz Link Zgłoś
sondziarz Obstawiam kanar, że... 05.06.13, 19:41 ...twoim zdaniem ci menedżerowie zagraniczni codziennie po powrocie do domu zacierają rączki i z chytrym uśmiechem stwierdzają "hie hie hie, kolejny dzień dymania polaczków". Dla twojej wiadomości, po wyjściu z pracy od wyzysku i knowań przeciwko Wielkiej Katoplebejskiej, bardziej interesuje ich postawienie klocka i wynik meczu ich ulubionej drużyny. To było primo, a secundo: oczywiście, że nie odważą się oni w swoich wypowiedziach obsmarowywać kraju, w którym pracują, ale to nie znaczy, że wszystkie ich dobre słowa są kłamstwem i "dymaniem polaczków". Więc nie wiem kto tu ma kompleksy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc brak profesjonalizmu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.06.13, 19:26 "Polaków cechuje jeszcze jedna rzecz: świadomość, że błędy się wybacza, także w pracy. W protestanckiej Danii nie spotkałem się z takim podejściem." - Dunka powiedziala wyraznie: brak profesjonalizmu; w biznesie sporcie itp. ale powoli sie to zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: brak profesjonalizmu 05.06.13, 19:28 zależy jakie błędy - 6 mln w plecy, to nie błąd. To k..wa strzał w głowę - całej firmie! Odpowiedz Link Zgłoś
sondziarz Re: brak profesjonalizmu 05.06.13, 19:44 Zależy jaki budżet ma firma. Przy budżecie liczonym w miliardach, 6 milionów to co najwyżej powód by uciąć premię decydentowi. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: brak profesjonalizmu 05.06.13, 20:23 na takie wpadki - to może sobie pozwolić tylko ten, co ma zyski za samo przyjście do pracy. albo i nie - znaczy budżetówka! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motyla noga Re: brak profesjonalizmu + katolicyzm IP: *.xdsl.centertel.pl 05.06.13, 20:06 Gość portalu: gosc napisał(a): > "Polaków cechuje jeszcze jedna rzecz: świadomość, że błędy się wybacza, także w > pracy. W protestanckiej Danii nie spotkałem się z takim podejściem." > - Dunka powiedziala wyraznie: brak profesjonalizmu; w biznesie sporcie itp. ale > powoli sie to zmienia. Może i się zmienia. Ale może też się nie zmienić. Polska śródziemnomorska? Nie tylko Polska. To w dużym stopniu dotyczy polityki i mediów całej Europy Środkowo-Wschodniej, która z grubsza biorąc idzie włoską, a właściwie śródziemnomorską drogą. Model śródziemnomorski ma w Europie silną specyfikę łączącą Włochy, Francję, Hiszpanię, Grecję i kilka mniejszych krajów. A co śródziemnomorskiego jest w Polsce? Jest wiele podobieństw. Upartyjnienie mediów. Ich instrumentalizacja. Zrośnięcie się polityki, biznesu i mediów. Niski poziom zaufania do prawa i władzy. Pod tym względem Polska jest bardziej śródziemnomorska niż większość krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Dlaczego? Ze względu na silny katolicyzm. Społeczeństwa katolickie i prawosławne tworzą specyficzny model demokracji i rynku. Zwłaszcza te, których tożsamość religijna jest silna. Między innymi dlatego, że katolik – podobnie jak prawosławny – może się wyspowiadać. Bo spowiedź oczyszcza z winy? Tak – mogę grzeszyć, bo mogę się wyspowiadać i oczyścić z winy. To prawosławnych i nas, katolików, różni od protestantów Webera, którzy się muszą pilnować, bo wszystkie grzechy noszą przez całe życie. To znaczy, że polskie i włoskie problemy z mediami i demokracją mają korzenie w naszym katolicyzmie? W dużym stopniu. Wydałem na przykład książkę o włoskim procederze dzielenia się przez partie polityczne kanałami publicznej telewizji. Kiedyś jeden kanał był dla chadeków, drugi dla socjalistów. Teraz jeden jest dla Berlusconiego, a drugi dla Finiego. Wszyscy wiedzą, że to jest złe i tak być nie powinno. Rozumieją, że media publiczne powinny być publiczne – nie partyjne. Więc dlaczego tak robią? Bo cel może w naszym przekonaniu uświęcać środki, bo z ich stosowania możemy się oczyścić. To jest głęboko zakorzenione w kulturze. Mafię też stworzyli głęboko wierzący katolicy. W świecie protestanckim to jest zjawisko nieznane. To znaczy, że demokracja nie pasuje do katolicyzmu? Gorzej niż do protestantyzmu. To już opisał Max Weber. Weber pisał o wpływie religii na rozwój gospodarczy. Przestrzeganie zasad wpływa na jakość polityki tak samo jak na jakość gospodarki. Zasady są siłą społeczeństw protestanckich i słabością społeczeństw katolickich. Co kraj katolicki ma zrobić, żeby nie wytworzyć takiej marnej demokracji jak Włochy? Mnie włoska demokracja nie wydaje się marna. To jest silna demokracja. Ale specyficzna. Demokracja „inaczej”? Niech się pan nie śmieje. Włochy są bardzo demokratycznym krajem. Tylko że nasza demokracja jest bardzo spolaryzowana. Włoska polityka nie jest niedemokratyczna. Jest tylko silnie dwubiegunowa. To też się wiąże z katolicką tradycją. Jak? Kluczem jest siła papiestwa. W nowoczesnej tradycji katolickiej jeden biegun to papiestwo, a drugi to świeckie państwo. Odruch polaryzacji przenosi się na inne sfery. W krajach protestanckich tożsamość religijna nie jest tak mocno zinstytucjonalizowana i scentralizowana, więc nie tworzy kultury radykalnych podziałów i nie polaryzuje. A drugim problemem jest katolicka koncepcja miłosierdzia i solidarności. „Miłuj bliźniego swego...”. Brzmi szlachetnie, ale tworzy problem kulturowy. Hierarchiczność, wertykalna wizja ładu powszechnego, sprzyja polaryzacji i wyostrzaniu konfliktów społecznych. Żebyśmy się nie pozabijali, coś musi łagodzić skutki polaryzacji. Tym czymś jest doktryna miłosierdzia, wybaczenia i solidarności. Czynisz zło, ale ci wybaczam. Zawiniłeś, ale ci pomogę. To mnie uszlachetnia. I daje mi poczucie, że zło, które sam czynię, też zostanie przez innych wybaczone. A co w tym jest złego? Nie wartościuję. Tylko opisuję. Katolicyzm tworzy polaryzację i łagodzi jej skutki. Potępia, ale potem negocjuje wnioski, dostosowuje się do współistnienia z tym, co złe i potępione. Kościół katolicki ustanawia radykalne normy, potępia i wywołuje konflikty, a kultura katolicka poprzez miłosierdzie łagodzi ich skutki i dostosowuje się do rzeczywistości, czyli faktycznie akceptuje daleko idące odstępstwo od reguł, których nie kwestionuje. To buduje specyficzną kulturę, w której zasady mogą być przestrzegane lub nie. W kulturze protestanckiej konflikt wartości musi być rozstrzygnięty. Katolicyzm nie wymaga rozstrzygnięć. Wystarczy przystosowanie. Zasada „nie kradnij” nie jest zakwestionowana, gdy kradnę. Wystarczy uznać, że ją na chwilę miłosiernie zawieszę? Tak samo jak zawieszają ją inni. A potem wszyscy idziemy do spowiedzi. Dokładnie na tym polega śródziemnomorski problem, który jest też polskim problemem. Każda partia stara się przez swoich ludzi wprost kontrolować istotne części państwa – publiczne media, sądy, policję – żeby przy ich pomocy sprawować kontrolę nad innymi elementami państwa przejętymi przez konkurencyjne partie. Naruszam reguły, które sam wyznaję, żeby się dostosować do rzeczywistości, w której inni też je naruszają. Nie tylko zasady na tym cierpią. W praktyce pociąga to też za sobą bardzo duże koszty. Jeśli szefem jakiejś publicznej instytucji we Włoszech zostaje człowiek Berlusconiego, to jego zastępcą musi być człowiek Finiego. Żeby się nawzajem kontrolowali. Oni są po to, żeby się kontrolować. Do pracy musi być ktoś trzeci. W Polsce też reguła jest taka, że minister musi mieć pierwszego zastępcę z innej koalicyjnej partii. Tak zwykle jest w krajach katolickich. Bo ludzie należący do kultury katolickiej z reguły sobie nie ufają. I to jest racjonalne. W krajach katolickich nie przyjmuje się instytucja służby publicznej. Ani jako polityk, urzędnik, funkcjonariusz, ani jako dziennikarz czy redaktor nie mogę być sługą publicznym. Muszę być sługą jednej ze stron sporu. Inaczej stanę się wrogiem wszystkich. Nikt mnie nie będzie bronił. Nie da się w kraju katolickim zbudować porządnej demokracji – bezpartyjnych instytucji i mediów? Musi być coraz gorzej? Nie wiem, czy się nie da. Wiem, że w żadnym katolickim kraju to się nie udało. Ale nie wiemy, czy jest coraz gorzej. Może tak nam się tylko wydaje. Przez media, których jest coraz więcej, które coraz szerzej otwierają różne drzwi i okna, świat staje się coraz bardziej transparentny. Przecież każdy błąd demokracji urasta w mediach do rangi gigantycznego skandalu. Im bardziej jakiś kraj jest spolaryzowany i im bardziej media są upartyjnione, tym rozmiar skandalu wywołanego przez byle jaki błąd jest większy. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Max Weber 05.06.13, 21:27 W czasach Drugiego Cesarstwa liberał Helmut von Gerlach krytykował antypolskie posunięcia władz pruskich w „prowincji poznańskiej” jako naruszenie praw ludzkich, wywołał tym replikę wybitnego socjologa Maxa Webera, którą można uznać za klasyczne sformułowanie narodowego kompleksu: „Tylko dzięki nam Polacy są ludźmi!” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: brak profesjonalizmu + katolicyzm IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 21:57 To prawos > ławnych i nas, katolików, różni od protestantów Webera, którzy się muszą pilnow > ać, bo wszystkie grzechy noszą przez całe życie. Bzdura. Mamy (protestanci) spowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Re: brak profesjonalizmu 05.06.13, 22:13 Jestem bardzo ciekawy, jak wygląda ten większy profesjonalizm w Danii. Np. w Holandii w dużej części firm jest olewactwo totalne. W części profesjonalizm najwyższej próby. Zależy jak się trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
solussolius Co zachodni kapowie myślą o polskich niewolnikach? 05.06.13, 19:27 A co mnie obchodzi zdanie jakiejś pierdzimączki, która przyjechała do Polski oświecać tubylców? W Polsce powinny istnieć przede wszystkim krajowe przedsiębiorstwa zarządzane przez kompetentną krajową kadrę. Odpowiedz Link Zgłoś
lkr666 Re: Co zachodni kapowie myślą o polskich niewolni 05.06.13, 19:36 I to jest mądre zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: Co zachodni kapowie myślą o polskich niewolni 05.06.13, 22:09 debil, ty i twój przedpiśca oczywiście:) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok przeczytałem parę komentarzy wszystko mi opadło 05.06.13, 22:14 Jesteśmy beznadziejnym narodem. Nawet jak nas chwalą ganiąc - chociaż niekoniecznie ganiąc tylko zwracając uwagę na zauważone odstępstwa od przyzwyczajonych norm - zaraz dopatrujemy się w tym podstępu i wyrafinowanej metody niewolnictwa. Czy naprawdę większość Polaków myśli hasłowo a głowa służy im głównie do wypełnienia pustego miejsca między uszami bo na siusiaka byłoby tam za wysoko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztajer Re: przeczytałem parę komentarzy wszystko mi opa IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 11:10 Dobrze, że przyznałeś, do czego służy twoja głowa. Już nic więcej nie musisz dodawać. Odpowiedz Link Zgłoś
sondziarz Re: Co zachodni kapowie myślą o polskich niewolni 05.06.13, 19:48 Masz na myśli przez rodziny związane z ludźmi dowolnej partii, która akurat dorwie się do władzy? To juz było, a nawet ciągle jest. Domagam się by w Polsce sprzedawano wyłącznie polskie banany, samochody i telewizory! I statki kosmiczne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Co zachodni kapowie myślą o polskich niewolni IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.13, 20:01 Zatrzymałem sie chwilę próbując rozstrzygnąć czy ta kadrę to trzeba bardziej krajową czy jednak kompetentną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakman Re: Co zachodni kapowie myślą o polskich niewolni IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 20:25 Były już takie. Nazywały się PGRy... Hahaha. A tak na prawdę to były przed wojną i krótko po wojnie, zanim kacapy nie narzuciły jedynego słusznego modelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polska to nie ty Re: Co zachodni kapowie myślą o polskich niewolni IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.13, 20:28 A co mnie obchodzi zdanie jakiejś pierdzimączki, która przyjechała do Polski oświecać tubylców? W Polsce powinny istnieć przede wszystkim krajowe przedsiębiorstwa zarządzane przez kompetentną krajową kadrę. A czy ktos zadal tobie pytanie, co ciebie to obchodzi i co ty masz wspolnego z tym krajem? Oprocz dowodu osobistego, naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TIM Re: Co zachodni kapowie myślą o polskich niewolni IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.06.13, 20:51 Proszę, załóż takie - kompetentna krajowa kadro. Jeśli potrafisz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margherita Re: Co zachodni kapowie myślą o polskich niewolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 21:18 Właściwie to szkoda, że ta III wojna nie wybuchła tak jakoś w latach 60-tych. LWP, o ile pamiętam, miało zakończyć działania wojenne w Danii. Wychowalibyśmy trochę tych zachodnich "panów"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytanie nie boli Re: Co zachodni kapowie myślą o polskich niewolni IP: *.play-internet.pl 05.06.13, 22:01 piszesz od rzeczy. Najpierw przeczytaj artykuł, bo to wcale nie były słowa tej kobiety. Szczyt bezmyślności i lenistwa - komentować artykuł, którego się nie przeczytało. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Polacy rządzą! 05.06.13, 19:36 I właśnie na tym kombinowaniu polega nasza przewaga. Typowy anglik lub francuz umie trzymać się schematów. A bez nich głupieje. Polak umie pracować wg schematu bo ma poczucie obowiązku. A jednocześnie umie złamać schematy. Dajcie nam 50 lat spokoju a wykupimy ten cały zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Polacy rządzą! IP: 95.108.81.* 05.06.13, 22:51 > Typowy anglik lub francuz umie trzymać się schematów. A Polak mitów i stereotypów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spisek Re: Polacy rządzą! IP: *.vlan202.enoch.lubman.net.pl 07.06.13, 00:17 Za 50 lat to tego "Zachodu" nie będzie warto brać za darmo, a jego niedobitki będą uciekać do Polski i dalej na Wschód przed szariatem i podrzynaniem gardeł niewiernych. Zachód już dawno popełnił samobójstwo - zatruł się islamem jak polonem i już nie ma dla niego ratunku - to tylko kwestia czasu i powolnego konania w męczarniach. A duńscy protestanci dziwią się brakiem polskiego profesjonalizmu i zachwycają profesjonalizmem swoich islamskich "krzyżaków", których sami sobie zaprosili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro34 Re: Polacy rządzą! IP: *.centertel.pl 08.06.13, 14:54 Niestety odwzorowujesz polskie kompleksy, aby zobaczyć nasza przewagę nad anglikami czy tez francuzami wystarczy pojechać do obu krajów i zastanowić się nad stopa życiowa, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska płaćcie nam tyle ile w Europie a nie będzie... IP: *.mlyniec.gda.pl 05.06.13, 19:36 Polska najniższe wynagrodznie 1600 PLN Niemcy najniższe wynagrodzenie 1600 Euro I tyle w temacie Płaćcie nam tyle ile w Europie a nie będzie kombinowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakman Re: płaćcie nam tyle ile w Europie a nie będzie.. IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 20:27 Gdyby nie kombinowanie Polaków od góry w dół, to może byśmy tyle zarabiali. Zacznij od siebie pindko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: płaćcie nam tyle ile w Europie a nie będzie.. IP: *.szczecin.mm.pl 05.06.13, 21:41 Nie wszyscy kombinuja, nie mierz innych swoja miara cwoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greeg "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... IP: *.toya.net.pl 05.06.13, 19:50 Jacy zdziwieni, że ich cheap labor kombinuje tak jak ich łaskawca pracodawca. Myśleli, że cheap labor nie myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elemex "Zaskoczyło mnie branie zwolnień lekarskich, że... IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 19:57 "Są przyzwyczajeni, bardziej niż np. Niemcy, do funkcjonowania w strukturach hierarchicznych" - smutne to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Myślę że Polacy są ok, jeśli się im przyzwoicie IP: *.dynamic.lte.plus.pl 05.06.13, 20:21 płaci a nie wyzyskuje. Natomiast co do lewych zwolnień to uważam że jest to absolutna masakra. Zastanawiam się nawet czy nie jest to pomysł na firmę - sprawdzać ludzi siedzących na zwolnieniach. W końcu na te krótsze płaci pracodawca. Myślę że współpraca z taką firmą przyniosłaby wymierne korzyści i to dla samych pracowników. Jeśli w grupie 10 osób jedna jest na lewym zwolnienu, to koszty pracy per capita rosną. Dlaczego uczciwi pracownicy mają być pokrzywdzeni? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Myślę że Polacy są ok, jeśli się im przyzwoic 05.06.13, 20:37 > przyzwoicie płaci a nie wyzyskuje. doprecyzuj. Bo za granicą nikt nie pracuje, jak mu nie pasuje - no chyba że jest k....wą ze związku zawodowego. A jakie tam k...wy siedzą - każdy wie! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Czegoś nie rozumiem 05.06.13, 20:40 Zagraniczni pracodawcy (co do zasady) - Polacy są wykształceni, chętnie się uczą etc. Polscy pracodawcy - Polacy nic nie potrafią, niczego nie umieją, po studiach potrafią mniej, niż przedszkolaki. No i dlatego Niemcy mają Mercedesa z napisem made in Germany a Polacy skręcają chińskie rowery. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Czegoś nie rozumiem 05.06.13, 20:41 nie kumam cię - o co chodzi? Nasi pracodawcy zatrudniają debili? Odpowiedz Link Zgłoś
michal1388 Re: Czegoś nie rozumiem 05.06.13, 21:08 No właśnie, chcą ich tak widzieć, mimo ich zalet i doświadczenia zawodowego. Pytanie dlaczego ? Bo polscy pracodawcy nie widzą człowieka. Chcą widzieć tylko pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Czegoś nie rozumiem 05.06.13, 22:45 dalej nie kumam - więc skąd zróżnicowanie w pensjach? Jak każdy jest dla nich debilem, to nawet poseł nie powinien zarabiać 20 000. Jak jest - wiemy! :) Coś mi nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś