Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Prośba o rady :-)

23.09.04, 12:49
    Chcę zacząć szukać pracy metodą roznoszenia CV po róznych firmach, jak się za
    to zabrać? na pewno wielu z was szukało tak pracy, jakie macie
    doświadczenia?, jak rozmawiać?, o co pytać? itd. Będe wdzięczna za wszelkie
    rady i uwagi :-). Z góry dziękuję.
    Obserwuj wątek
      • cyberghost1 Re: Prośba o rady :-) 23.09.04, 14:11
        Witam! Może nie mam dużego doświadczenia w tej kwestii ale próbowałem i drobnymi radami mogę się podzielić. Jak to wyglądało w moim przypadku. Najpierw za pomocą książki telefnicznej, panoramy firm i internetu zlokalizowałem w moim rejonie firmy o profilu który mnie interesuje. A potem to już systematyczne zaglądanie po wytyczonej "ścieżce" i zostawianie cv. Najczęściej kończyło się na sekretaricie gdzie zdziwione panie informowały iż nie szukają pracowników, ale cv zawsze mozna bylo zostawić. Oczywiscie lepiej jest od razu uderzyć do szefa, kierownika itp. Trzeba tylko wiedzieć czy akurat jest w firmie (dobrze zadzwonicz dzień wcześniej i spytać czy kierownik będzie jutro w biurze) Z doświadczenia sowjego i kolegów wiem ze rozmowa bezpośrednio z osobą mającą wpływ na zatrudnienie przynosi wiecej efektów. No i przede wszystkich potrzeba systematyczności, cierpliwości i wytrwałości....i tego Ci życzę.
        Ps. Ta metoda jest o wiele skuteczniejsza niż rozsyłanie cv mailem. Zwłaszcza gdy odpowiada sie na oferty pracy z serwisów internetowych lub prasy. N takie ogłoszenia często przychodzą dziesiątki a nawet setki aplikacji. Ty odwiedzając 50 firm ze swojej branży możesz trafic na 1 która akurat poszukuje pracownika ale się nie ogłasza nigdzie...spadniesz im z niebia. Powodzenia!
        • Gość: Magda Re: Prośba o rady :-) IP: 217.79.145.* 23.09.04, 14:28
          mogę jeszcze doradzić, aby swoją aplikację włożyć w ładną teczkę lub okładkę, no
          i nie zapomnieć o zdjęciu. teczka tudzież okładka jest troszkę grubsza anizeli
          zwykła koszulka, więc jeśli ktoś będzie przeglądać stertę CV z pewnością
          zatrzyma się i odłoży do przeglądnięcia ;-)
          pamiętaj o sformatowaniu tekstu i jak powinno CV wyglądać, tzn kolejność
          informacji o Tobie, Twojej karierze i o Tobie prywatnie.
          postaraj się, aby Twoje CV wyglądało profesjonalnie, żeby było widać, że ktoś
          się przyłożył, a nie tylko CV wysłane via e-mail lub świstek faxem (nigdy tego
          nie robiłam, nie zamierzam, nie polecam).
          w moim przypadku poskutkowało.
          ach i jeszcze jedno, nawet jeśli w gazecie napiszą, żeby przysłać cv faxem -
          poświęć chwilkę i zawieź cv na miejsce - nie będzie ono wymięte i nie będzie
          toaletowo-papierowe jak inne :)
          i jeszcze jedno - czasem składasz cv w firmie i nie zawsze jest to zwykły
          przejściowy sekretariat, czasami jest to pokój przy dyrektorze, czasami może
          dojść do sytuacji, że składając taką aplikację obok nieopatrznie przejdzie Twoj
          potencjalny przyszły szef - warto abyś idąc z cv była ubrana troszkę inaczej
          aniżeli jeansy lub rozciągnięty sweter. szef przeglądając aplikację spojrzy na
          zdjęcie i może Cię skojarzy, że byłaś, że widział Cię w tzw międzyczasie.

Powodzenia
      • astrei Re: Prośba o rady :-) 24.09.04, 09:15
        Tez tak kiedys chodziłam po firmach i roznosiłam swoje LM i cv i tak udało mi
        sie znaleźc pracę jednak już nie pracuję tam.
        I teraz przeważnie meilami wysyłam oraz tradycyjna pocztą w odpowiedzi na
        ogłoszenia z gazet.
        A także że tak powiem "w ciemno" wysyłam listy motywacyjne jednak myślę że znów
        przygotuję sobie listy motywacyjne i po firmach będe chodzić.

Choć powiem szczerze że przez pewien czas chodziłam tak po firmach i naprawde
        sporo listów motywacyjnych rozniosłam jednak niestety nie dało to efektu i
        troszkę się podłamałam tą sytuacją.
        Bo jeśli:
        wysyła sie na:
        ogłoszenia z gazet,z internetu a takze wysyłam meilem nawet jak nie ma
        ogłoszeń o pracę oraz jeżdze osobiscie po różnych firmach i tam pozostawiam
        swoje listy motywacyjne a to nie daje efektu to mozna sie podłamać.(((((((((((((
        • Gość: Anik Re: Prośba o rady :-) IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 24.09.04, 14:05
          to jet bardzo załamujące, dzis zrobiłam sobie taka rudke po kilku firmach juz
          po raz trzeci i zawsze ta sama śpiewka: cierpki usmiech pani w sekretariacie,
          odp. ze nie szukamy pracowników, moze pani zostawic CV. Po takim dniu mam
          zawsze marny nastrój i odechciewa mi sie wszystkiego :-(
      • Gość: myszka Re: Prośba o rady :-) IP: *.166-130-66.mc.videotron.ca 25.09.04, 18:14
        ja nie wiem jak jest w polsce aktualnie ,ale tu w kanadzie to wlasnie tak
        najlepiej znalezc prace,prawie kazda moja prace znalazlam w ten sposob,staraj
        sie byc mila z sekretarka no i dzwon co 3 tygodnie do tych miejsc gdzie
        zlozylas cv czy cos sie nie zmienilo,w ten sposob sekretarka tez cie zapamieta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka