Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy RENCISCI powinni pracowac?

03.04.02, 18:58
    Propozycja rzadu dotyczy rowniez rencistow, a jak wiadomo w tym wypadku nie
    chodzi tylko o osoby starsze. Wiele osob w tym kraju otrzymuje tzw rente
    rodzinna, ktora otrzymali po smierci jednego z rodzicow i ktora przysluguje im
    do 26 roku zycia - jezeli sie ucza /rowniez na studiach zaocznych /. Czyli np
    student drugiego roku studiow zaocznych otrzymujacy rente nie moze podjac
    pracy, poniewaz zostanie mu wstrzymane swiadczenie, ktore mimo zenujacej
    wysokosci /srednio 500 pln/, jest pewne i nikt go z niego nie wyrzuci.
    Jasna cholera to za malo powiedziane.
    Obserwuj wątek
      • Gość: aas Re: Czy RENCISCI powinni pracowac? IP: 217.8.190.* 04.04.02, 12:58
        ale z drugiej strony jeśli ktoś ma rente inwalidzką to znaczy że nie może
        pracować bo jest chory a w naszym kraju !!!!!!!!!
        • zlotyrybek Re: Czy RENCISCI powinni pracowac? 04.04.02, 13:15
          Cały pomysł zmian oiera się na stwierdzeniu, że należy umożliwić znalezienie
          pracy tym, którzy nie mają w ogóle dochodu. W związku z tym jeśli ktoś ma
          dochód (nawet 500 zl.) to jest mu lepiej niż temu, który nie ma nic.
          Ja widzę "rencistów" pod osiedlowym sklepem codzienie rano. Nie wyglądają na
          obłożnie chorych. Renta pozwala im popić piwko i tanie wino - bo "stara" i tak
          do domu przyniesie pieniądze. Ale to już zupełnie inny temat.Osoba na rencie
          jest NIEZDOLNA do pracy ( nie mówię o rentach rodzinnych) tylko w konkretnych
          (i zapewne) nielicznych przypadkach. Ale tacy ludzie też są. Osobiście znam
          rencistkę (renta 350 pln), która sprząta mieszkania (na czarno oczywiście).
          Faktycznie ma wieńcówkę, ale powolutku sobie robi swoje. I tak to będzie
          wyglądać. Szara strefa kwitnie...
        • Gość: Hubert Re: Czy RENCISCI powinni pracowac? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 20:41
          Po pierwsze nie da sie w Polsce wyzyc za nieco ponad 400 zlotych, czy nawet 500 - ja otrzymuje
          najnizsza rente.
          Po drugie szereg osob nie jest calkowicie sparalizowanych, tylko maja rozne choroby,
          ktore WYDATNIE obnizaja ich zdolnosc do pracy. Ja wlasnie taka zdolnosc mam obnizona
          i pracuje za 700 zlotych, choc w moim zawodzie ludzie ZDROWI zarabiaja i 2500. Dla mnie
          praca na takich obrotach jest absolutnie niewykonalna!!!
          Po trzecie dla osob _niepelnosprawnych_ praca sluzy REHABILITACJI, temu zeby ludzie czuli sie
          potrzebni i _mieli w ogole co dzien po co wstac z lozka i wyjsc z domu, zeby nie wegetowali po prostu.
          Kazdy czlowiek chce pracowac i ludzie nieuleczalnie chorzy tez chca. Tez sa ludzmi!!!!
          • Gość: agulha Re: Czy RENCISCI powinni pracowac? IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 08.04.02, 01:11
            To jest niewątpliwie bardzo trudna sprawa. Moim zdaniem renty rodzinne i renty
            z powodu chorób zawodowych i takich chorób i urazów, które powodują niezdolność
            do konkretnej pracy - to zupełnie inna sprawa i powinno to być wyłączone
            (przykład: ciężki uraz kolana u baletnicy). Jeżeli Ty zarabiasz tylko 700 zł,
            bo pracujesz wolniej, albo mniej godzin dziennie, albo w domu (bo trudno Ci
            wychodzić), albo często musisz zwalniać się z pracy do lekarza czy na zabiegi -
            czyli: masz pracodawcę, któremu nie jest de facto potrzebny pracownik na cały
            etat - to moim zdaniem to jest OK, dla Ciebie rehabilitacja, zajęcie, cel, dla
            niego dokładnie tyle pracy, ile mu potrzeba. Człowiek bez innych dochodów w
            normalnej sytuacji nie może zgodzić się na niską pensję, ale za 1/2 czy inną
            część etatu. Jeżeli natomiast robisz w zasadzie to samo, co każdy człowiek w
            Twoim zawodzie, tylko bez pracoholizmu, to jesteś szkodnikiem - psujesz rynek,
            zaniżasz stawki.
            Mam koleżankę z cukrzycą insulinozależną. Bez żadnych powikłań. Świetnie
            ustawiona. Sprawna. Niewątpliwie to ciężko zachowywać dietę, dbać o posiłki,
            kłuć się w palec (poziom cukru), robić zastrzyki insuliny, ale na Boga - kto mi
            powie, że to uniemożliwia JAKĄKOLWIEK pracę zawodową? Dziewucha skończyła
            szkołę wyższą (kiepską bo kiepską), ma mieszkanie, komputer, telefon...nic jej
            się nie chce. Z kwiatka na kwiatek. Łazi po pubach nocami (tu jej jakoś choroba
            nie ogranicza!). Czasem zatrudnia się na umowę-zlecenie, kradnąc tym samym
            zajęcie ludziom, którzy potrzebują na chleb, a nie tak jak ona na rozrywki
            (oprócz renty ma kochających rodziców). Zawsze na początku będą woleli ją bez
            ZUSu niż kogoś na normalny etat (mówię na początku, bo A. w pracy się jakoś nie
            sprawdza - zawsze nie ze swojej winy, wg jej relacji). Rentę ma czasową, ale
            stale jej przedłużają. Bo taka miła i nieco bezradna. A ja, cholera, muszę na
            tę jej rentę płacić, tak? Za to jak mój ojciec nauczyciel przejdzie na
            emeryturę, to jemu też będzie wypadało dopłacić do emerytury, bo przez takich
            jak A. świadczenia dla naprawdę potrzebujących też są śmiesznie niskie.
            Renty to w dużej części straszne bagno. Gdzie nie tknąć...np. czy zdajecie
            sobie sprawę, jak wiele pań pułkownikowych i innych żon wyższych oficerów ma
            renty? "Na kręgosłup", "na nerwicę" itepe. Jeszcze się te małpy specjalnie to
            szpitala przyjmuje, ŻEBY MIAŁY W PAPIERACH pobyt w szpitalu. Czyli dodatkowo
            naciąga się nas wszystkich (Kasa Chorych płaci ryczałt, a przecież poza
            papierkową robotą i rutnowymi badaniami nic się pańci nie robi w tym szpitalu).
      • Gość: Mum Re: Czy RENCISCI powinni pracowac? IP: *.pressmedia.com.pl 04.04.02, 19:49
        kuki-4 napisał(a):

> Czyli np student drugiego roku studiow zaocznych otrzymujacy rente nie moze
        podjac pracy, poniewaz zostanie mu wstrzymane swiadczenie, ktore mimo zenujacej
        > wysokosci /srednio 500 pln/, jest pewne i nikt go z niego nie wyrzuci.

Nie pleć, zostanie wstrzymane jeżeli z tej pracy zarobi za dużo, a chyba ucząc
        się, nawet zaocznie, i mając 20 lat nie zarobisz tyle, żeby cię objęła granica
        zmniejszenia, na dziś to jeszcze jest grubo ponad 1000zł, a według najnowszych
        pomysłów ma być 500zł. A jeżeli zarabiasz więcej, to czemu ci tak bardzo żal tych
        marnych groszy renty?
        • kuki-4 Re: Czy RENCISCI powinni pracowac? 05.04.02, 12:09
          Skad wziales informacje o najnowszych pomyslach - 500 zł?

"Dlaczego ci zal tych marnych groszy?" - gdybym zarabial 2500 to moglbym
          przymknac oko, ale przy tysiacu te 500 to jak by nie patrzyl jedna druga, a w
          calosci jedna trzecia.
          pzdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka