Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ciąża a praca

28.07.15, 12:48
    Witam serdecznie. Aktualnie jestem w 3 tyg. ciąży, jestem zatrudniona na umowę na czas określony do dnia 17.10.2015 r., jest to moja 2 umowa o pracę w tej firmie i najprawdopodobniej od dnia 17.10.2015 r. przekształci się na umowę na czas nieokreślony (firma nie robi w tym temacie u Nas problemu, zatem mam nadzieję, że i w Moim przypadku tak będzie Przewidywany termin upływu 12 tyg. ciąży przypadnie na dzień 02.10.2015 r. więc w razie czego przed upływem terminu zawarcia umowy tj 17.10.2015 r.

Moje pytanie zatem brzmi:
    - czy mam obowiązek powiadomić pracodawcę o ciąży w jakimś ustawowym terminie czy mogę to ew. zrobić po dniu przekształcenia się umowy już na czas nieokreślony?
    - następnie czy mogę od razu po zawarciu umowy na czas nieokreślony np. w dniu 19.10.2015 r. iść na zwolnienie lekarskie w trakcie ciąży, jeżeli byłaby oczywiście taka potrzeba? Czy pracodawca może mi zarzucić, iż celowo czekałam na przekształcenie się umowy w umowę na czas nieokreślony i w związku z tym mieć jakieś problemy?
    - jeżeli zatem pójdę na zwolnienie lekarskie w ww. terminie tj 19.10.2015 r. i już nie wrócę do pracy to do podstawy mającej wpływ na wysokość zasiłku macierzyńskiego będzie branie ostatnie 12 m-cy wynagrodzenia tj do np. 19.10.2015 r. czy wynagrodzenie za 3 m-ce od 19.07.2015-19.10.2015 r. + czas zwolnienie lekarskiego od 19.10.2015 do dnia porodu?
    Obserwuj wątek
      • agulha Re: Ciąża a praca 28.07.15, 17:35
        A potem się dziwić, że młodych kobiet nie chcą zatrudniać. Trzeci tydzień, a już planowane są komplikacje.
        Chyba, że takie komplikacje przedtem były wielokrotnie - a to przepraszam.
        Problemy to możesz mieć tylko takie, że po powrocie ze zwolnienia lekarskiego (bo na pewno choroba trwać będzie aż do samego rozwiązania, prawda?), urlopu macierzyńskiego i wypoczynkowego nie będzie dla Ciebie miejsca w firmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka