Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mam problem z szefem.

15.07.13, 00:57
    Witam. Jak w temacie. Współpraca z szefem się nie układa. Dwoję się i troję, a jemu wiecznie się nic nie podoba. Wiecznie jest nie zadowolony. próbowałam umówić się na szczerą rozmowę ale nie przyniosło to efektów, bo szef wiecznie nie ma czas. Ja osobiście jestem osobą bardzo ambitną, zawsze świetnie układało mi się w każdej pracy lecz w tym przypadku nie daję rady i jestem bliska załamania. Każdy dzień w pracy przynosi niesamowity stres, pomimo, że jestem osobą dobrze wykształconą i mam duże doświadczenie w branży. Po ostatnim spotkaniu firmowym zespołu powiedziałam szefowi, że ponieważ współpraca nasza nie układa się dobrze proponuję, aby pozostawił mnie w zespole do końca roku a potem się pożegnamy. Powiedział, że pogadamy o tym w następnym tygodniu. Teraz sama już nie wiem czy dobrze zrobiłam, ze postawiłam tak sprawę na ostrzu noża, ale emocje wzięły górę. Co sądzicie o tym? Jak przygotować się też do tej rozmowy? Pomóżcie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mw Re: Mam problem z szefem. IP: *.termoizolacja.com 15.07.13, 09:59
        sądzimy, ża jak ci praca nie pasi to szukaj innej, prędzej czy później znajdziesz; a górnolotne przemowy kierowane do szefa sobie daruj; myśl o sobie i swoim interesie; a na marginesie to troche wyluzuj - to TYLKO praca!!!prawdziwe życie masz w domu, po robocie;
        • 6meggie Re: Mam problem z szefem. 15.07.13, 13:25
          Ale ja bardzo lubię swoja prace i tam się spełniam dlatego tak mi zależy. A czy prawdziwe życie jest po robocie? No wiem, za pare ładnych lat pieluchy , gary etc. to będzie prawdziwe życie.., Wątpię... Nie dla mnie
          • maklakiewicz Re: Mam problem z szefem. 15.07.13, 14:22
            może zacznijmy od tego:
            1) jeśli szukasz pracy zdefiniuj największe firmy w swojej branży napisz CV+LM+portfollio itp i rozeznaj się, często jest zakładka o karierze na stronach itp.
            2) złóż dokumenty u odpowiedniej firmy headhunterskiej z danej branży, gdzie zazwyczaj jest jeden opiekun, chętnie weźmie twoje papiery, będzie miał je w bazie, do każdego naboru może go wykorzystać, ważne żebyś tylko podała do jakich firm nie wysyłać (np. obecnej). Staraj się skontaktować z takim człowiekiem face-to-face, spotkać się, to się okazuje bezcenne. Chodzi mi tu np. w branży farmaceutycznej w Wawie są 3 firmy które się liczą. zajmują się tylko rekrutacją dla firm medycznych, szkoda czasu na jakieś manpowery, adecco i strony z ogłoszeniami, te ostatnie to bym olał, ale oczywiście nie znam twojej branży, musisz sam podjąć decyzję. Zależy też od branży, często wystarczy przejśc na inne podobne stanowisko, o którym możesz miec mniejsze pojęcie, ale dodatkowo się przydadzą twoje inne umiejętności.
            3) Nigdy nie staraj się grozić odejściem, to niezbyt dobre wyjście. Proś o rozmowę, zasygnalizuj szefostwu, że trzeba to i to poprawić w grupie. Na szczęście spełniasz pierwszy warunek, czyli szukasz pracy - mając jeszcze cały czas starą, więc głowa do góry. Jesli do końca roku znajdziesz, to też nigdy nie mów nikomu. Staraj się doprowadzić pod koniec do konfrontacji, wtedy wytknij błędy, ale merytorycznie (czasami poproś o spotkanie z twoim kierownikiem w obecności kogoś z szefostwa/jego bezpośredniego przełożonego. Staraj się mówić o konkretach, jakie są braki i jak je można naprawić). Na spotkanie kończące przygotuj się mając dwie rzeczy: wymówienie oraz prośbę o podwyżkę. Nigdy, ale to nigdy o odejściu nie uprzedzaj wcześniej pracodawcy, bez względu czy jakiś projekt dokończyliście czy nie, jeśli nie to tym bardziej, możesz dokończyć, o ile jesteś niezbędna na umowie o dzieło wymagając kontaktu po godz.16 itp. pracując dla nastepnego/przesuwając rozpoczęcie nowej pracy o miesiąc (to ryzykowne) co tylko bedzie dla ciebie korzystniejsze.. Wymówienie też Ci się przyda o ile nie dostaniesz podwyżki, wiedząc że i tak przechodzisz do innej firmy.
            Ach, to spotkanie z szefem kierownika ma być po to, że twój kiero nie może tego ruchu zrobić bez jego zgody(podwyzka, jesliby chcieli Cię dalej), a rozmową, o ile będzie merytoryczna z Twojej str, dasz każdemu czytelny znak, że patrzysz na wszystkie procesy w firmie i nie jest ci ona obojętna.
            Do końca roku znajdź wpierw nową firmę, do spotkania czy prośby o nie - wróć dopiero przy końcu roku, jak będziesz miała już wróbla następnego w garści. NIGDY nie dawaj pracodawcy znaków, że się zwalniasz, bo to kierownik twój sobie nie radzi, o ile tak jest.
            Po znalezieniu nowego pracodawcy dopiero poproś niezwłocznie o rozmowę (dalej: podwyżka, wymówienie, lądujesz w nowym miejscu bądź zostajesz z podwyżką, kierownikiem merytorycznie rozłożonym na łopatki w obecności góry).
            Tak czy siak - bez wzgędu na branżę - powodzenia!
          • Gość: mw Re: Mam problem z szefem. IP: *.termoizolacja.com 15.07.13, 14:28
            nie wiem gdzie przeczytałaś o garach i pieluchach, ale to tylko potwierdza moje podejrzenia; emocje Tobą rządzą a nie rozsądek; ogarnij się!
            • maklakiewicz Re: Mam problem z szefem. 15.07.13, 14:38
              wiesz, nie wszystkim Twoja "termoizolacja.com"w adresie kojarzy się z sektorem budownictwa, dziewczyna ma poprawne skojarzenia w jej wieku ;)
      • 6meggie Re: Mam problem z szefem. 15.07.13, 17:33
        Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Szczególnie od Maklakiewicz. :) Wiele rad muszę wziąć sobie do serca, bo faktycznie kierują mną w chwili obecnej emocje, ale tak to bywa gdy człowiek czuje się niedoceniany. Niestety praca jaką wykonuję w obecnej firmie ma charakter "ostry" i być może jestem tez mało elastyczna oraz nie przyzwyczajona akurat do takiego charakteru świadczenia pracy. Już dzisiaj rozpocznę przesyłać pierwsze oferty, gdyż jestem "na działalności". Powiem tylko tyle, iż rozmawiałam dziś z szefem telefonicznie. Oczywiście znowu nie miał czasu, aczkolwiek wyczułam, że lekko "zszedł z tonu". Może to efekt mojej piątkowej rozmowy, a może zwykły przypadek - zobaczymy.
      • Gość: piter Re: Mam problem z szefem. IP: *.zapnet-isp.net 26.04.14, 20:29
        sam mam proto nie obchodzi jeszcze troche i odchodze blemy z szefem ale sie tym nie przejmuje mnie
        • Gość: Gość Re: Mam problem z szefem. IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.14, 06:09
          Cóż to za bełkot...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka