Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co Urząd pracy może...?

22.09.04, 20:01
    .zrobić w mojej sprawie?
    Mam okazję odbyć staż. Tzn. firma wyraziła zgodę ale pojawił się problem.
    Mogę być przyjęty tylko i wyłącznie na staż. A studia skończyłem 2 lata i 2
    miesiące temu. Więc na normalny staż się nie łapię. Wiem, że Urzędy Pracy
    mają jakieś pieniądze z Funduszu Unijnego ale na to tez się nie kwalifikuję
    ponieważ minęły 2 lata odkąd jestem zarejestrowany jako bezrobotny (a tu
    kryterim że można być max. 2 lata bezrobotnym).
    I co mam teraz zrobić?
    Czy możliwe są jakieś przekręty ze strony Urzędu Pracy? Czy "po znajomości"
    takie problemy da się jakoś rozwiązać? Bardzo zależy mi na tym stażu a nie
    wiem jak ten orzech rozgryść.
    Mam nadzieję, że mi pomożecie.

Pozdrawiam
    Tom
    Obserwuj wątek
      • Gość: hey Re: Co Urząd pracy może...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 09:30
        HEJ TOMEK. ODBYC STAZ MOZESZ , OD CZERWCA WESZŁA W ZYCIE USTAWA O PROMOCJI I
        ZATRUDNIANIU DLA PUP I TAM JEST ZE JESLI KTOS JEST NA DŁUGIM OKRESIE
        BEZROBOTNYM TAK JAK TY TO PRZYSŁUGUJE MU TZW "STAZ"- DOT PRZYGOTOWANIA
        ZAWODOWEGO TZN KWALIFIKACJI, NAWET MOGA DOTOWAC CI DOJAZDY DO PRACY JESLI
        ZŁOZYSZ U NICH ODPOWIEDNIE PISEMKO, POZA TYM RADZE CI WEJSC NA STRONE
        INTERNETOWA I ZNALEZC SOBIE TĄ USTAWĘ WWW.SEJM.GOV.PL. A JESZCZE ZEBY TO
        JASNIEJ ZROZUMIEC NAJLEPIEJ ZADZWON DO PUP ALE NIE TAM GDZIE JESTES
        ZAREJESTROWANY TYLKO GDZIES INDZIEJ. NAPEWNO CI TAKI STAZ POWINIEN PRZYSŁUGIWAC
        TYM BARDZIEJ ZE BRAK CI DOSWIADCZENIA W JAKIM KOLWIEK ZAWODZIE. POZDRAWIAM I
        ZYCZE POWODZENIA. I NIEZDRADZAJ GDZIE CHCESZ ODBYC STAZ DOPÓKI CI NIE
        POZAŁATWIAJA FORMALNOSCI W PUP-IE CO DO TEGO STAZU, BO SAMI WŁADUJA SWEGO
        ZNAJOMKA.
        • Gość: thiessa Re: Co Urząd pracy może...? IP: *.kom / *.kom-net.pl 23.09.04, 22:46
          To nie jest dokladnie tak jak piszesz. Jesli chodzi o staz to nie ma szans i
          nie da sie tego obejsc. Generalnie do 25 roku zycia (liczy sie rok, w ktorym
          dana osoba konczy 25 lat, a nie faktyczna data urodzin, badz do 27 roku zycia
          pod warunkiem, ze dana odoba ukonczyla wyzsza uczelnie i nie minal rok od
          monentu jej ukonczenia).Zatem staz odpada. Jest jeszcze przygotowanie zawodowe,
          ale tutaj nie mozna zostac skierowanym na takie stanowisko, ktore pokrywa sie z
          kierunkiem wyksztalcenia, czyli przykladowo osoba, ktora ukoczyla rachunkowosc
          nie zostanie skierowana do biura rachunkowego.
          Sa jeszcze prace interwencyjne. Organizowane miedzy innymi dla osob do 25 roku
          zycia lub dlugotrwale bezrobotnych, czyli zarejestrowanych w UP przez min. rok
          w ciagu ostatnich 24 miesiecy. Nie wiem od jak dawna jestes zarejestrowany, czy
          zrobiles to zaraz po ukonczeniu studiow czy zwlekales jakis czas? Powiewaz
          problem w tym, ze aktualnie UP posiadaja fundusze EFS a tutaj sa ograniczenia
          wynikajace z przepisow unijnych, zupelnie niedostosowanych do naszych realiow.
          Wydawacby sie moglo, ze im osoba dluzej pozostaje bez pracy tym bardziej nalezy
          jej pomoc, natomiast jesli chodzi o srodki EFS to bierze sie pod uwage osoby
          zarejestrowane od 12 do 24 miesiecy. Tak wiec moglbys podjac prace w zawodzie i
          to nawet na warunkach karzystniejszych niz w przypadku odbywania stazu
          korzystajac z prac interwencyjnych ale musialyby byc na to srodki z Funduszu
          Pracy bo tu nie ma ograniczen co do czasu przez jaki osoba jest zarejestrowana.
          Odsylam do ustawy - Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy
          Dz. U. 99 poz. 1001 z dnia 20 kwietnia 2004.
        • Gość: BLACK MAMBA Re: Co Urząd pracy może...? IP: 195.116.199.* 24.09.04, 22:02
          Kolego odsylam do lektury ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku
          pracy. Rada - jesli komus radzisz radz
          dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka