Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ponad połowa absolwentów szkół zawodowych pracu...

25.06.13, 17:19
    Jakby sie szkoli na opiekunow sikoratek to by nie mieli problemow ze znalezieniem pracy.
    Obserwuj wątek
      • Gość: 1_facet Re: Ponad połowa absolwentów szkół zawodowych pra IP: *.e-wro.net.pl 25.06.13, 18:08
        Aha czyli teraz zwalanie winy na kolejny wyimaginowany problem.

Tylko byle by ktos nie powiedzial prawdy o tym ze kapitalizm oznacza wykluczenie dla coraz wiekszej czesci spoleczenstwa.
        • Gość: moe Re: Ponad połowa absolwentów szkół zawodowych pra IP: *.homenett.pl 25.06.13, 18:19
          Żeby znali języki i żeby mieli jeszcze skończone studia ;)

ha ha ha ha
          • sselrats Absolwentow zawodowek po studiach i z jezykiem 25.06.13, 18:36
            nie jest tak malo tylko ze wiekszosc z nich wyjechala z kraju...
            • Gość: moe Re: Absolwentow zawodowek po studiach i z jezykie IP: *.homenett.pl 25.06.13, 19:28
              Absolwentów zawodówek po studiach i z językiem ,mile widziane orzeczenie inwalidztwa ,przyjmę do ochrony .
              • Gość: br00net Na 7/8 etatu za 600PLN na miesiąc IP: 193.200.51.* 25.06.13, 19:48
      • sselrats Absolwenta zawodowki po studiach przyjme 25.06.13, 18:34
        ...
      • Gość: br00net Żadna "ekspert" tego nie napisze IP: 193.200.51.* 25.06.13, 20:25
        Wszędzie media podkreślają że praca jest tylko że dla specjalistów. Żaden ekspert, żaden dziennikarz się nad tym głębiej nie zastanowi, nie pochyli co to tak naprawdę oznacza.
        Tymczasem bezrobocie we wszystkich krajach rośnie, szczególnie wśród młodych. Systemy emerytalne stają się niewydolne, budżety się państw się nie dopinają a deficyty są coraz większe. Eksperci pokroju Balcerowicz potrafią zwalać winę tylko na nadmierne wydatki państw, ignorując fakt że tak naprawdę nadmierne wydatki państw generują miejsca pracy chociażby w w znienawidzonych urzędach, ale i tak w ogólnym rozrachunku ubywa ich.
        A więc co oznacza że praca jest tylko dla specjalistów?
        Według mnie przekroczyliśmy pewną granicę, gdzie dalszy postęp nie generuje nowych miejsc pracy, w szczególności dla tej mniej uzdolnionej części. Automatyzuje się już zajęcia które kiedyś wydawało się że są niemożliwe do automatyzacji. Taniej jest coś wyprodukować niż naprawiać. Lepiej skorzystać z automatycznie wytwarzanych prefabrykatów niż robić rozwiązania szyte na miarę.
        Przełomowym momentem będzie pojawienie się na drogach samochodów i ciężarówek niepotrzebujących kierowcy od czego jesteśmy o krok a co spowoduje zniknięcie kilkudziesięciu milionów miejsc pracy.
        • maryjanek66 Re: Żadna "ekspert" tego nie napisze 25.06.13, 20:29
          zlikwidowanie stanowisk kasjerek w marketach tez zrobi swoje, juz niebawem wszedzie kasy samoobsługowe
          • wamker Re: Żadna "ekspert" tego nie napisze 25.06.13, 20:45
            maryjanek66 napisał:

> zlikwidowanie stanowisk kasjerek w marketach tez zrobi swoje, juz niebawem wsze
            > dzie kasy samoobsługowe

Ale Polska nie uczestniczy w tej automatyzacji, polscy specjaliści ,większości nowoczesnych rozwiązań technicznych ...nie rozumieją i również nie pojmują dalszego ich kierunku rozwoju.
            Ledwie nadążają w wprowadzaniu co łatwiejszych technologii
          • gnago Re: Żadna "ekspert" tego nie napisze 25.06.13, 21:18
            Pisz szanowny snobie pełne zdanie po angielsku skoro musisz używac słowo market.

Wiem nie potrafisz to wstaw: sam, supersam czy hipersam lub trywialnie sklep
      • gnago Ponad połowa absolwentów szkół zawodowych pracu... 25.06.13, 21:21
        Eksperci często sugerują, że młodym byłoby łatwiej, gdyby mieli konkretny zawód.

trzeba przeprowadzić weryfikacje ekspertów co kilkanaście lat temu doprowadzili do likwidacji szkół zawodowych. Powinni ponieść ówcześni decydenci odpowiedzialność za te błędne decyzje, a eksperci zakaz posługiwania się tym tytułem
      • Gość: elo Re: Ponad połowa absolwentów szkół zawodowych pra IP: *.lan.akwawit.com.pl 26.06.13, 02:05
        "handlu, przemyśle i w usługach"

znaczy się - wykładanie towaru, na linii technologicznej i przy sprzątaniu.

To takie same kwalifikacje mieli po gimnazjum. Czyli żadne wymagane na te stanowiska.
        Po prostu ktoś jest za pazerny... i tym kimś jest państwo.
      • Gość: Mérens Les Vals Tak powinna IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.13, 07:31
        wyglądać zawodówka
        sixte-vignon.entmip.fr/le-lycee-sixte-vignon/visite-du-lycee-en-images/l-atelier-de-mecanique-automobile-512.htm
      • Gość: Bezrobotny Ponad połowa absolwentów szkół zawodowych pracu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 07:53
        W tym roku niema już nawet prac sezonowych.

jest coraz gorzej
      • Gość: (.)(.) Średnie wynagrodzenie badanych wynosiło 1544 zł. IP: *.beskidmedia.pl 26.06.13, 10:31
        te koszty pracy mnie dobija

zlodziej-pracodawca
      • Gość: Jacek Ponad połowa absolwentów szkół zawodowych pracu... IP: *.pul.tke.pl 26.06.13, 11:04
        Nie dajmy sie zwariowac! Praca jest tylko dla "znajomkow familii" i tam mozna gooono umiec! Po drugie kto ma uczyc w tych zawodowkach, jak 90% absolwentow uczelni technicznych nie ma zadnej praktyki a pewno ponad polowa "psorow" nie rozroznia "majzla" od mlotka!
        • ak-69 Re: Ponad połowa absolwentów szkół zawodowych pra 26.06.13, 15:52
          >kto ma uczyc w tych zawodowkach, jak 90% absolwentow uczelni technicznych nie ma zadnej
          >praktyki

Według ciebie zawodówka i uczelnia techniczna to to samo? Uczelnia techniczna to nie zawodówka lecz POLITECHNIKA. Po takiej uczelni niemal 100% absolwentów ma pracę OD RĘKI. Wystarczy mieć dobrą specjalizację i oczywiście CHCIEĆ PRACOWAĆ, a nie czekać aż PRACODAWCA SAM SIĘ ZGŁOSI. Wróciłem przed chwilą z drugiego etapu rekrutacji (wcześniej CV, test kwalifikacyjny, dziś rozmowa) do firmy którą znalazłem na Targach Pracy na Politechnice Gdańskiej. Jak po dzisiejszym spotkaniu przypadnę do gustu, to w przyszłym tygodniu wezwie mnie menadżer firmy do podpisania umowy. Jestem dopiero po 3 roku studiów i w wakacje po 1 i 2 roku pracowałem po 3 miesiące. Ale nikt mi nie przyniósł pracy do domu, albo ze skierowania uczelni. Sam sobie znalazłem, a nie zakładałem z góry że nic nie ma. I jeszcze niepełnosprawność z chorobą wywołującą popłoch u wielu zacofanych pracodawców. A takich wielu ... Pracowałem przed wznowieniem nauki przed kilku laty mając jedynie maturę. Nie roznosiłem ulotek, ani telepracy. Były np. zlecenia, umowy o dzieło przez internet. Wystarczyło nauczyć się obsługiwać np. program muzyczny, edytor mp3, arkusz Excel. Do tego nie trzeba być informatykiem.
      • Gość: adam Ponad połowa absolwentów szkół zawodowych pracu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.13, 14:45
        do niedawna była nagonka, że studia nie dają pracy, że to szkoły zawodowe dają najwięcej zawodów itd. a teraz się okazuje, że jest jednak inaczej. Ja od początku uważałem, że studia są znacznie lepszym rozwiązaniem niż szkoły zawodowe, bo dają prestiż. Ja widzę w swoim cv Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University to zdecydowanie lepiej to wygląda niż Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr XY. I nikt mi nie powie, że z taką szkołą nie znajdę pracy w zawodzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka