Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! [...

IP: *.elisa-mobile.fi 22.06.13, 10:56
    trzeba wyjeżdżać z tego dziwnego kraju, gdzie nie da się przeżyć młodym,

czy inżynier w PL z rodziną ma inne potrzeby niż inżynier w Niemczech czy Norwegii ?... jeśli nie to dlaczego nie może mieć własnego domu, auta, i raz w roku jechać na wakacje w cieplejsze strony ?... - bo zarobki w Polandii dla inżyniera zaczynają się od 2000 netto na miesiąc ??? Pracodawcy proszę nie ośmieszajcie się, skoro chcecie kogoś zatrzymać na dłużej to zapewnijcie mu stabilizacje finansową i możliwość przychodzenia do pracy "radosnym" i "chętnym"...
    Obserwuj wątek
      • Gość: wałek Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.yolau.net 22.06.13, 13:40
        A potem przychodzi taki nikczemny ciul na forum i wypisuje o "przemądrzalcach, kŧórym wydaje się, że wszystko wiedzą" i nie nadają się do pracy w żadnym zespole.
        • Gość: menedżer szuka projekty od miesięcznych do 8-mies IP: 84.39.165.* 23.06.13, 06:20
          budżety do ok. miliona pln, zespoły do ok 15 osób, niemiecki, delegacje do ok. 2 tygodni rocznie głównie w niemczech, aktualna branża to wdrażanie linii piekarniczych z doświadczeniem ponad 5 lat ale zainteresowania szersze. dyplom sgh. aktualne zamieszkanie w-wa. tylko oferty na poziomie.
        • Gość: Włodek z Poznania to nie państwowe, to MY sami i nasza mentalność IP: *.icpnet.pl 23.06.13, 09:56
          Rynek pracy nauczył nas lęku, a lęk wyzwolił najgorsze praktyki społeczne wyuczone za komuny. Taki mobbing jest niestety czymś normalnym na rynku pracy. W sytuacji braku możliwości utrzymania się na zasiłku dla bezrobotnych walka silnych trwa nie o postęp, ale o zachowanie swojego miejsce. Takie praktyki hamują rozwój polskich firm. A jałowość menedżerów z szybkiego awansu sprawia, że nie widzą problemu, nie chcą widzieć problemu albo sami w ten sposób postępują.
          • zzziutek60 Re: to nie państwowe, to MY sami i nasza mentalno 23.06.13, 11:08
            Weź chłopie na wstrzymanie :) Co do tego ma komuna? Z listu wynika że za komuny to tej dziewczyny jeszcze na świecie nie było, no mogła mieć 3, góra 4 lata. I już zdążyła przyswoić sobie "najgorsze praktyki społeczne"?
            Może za ostatnie gradobicie tez komuna odpowiada? :))))
            • Gość: fifa2000 Re: to nie państwowe, to MY sami i nasza mentalno IP: *.finemedia.pl 25.06.13, 10:41
              Ma komuna znaczenie, ma. Pewne zachowania społeczne wyuczone przez lata komuny są niestety zaszczepiane młodszym pokoleniom i przekazywane niczym DNA. Złe zachowania społeczne wymagają nieraz kilku pokoleń zanim znikną z życia społecznego.
      • Gość: weg Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.13, 13:46
        Szanse, że oddziałowa zna jakiś język obcy i jej ferment dosięgnie zagraniczną placówkę jest równy zeru. Autorko listu, wiesz co robić.
      • Gość: joankb Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.13, 14:36
        Bo najbardziej opłaca się produkować byle co...
        Byle co, produkowane tanio to wizytówka naszej gospodarki. Na tanie byle co - zawsze znajdzie się klient. Do produkowania rzeczy dobrych, nowoczesnych, potrzeba nie byle jakich nakładów. Na ludzi, na sprzęt, na badania. A i ryzyko wzrasta, a i klienta trzeba znaleźć, przekonać, czasem wyedukować. Dać materiały, szkolenia, wsparcie techniczne. Po co? Zysk na badziewiu jest wystarczający. NIC nie zmusza do wysiłku, póki zyski są. A są.
        Pod warunkiem zatrudniania TANIO, najlepiej półdarmo.
      • lazy_j Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! [... 22.06.13, 15:46
        przecież dobrze wiadomo że w budżetówce najważniesze sa znajomości, nie kwalifikacje...
      • Gość: Michal Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! [... IP: *.dynamic.mm.pl 22.06.13, 15:50
        No i jakoś cicho ze strony "pracodawców" wielce "rynkowych" pseudo-ekonomistów! Czemu tego artykułu nie komentujecie? Bo sami tak samo na mniejszą skalę robicie, praktykanci, studenci pracujący po 12h , zero zwrotu za nadgodziny. Szkoda, szkoda że PL przegrała/"wygrała" wojnę, bo moglibyśmy mieć tu ordnung muss sein a nie chołota czerwona ze wschodu na stanowiskach i w umysłach.
        • zzziutek60 Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! 23.06.13, 11:11
          Miałbyś ordnung jako rozpałka w piecu krematoryjnym :))
      • Gość: Marta Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! [... IP: *.internetia.net.pl 22.06.13, 17:00
        Praca w służbie zdrowia dla kogoś spoza układu? W miejscu, gdzie większość pracowników wie, jak ustalić sobie rytm pracy (czytania gazet) aby przyjść później, wyjść wcześniej a czasem nawet wyskoczyć sobie na godzinkę lub dwie do fryzjera? Kończąc fizjoterapię miałam ideały, uwielbiałam praktyki. Po zakończeniu stażu "koleżanka" z roku śmiałą mi się w twarz -0 ona, córka jednej ze starszych pracownik dostała etat. Ja kopa. Czy żałuję .. nie wiem. Miałam prawie rok by poznać ten świat, narybek który teoretycznie powinien chcieć pracować, a tymczasem zajmuje miejsce tylko po to by móc dorabiać w miejscu, gdzie płacą lepiej.. Czy po to się uczyłam, czy chce by,ć taka jak oni ? Wiem na pewno, że niejeden lekarz, pielęgniarka czy rehabilitant (dawniej fizjoterapeuta) przekona się na własnej skórze o tym o czym w trakcie mojej "kariery" przekonała się pewna Pani doktor, którą choroba zmieniła tak bardzo, że przez pierwszy tydzień nie poznała ŻADNA koleżanka .. Bawet nie potrafiłam jej współczuć, bo to co dla niej było ciosem poniżej godności, dla każdego Kowalskiego było czymś naturalnym i oczywistym.
      • Gość: 1_facet A ja mam pytanie IP: *.e-wro.net.pl 22.06.13, 17:27
        A co jesteli jestes normalny , przecietny to znaczy ze pracy juz dla ciebie nie ma i jedyne na co mozna liczyć to lagodna eutanazja ????
      • Gość: gosc Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! [... IP: *.lsanca.fios.verizon.net 22.06.13, 17:57
        rozwiazanie jest proste, nalezy sprywatyzowac sluzbe zdrowia (tutaj mowa o niej) oraz zakazac ukladow cenowych szpitali, przychodni, gabinetow lekarskich i lekarzy.Czyli nie moga byc powolywane po prywatyzacji, spolki ktore narzucaja cene za usluge. Rowniez zrobic deregulacje ZUS i wprowadzic innych ubezpieczycieli . Zakazac monopolizacji jak wyzej. Wprowadzic ochrone panstwa w postaci sfinansowania np 30% kosztow leczenia dodatkwo do po pokrycia ubezpieczenia dla tych ktorzy sa zupelnie biedni. To jest proces na pare lat (3 do 5) ale jedyny aby wrocila normalnosc.
        • Gość: krawatywiążę Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 22.06.13, 19:03
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> rozwiazanie jest proste, nalezy sprywatyzowac sluzbe zdrowia

i strzelić sobie w łeb. Prywatne gabinety są obecnie gorsze od państwowych, nie dość że golą pacjenta to ten musi czekać w tych samych kolejkach do specjalisty co pacjent państwowy.
        • blackfrugo Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! 22.06.13, 19:40
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> rozwiazanie jest proste, nalezy sprywatyzowac sluzbe zdrowia (tutaj mowa o niej)

Kolejny pustogłowy KoLiberkowy korwinista. Puknij się w głowę, najlepiej czymś jak najcięższym.

W jakim celu sprywatyzować ? Aby spora część społeczeństwa została pozbawiona opieki medycznej ? Zauważ, że koszty leczenia niektórych chorób (np. białaczki) grubo przekraczają 100k. Czy po zapadnięciu na nią wyłożyłbyś tyle z własnej kieszeni albo odebrałbyś sobie życie, gdyby jednak nie było Cię stać ?

> oraz zakazac ukladow cenowych szpitali, przychodni, gabinetow lekarskich i le
          > karzy.Czyli nie moga byc powolywane po prywatyzacji, spolki ktore narzucaja cen
          > e za usluge.

Czyżby "niewidzialna ręka rynku" znowu zawodziła ?

Zmowy cenowe to charakterystyczna cecha wolnego rynku.

Jednak w państwowej służbie zdrowia są one trochę niższe, niż w prywatnej. Płace personelu są porównywalne.
          • Gość: c Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.06.13, 23:32
            Taa, limit się skończył, albo jesteś za stary i nie lecza, a i tak trzeba będzie żebrać.
          • junk92508 Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! 23.06.13, 10:33
            blackfrugo napisał:

> pieki medycznej ? Zauważ, że koszty leczenia niektórych chorób (np. białaczki)
            > grubo przekraczają 100k. Czy po zapadnięciu na nią wyłożyłbyś tyle z własnej ki
            > eszeni albo odebrałbyś sobie życie, gdyby jednak nie było Cię stać ?

Jak masz znajomych lekarzy to się pewnie ta kasa dla Ciebie znajdzie...

JAk nie to spedzisz lata w kolejkach czekając na mocno spoznione leczenie przestarzałymi metodami....

Albo zaryzykujesz eksperymenty firm farmaceutycznych na sobie....
      • Gość: --- Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.13, 20:55
        Nie wierzę, że takie rzeczy się dzieją we wszystkich większych szpitalach. Przecież niedobór personelu medycznego jest faktem, a studentów, absolwentów pielęgniarstwa wcale nie tak dużo.
        Poza tym, czemu Pani córka nie poszła z tą sprawą do prawnika? Masa młodych jurystów z chęcią zajęłaby się tak medialną sprawą.
        • louve86 Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! 23.06.13, 09:30
          w g byłeś d widziałeś.
          Przykładowo lekarze w trakcie specjalizacji muszą pracować więcej, mają więcej pacjentów i wyznaczają im dyżury w ostre dni. A zasłużony lekarz nie prowadzi żadnej sali (albo prowadzi formalnie) i ma dyżury w tępe dni (oraz superpłatne niedziele i święta). A nie każdy mieszka w warszawie gdzie jest masa szpitali.
        • Gość: hehe Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.icpnet.pl 23.06.13, 09:49
          nie zauwazylaas ze w Polsce jest niedobor wszystkich zawodow, ale nie ma kto zaplacic za prace kolejnemu pracownikowi?

co do pojscia do prawnika zgoda, pozwac o mobbing i znieslawienie.
      • Gość: jo Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! [... IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.13, 21:20
        jesteśmy Chinami Europy, zapie...j za miskę ryżu, to wina zaborów, kościoła i komuny. Potrzeba pokoleń żeby to zmienić. Może nasze wnuki nie będą chodziły do pracy wku...one.. ;-(
        • Gość: Macho Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.13, 23:23
          Najpierw trzeba powtórzyć Katyń. Łbów do rozwiercenia jest daleko więcej niż w 1940.
          • Gość: hehe Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.icpnet.pl 23.06.13, 09:50
            auszwic jedwabne i inne takie tez? duren z ciebie.
      • Gość: endi Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! [... IP: *.macrosat.pl 22.06.13, 21:55
        Podpisuje się pod tym obiema rękami, mam dokładnie tak samo, przegrywam przez podpierdzielaczy, głupich kierowników ich słuchających i właścicieli którzy nie mają pojęcia o niczym tylko wysłuchujących tych głupich kierowników i ich przydupasów.......itd...... w "kółko Macieju". Młodzi nie mają żadnego życia w tym kraju..........przykre ale prawdziwe!
      • Gość: MW Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.125.179.193.available.above.net 22.06.13, 22:13

Hehehe, "a żołądki jednakowe..." jak mawiał poeta.

Pokaż ludziom jak to się robi! Zatrudnij paru inżynierów i płać im 50tys PLN miesięcznie w Warszawie! To chyba żaden problem. Tylko czyste sknerstwo powstrzymuje przed tym innych. Ty wyraźnie nie masz z tym problemu i rozumiesz o co chodzi, więc do dzieła!
        • Gość: aabb Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.13, 00:46
          Jak jest potrzeba to i kasa się znajdzie.

Firma X, nowe technologie, zespół mieszany. Różnice w kasie dla tych z zachodu i polaczków znaczne. Koledzy z zachodu po projekcie pojechali do domu. Pan prezes zmienił passata na audi A7. Następny projekt mieliśmy zrobić my polaczki. Poprosiliśmy o podwyżkę nie do poziomu kolegów z zachodu ale sporą. Nie dostaliśmy bo kryzys. Kolektywnie się zwolniliśmy.

Pan prezes ma komornika na głowie i już nie jeździ A7 bo projektu nie było. Ot biznes po plskiemu. Pan prezes chciał się dorobić A7 w 9 miesięcy, jak mi przykro że się nie udało ...
          • sselrats A7 w 9 miesiecy? Dlaczego tak powoli? 23.06.13, 08:54
            Prezes nieudacznik.
      • Gość: Macho Wieśniak w W-wie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.13, 23:25
        I to by zasadniczo tłumaczyło całą sprawę. A na dodatek baba, co już w przedbiegach ucina u samej dupy.
      • Gość: c Re: Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.06.13, 23:28
        No dobra, a inżynier w Rosji, Mogolii, Kongo czy Zimbabwe? Tutsi? Hutu? Jest Cywilizacja, jest i Trzeci Świat. Wszędzie ma być równo?
      • Gość: bezrobotna bo nie trzeba wierzyć pracodawcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.13, 02:53
        trzeba nauczyć się dbać o siebie a nie o pracodawcę, bo pracodawca nigdy nie doceni

ja to zaczynam rozumieć, szkoda, że tyle czasu straciłam starając się dla kogoś, potem mi w podzięce pani kierownik powiedziała, że ona zawsze zmienia pracowników bo kilku latach, bo stają się zbyt pewni siebie :(
      • Gość: hihi ta Pani nie do konca nie ma racji IP: *.ip86.fastwebnet.it 23.06.13, 07:34
        przeszedlem przez podobne klimaty...
        az wyemigrowalem :-)
      • sselrats To straszne. Szpital za szpitalem i prace dostaja 23.06.13, 08:49
        gorsi a tej lepszej nie chca. Straszne.
      • pacafon Beton budżetówki 23.06.13, 09:20
        Nie ma się czemu dziwić. To wszystko wisi na budżecie państwa. Nie ma konkurencji rynkowej - nie trzeba zatrudniać najlepszych, a ci co już się w tym "biznesie" ustawili będą bronić się przed świeżą krwią rękami i nogami..... Podejrzewam, że podobnie jest w innych instytucja opłacanych przez państwo z naszych podatków.
      • Gość: Juzek Pensje w Norwegii IP: *.bredband.skanova.com 23.06.13, 09:24
        Pielegniarka w Norwegii: 16000 PLN na miesiac,
        "Podpielegniarka": 13200 PLN na miesiac
        Podatek: ok 30% czyli na czysto 9 -12 tys. PLN na miesiac.
        Mozna pracowac troche intensywniej. Jak ktos kocha Polske to pracuje pol roku a drugie pol roku spedza w kochanej Polsce (albo w jakims cieplym kraju).
        Bez sensu sie mordowac w tej watykanskiej kolonii i pracowac na darmozjadow.
      • inkwizytorek007 Patrzę teraz z dystansem...na los mojego dziecka? 23.06.13, 09:36
        "Teraz - po kilku tygodniach, po przepracowaniu osobistej, gorzkiej porażki córki - spojrzałam na wszystko przytomniej, z dystansu. Zdałam sobie sprawę, że przypadek mojego dziecka jest TYPOWY. Jest wynikiem podłej praktyki stosowanej w państwowych placówkach. To zmowa, wykorzystująca trudną sytuację na rynku pracy. Młodzi, szukający jakiejkolwiek pracy, która da im chleb, są zapchajdziurami, robolami - stąd taka rotacja na oddziałach szpitalnych."

Jaki dystans? Cały list to informacja z drugiej ręki, od mamy "pokrzywdzonej" . Nie wiemy, co naprawdę się stało ani dlaczego. Wiemy tylko, że w dwóch szpitalach dziewczyna miał podobne problemy. Czy to naprawdę wynik "podłej praktyki" i "zmowy"? A możę to wina dziewczyny. Nie mamy żadnej podstawy do oceny. No, chyba, że żal jej matka.

Publikacja taki list jest manipulacją ze strony GW. To ani obraz szpitalu ani rynku pracy.
        To świat córki widziany przez oczy jej matki - matka, która widocznie kocha swoją córeczkę. Ten ostatni fakt jest jedyny, który ten "list" udowodni.
      • japoni1 Jakby byla zdolna to nie zostalaby... 23.06.13, 10:18
        instrumentariuszka....sorry!!!! Heheheh.... nauczyla sie w 3 miesiace tego czego inni ucza sie w 1-2 lata!!! Dobre sobie
      • Gość: dah Jesteś dobry, to pracę dostaniesz? Nieprawda! [... IP: *.zax.pl 23.06.13, 11:23
        W dzienniku Hansa Franka, namiestnika Hitlera na Generalną Gubernię i Polskę, jest takie zdanie: „Chodzi o to, by Polacy byli tak biedni, by dobrowolnie chcieli jechać na roboty do Niemiec”.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka