Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kara finansowa, duży problem

22.02.15, 23:31
    Witam, mam spory problem z pracodawcą.
    Pracowałem na magazynie, pewnego dnia zdejmowałem towar wózkiem widłowym, towar spadł i się zniszczył. Był to zwykły wypadek przy pracy. Lecz po czasie zostałem wezwany do szefa który stwierdził że mam oddać mu kilka tysięcy za towar. Co mnie bardzo wystraszyło bo w życiu nie spodziewałem się że mogę ponieść za to jakieś konsekwencje.
    A teraz wyjaśnie jak wygląda to ze strony umów.
    otóż pracowałem na umowie-zlecenie, z tym że firma podpisuje z pracownikiem taką umowę dopiero po przepracowanym miesiącu (A w czasie tego miesiąca odprowadzają za nas składki zus) i tak w każdym jednym miesiącu. Także podczas tego wypadku można powiedzieć że pracowałem na czarno, a dodam również że posiadam uprawnienia na wózki widłowe.
    podczas rozmowy z szefem podkreśliłem mu te dwa ważne fakty, brak umowy, oraz uprawnienia, a jednak wciąż twardo stwierdzał że mam mu je oddać. Mam czas do czwartku by się jakoś przygotować na rozmowę, boje się że jak pójdę im na rękę i podpiszę z nimi umowę za ten miesiąc dopiero bd kazać mi oddać kasę, bo jednak w tym momencie mają uwiązane ręce.
    Obserwuj wątek
      • tomeczek_44 Re: Kara finansowa, duży problem 23.02.15, 08:33
        Przedsiębiorca może żądać od Ciebie spłaty jakichś strat również mimo braku jakiejkolwiek umowy. Np. "ktoś wlazł mi do magazynu i poprzewracał kartony z drogim towarem! Więc niech teraz za niego zapłaci!". Od takich kwestii jest kodeks cywilny i przepisy o naprawianiu wyrządzonej straty.
        Tyle, że najpierw musiałoby mu się chcieć ciągać Cię po sądach; tym bardziej , że ty wtedy mógłbyś zacząć jego ciągać po sądach o ustalenie stosunku pracy (na podstawie dotychczas podpisanych umów).

Snajperze, help pliiiz!
        • siedem23 Re: Kara finansowa, duży problem 23.02.15, 13:46
          ~"ktoś wlazł mi do magazynu i poprzewracał kartony z drogim towarem! Więc niech teraz za niego zapłaci!". ~

No dobrze, jestem na Kamerze kiedy się to dzieje, ale kamery są na całej hali, czyli w poprzednich dniach też jestem i nikt by tego nie zauważył, że nie pracuje tam? :)
      • uthark Re: Kara finansowa, duży problem 23.02.15, 14:23
        Pracownik na umowie o pracę jest zobowiązany do naprawienia szkód do wysokości 3 miesięcznych pensji, jeśli wyrządził szkodę nieumyslnie.

W Twoim wypadku nie ma stosunku pracy, więc nie Kodeks Pracy i powyższy przepis Ciebie nie obowiązuje. Prawdopodobnie możesz odpowiadać do pełnej wysokości szkody.

Jest jednak inna kwestia - ile czasu trwa ta praca na umowę-zlecenie? Jeśli masz ich ileś tam, to możesz powiedzieć, że podasz pracodawcę do sądu pracy, gdyż Twoja praca ma wszelkie znamiona pracy na etacie - sąd może takiego pracodawcę ukarać. Możesz powiedzieć, że nie podasz go do sądu, jeśli on odstąpi od ukarania Ciebie.

Spróbuj poradzić się jakiegoś prawnika, o którym wiesz, że specjalizuje się w prawie pracy.
        • nigella356 Re: Kara finansowa, duży problem 24.02.15, 15:45
          Zaproponuj odpracowanie na raty, spłatę na raty lub nadgodziny.
          • nigella356 Re: Kara finansowa, duży problem 24.02.15, 15:46
            A chyba miał ten towar ubezpieczony od takich właśnie wypadków???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka